Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Kolorowy Sernik
Ciasto
Składniki:
1/2 mąki ,
1kostka margaryny ,
1 cukier waniliowy ,
25 dag cukru pudru ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia ,
8 żółtek ,
3 łyżki 18% śmietany .
3 łyżki kakao ,
Wykonanie :
Makę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryną . Dodać resztę składników i zarobić jak kruche .
Podzielić na trzy części , dwie pozostawic jasne , a do jednej dodać kakao .
Ser
Skłądniki:
1kg sera ,
20 dag cukru pudru ,
2 budynie śmietankowe ,
1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
1 szklanka kwaśnej śmietany ,
8 białek ,
aromat śmietankowy ,
Wykonanie :
Ser zemleć i utrzeć z cukrem pudrem . Dodać resztę składników i dokładnie połaczyć . Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z serem .
Przygotowanie do pieczenia :
Ciasto białe - ser - ciasto ciemne - ser - ciasto białe .
Piec w temp. 200*przez około 50-60 minut .
Ciasto
Składniki:
1/2 mąki ,
1kostka margaryny ,
1 cukier waniliowy ,
25 dag cukru pudru ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia ,
8 żółtek ,
3 łyżki 18% śmietany .
3 łyżki kakao ,
Wykonanie :
Makę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryną . Dodać resztę składników i zarobić jak kruche .
Podzielić na trzy części , dwie pozostawic jasne , a do jednej dodać kakao .
Ser
Skłądniki:
1kg sera ,
20 dag cukru pudru ,
2 budynie śmietankowe ,
1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
1 szklanka kwaśnej śmietany ,
8 białek ,
aromat śmietankowy ,
Wykonanie :
Ser zemleć i utrzeć z cukrem pudrem . Dodać resztę składników i dokładnie połaczyć . Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z serem .
Przygotowanie do pieczenia :
Ciasto białe - ser - ciasto ciemne - ser - ciasto białe .
Piec w temp. 200*przez około 50-60 minut .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Shrek
Upiec duży biszkopy i podzielić na dwie części .
Masa
Składniki :
2 duże kisielki cytrynowe lub jabłkowe (takie na 0,75 l wody)
1/2 masła ,
3 galaretki agrestowe ,
6-8 kiwi
Wykonanie:
Kiśle ugotować w 3 szkl wody . Do ugotowanego dodajemy pokrojone masło i mieszamy tak długo , aż całe zostanie wchłonięte przez kisiel . Gdy to nastąpi dodajemy 2 galaretki i mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia .
Masę wykładamy jeszcze gorącą na placka .
Kiwi obieramy i kroimy na plasterki , a następnie rozkłądamy na biszkopcie .(najlepiej przygotować kiwi zanim zacznie się robić masę )
Przełożenie placka:
Biszkopt - kiwi - masa - biszkopt - kiwi - masa - galaretka
Upiec duży biszkopy i podzielić na dwie części .
Masa
Składniki :
2 duże kisielki cytrynowe lub jabłkowe (takie na 0,75 l wody)
1/2 masła ,
3 galaretki agrestowe ,
6-8 kiwi
Wykonanie:
Kiśle ugotować w 3 szkl wody . Do ugotowanego dodajemy pokrojone masło i mieszamy tak długo , aż całe zostanie wchłonięte przez kisiel . Gdy to nastąpi dodajemy 2 galaretki i mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia .
Masę wykładamy jeszcze gorącą na placka .
Kiwi obieramy i kroimy na plasterki , a następnie rozkłądamy na biszkopcie .(najlepiej przygotować kiwi zanim zacznie się robić masę )
Przełożenie placka:
Biszkopt - kiwi - masa - biszkopt - kiwi - masa - galaretka
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Piernik ( na noc )
Składniki :
1 szklanka cukru ,
2 jajka ,
1 żółtko ,
1/2 margaryny ,
przyprawa do piernika ,
2 łyżki kwaśnej śmietany ,
25 dag miodu ,
1 łyżeczka sody
Wykonanie :
Cukier utrzeć z jajkami i margaryną dodać resztę składników .
