A ja chciałam podzielić się z Wami przepisem na przepysznego
tort jabłkowo-śmietanowy
Zwykle robię go na specjalne okazje albo na urodziny moich bliskich na zamówienie

Zajmuje co prawda dobrą chwilkę, ale tego smaku nie da się potem zapomnieć...
Potrzebujemy:
gotowy spód biszkoptowy czekoladowy (ok. 300 g, może być ten ciemny, sprawdźcie, czy do tortownicy będzie pasował - obciąć zawsze można, ale gorzej jak ona będzie za duża...)
a na masę:
750 ml śmietany kremówki (kupuję małą i dużą Łaciatą 30%)
130 g cukru (ja daję 11 płaskich łyżek)
6 płaskich łyżeczek żelatyny
3-4 kwaskowate jabłka
3 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie, lepsze laskowe)
1 łyżka masła
rdzeń z 1 laski wanilii
cynamon
sok z cytryny
i na przybranie:
300 g twarożku śmietankowego (biorę małe opakowanie Twarogu Śmietankowego President)
100 g jogurtu (np. kubeczek Naturalnego Kremowego Zotta)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
trochę wiórków czekoladowych
ewentualnie pęczek mięty
Dla chętnych:
kartka z wyciętym wzorem jabłka
500 ml śmietany najpierw zagotowujemy, potem gotujemy na wolnym ogniu z 100 g cukru i wanilią aż odparuje 1/3 objętości. Żelatynę rozpuszczamy w międzyczasie w niepełnej szklance wody. Gdy śmietana nam się zredukuje, dodajemy żelatynę i schładzamy.
Posiekane orzechy można przełożyć na blachę i uprażyć w piekarniku przy 175 st. C, ja natomiast robię to na patelni na gazie, bo jest szybciej. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy pozostały cukier i karmelizujemy na ostrym ogniu. Dodajemy jabłka, krótko smażymy, posypujemy cynamonem i również schładzamy.
Pozostałą porcję śmietany ubijamy, dodajemy razem z jabłkami i orzechami do schłodzonego kremu waniliowego i dokładnie mieszamy. Wsadzamy do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.
Biszkopt układamy na dnie tortownicy, rozkładamy na nim krem śmietanowo-jabłkowy, przykrywamy drugim krążkiem i mrozimy. Ja mrożę jakieś 6-8 godzin, można całą noc.
Potem ciasto wykładamy na talerz deserowy. Jogurt mieszamy z twarożkiem i smarujemy wierzch i bok tortu. Jeśli lubicie miętę, możecie przykleić listki do brzegu tortu. Cynamon mieszamy z cukrem pudrem. Nad tortem trzymamy szablon z jabłkiem, posypujemy cynamonem a brzeg udekorować wiórkami czekoladowymi.
Voila! Palce lizać