Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to jeszcze poczekam.Albo zrobię i tak i tak.Dla sprawdzenia.A może pojawi się Ania Kozula i nam "łopatologicznie" wyjaśni.Coś mi się wydaje,że nie pomyliła wagi żelatyny.Chyba ten "beton" potrzebny jest do dłuższego przechowywania.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczek w kwiestii przetwórstwa.
Czy sok z jabłek ze skórką starty w sokowirówce i zapasteryzoawny (bez cukru) wytrzyma do zimy?
Czy sok z jabłek ze skórką starty w sokowirówce i zapasteryzoawny (bez cukru) wytrzyma do zimy?
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Problem jaki może powstać ( o tym gdzieś słyszałam) to, ze sokowirówka zbytnio napowietrza sok i może się psuć. Myślę, ze rozwiązaniem byłoby dość długie gotowanie go by powietrze uszło, ale wtedy traci się cenne witaminy. A może sok zamrozić?Bufo-bufo pisze:Czy sok z jabłek ze skórką starty w sokowirówce i zapasteryzoawny (bez cukru) wytrzyma do zimy?
Ja zawsze robiłam tak: gotowałam kukurydzę, potem ścinałam ziarno przy samej kolbie i mroziłam. Najlepiej na tacy i później zsypywać do pojemników by była sypka. Idealna do sałatek, zupy itp.ufolka pisze:szukam przepisu na kukurydzę taką, żeby potem można było dodać do sałatek itd.
Tak przy okazji: pyszna zupa: zwykła jarzynowa + sporo kukurydzy + sporo papryki pokrojonej w kostkę. Zaprawiona mlekiem lub słodką śmietanką.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Coś mi się też tak wydajeMaraga pisze:..Coś mi się wydaje,że (Ania Kozula) nie pomyliła wagi żelatyny.Chyba ten "beton" potrzebny jest do dłuższego przechowywania.

Podobny przepis tu zanalazłam, też jest 10dkg żelatyny na trochę ponad litr płynu http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f202
- BRZOSKWINKA
I jeszcze żelatyna jest pasteryzowana, więc może traci na wartości (normalnie to nie można jej gotować).
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem - 10dkg i "przez Was" poszłam teraz otworzyć słoiczek
.
Wrażenia?
Galaretka ma twardość w sam raz.
Dla mnie troche za kwaśne.
Czuję kwas, a nie smak.
Pomidor w buzi oblazł ze skórki i ta przykleiła mi sie do podniebienia. Myslałam, że mnie szlag trafi.
To zdecydowanie nie dla mnie przepis.
Zrobiłam keczup 176 i jest genialny!
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem - 10dkg i "przez Was" poszłam teraz otworzyć słoiczek

Wrażenia?
Galaretka ma twardość w sam raz.

Dla mnie troche za kwaśne.

Pomidor w buzi oblazł ze skórki i ta przykleiła mi sie do podniebienia. Myslałam, że mnie szlag trafi.

To zdecydowanie nie dla mnie przepis.

Zrobiłam keczup 176 i jest genialny!

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
177. KUKURYDZA KONSERWOWA
6 szkl wody
2,5 łyzki soli
3 łyżki cukru
Kolby kukurydzy wcześniej obgotować, wyłuskać, napełnić słoiczki, zalać zalewą. Pasteryzować 90 min, po mniej więcej 36 godz. pasteryzację powtórzyć ~ 40 min.
Przepis sprawdzony, polecam
6 szkl wody
2,5 łyzki soli
3 łyżki cukru
Kolby kukurydzy wcześniej obgotować, wyłuskać, napełnić słoiczki, zalać zalewą. Pasteryzować 90 min, po mniej więcej 36 godz. pasteryzację powtórzyć ~ 40 min.
Przepis sprawdzony, polecam

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
BRZOSKWINKA a jeśliby je obrać? a co z tym kwasem? - może nie dawać octu? napisz jek ten przepis ew poprawić smakowo. kwasu octowego zwłaszcza ja też nie bardzo lubię ..
..
i nie czułaś smaku świeżego pomidora?
..
- BRZOSKWINKA
Smak pomidora czułam, ale smaku zalewy nie.monika pisze:BRZOSKWINKA a jeśliby je obrać? a co z tym kwasem? - może nie dawać octu? napisz jek ten przepis ew poprawić smakowo. kwasu octowego zwłaszcza ja też nie bardzo lubię ..
..

