W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Nalewko, nie znam się, nie wiem jaka jest receptura, ja tu tylko sprzątam...
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

No to szukam dalej, albo coś wymyślę przez analogię do smarowideł z wędzonego łososia, czy cóś podobnego... :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Fela, ale się naśmiałam :;230 :;230
Nalewko niestety ja tez nie mogę ci pomoc, :oops: Pasztety to nie mój rejon ;:224 sorrki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam w moim trochę zaniedbanym wątku ! od kiedy stałam się kobieta na nowo pracująca (bo oczywiście dla większości kobieta opiekująca się dziećmi , domem i ogrodem to nie praca :shock: :;230 ) mam mało czasu na pichcenie. ;:108

ostatnio rozmawiałam z Fela i mówiłam o przepisie które podała mi moja siostra hihi, i które podobne jest do francuskiego "cordon blue"

Tak więc

pierś z kurczaka
papryka ze słoika
Plasterki zółtego sera, może taki holenderski ? Ważne by się łatwo topił.
jajko (rozbić) , maka, bułka tarta. Sol, pieprz.

Siostra dodaje jeszcze szynkę. Ja nie , uważam ze sama pierś z kurczaka wystarczy.

Piers z kurczaka rozbić, w środek włożyć paprykę i ser. Złożyć na pol. Staram się złożyć dokładnie by ser nie wyciekał podczas pieczenia.
Obtoczyć w jajku , mace, znowu w jajku i w bułce.

Piec na patelni jak zwykle kotlety. My z M jemy z papryka , bardzo lubię potrawy słodko - słone , dzieciom piekę bez papryki ale za to z podwójnym serem. :D

jeśli znajdzie ktoś odważny to proszę o komentarze. :lol: Smacznego ;:137

Znalazłam w genialne książce kucharskiej przepis na kurczaka w owocach cytrusowych mniam :lol: Jak wypróbuję to dam znać. ;:224
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Jeśli lubisz słodko-słono, to spróbuj jeszcze zawinąć w plaster z piersi kurczaka całe pół banana (bez skórki, oczywiście).
Pierś przekrawam w poziomie, czyli na dwa albo i trzy cienkie plastry, solę, zawijam ukosem połówkę banana, może być mniej albo bardziej dojrzały, każdy jest dobry), spinam, otaczam w bułce tartej i smażę na oleju, albo na maśle (jeśli na maśle, to powoli na niewielkim ogniu).

Można przyprawić mięso curry, albo tymiankiem, albo czym chcesz, można podać w sosie, albo na sucho na liściach sałaty czy innej rukoli. Można podać po jednej sztuce na osobę, a można pokroić na roladki przekłute na wszelki wypadek szpadkami albo patykami do szaszłyków.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Stachu 1956

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Gosia ,
wpadłem posmakowac wirtualnie Twojej bretońskiej kuchni .
Najbardziej mi się podoba faszerowana kapusta .
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

? Cordon blue ?. Bardzo smaczne ! Polecam ! Zrobiłam je troszczkę inaczej, ponieważ nigdy nie panieruję kotletów mąką. Same jajka i bułka tarta wystarczają, zwłaszcza, gdy wyeliminujemy białka, bułka świetnie się przykleja. Zrezygnowałam też z papryki, bo tej octowej nie lubię, ale dodalam bekon. Zaletą dania, poza walorami smakowymi, jest szybkość przyrządzania. Wszystko trwało ok. 20 minut. A śpieszyłam się, bo pogoda pyszna i zaraz idziemy na plażę. Dziękujemy Gosiu za smaczny obiadek! ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Fela

Genialnie ze wypróbowałaś przepis i wniosłaś poprawki :D
Następnym razem wypróbuję bez maki. Twój cordon wygląda ładniej niż ten ze sklepu ;:108 , a co ty tam dałaś oprócz sera, bekon ? :;230
No i warzywa do mięska, mniam mniam ;:137

U nas tez piękna pogoda niestety pracowałam, ale byłam na stażu w Saint Malo, :tan
W przerwie obiadowej 12h -14h byłam na plaży, słonce paliło a ja sobie jadłam kanapkę na plaży i pstrykałam fotki. Detale we Francuskim wątku :wink:

Stachu, witam gorąco ;:3
faszerowana kapusta jest naprawdę przepyszna , ale dużo roboty. Ale jaki wynik :D :D
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gdzieś czytałam Gosiu, że mąka, która nie jest poddana właściwej obróbce termicznej jest niezdrowa, a tak się dzieje w przypadku naszego cordon bleu, czy klasycznych kotletów schabowych. A zatem, nie ma sensu jej używać. Nie uznaję jej też w sosach. Pełni rolę ?zapychacza?, smaku nie dodaje, a za to tuczy doskonale. Twoje uznanie cieszy mnie bardzo, następnym razem spróbuję zrobić ?cordony? na bazie cielęciny (dodaję cieniutki bekon). Co Ty na to? Kiedyś zrobiłam podobne kotlety, ale farszem były smażone pieczarki. Niedawno, w telewizji, pewien znany kucharz radził, aby nie myć pieczarek tylko je obierać ze skórki. Twierdził, że myte tracą smak.
Saint Malo, no, no, a to piękną wycieczkę miałaś! Ciekawa jestem fotograficznej relacji. A my śmigamy dzis na plażę w Pouldu, może mniej znane miejsce, chociaż mieszkał tu sam Gauguin, gdy uznał Pont Aven zbyt tłocznym. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Coś nie bardzo wyobrażam sobie obieranie pieczarek :D .Mnie uczyli że kotleta daje się najpierw w mąkę,bo panierka lepiej się trzyma :roll: ,muszę spróbować bez ;:108
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12145
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Hmm? Biorąc pod uwagę, na czym pieczarki się hoduje, to by mi przez gardło nieumyta pieczarka nie przeszła.

Co do panierki ? ja osobiście wolę wersję bez bułki tartej (mąka + jajko). Dla każdego coś miłego. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1231
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Kapelusze pieczarek doskonale się obierają ze skórki a jeśli grzyby są młode i nie otworzyły się jeszcze te "błonki" pod kapeluszem, to obranych nie ma potrzeby myć. Tzn kapeluszy, bo nogi wiadomo...
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dziewczyny !
Spróbujcie obtaczać mięso wieprzowinę, w kaszy mazurskiej, takiej bardzo drobnej. Smakuje wyśmienicie. Tak przyrządzała je moja babcia. Smażyła na maśle topionym.
Wołowinę chyba w jaglanej, a kurzynę w takiej bardzo żółtej, nie kukurydzianej, ale nazwy nie pamiętam.
Myślę, że doświadczone kucharki zaraz uzupełnią mój wpis.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”