Podam mój przepis na szarlotkę i ciasto z rabarbarem. Podaje razem bo przepisy bardzo podobne.
Szarlotka na kruchym cieście
ciasto: 40 dkg mąki, 25 dkg masła, 15 dkg cukru, 4 jajka, jedna łyżka śmietany 22%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie jest to konieczne)
Farsz: 2 kg jabłek (mieszam pół na pół "gloster" i "szarą renetę"), cukier, cynamon
Jabłka obieram i kroję w niezbyt drobne kawałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję jabłka, dodaję cukier i cynamon do smaku. Ja dodaję dwie łyżki miodu

Podsmażyć to wszystko ale uważać by się nie przypaliło, ciągle mieszać. Wole jak jabłka nie rozpadną się na pulpę ale zachowują swój kształt. Zostawiam do ostygnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę. Dodaję cukier i rozdrobnione masło. Następnie wszystko, bardzo dokładnie "rozdziabuję" sztywnym widelcem. Musi to wyglądać jak gruboziarnisty piasek ;) Dodać 4 żółtka, śmietanę i proszek. Następnie wsadzić do tego rączki i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 0,5 mm. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. wyciąć nadmiar ciasta, tak by został równy spód. Podziabać to widelcem i włożyć do piekarnika nagranego do 200-220 stopni na ok. 10-15 min. (aż się zrumieni). Wyjąć, nieco przestudzić, nałożyć farsz. Jak ktoś lubi to z części ciasta porobić krateczkę z wałeczków lub posypać kruszonką. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 25 min.
Przepyszna jest na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów śmietankowych
ciasto rabarbarowe różni się jedynie... farszem ;) Obieram rabarbar, przesypuję go cukrem i zostawiam na durszlaku by odciekł sok. Można go poddusić jak jabłka ale można dodać i bez duszenia. Dalej postępuję tak jak z ciastem na szarlotkę.
Na wierzch daję ubitą pianę z 3 białek i 50 gram cukru. Po upieczeniu zostawić ciasto w ciepłym piekarniku i otwartych drzwiczkach by piana doschła. Choć na cieście nigdy nie będzie taka puszysta i chrupka jak beza.
Jeśli zostaje mi ciasto to robię maleńkie ciasteczka z dżemem
SMACZNEGO
Jak widać z takiego cista można lepić przeróżnej formy ciasteczka

Dzieci to uwielbiają a i dorośli przy tym się relaksują ;)