Moja róża choruje

ODPOWIEDZ
piter258
50p
50p
Od: 1 maja 2007, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Szkodniki na mojej róży

Post »

Proszę o pomoc, gdyż moją różę zaatakowały jakieś dziwne małe robaszki i robią pajęczynki. Przez to moja róża więdnie i gubi liście. Gdy wyrosną nowe listki i puści pączki to znów coś ją zjada. Widoczne jest to na załączonych zdjęciach. Proszę o pomoc gdyż podarowałem ją w ubiegłym roku żonie na dzień zakochanych a teraz mój kwiatek więdnie .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja róża choruje

Post »

Jak robaczek robi pajęczyne to przędziorek.
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Szkodniki na mojej róży

Post »

Witoycie wszyscy razem!
Na pewno są przędziorki, a najprawdopodobniej i wtórna infekcja grzybowa. Taka różyczka w domu ma szanse chyba tylko w łazience albo w 'prywatnej szklarence', ktora zapewni jej dużą wilgotność powietrza + stała, intensywna profilaktyka fungicydami. Teraz tylko zerwać wszystkie liście, opryskiwac regularnie p. przędziorkom, podlać Previcur lub Aliette. Potem można też dużo spryskiwać wodą, wetknąć pałeczki owadobójcze Provado i... codziennie z nią rozmawiać.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja róża choruje

Post »

Piotrze,
widać,że przędziorek bardzo mocno sie już rozplenił. Wytępienie go w pomieszczeniu zamkniętym jest bardzo trudne. Ja bym pozbyła sie całej róży aby szkodnik nie roznosił sie na inne rośliny. W suchym powietrzu bardzo szybko się mnoży.
Jeśli jednak bardzo ci na niej zależy, obetnij wszytkie pędy na wys. 10 cm. Oczyść dokładnie z resztek liści, zakryj ziemię np. folią i wypłucz różę pod wodą, aby spłukać pajączki. Potem opryskaj 2-3 razy preparatami podanymi w artykule:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1752
Po zabiegu odżyje i wypuści nowe pędy. Potem często sprawdzaj czy szkodnik nie wrócił.
Róża w domu często jest porażana przez szkodniki lub choroby. Wymaga chłodniejszej temp. zimą. Jeśli mógłbyś np. wystawić ją na ten czas gdzieś na zimną klatkę schodową w jasne miejsce, jej stan się polepszy. Latem dobrze jest trzymać ją na świeżym powietrzu/balkonie.
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Re: Szkodniki na mojej róży

Post »

Dokładnie taki sam problem miałam z moją różyczką. Dostałam miniaturkę na urodziny, podczas zimy stało sie dokładnie tak jak piszesz . Przyczyną jest za suche powietrze w domu, centralne ogrzewanie...to sprzyja temu robactwu :( radzę Ci na wiosnę wsadzić ją do ogródka na stałe, mojej bardzo to służy...nawet na zimę jej specjalnie nie okrywam ... żyje i kwitnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”