
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
BRZOSKWINKO,ciewawy przepis.Pewnie jutro przetestuję
.

Martika
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kochani, robił ktoś z Was ocet winny?
Ile powinno się dać cukru na kg winogron lub na litr wody?
Pomocy...

Ile powinno się dać cukru na kg winogron lub na litr wody?
Pomocy...




Pozdrawiam, Dorota
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tyle by woda była lekko słodkawa. Cukier cukrowi nie równy.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki Asiu, czyli jak dam 1-2 łyżki cukru na litr wody tak jak do octu jabłkowego to powinno być oki?
Pozdrawiam, Dorota
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorotko, podaje przepis na 181. Giuwecz (nie wiem jak to przetłumaczyć na język polski, dla tego wpisałam nazwe tak jak brzmi po ukraińsku tylko polskimi literami
)
3 kg. pomidorów przepuścić przez maszynkę do mięsa, gotować 1,5 godziny na małym ogniu.
0,5 kg. cebuli pokroić, zblanszować.
0,5 kg. marchewki gotować 20 min., pokroić w kostkę.
2 kg. papryki pokroić w kostkę.
1 kg. bakłażanów pokroić w kostkę ( można odwrotnie, 1 kg. papryki i 2 kg. bakłażanów, kto jak woli)
Warzywa wrzucić do gotującego soku, dodać 1,5 łyżki soli, 2 łyżki cukru, pieprz czarny mielony (według smaku).
Gotować 30-40 min. Gorące nakładać do słoików, nie pasteryzować.

3 kg. pomidorów przepuścić przez maszynkę do mięsa, gotować 1,5 godziny na małym ogniu.
0,5 kg. cebuli pokroić, zblanszować.
0,5 kg. marchewki gotować 20 min., pokroić w kostkę.
2 kg. papryki pokroić w kostkę.
1 kg. bakłażanów pokroić w kostkę ( można odwrotnie, 1 kg. papryki i 2 kg. bakłażanów, kto jak woli)
Warzywa wrzucić do gotującego soku, dodać 1,5 łyżki soli, 2 łyżki cukru, pieprz czarny mielony (według smaku).
Gotować 30-40 min. Gorące nakładać do słoików, nie pasteryzować.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszko, dziękuję!
Brzmi smakowicie, zdaje się, że będzie pracowita niedziela jutro 


Pozdrawiam, Dorota
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Myślę, że tak. każdy z nas inaczej odbiera poczucie słodkości. Ważne by Tobie odpowiadało.cantati pisze:Dzięki Asiu, czyli jak dam 1-2 łyżki cukru na litr wody tak jak do octu jabłkowego to powinno być oki?

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To już zrobiłam "na smaka"
Zobaczymy co z tego wyjdzie za parę tygodni
Papryczki nadziewane fetą też zrobione pasteryzują się w piekarniku i ostatnia partia ajwaru zawekowana studzi się do góry dupkami


Papryczki nadziewane fetą też zrobione pasteryzują się w piekarniku i ostatnia partia ajwaru zawekowana studzi się do góry dupkami

