Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
23.CIASTECZKA RYZOWE
Składniki:
Paczka kleiku ryżowego,kostka margaryny,3 jaja,niepełna szklanka cukru,3-4 łyżeczki wiórków kokosowych(niekoniecznie),cukier waniliowy,łyżeczka proszku do pieczenia;Dżem,konfitura ewentualnie marmolada
Z podanych skladników zagnieść ciasto.Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego mogą być też troszke większe jak się nie ma cierpliwości.W każdej kulce zrobic palcem wgłębienie.Ułożyć kulki lużno,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec na jasnozłoty kolor trwa to w zależności od piekarnika 30-35min. w temp.190 stopni najlepiej jednak zajrzeć do piekarnika.Po upieczeniu do każdego wgłębienia włożyć trochę dżemu,konfitury lub marmolady.
Składniki:
Paczka kleiku ryżowego,kostka margaryny,3 jaja,niepełna szklanka cukru,3-4 łyżeczki wiórków kokosowych(niekoniecznie),cukier waniliowy,łyżeczka proszku do pieczenia;Dżem,konfitura ewentualnie marmolada
Z podanych skladników zagnieść ciasto.Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego mogą być też troszke większe jak się nie ma cierpliwości.W każdej kulce zrobic palcem wgłębienie.Ułożyć kulki lużno,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec na jasnozłoty kolor trwa to w zależności od piekarnika 30-35min. w temp.190 stopni najlepiej jednak zajrzeć do piekarnika.Po upieczeniu do każdego wgłębienia włożyć trochę dżemu,konfitury lub marmolady.
24.TRóJKąTY SEROWE
Składniki:
Po 25dkg margaryny,białego sera(twaróg),mąki,szczypta soli,pół łyżeczki proszku do pieczenia,dżem lub powidła
Margarynę,mąkę i ser posiekać nożem,zagnieść ciasto i chwilę ochłodzić w lodówce.Nastepnie rozwałkować,pokroić na prostokąty lub kwadraty można też wykrawać szklaneczką(literatką)kółka na każdym położyć trochę dżemu lub gęstych powideł złożyć na pół zacisnąc delikatnie brzegi i upiec na złocisty kolor (30-35 min w temp.195stopni)a najlepszym sprawdzianem oko
jak złoty kolor to upieczone.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem z wanilią.
Pozdrawiam.Gabi
Składniki:
Po 25dkg margaryny,białego sera(twaróg),mąki,szczypta soli,pół łyżeczki proszku do pieczenia,dżem lub powidła
Margarynę,mąkę i ser posiekać nożem,zagnieść ciasto i chwilę ochłodzić w lodówce.Nastepnie rozwałkować,pokroić na prostokąty lub kwadraty można też wykrawać szklaneczką(literatką)kółka na każdym położyć trochę dżemu lub gęstych powideł złożyć na pół zacisnąc delikatnie brzegi i upiec na złocisty kolor (30-35 min w temp.195stopni)a najlepszym sprawdzianem oko

Pozdrawiam.Gabi
Ponieważ jestem łasuchem - postanowiłam sobie dzisiaj też coś upiec. Tym razem przyszła kolej na:
25. ANIOŁEK ZUZI
Zagnieść ciasto z tych składników: 3 szkl mąki, 2 jaja, 1/2 szkl śmietany, 1/2 kostki roztopionej margaryny, 1/2 szkl cukru, 1 płaska łyżka amoniaku.
Podzielić ciasto na trzy części i z każdej upiec cieńki placek (ok. 20-30 min w piekarniku, 180st)
Te składniki na masę zagotować: 2 szkl mleka, 3/4 szkl cukru, 3/4 kostki margaryny, cukier waniliowy
Te składniki zmiksować: 2 jaja, 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl śmietany. Potem tę zmiksowaną masę połączyć z tą zagotowaną i jeszcze raz wszystko doprowadzić do wrzenia.
Placek formować następująco: ciasto I - masa - ciasto II - masa ciasto III - masa - posypać wierzch orzechami i płatkami migdałów

25. ANIOŁEK ZUZI
Zagnieść ciasto z tych składników: 3 szkl mąki, 2 jaja, 1/2 szkl śmietany, 1/2 kostki roztopionej margaryny, 1/2 szkl cukru, 1 płaska łyżka amoniaku.
