Wrzosy i wrzośce.Wymagania uprawowe
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wrzos - na chłopski rozum
Bo u nas jedna jest, była wykopywana własnie całą bryłką jako młoda roślinka, tylko, że poszła w totalnie nie odpowiednie miejsce i trochę teraz słabo rośnie.5kwiatków na krzyż.A wrzos zakupiony w ogrodniczym nam zdechł rok później
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej jeżeli wokół wrzosu będzie wolne miejsce bez agrowłókniny (może być z kamykami). Z czasem przestrzenie między roślinami zmaleją,a rośliny zakryją kamyki.Mateusz89 pisze:Witam może i ja załapię się na jakąś poradę , dwa tygodnie temu posadziłem wrzosy w kwaśnej przpuszczalnej glenie na słoneczym miejscu , podłoże wyścieliłem agrowłókniną a na włókninę rozsypałem kamyczki ,i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem na razie wrzosy są małe , a chcę żeby się ładnie rozrastały czy kamyki i włóknina nie pozwolą im na to???czy starsze pędy wypuszczają korzenie do gleby i w ten sposób się rozrastają??
z góry dziękuję niedługo postaram się dodać zdjęcie mojego małego wrzosowiska
Moja rada porozcinaj włókninę wokół wrzosu aby miał przestrzeń,w razie potrzeby czynność wykonuj co roku.
Pozdrawiam
Wojtek
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Pożyczam tytuł: Wrzos - na chłopski rozum
Chciałam spytać w tym wątku, bo jestem całkiem zielona w temacie wrzosów. Kupiłam, wsadziłam (do gruntu), kwitły czas jakiś. W zimie zdechły i nie odrosły. Myślałam, że tak musi być? ale coś mi się nie zgadza, bo wydawało mi się zawsze, że wrzos to bylina Ktoś mnie oświeci? proszę
Pozdrawiam, Ilona
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Wrzos to krzewinka,i ma specjalne wymagania. Pewnie miał za mokro. A przykrywałaś go?
Pozdrawiam - BabajAGA
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Nie przykrywałam chyba to. Za mokro za to nie miał na pewno, bo stanowisko było w pobliżu dużego świerka osuszającego glebę jak motopompa!
Pozdrawiam, Ilona
No to usechł... i tyle
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Re: Wrzosy i wrzośce
Mam też kilka wrzosowisk bo na moich piaskach ładnie rosną , swoje wrzosy wsadzam w spore dołki zaprawione ziemią z torfem i korą , dobrze podlewam i obsypuję trociną ,podlewam później co kilka dni konewką na zimę zabezpieczam ich igliwiem z lasu ,który na wiosnę mieszam z ziemią przy wrzosach i na nowo obsypuję trociną , ładnie mi rosną i teraz nie wypadają , nie daję żadnego nawozu tylko na wiosnę podlewam kilka razy gnojówką z pokrzyw ..
Maje wrzosy posadziłem w tym roku na przełomie sierpnia i wrzesnia.
Specjalisci zalecaja okrywanie wrzosów na zime.
Kiedy to nalezy zrobic?
Specjalisci zalecaja okrywanie wrzosów na zime.
Kiedy to nalezy zrobic?
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ja dzisiaj obrzuciłam je gałązkami iglaków .. przedtem zabezpieczyłam im korzenie igliwiem z lasu ..
Mimo okrycia te najładniejsze, czerwone zmarzły.
Okryte były włókniną. Pozostałe, przezimowały bez większych uszkodzeń.
Czy przyczyną wymarznięcia mogło być zbyt pózne posadzenie wrzosów?
Okryte były włókniną. Pozostałe, przezimowały bez większych uszkodzeń.
Czy przyczyną wymarznięcia mogło być zbyt pózne posadzenie wrzosów?
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Nie sądzę. Moje sadzone 3 lata temu dwie zimy dały radę (gdy był śnieg) a w tym roku ostra zima bez śniegu i właśnie czerwone wymarzły.
Witajcie,
Mam pytanie techniczne, czy teraz dodam, ze u mnie pada i jest 9 stopńi na plusie warto okrywać wrzosy stroiszem? Bo właśnie "rozebrałam" choinke( jodłę) i tak pomyslałam żeby moze wykorzystać ją do okrycia roślinek?
Mam pytanie techniczne, czy teraz dodam, ze u mnie pada i jest 9 stopńi na plusie warto okrywać wrzosy stroiszem? Bo właśnie "rozebrałam" choinke( jodłę) i tak pomyslałam żeby moze wykorzystać ją do okrycia roślinek?