Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Kaja
500p
500p
Posty: 849
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Przypadkiem zajrzałam do potraw na zimno i znalazłam interesujący przepis na ciepło-zimny jabłecznik.
Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.
X_Ro-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 577
Od: 25 wrz 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Wydaje mi się, że łyżka oleju to 10ml a łyżeczka 5ml. Miałam oleju ledwo 1/2 szklanki
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Kaja pisze: Mam pytanie,czy odmierzając mąkę dać czubate łyżki?
Trochę przeraża mnie ta ilość oleju,bo objętościowo mąki i oleju jest tyle samo.
Oczywiście,gdy zakładamy że łyżka ma 15 ml to jednego i drugiego jest niecała szklanka.
Mąka zawsze jest z "lekką górką", a olej - tyle ile się zmieści "na płasko", cukru również będzie płasko, żeby się nie przesypywał, więc objętościowo mąki jest więcej.
Natomiast wpływa to jedynie na wysokość i ewentualnie na to, czy ciasto będzie bardziej czy mniej wilgotne.
Ale i tak "wyjdzie", mam wypróbowane wszystkie wersje, to znaczy z większą i mniejszą ilością mąki, nigdy nie wychodzi taki jak poprzednio. Zależy to również od jabłek.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3579
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Ja też upiekłam ten jabłecznik wychodzący, posypałam cukrem pudrem....................pychotka, ale nie obfociłam, bo........... wyszedł :;230
Napisałam o nim w moim wątku ;:224
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1476
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

A może ktoś poratuje mnie przepisem na kruche ciasteczka, bo nie mogę znaleźć :oops: .
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Posty: 396
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie, Zambrów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Mam takowy przepis i chętnie się nim podzielę. Jest to dość duża porcja, ale ciastka zamknięte w pojemniku lub w torebce foliowej mogą leżeć naprawdę długo, więc robię od razu hurtowo.

I jeszcze mała uwaga. Z tego przepisu ciastka muszą odleżeć ok 2 dni, żeby zrobiły się kruche. Więc podam też przepis trochę zmodyfikowany- na kruche ciasteczka zaraz po upieczeniu.

Kruche ciastka

90 dag mąki
60 dag tłuszczu (zazwyczaj daję 25 dag margaryny i 35 dag smalcu; chociaż ostatnio zaczęłam
robić na samym smalcu i nawet lepiej mi smakują)
30dag cukru pudru
- zapamiętanie przepisu ułatwia ogólna zasada, że proporcje powyższych składników mają być 3:2:1
5 żółtek
cukier waniliowy

W mące rozcieramy tłuszcz, dodajemy obydwa cukry, znów rozcieramy, dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto.

To u mnie jest podstawa do robienia różnych smaków. Zazwyczaj dzielę ciasto na 3 części.
Ciastka waniliowe
Do jednej porcji ciasta dodaję 1 lub 2 cukry waniliowe (zależy czy ktoś lubi mocny aromat wanilii), wgniatam w ciasto i owinięte w folię wkładam do lodówki.
Ciastka kokosowe
Do następnej porcji ciast dodaję torebką wiórków kokosowych (200g) - to dość dużo, ale wtedy ciastka są naprawdę bardzo kokosowe. I tak samo zagniatam ciasto z wiórkami i do lodówki.
Ciastka cytrynowe
Do ostatniej porcji ciasta dodaję skórkę otartą z jednej cytryny, zapach cytrynowy i/ lub sok z cytryny. Zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką i do lodówki.

Następnie po ok 30 minutach lub więcej, robię ciastka i piekę. Niestety czasu pieczenia nie podam bo sama pieką na oko jak widzę, że są rumiane to wyjmuję.

Oczywiście można zrobić też ciastka z podstawowego przepisu, bez podanych powyżej dodatków wtedy są łagodne w smaku.

Aby ciastka były od razu kruche, należy do przygotowania użyć tylko margaryny i dodać proszek do pieczenia (4 łyżeczki). To sposób mojej mamy. Ja zawsze robię bez proszku. A że uwielbiam te ciastka to nawet nie przeszkadza mi, że w pierwszych dniach są twarde.
Życzę udanych wypieków i smacznego ;:137
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36516
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia więc czas odkurzyć przepisy na świąteczne ciasteczka.
Jest ich na forum sporo, ale mam do Was pytanie.
Czy ktoś zna przepis na ciasteczka bez pieczenia.
Takie robi się szybko i nie marnuje energii za którą płaci się ciężkie pieniądze.
Może by tak zebrać w jednym miejscu te przepisy, żeby każdy mógł z nich skorzystać w jednym wątku ? :uszy

-- Wt 22 lis 2011 16:31 --

Chętnych nie widzę, no to daję ;:132

Pierwszy przepis.

30 dkg suszonych śliwek
15 dkg mielonych orzechów
15 dkg zcukrzonego miodu
1 łyżka rumu lub wódki

Wszystko zmiksować.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia, rozsmarować na grubość 2 cm i odstawić do zaschnięcia.
Potem skroić na kwadraty lub trójkąty, oblać stopioną czekoladą i ozdobić orzechem lub migdałem.
Zamiast suszonych śliwek można dać morele, figi, lub suszone jabłka i już mamy 4 rodzaje ciasteczek o różnych smakach.
Możemy też polać i białą czekoladą.

Drugi przepis.

2 łyżki dowolnej marmolady
mączka kokosowa

W takiej ilości, aby swobodnie można było z masy formować stożki wielkości foremki do uli.
Potem obtoczyć w mielonych orzechach lub kakao.

Trzeci przepis.

3 opakowania herbatników
1 opakowanie kandyzowanych owoców lub skórek z cytryny, pomarańczy
10 dkg orzechów włoskich rozbitych na drobno tłuczkiem
1/2 kostki masła lub margaryny / druga lepsza bo dłużej wytrzyma /
1 opakowanie rodzynek sparzonych wrzątkiem lub namoczonych w spirytusie
Wszystko razem ugnieść na jednolitą masę.
Jeśli ciasto za twarde dodać rumu lub masła, jeśli za rzadkie dodać herbatników
Uformować wałek o średnicy 4 cm.
Włożyć do lodówki aż masa stężeje.
Kroić na plasterki pod kątem o grubości 2 cm.

Do tej samej masy można dodać stopioną lub startą czekoladę lub kakao i będzie następny rodzaj ciastek w innym smaku
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Justyno, Grażyno !

Przepisy copy i do kajecika i wężykiem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36516
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Cieszę się. ;:136
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6978
Od: 12 sty 2009, o 21:10
Lokalizacja: Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Ja tu nie powinnam zaglądać-wszystkie przepisy kuszące.Pew nie znowu coś upitraszę i zjem. :oops:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

SMACZNEGO !
Po to się gotuje, aby się potem rozkoszować jedzeniem tego. / moje /
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7587
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

kokolidek pisze:
/ ... /
Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi")

5 szt dużych jabłek
cynamon
5 szt jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki (tortowej, wrocławskiej lub innej)
15 łyżek oleju (np. Kujawski)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier cukier wanilinowy

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
/ ... /

Czytam przepisy na smaczne przysmaki i chciałbym dopytać na jaką wielkość "blachy" do pieczenia podane są te proporcje składników ?
Z wypowiedzi "marzeny06" - w tym wątku widać - wnioskuję z fotki, że jest to "blacha" kwadratowa o wymiarach około 30 x30 cm.
Mam zamiar na najbliższe wolne dni "sprezentować" Wnuczkom słodką niespodziankę, dlatego dopytuję o ten szczegół.
Pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO

Post »

Ponieważ nie posiadam typowej blachy do ciasta piekę jabłecznik w formie do lazanii o wymiarach wewnętrznych 28 cm na 35 cm, ale piekłam go również w formie do tortów o średnicy 28 cm.
Więc blacha 30 na 30 cm jest OK.
Smacznego :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”