Podzielić ciasto na trzy części i z każdej upiec cieńki placek (ok. 20-30 min w piekarniku, 180st)
Te składniki na masę zagotować: 2 szkl mleka, 3/4 szkl cukru, 3/4 kostki margaryny, cukier waniliowy
Te składniki zmiksować: 2 jaja, 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl śmietany. Potem tę zmiksowaną masę połączyć z tą zagotowaną i jeszcze raz wszystko doprowadzić do wrzenia.
Placek formować następująco: ciasto I - masa - ciasto II - masa ciasto III - masa - posypać wierzch orzechami i płatkami migdałów

-
- Przyjaciel Forum - weteran
- Od: 15 paź 2006, o 00:07
Dziewczyny,nie wiem czy znacie przepis na drożdżówkę z lodówki.Ja mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o ciasta.Ponieważ nie specjalnie lubie słodycze,to pewnie dlatego nie potrafię piec.
Ale od kiedy spróbowałam tego przepisu,zaczęłam wierzyć w swoje umiejętności.
Teraz upiec drożdżówkę to dla mnie pestka.
Autorką tego przepisu jest Prababcia Ania.Spróbujcie,a nie pożałujecie.
25.Drożdżówka z lodówki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 całe jaja,
- 10 dag drożdży,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki octu,
- pół szkl. cukru,
- pół kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże i margarynę, dodać ocet. Wlać wszystko do miski z przesianą mąką, dodać jaja i cukier, starannie wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski i wstawić do lodówki (TAK !!!) naokoło 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do blaszek, poczekać aż podrośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 o C. Sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone. Piecze sie około 45 min.
Można upiec z kruszonką lub owocami, albo zrobić dwie rolady z nadzieniem.
Uwagi:
Jest to ciasto podstawowe drożdżowe, można dodawać rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną, można różnymi zapachami uszlachetniać. Ja osobiscie lubię z nadzieniem z białego sera lub maku, robiłam również z powidłami i z marmoladą z jabłek. Z tej ilości składnikow wychodzą 2 blaszki.
Ale od kiedy spróbowałam tego przepisu,zaczęłam wierzyć w swoje umiejętności.
Teraz upiec drożdżówkę to dla mnie pestka.
Autorką tego przepisu jest Prababcia Ania.Spróbujcie,a nie pożałujecie.
25.Drożdżówka z lodówki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 całe jaja,
- 10 dag drożdży,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki octu,
- pół szkl. cukru,
- pół kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże i margarynę, dodać ocet. Wlać wszystko do miski z przesianą mąką, dodać jaja i cukier, starannie wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski i wstawić do lodówki (TAK !!!) naokoło 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do blaszek, poczekać aż podrośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 o C. Sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone. Piecze sie około 45 min.
Można upiec z kruszonką lub owocami, albo zrobić dwie rolady z nadzieniem.
Uwagi:
Jest to ciasto podstawowe drożdżowe, można dodawać rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną, można różnymi zapachami uszlachetniać. Ja osobiscie lubię z nadzieniem z białego sera lub maku, robiłam również z powidłami i z marmoladą z jabłek. Z tej ilości składnikow wychodzą 2 blaszki.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
26.Biszkopt
Szklanka mąki
Szklanka cukru
5-6 jajek- białka oddzielić od żółtek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka i szczypta soli ubijać na sztywno
dodawać cukier
pojedynczo dodawać żółtka cały czas ubijając
na końcu dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,także porcjami.
Całą masę wylać do brytwanny,włożyć do piecyka w temp.do 180st. na ok 30-40 min.
Kiedy boki ciasta będą lekko odstawały od formy,i będą miały złotawy kolor, możemy uznać że ciasto jest upieczone.
Szklanka mąki
Szklanka cukru
5-6 jajek- białka oddzielić od żółtek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka i szczypta soli ubijać na sztywno
dodawać cukier
pojedynczo dodawać żółtka cały czas ubijając
na końcu dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,także porcjami.
Całą masę wylać do brytwanny,włożyć do piecyka w temp.do 180st. na ok 30-40 min.
Kiedy boki ciasta będą lekko odstawały od formy,i będą miały złotawy kolor, możemy uznać że ciasto jest upieczone.
Pozdrawiam Krysia
-
Gabibasa gabriela pisze:Krysia daj ten przepis na biszkopt do maku.A jakiej firmy był mak? bo jest jeszcze taki mak w pojemniku plastikowym nazywał się chyba mak babuni lub coś podobnego
Nie pamiętam nazwy firmy,ale to była metalowa puszka.
Był bardzo smaczny.A może to był mak babuni,naprawdę nie zwracałam na to uwagi.Poleciła mi go kucharka, która piekła ciasta na wesele mojej córki.