Pozdrawiam, Dorota
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorotko oto przepisy (przepraszam za opóźnienie)
182. RATATOUILLE
1 kg cukinii
1 kg bakłażanów
1,5 kg pomidorów
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
Sól, tymianek
Warzywa pokroić: cebulę, cukinię w kostkę.
Bakłażany na cztery i każdą część w mniej więcej 5-cio milimetrowe plasterki. Posolić, odstawić na kilka godzin. Osuszyć na ręczniku.
Warzywa po kolei przesmażać na oleju, podlewać odrobiną wody i przekładać do garnka. Dodać pomidory (pokrojone, bez skórki), przeciśnięty/pokrojony czosnek.
Dusić na małym ogniu, doprawić solą, tymiankiem, odrobiną chilli.
Przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 40 min.
Waga poszczególnych składników podana orientacyjnie, ja daję na oko
.
W zimie jak znalazł na ciepło, do mięs, czy po prostu do bagietki
183. BAKŁAŻANY W OLEJU
3 kg bakłażanów
1 litr octu winnego
1 litr wody
1 litr oleju słonecznikowego (oliwa z oliwek szybko jełczeje- nie polecam)
2 ząbki czosnku(można więcej)
Oregano, ostra papryczka- ilość w zależności od upodobań
Sól,
Bakłażany obrać ze skórki, pokroić jak na frytki (~1 x1 cm, długość dowolna), oprószyć solą, przełożyć do miski, z góry docisnąć czymś ciężkim (np. ganek z wodą), odstawić na 12 godzin. Odcisnąć z powstałego soku.
Zagotować ocet z wodą 1:1- dla mnie taka proporcja jest odpowiednia, jeżeli ktoś woli ostrzejsze, zmniejszyć ilość wody. Bakłażany wrzucać partiami, gotować mniej więcej 3-4 min. Odgotowane dobrze osuszyć (ja rozrzucam na ściereczkach i obsuszam ręcznikiem papierowym).
Do wyprażonego słoika wlać trochę oleju, dodać oregano, wrzucać bakłażany dorzucając suszoną papryczkę, czosnek, dolewać olej.
Bardzo ważne!!!! bakłażany w słoiku dobrze uciskać, aby całkowicie pozbyć się bąbelków powietrza. Słoika nie napełniać do końca, z wierzchu powinno być 2- 3 cm oleju. Słoik zakręcić, jeżeli po 2- 3-ech dniach oleju ubędzie ?dolać. Odstawić do spiżarki.
Ważne, żeby bakłażany nie wystawały ponad olej, każdorazowo nabierając ze słoika używać czystych sztućców.
Z tej ilości bakłażanów wychodzą dwa litrowe słoiki.
Najważniejsze zasady podkreśliłam
Życzę smacznego
182. RATATOUILLE
1 kg cukinii
1 kg bakłażanów
1,5 kg pomidorów
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
Sól, tymianek
Warzywa pokroić: cebulę, cukinię w kostkę.
Bakłażany na cztery i każdą część w mniej więcej 5-cio milimetrowe plasterki. Posolić, odstawić na kilka godzin. Osuszyć na ręczniku.
Warzywa po kolei przesmażać na oleju, podlewać odrobiną wody i przekładać do garnka. Dodać pomidory (pokrojone, bez skórki), przeciśnięty/pokrojony czosnek.
Dusić na małym ogniu, doprawić solą, tymiankiem, odrobiną chilli.
Przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 40 min.
Waga poszczególnych składników podana orientacyjnie, ja daję na oko

W zimie jak znalazł na ciepło, do mięs, czy po prostu do bagietki

183. BAKŁAŻANY W OLEJU
3 kg bakłażanów
1 litr octu winnego
1 litr wody
1 litr oleju słonecznikowego (oliwa z oliwek szybko jełczeje- nie polecam)
2 ząbki czosnku(można więcej)
Oregano, ostra papryczka- ilość w zależności od upodobań
Sól,
Bakłażany obrać ze skórki, pokroić jak na frytki (~1 x1 cm, długość dowolna), oprószyć solą, przełożyć do miski, z góry docisnąć czymś ciężkim (np. ganek z wodą), odstawić na 12 godzin. Odcisnąć z powstałego soku.
Zagotować ocet z wodą 1:1- dla mnie taka proporcja jest odpowiednia, jeżeli ktoś woli ostrzejsze, zmniejszyć ilość wody. Bakłażany wrzucać partiami, gotować mniej więcej 3-4 min. Odgotowane dobrze osuszyć (ja rozrzucam na ściereczkach i obsuszam ręcznikiem papierowym).
Do wyprażonego słoika wlać trochę oleju, dodać oregano, wrzucać bakłażany dorzucając suszoną papryczkę, czosnek, dolewać olej.
Bardzo ważne!!!! bakłażany w słoiku dobrze uciskać, aby całkowicie pozbyć się bąbelków powietrza. Słoika nie napełniać do końca, z wierzchu powinno być 2- 3 cm oleju. Słoik zakręcić, jeżeli po 2- 3-ech dniach oleju ubędzie ?dolać. Odstawić do spiżarki.
Ważne, żeby bakłażany nie wystawały ponad olej, każdorazowo nabierając ze słoika używać czystych sztućców.
Z tej ilości bakłażanów wychodzą dwa litrowe słoiki.
Najważniejsze zasady podkreśliłam