Na stolnicę wysypać 0,5 kg mąki, na to wylać utartą masę i zarobić ciasto .
Zagniecione ciasto wkładamy na całą noc do lodówki .
Dnia następnego ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą osobno .
Przekładamy dżemem z galaretką . Jakim kto lubi , ja robię z wiśniowym
Należy go przełożyć kilka dni przed podaniem na stół, by nabrał wilgoci.
Ciasteczka piernikowe na choinkę robię również z tego przepisu . Lecz robię tylko połowę porcji na nie .
Składniki :
1 szklanka cukru ,
2 jajka ,
1 żółtko ,
1/2 margaryny ,
przyprawa do piernika ,
2 łyżki kwaśnej śmietany ,
25 dag miodu ,
1 łyżeczka sody
Wykonanie :
Cukier utrzeć z jajkami i margaryną dodać resztę składników .
Na stolnicę wysypać 0,5 kg mąki, na to wylać utartą masę i zarobić ciasto .
Zagniecione ciasto wkładamy na całą noc do lodówki .
Dnia następnego ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą osobno .
Przekładamy dżemem z galaretką . Jakim kto lubi , ja robię z wiśniowym
Należy go przełożyć kilka dni przed podaniem na stół, by nabrał wilgoci.
Ciasteczka piernikowe na choinkę robię również z tego przepisu . Lecz robię tylko połowę porcji na nie .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6532
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Upiekłam piernik. Zamiast zwyczajowych dodatków typu rodzynki czy skórka pomarańczowa, dodałam suszoną żurawinę. Całe trzy garście na dużą blachę ciasta. A potem nalewałam łychą do silikonowej foremki na mufinki i piekłam ok. 15 minut. Rosły jak oszalałe, wyłaziły "grzybkiem" i upiekły się pięknie. A potem w trzy osoby zjedliśmy na śniadanie jeszcze ciepłe. Z 24 sztuk zostało 6 Pycha!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Siedmiokropko piernik ciasto piekę 15-20 minut w 180* , a ciastka 10-15 minut w 180* .
Zosiu Gotujemy 2 szklanki wody , w jednej szklance rozpuszczamy kisiel i normalnie gotujemy jak kisiel.
Ja nie ściągam rondla z kiślem potem z gazu , lecz przykręcam gaz jak najbardziej i dodaję masło go gorącego kiślu , mieszam i do tej masy kiślowej wsypuję galaretki .
Masę należy wykłądać gorącą , szybko gęstnieje , a gdy jest zimna nie będzie się dało jej rozsmarować na cieście .
Zosiu Gotujemy 2 szklanki wody , w jednej szklance rozpuszczamy kisiel i normalnie gotujemy jak kisiel.
Ja nie ściągam rondla z kiślem potem z gazu , lecz przykręcam gaz jak najbardziej i dodaję masło go gorącego kiślu , mieszam i do tej masy kiślowej wsypuję galaretki .
Masę należy wykłądać gorącą , szybko gęstnieje , a gdy jest zimna nie będzie się dało jej rozsmarować na cieście .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Zosiu jak dla mnie te wynalazki są super
Ja na Święta też zrobię wynalazek , podobno smaczny , ale wyjdzie " w praniu" . Już zakupiłam sezam , więc będzie na pewno Oto on
Sezamowiec
Ciasto 1
Składniki 1
1/2 kg mąki ,
1 margaryna ,
5 żółtek ,
1/2 szkl cukru pudru ,
2-3 łyżki śmietany ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
Składniki 2
1 szkl sezamu ,
1 łyżka miodu ,
1/2 szkl cukru pudru ,
1/2 margaryny ,
Wykonanie :
Ze składników pierwszych zagnieść ciasto jak na kruche . I do lodówki wstawić na godzinkę .
Składniki 2 do rądla , wymieszać i gotować około 5 minut .