Pozdrawiam Krysia
-
27.Jabłecznik na biszkopcie
szklanka mąki
szklanka cukru
6 jajek
płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z tego upiec dwa placki biszkoptowe.Ciemny i jasny/ do jednego dodać łyżkę kakao/
Masa jabłkowa
Ok.6-7 jabłek obrać,pokroić i usmażyć.Wystudzić.
Całą galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Wystudzić.
Jabłka z galaretką połączyć i wykładać na biszkopty.
Krem
1 kostka masła
1/2litra mleka
1/2szklanki cukru
po 2 łyżki mąki przennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy
Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń.Przestudzić.
Ucierać, dodając po trochu masła.
Nałożyć na placek.Polać polewą czekoladową.
Przystroić według upodobania.
Podstawą smaku tego ciasta jest krem i budyń własnej roboty.
Tak też można.
szklanka mąki
szklanka cukru
6 jajek
płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z tego upiec dwa placki biszkoptowe.Ciemny i jasny/ do jednego dodać łyżkę kakao/
Masa jabłkowa
Ok.6-7 jabłek obrać,pokroić i usmażyć.Wystudzić.
Całą galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Wystudzić.
Jabłka z galaretką połączyć i wykładać na biszkopty.
Krem
1 kostka masła
1/2litra mleka
1/2szklanki cukru
po 2 łyżki mąki przennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy
Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń.Przestudzić.
Ucierać, dodając po trochu masła.
Nałożyć na placek.Polać polewą czekoladową.
Przystroić według upodobania.
Podstawą smaku tego ciasta jest krem i budyń własnej roboty.

Pozdrawiam Krysia
-
28.Sernik pod biszkoptem
1 kg.twarogu na sernik
1 szklanka cukru
7 jajek
pół kostki masła lub margaryny
1 torebka budyniu śmietankowego
aromat cytrynowy
Blachę wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą
Żółtka oddzielić od białek,dodać cukier i ubijać na puszystą masę. Dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową,budyń i aromat.
Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć na blachę i piec ok. 60 min. W temp.180-200st.w tym czasie przygotować masę biszkoptową.
Masa biszkoptowa
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli.
Białka jajek ubić z cukrem na krem,dodawać żółtka,potem mąkę zmieszaną z proszkiem.
Kiedy sernik w piekarniku już dochodzi, zalewamy go ciastem biszkoptowym i pieczemy na złoty kolor.Po lekkim ostudzeniu można ciasto polać masą czekoladową.
1 kg.twarogu na sernik
1 szklanka cukru
7 jajek
pół kostki masła lub margaryny
1 torebka budyniu śmietankowego
aromat cytrynowy
Blachę wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą
Żółtka oddzielić od białek,dodać cukier i ubijać na puszystą masę. Dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową,budyń i aromat.
Na koniec ubić białka jajek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć na blachę i piec ok. 60 min. W temp.180-200st.w tym czasie przygotować masę biszkoptową.
Masa biszkoptowa
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli.
Białka jajek ubić z cukrem na krem,dodawać żółtka,potem mąkę zmieszaną z proszkiem.
Kiedy sernik w piekarniku już dochodzi, zalewamy go ciastem biszkoptowym i pieczemy na złoty kolor.Po lekkim ostudzeniu można ciasto polać masą czekoladową.
Pozdrawiam Krysia
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
29. SERNIK IZAURA
1,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do piecz.
cukier waniliowy
4 jaja
5 łyżek wody
50 - 70 dkg sera białego
4 jaja
1 szkl. cukru
pół kostki masła
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier i kakao ,, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do piecz.i pianę z białek. Wlać do formy.
Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku o temp.200stopniC. Po upieczeniu polać odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
/ ja to robię w ten sposób : najpierw daję do formy ser, a potem wlewam ciemne ciasto. po upieczeniu jak się wyjmie z formy to ciemne jest na spodzie a ser na wierzchu/
1,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do piecz.
cukier waniliowy
4 jaja
5 łyżek wody
50 - 70 dkg sera białego
4 jaja
1 szkl. cukru
pół kostki masła
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier i kakao ,, wodę i cukier waniliowy gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do piecz.i pianę z białek. Wlać do formy.
Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku o temp.200stopniC. Po upieczeniu polać odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
/ ja to robię w ten sposób : najpierw daję do formy ser, a potem wlewam ciemne ciasto. po upieczeniu jak się wyjmie z formy to ciemne jest na spodzie a ser na wierzchu/