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
No to jestem trochę zniechęcona, tak czułam..od początku zakładałam, że skórka do galaretki musi być zdjęta, bo potem się w tym babrać..czy jak?
Wypróbuję w miseczce w lodówce.
A jeszcze dodatkowe pytanie BRZOSKINKO i Oxalis - jakby zrobić na odcieku z pomidorów do keczupu zamiast wody z octem? Mam ew jeszcze sok po musie jabłkowym do złamamnia smaku zalewy
(BRZOSKWINKO z mojej wiedzy pasteryzuje się w temp poniżej 100C)
Wypróbuję w miseczce w lodówce.
A jeszcze dodatkowe pytanie BRZOSKINKO i Oxalis - jakby zrobić na odcieku z pomidorów do keczupu zamiast wody z octem? Mam ew jeszcze sok po musie jabłkowym do złamamnia smaku zalewy

(BRZOSKWINKO z mojej wiedzy pasteryzuje się w temp poniżej 100C)
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
monika zrób jeden słoiczek na spróbowanie, nie ma z tym dużo pracy i wtedy sama ocenisz czy Ci smakuje czy nie. Każdy z nas ma inny smak i gust kulinarny, jeden lubi kwaśny smak, inny nie.
Moim chłopakom smakowało bardzo, a skórka łatwo schodząca z takiego pomidora jest w tej sytuacji normalna, natomiast obranie ze skórek koktajlówek jest raczej mozolne, a po drugie rozpadłoby się to to na miazgę.
Pytałaś o cebulkę. Robiłam dwie tury, do drugiej dałam znacznie więcej cebulki, fajnie chrupie i jeśli ktoś ją lubi to będzie zadowolony.
Odciek z pomidorów jako baza zalewy może mieć sens... tak myślę.

Moim chłopakom smakowało bardzo, a skórka łatwo schodząca z takiego pomidora jest w tej sytuacji normalna, natomiast obranie ze skórek koktajlówek jest raczej mozolne, a po drugie rozpadłoby się to to na miazgę.
Pytałaś o cebulkę. Robiłam dwie tury, do drugiej dałam znacznie więcej cebulki, fajnie chrupie i jeśli ktoś ją lubi to będzie zadowolony.
Odciek z pomidorów jako baza zalewy może mieć sens... tak myślę.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Nie pamiętam dokładnie gdzie ,ale czytałam,że musi minąć trochę czasu aby te pomidorki w galarecie Ani Kozuli były dobre.Może za krótki okres był u Asi od zrobienia do otwarcia?
- BRZOSKWINKA
Aaaaaaaaaa!Maraga pisze:Nie pamiętam dokładnie gdzie ,ale czytałam,że musi minąć trochę czasu aby te pomidorki w galarecie Ani Kozuli były dobre.Może za krótki okres był u Asi od zrobienia do otwarcia?

Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
No właśnie..a ile trzeba czekać
. Maraga zrobiłaś?
Ja zrobię na spróbowanie, w betonie
Dziewczyny ..
zadam może głupie pytanie.. z czym to się je?

Ja zrobię na spróbowanie, w betonie

Dziewczyny ..

- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Zrobiłam dziś następną porcję pomidorów w galarecie,tylko zamiast 2 łyżek soli dałam 1 i 1 łyżkę Vegety.Wygląda ładnie ,zobaczę jak będzie smakowała.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
monikaUprzedziłaś mnie z tym pytaniem też się zastanawiałam do czego to użyć , zrobiłam z połowy porcji ale nie otwieram jeszcze poczekam