Ciasto dzielimy na dwie części . Na jedna (już na blaszce gdy jest) rzosmarowujemy jeszcze ciepłą masę sezamową . Pieczemy dwa placki .
Ciasto 2
Składniki :
5 białek ,
1 szkl cukru kryształu ,
15 dag wiórek kokosowych ,
1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
Wykonanie :
Białka ubić na sztywno dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Upiec.
Masa
Składniki i wykonanie
30 dag chałwy waniliowej,
masło
Masło ucieramy do białości i dodajemy pokruszoną chałwę, ucieramy jeszcze chwilę.
Przełożenie placka - kolejność
Ciasto 1 - masa - ciasto 2 - masa - ciasto 1 z sezamem .
Myślę, że będzie pyszności. Zobaczy się w Święta
Ja na Święta też zrobię wynalazek , podobno smaczny , ale wyjdzie " w praniu" . Już zakupiłam sezam , więc będzie na pewno Oto on
Sezamowiec
Ciasto 1
Składniki 1
1/2 kg mąki ,
1 margaryna ,
5 żółtek ,
1/2 szkl cukru pudru ,
2-3 łyżki śmietany ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
Składniki 2
1 szkl sezamu ,
1 łyżka miodu ,
1/2 szkl cukru pudru ,
1/2 margaryny ,
Wykonanie :
Ze składników pierwszych zagnieść ciasto jak na kruche . I do lodówki wstawić na godzinkę .
Składniki 2 do rądla , wymieszać i gotować około 5 minut .
Ciasto dzielimy na dwie części . Na jedna (już na blaszce gdy jest) rzosmarowujemy jeszcze ciepłą masę sezamową . Pieczemy dwa placki .
Ciasto 2
Składniki :
5 białek ,
1 szkl cukru kryształu ,
15 dag wiórek kokosowych ,
1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
Wykonanie :
Białka ubić na sztywno dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Upiec.
Masa
Składniki i wykonanie
30 dag chałwy waniliowej,
masło
Masło ucieramy do białości i dodajemy pokruszoną chałwę, ucieramy jeszcze chwilę.
Przełożenie placka - kolejność
Ciasto 1 - masa - ciasto 2 - masa - ciasto 1 z sezamem .
Myślę, że będzie pyszności. Zobaczy się w Święta
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Mam przepis!!
Proporcje są na duży marcinek. Wystarczy połowa tej porcji, aby upiec 15-17 placków, a to wystarczy na średnie ciacho.
A oto i on, MARCINEK
1 kg mąki
2-3 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 mała śmietana
1 łyżeczka sody
Zagnieść ciasto. Jeżeli jest rzadkie dodać mąki, gdy zbyt gęste dodać odrobinę śmietany. Piec bardzo cienkie placki-grubość kartki papieru. Wiem,że najlepiej nadają się do tego spody od tortownicy o średnicy ok 26 cm. Niczym nie smarować spodu, po prostu rozwałkować na nim ciasto, bardzo cienko. Wrzuciś do piecyka. Z tej porcji wychodzi 30-34 placki, jak rozerwie się przy rozwałkowywaniu to nic strasznego, byle boki były całe.
Ze dwa placki trzeba spiec mocniej, aby były ciemniejsze-pójdą do dekoracji. Jak piekarnik rozgrzeje się porządnie, to naprawdę trzeba zasuwać, bo placki pioką się ekspresowo
Jeśli mamy juz placki, przystepujemy do przełożenia.
Proporcje na ciacho z połowy porcji, czyli na 15-17 placków
2 śmietany kremówki
1 śmietana zwykła 18 %
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
Śmietany ubić na sztywno, do smaku dodawać cukier i sok z cytryny-lepiej mniej niż więcej. Nakładać ok 3 duże łyżki śmietany na 1 placek.
