Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Jak chcesz możesz pryskać całe krzaki ale grona opryskać przy tym dokładnie. Lub opryskać same grona tez dokładnie. Samo podsypanie krzaków wapnem bądź saletrą na zgniliznę nie zadziała ponieważ wapń się bardzo wolno przemieszcza w roślinie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidorki już opryskałam i w szklarni i w gruncie.Najpierw dokładnie grona, łącznie z najmniejszymi okazami.A na koniec całe krzaki na razie w szklarni. Te w gruncie za chwilkę.
A teraz mam pytania:
1. Kiedy powtórzyć zabieg?
2. Widzę niedobory magnezu dość spore na krzakach,które mają zawiązane 4 grono i zaczynają wiązać piąte. Na razie tylko raz podlałam je siarczanem magnezu 4 dni temu. Lepiej było by je opryskać, szybciej by go wchłonęły, ale czy mogę to zrobić np. dobę po pryskaniu saletrą wapniową?
3. Zbliżają się upały- nie wiem jak z nawożeniem. Nie wiem, czy ta zgnilizna, to zasolenie gleby, czy raczej problemy z pobieraniem wapnia...Wetkne tu zdjęcia za godzinkę,,, może ktoś coś pomoże...
To mój Orange strawberry. Wszystkie maja takie niedobory - 5szt

I ogólny stan szklarni:

.
A teraz mam pytania:
1. Kiedy powtórzyć zabieg?
2. Widzę niedobory magnezu dość spore na krzakach,które mają zawiązane 4 grono i zaczynają wiązać piąte. Na razie tylko raz podlałam je siarczanem magnezu 4 dni temu. Lepiej było by je opryskać, szybciej by go wchłonęły, ale czy mogę to zrobić np. dobę po pryskaniu saletrą wapniową?
3. Zbliżają się upały- nie wiem jak z nawożeniem. Nie wiem, czy ta zgnilizna, to zasolenie gleby, czy raczej problemy z pobieraniem wapnia...Wetkne tu zdjęcia za godzinkę,,, może ktoś coś pomoże...
To mój Orange strawberry. Wszystkie maja takie niedobory - 5szt

I ogólny stan szklarni:

