Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Smakowite kwiatki http://niesiulka.u.re.pl/blog/czytaj/23790.html
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
o kurcze jak by mi ktoś podał taką doniczkę pod nos, to bym się zastanawiała, czy ma dobrze w głowie
Smakowicie i zaskakująco Fajny pomysł
Smakowicie i zaskakująco Fajny pomysł
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2350
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
W doniczce odpada, to jakiś niesmaczny żart
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja też z doniczki bym nie zjadła, ale pomysł można wykorzystać http://www.madren.pl/pl/Oferta2/Dodatki-do-deserow
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Wafeleczki wyśmienite - same smaczne inspiracje
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re:
Ostatnio widziałam jak robił to ciasto Pascal z tym, że on po przełożeniu ciasta do formy zamiast owoców powciskał w nie połamaną tabliczkę mlecznej czekolady;)SATI pisze:2. CIASTO JOGURTOWE
2-małe kubeczki jogurtu naturalnego
3-jajka
2-kubeczki po jogurcie cukru
3-kubeczki po jogurcie mąki
1-niepełny kubeczek po jogurcie oleju
mały proszek do pieczenia
mały cukier waniliowy
wszystko razem wymieszac, piec 1 godz.i 10min w tem. 180
Zamiast jogurtu naturalnego mozna dodawac jogurty smakowe a na wierzchu ciasta dodaje różne owoce ;:8 [/list]
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ooooo, a ja właśnie kilka dni temu szukałam przepisu na ciasto jogurtowe,
no i proszę jakie łatwe i przejrzyste, więc czekam na truskaweczki i na pewno upiekę
Jak długo utrzymuje się jego świeżość, bo chce upiec coś na wypad kampigowy
no i proszę jakie łatwe i przejrzyste, więc czekam na truskaweczki i na pewno upiekę
Jak długo utrzymuje się jego świeżość, bo chce upiec coś na wypad kampigowy
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witaj
Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, gdyż u mnie wszelakiego typu słodkości znikają w ciągu 1 no najwyżej w ciągu 2 dni Jedyne ciasto,które leżało dłużej to piernik staropolski, który w postaci surowej leżakuje sobie 4 tygodnie, a po upieczeniu jeszcze tydzień
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, gdyż u mnie wszelakiego typu słodkości znikają w ciągu 1 no najwyżej w ciągu 2 dni Jedyne ciasto,które leżało dłużej to piernik staropolski, który w postaci surowej leżakuje sobie 4 tygodnie, a po upieczeniu jeszcze tydzień
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
-
- ---
- Posty: 7593
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Zostawiam placuszek, który wczoraj piekłem
PS.Truskawki na nim to świeże prosto z krzaczka
Polecam odmiany truskawek owocujących aż do mrozów, bo jak się ma chęć na świeżą truskawkę w sierpniu lu wrześniu, to można sobie zerwać z krzaczka i posmakować
Placuszek łatwy do zrobienia-skoro zrobił go 15-latek to zrobi go każdy
Jutro podam przepis
PS.Truskawki na nim to świeże prosto z krzaczka
Polecam odmiany truskawek owocujących aż do mrozów, bo jak się ma chęć na świeżą truskawkę w sierpniu lu wrześniu, to można sobie zerwać z krzaczka i posmakować
Placuszek łatwy do zrobienia-skoro zrobił go 15-latek to zrobi go każdy
Jutro podam przepis
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja bym jeszcze pomiędzy ciasto i galaretkę wcisnął jakiś krem... budyniowy (?)
-
- ---
- Posty: 7593
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
I tu jest problem, bo kremy, masy mi nie wychodzą
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dawidzie ten krem wyjdzie Ci na 100% :P
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru, ewentualnie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
50 dkg wydrelowanych wiśni (najlepiej świeżych), ale mogą być i z kompotu
2 szkl. kompotu wiśniowego
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła (najlepiej Kasia)
Połowę kompotu zagotować i rozpuścić galaretkę, w drugiej połowie kompotu rozprowadzić budyń. budyń wlać do kompotu z galaretką i to zagotować na wolnym ogniu ciagle mieszajac, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, tylko żeby nie był za zimny.
Należy pamiętać, że galaretka będzie tężeć i jeśli przy ucieraniu budyniu z margaryna dodamy zbyt zimny to w masie mogą powstać grudki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy po trochu masy wiśniowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie.
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 opakowanie budyniu wiśniowego bez cukru, ewentualnie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
50 dkg wydrelowanych wiśni (najlepiej świeżych), ale mogą być i z kompotu
2 szkl. kompotu wiśniowego
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła (najlepiej Kasia)
Połowę kompotu zagotować i rozpuścić galaretkę, w drugiej połowie kompotu rozprowadzić budyń. budyń wlać do kompotu z galaretką i to zagotować na wolnym ogniu ciagle mieszajac, aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, tylko żeby nie był za zimny.
Należy pamiętać, że galaretka będzie tężeć i jeśli przy ucieraniu budyniu z margaryna dodamy zbyt zimny to w masie mogą powstać grudki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy po trochu masy wiśniowej ciągle miksując. Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Obecnie w domu tylko ja mogę jeść ciasta,a upieczona cała tortownica to dla jednej osoby zbyt dużo.
A że lubię słodkości zaczęłam robić desery,które zamrażam i potem jem po kawałku.
Teraz jestem zafascynowana produkcją lodów na własne potrzeby.
Mam maszynkę do lodów,ale znalazłam przepis na Galerii Potraw,który świetnie wychodzi bez niej.
Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/72,2,777,112 ... 2.html?v=2
Podaję go w całości za autorką:
"Składniki :
1/2 l śmietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyżki cukru ubić na sztywno (śmietanę najpierw schłodzić w lodówce).
4 świeże umyte jajka-ubić białka z 2 łyżkami cukru i dodać żółtka ubić na
kogel mogel wraz z 1 cukrem waniliowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodać ubite jaja kolejność
jest ważna (do śmietany dodać jajka )wpływa na konsystencje lodów.
Następnie można dodać różne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi masę podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej części dałam podsmażone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobić kulę kasate podzielić na trzy części do jednej dać
rozpuszczoną czekoladę do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okrągłym dnie i do zamrażalnika na min 6 godz.
Najlepsze na drugi dzień lody muszą się przegryźć.
Ja używam starych pojemników po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą ilością cukru,
no na pewno ta śmietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakieś preparaty tłuszczowomleczne w kupnych lodach."
Ja wypróbowałam telody w różnych wersjach smakowych.
Zamiast śmietany 36% daję 30%,ponieważ u mnie ta pierwsza bywa w niewielu sklepach.
Oczywiście na pierwszy raz były moje ulubione cynamonowe,a następnie miętowe.
Zamiast śmietany stosowałam serek mascarpone i dodałam trochę jogurtu.
Ktoś zastosował jogurt z zagęstnikiem do śmietany i serek homogenizowany,a więc pole do popisu jest ogromne.
Życzę smacznego Grażyna
A że lubię słodkości zaczęłam robić desery,które zamrażam i potem jem po kawałku.
Teraz jestem zafascynowana produkcją lodów na własne potrzeby.
Mam maszynkę do lodów,ale znalazłam przepis na Galerii Potraw,który świetnie wychodzi bez niej.
Przepis pochodzi ze strony:
http://fotoforum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/72,2,777,112 ... 2.html?v=2
Podaję go w całości za autorką:
"Składniki :
1/2 l śmietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyżki cukru ubić na sztywno (śmietanę najpierw schłodzić w lodówce).
4 świeże umyte jajka-ubić białka z 2 łyżkami cukru i dodać żółtka ubić na
kogel mogel wraz z 1 cukrem waniliowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodać ubite jaja kolejność
jest ważna (do śmietany dodać jajka )wpływa na konsystencje lodów.
Następnie można dodać różne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi masę podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej części dałam podsmażone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobić kulę kasate podzielić na trzy części do jednej dać
rozpuszczoną czekoladę do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okrągłym dnie i do zamrażalnika na min 6 godz.
Najlepsze na drugi dzień lody muszą się przegryźć.
Ja używam starych pojemników po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą ilością cukru,
no na pewno ta śmietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakieś preparaty tłuszczowomleczne w kupnych lodach."
Ja wypróbowałam telody w różnych wersjach smakowych.
Zamiast śmietany 36% daję 30%,ponieważ u mnie ta pierwsza bywa w niewielu sklepach.
Oczywiście na pierwszy raz były moje ulubione cynamonowe,a następnie miętowe.
Zamiast śmietany stosowałam serek mascarpone i dodałam trochę jogurtu.
Ktoś zastosował jogurt z zagęstnikiem do śmietany i serek homogenizowany,a więc pole do popisu jest ogromne.
Życzę smacznego Grażyna