Pozostałą śmietaną wysmarować całe ciacho, czyli górę i brzegi. Z pokruszonych ciemnych i jasnych placków można robić dowolne dekoracje. Przeważnie obsypywane są boki na jasno, a z ciemnych, z szablonów, można np jakieś imię zrobić. U nas to na święta są bąbki, mikołaj i takie tam, albo zajączek i bazie Ale to już wyższa szkoła jazdy Marcinek musi odstać najlepiej dobę,żeby placki namokły śmietaną.
Jeśli ktoś odważny się znajdzie i zrobi marcinka, na pewno nie pożałuje
Szkoda,że nie mam zdjęcia, może zrobię jak odbiorę swoje ciacho, ale zdjęcie wstawię dopiero po świątach Pozdrawiam!
Proporcje są na duży marcinek. Wystarczy połowa tej porcji, aby upiec 15-17 placków, a to wystarczy na średnie ciacho.
A oto i on, MARCINEK
1 kg mąki
2-3 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 mała śmietana
1 łyżeczka sody
Zagnieść ciasto. Jeżeli jest rzadkie dodać mąki, gdy zbyt gęste dodać odrobinę śmietany. Piec bardzo cienkie placki-grubość kartki papieru. Wiem,że najlepiej nadają się do tego spody od tortownicy o średnicy ok 26 cm. Niczym nie smarować spodu, po prostu rozwałkować na nim ciasto, bardzo cienko. Wrzuciś do piecyka. Z tej porcji wychodzi 30-34 placki, jak rozerwie się przy rozwałkowywaniu to nic strasznego, byle boki były całe.
Ze dwa placki trzeba spiec mocniej, aby były ciemniejsze-pójdą do dekoracji. Jak piekarnik rozgrzeje się porządnie, to naprawdę trzeba zasuwać, bo placki pioką się ekspresowo
Jeśli mamy juz placki, przystepujemy do przełożenia.
Proporcje na ciacho z połowy porcji, czyli na 15-17 placków
2 śmietany kremówki
1 śmietana zwykła 18 %
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
Śmietany ubić na sztywno, do smaku dodawać cukier i sok z cytryny-lepiej mniej niż więcej. Nakładać ok 3 duże łyżki śmietany na 1 placek.
Pozostałą śmietaną wysmarować całe ciacho, czyli górę i brzegi. Z pokruszonych ciemnych i jasnych placków można robić dowolne dekoracje. Przeważnie obsypywane są boki na jasno, a z ciemnych, z szablonów, można np jakieś imię zrobić. U nas to na święta są bąbki, mikołaj i takie tam, albo zajączek i bazie Ale to już wyższa szkoła jazdy Marcinek musi odstać najlepiej dobę,żeby placki namokły śmietaną.
Jeśli ktoś odważny się znajdzie i zrobi marcinka, na pewno nie pożałuje
Szkoda,że nie mam zdjęcia, może zrobię jak odbiorę swoje ciacho, ale zdjęcie wstawię dopiero po świątach Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- aanula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2743
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Białystok
Nie wiem czy to dobre miejsce na ten przepis
Znalazłam super przepis na PYSZNY TORT!!
Wziąć łyżeczkę modlitwy,
a nie żałować,
taką dużą, aby nadała całemu dniu
woń Ducha nadprzyrodzonego.
Dać porządną garść cierpliwości
i zmieszać z utłuczoną masą dobroci
– nigdy jej nie jest za dużo.
Do smaku soli mądrości
przechowywanej w naczyniu roztropności.
Wanilia dobrego humoru
i skórka pomarańczowa życzliwego uśmiechu
podnosi smak.
Przydadzą się też
rodzynki opanowanych nerwów i spokoju,
a za to wystrzegać się za wszelką cenę
gorzkich migdałów.
Przyprawę tę podsypać
dobrą dozą miłości własnej
zmiażdżonej na proszek w moździeżu pokory.
Ciasto starannie wymieszać
ręką odpowiedzialności,
sumiennie rozwałkować.
Przełożyć konfiturami dobrych uczynków
wsunąć w piec Żarliwej Miłości Boga i bliźniego.