.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jest taki nawóz saletra wapniowo- magnezowa , może by powtórzyć za 2 dni,bo pogoda ładna do szybkiego pobierania i przetwarzania pokarmu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Możesz, pod warunkiem, że do oprysku zastosujesz saletrę magnezową a nie siarczan magnezu. Dlaczego ?. Dlatego, że nastąpiłaby strata części wapnia nie wchłoniętego bo w połączeniu z jonem siarczanowym wytrącałby się na powierzchni rośliny gips tj siarczan wapnia.MENA515 pisze:Lepiej było by je opryskać, szybciej by go wchłonęły, ale czy mogę to zrobić np. dobę po pryskaniu saletrą wapniową?
Pozdrawiam
Boż chyba nie było mnie wtedy na chemii
bo nic nie rozumiem z tego co piszecie o tych opryskach --ja na razie nie pryskam,w tunelu mają się całkiem dobrze.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich.
Na moich pomidorkach pojawiły się żółtawe plamki. prosze o pomoc. Zaraz postaram sie wysłać zdjęcie.
Na moich pomidorkach pojawiły się żółtawe plamki. prosze o pomoc. Zaraz postaram sie wysłać zdjęcie.
Panie doktorze, te plamki to od szminki ? . Prawda ?. Nie- proszę pana. To syfilisPomart pisze:Na moich pomidorkach pojawiły się żółtawe plamki. prosze o pomoc.
A na poważnie, gdzie te plamki ?. Na liściach , na owocach ?.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
MENA515 pisze:Jaki roztwór saletry wapniowej podać pomidorkom przy suchej zgniliźnie wierzchołkowej? Znalazłam 4 owoce na jednym krzaku. Zerwałam je, przejrzałam inne ale nic nie widzę. Rozumiem, że mam opryskać owoce,nie całe krzaki? ?Bardzo proszę o pomoc
Czy mogę od razu rozrobić więcej, by starczyło na kilka oprysków z rzędu?
Czy opryskać tylko owoce na krzaku z którego zerwałam pomidory? To jest White tomato, więc jeśli nawożone były tak samo i są na takim samym podłożu, może psiknąć wszystkie z tej odmiany....
A ja dzisiaj na swojej ( plantacji) znalazłem 5 pomidorków z objawami suchej zgnilizny wierzchołkowej , ale nawet mi do głowy nie przyszedł pomysł opryskiwania moich pomidorków.
Co to jest pięć "zabolałych' pomidorków ( cztery na jednym krzaczki i jeden na drugim , i to na pierwszym od dołu gronie), wobec kilku tysięcy już wytworzonych owoców ( oceniam że na posadzonych 140 krzakach rośnie średnio po 15- 20 owoców na jednym krzaczku).
Nie wydaje mi się celowe wyciągać "armaty" i strzelać z niej do wróbla.
Uważam że przed podjęciem decyzji o jakichkolwiek "opryskach" należy najpierw ocenić stopień zagrożenia i dopiero w zależności od tej oceny dokonywać "oprysków", czy dać sobie z nimi spokój.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Ja podczas pryskania znalazłam więcej- łącznie 14 szt. Myślę,że wszystko jest wynikiem nieprzygotowanego odpowiednio podłoża
. Przez to latam, uzupełniam składniki łącząc przeróżne nawozy i się gubię, bo jakież jest moje doświadczenie i wiedza- mizerne
. Ten rok muszę przetrwać najlepiej jak się da, korzystając z rad innych, bardziej doświadczonych. Może lepiej było by użyć jakiegoś nawozu wieloskładnikowego- typowego dla pomidorów...Sama nie wiem. Gdyby nie ta zgnilizna, mogłabym pisać o poprawie w gruntowych pomidorach po podlaniu ich właśnie takim nawozem.Zaczęły rosnąć po drugiej dawce,czubki się zazieleniły
. Tylko teraz nie wiem...może poczekać z nawożeniem czymkolwiek? Z drugiej strony, jeśli przyjdą zapowiadane upały, pomidorki na pewno będą chciały jeść bo będzie dużo słoneczka... Jak radzicie??

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj PELASIU ,to robaczki( nie znam ich nazwy, ale wiele razy miałem z nimi do czynienia) , które najpierw zjadają liście pomidorów a później się wgryzają do owoców.
Dokładnie przejrzyj liście tego pomidora i pobliskich i zlikwiduj wszystkie robaki, tak samo zutylizuj owoce już nadgryzione przez gąsienice, one dopiero zaczynają wyżerką, za tydzień, czy miesiąc może być tylko gorzej.
Musisz dokładnie oglądać każdy listek w pomidorach i usuwać te gąsienice, są bardzo trudne do zauważenia, bo ich kolor to zielony, tak jak i liście pomidorów.
Dokładnie przejrzyj liście tego pomidora i pobliskich i zlikwiduj wszystkie robaki, tak samo zutylizuj owoce już nadgryzione przez gąsienice, one dopiero zaczynają wyżerką, za tydzień, czy miesiąc może być tylko gorzej.
Musisz dokładnie oglądać każdy listek w pomidorach i usuwać te gąsienice, są bardzo trudne do zauważenia, bo ich kolor to zielony, tak jak i liście pomidorów.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
-
kurcze nie mogę poradzićsobie ze zdjęciem, plik jest za duży i nie mogę go pomniejszyć.
-
a plamy są na lisciach, tych najstarszych
- padrito
- Od: 1 lip 2009, o 11:51
Pomart - polecam mały i prosty program tylko do zmniejszania fotek.
Zmniejsza bezboleśnie:
http://www.programosy.pl/program,fastst ... sizer.html
Zmniejsza bezboleśnie:
http://www.programosy.pl/program,fastst ... sizer.html
" Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło." - Gabriel García Márquez