Życzę smacznego

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja w sobotę robiłam 184. Dżem z cukinii. Przepis otrzymałam od znajomej i wiem, że pochodzi z Internetu.
Gdybym nie popróbowała nie przekonałabym się, że jest pyszny.
Składniki:
2,5 kg cukinii
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
05 kg cukru
2 galaretki o dowolnym smaku
2,5 kg cukinii obranej ze skórki i wypestkowanej zetrzeć na dużych oczkach. Dodać trzy łyżeczki kwasku cytrynowego ( ja dałam wyciśnięty sok z cytryny), 0.5 kg lub trochę więcej cukru. Zależy jak kto lubi słodko. Wymieszać składniki w naczyniu i odstawić do kilku godzin, żeby cukinia puściła sok. Po kilku godzinach całość gotować 30 minut. Do gorącej masy dodać dwie o dowolnym smaku galaretki, szybko wymieszać do rozpuszczenia się galaretek. Gorąca masę nałożyć do słoików i zakręcić, nie gotować słoików. Po zastygnięciu galaretek otrzymujemy pyszny dżem o takim smaku jakie dodamy galaretki. Nie czuć, że masą dżemową jest cukinie, wydaje się, że owoce.
Ja włożyłam słoiki do lodówki, żeby szybciej spróbować co nam wyszło.
Gdybym nie popróbowała nie przekonałabym się, że jest pyszny.
Składniki:
2,5 kg cukinii
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
05 kg cukru
2 galaretki o dowolnym smaku
2,5 kg cukinii obranej ze skórki i wypestkowanej zetrzeć na dużych oczkach. Dodać trzy łyżeczki kwasku cytrynowego ( ja dałam wyciśnięty sok z cytryny), 0.5 kg lub trochę więcej cukru. Zależy jak kto lubi słodko. Wymieszać składniki w naczyniu i odstawić do kilku godzin, żeby cukinia puściła sok. Po kilku godzinach całość gotować 30 minut. Do gorącej masy dodać dwie o dowolnym smaku galaretki, szybko wymieszać do rozpuszczenia się galaretek. Gorąca masę nałożyć do słoików i zakręcić, nie gotować słoików. Po zastygnięciu galaretek otrzymujemy pyszny dżem o takim smaku jakie dodamy galaretki. Nie czuć, że masą dżemową jest cukinie, wydaje się, że owoce.
Ja włożyłam słoiki do lodówki, żeby szybciej spróbować co nam wyszło.
Pozdrawiam Krystyna
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Super! Wieczorem zrobię! 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 689
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam już i polecam.
Cukinia właściwie jest bez smaku więc smak będzie zależał od galaretki jaką dodamy. Ja robiłam bodajże cytrynową. Na podobnej zasadzie mam zamiar zrobić pomarańczową tylko wykorzystam do tego dynię.
Cukinia właściwie jest bez smaku więc smak będzie zależał od galaretki jaką dodamy. Ja robiłam bodajże cytrynową. Na podobnej zasadzie mam zamiar zrobić pomarańczową tylko wykorzystam do tego dynię.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki


- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, baaaardzo Ci dziękuję za oba przepisiki
Ratatouille robię, ale na bieżąco, nigdy nie wekowałam, muszę koniecznie spróbować
Bakłażanów w oleju nigdy nie robiłam, też na pewno wypróbuję, przepis wygląda pychaśnie
Jak długo można je przechowywać?



Ratatouille robię, ale na bieżąco, nigdy nie wekowałam, muszę koniecznie spróbować

Bakłażanów w oleju nigdy nie robiłam, też na pewno wypróbuję, przepis wygląda pychaśnie

Jak długo można je przechowywać?
Pozdrawiam, Dorota