S M A C Z N E G O ...
I zdrowia do tego
oraz uśmiechu pełnego....
Znalazłam super przepis na PYSZNY TORT!!
Wziąć łyżeczkę modlitwy,
a nie żałować,
taką dużą, aby nadała całemu dniu
woń Ducha nadprzyrodzonego.
Dać porządną garść cierpliwości
i zmieszać z utłuczoną masą dobroci
– nigdy jej nie jest za dużo.
Do smaku soli mądrości
przechowywanej w naczyniu roztropności.
Wanilia dobrego humoru
i skórka pomarańczowa życzliwego uśmiechu
podnosi smak.
Przydadzą się też
rodzynki opanowanych nerwów i spokoju,
a za to wystrzegać się za wszelką cenę
gorzkich migdałów.
Przyprawę tę podsypać
dobrą dozą miłości własnej
zmiażdżonej na proszek w moździeżu pokory.
Ciasto starannie wymieszać
ręką odpowiedzialności,
sumiennie rozwałkować.
Przełożyć konfiturami dobrych uczynków
wsunąć w piec Żarliwej Miłości Boga i bliźniego.
S M A C Z N E G O ...
I zdrowia do tego
oraz uśmiechu pełnego....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Placek z bułką
Upiec biszkopt duży i podzielić na dwie części .
Masa
Składniki
2 bułki zwykłe (ja kupuję "dziabane") ,
3 szkl mleka ,
1/2 szkl cukru kryształu ,
10 dag wiórek kokosowych ,
margaryna .
Wykonanie
Bułki porwać na drobne kawałki i zalać 2 szkl mleka . 1 szkl mleka zagotować i dodać namoczone bułki , wiórka i cukier . Gotujemy około 4 minuty i cały czas dokładnie mieszamy by bułki rozpadły się na jak najmniejsze kawałki . ( Ja rozbijam to trzepaczką . ) Odstawiamy do wystygnięcia . Gdy jest już zimne ucieramy margarynkę i dodajemy po łyżce ugotowana masę z bułek.
Kokoski
Składniki
15 dag wiórek kokosowych ,
1/2 margaryny ,
1/2 (nie całe) szkl cukru kryształu ,
Wykonanie:
Wszystko wsypujemy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor , odstawiamy do przestygniecia . Ale wykładamy jeszcze ciepławe na ciasto i lekko uklepujemy .
Przełożenie placka : kolejność
Biszkopt - powidło śliwkowe - masa - biszkopt - powidło śliwkowe - masa - kokoskki .
Smacznego!!!
Upiec biszkopt duży i podzielić na dwie części .
Masa
Składniki
2 bułki zwykłe (ja kupuję "dziabane") ,
3 szkl mleka ,
1/2 szkl cukru kryształu ,
10 dag wiórek kokosowych ,
margaryna .
Wykonanie
Bułki porwać na drobne kawałki i zalać 2 szkl mleka . 1 szkl mleka zagotować i dodać namoczone bułki , wiórka i cukier . Gotujemy około 4 minuty i cały czas dokładnie mieszamy by bułki rozpadły się na jak najmniejsze kawałki . ( Ja rozbijam to trzepaczką . ) Odstawiamy do wystygnięcia . Gdy jest już zimne ucieramy margarynkę i dodajemy po łyżce ugotowana masę z bułek.
Kokoski
Składniki
15 dag wiórek kokosowych ,
1/2 margaryny ,
1/2 (nie całe) szkl cukru kryształu ,
Wykonanie:
Wszystko wsypujemy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor , odstawiamy do przestygniecia . Ale wykładamy jeszcze ciepławe na ciasto i lekko uklepujemy .
Przełożenie placka : kolejność
Biszkopt - powidło śliwkowe - masa - biszkopt - powidło śliwkowe - masa - kokoskki .
Smacznego!!!
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Basiu a co to są "dziabane" bułki. Nie znam takiego określenia. Wytłumacz proszę. ;:54
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki