Canna - Paciorecznik cz.2
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Przyszły przymrozki i do Was.U mnie odwrotnie pada drobny deszcz a i wredne zimno. Mam jeszcze dużo kopania w ogrodzie ale przy takiej pogodzie nie chce się z domu wychodzić.
Cleopatra taka jest nie wysila się w nowe pędy. Podobnie i u mnie. Nie wiele więcej wykopałem niż posadziłem a inne tak jak piszesz rozrosły się ładnie.
Cleopatra taka jest nie wysila się w nowe pędy. Podobnie i u mnie. Nie wiele więcej wykopałem niż posadziłem a inne tak jak piszesz rozrosły się ładnie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Januszu czyli jak teraz przekopałem dolomit to na wiosnę mogę dać obornik w granulkach i nic kannom nie będzie?
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Swoje kanny wykopałam w sobotę, liście już zostały zwarzone przez mróz, więc żadnej dekoracji nie stanowiły. Dziś było rano -5 stopni, co mnie tylko utwierdziło, że dobrze zrobiłam nie czekając dłużej. W zmarzniętej ziemi i do tego na mrozie żadna frajda kopać, skorzystałam ze słonecznego popołudnia.
Kłącza były dorodne i rozrośnięte, zwłaszcza mała, żółta kanna zaszalała, miałam problem z wyjęciem całej bryły korzeniowej z ziemi, a nie chciałam jej uszkodzić. Teraz trzymam je w domu,jak znajdę stosowne pudełko, wyścielę je ścinkami papieru z niszczarki i wrzucę do piwnicy, niech siedzą do wiosny. Piwnica jest właściwie wybetonowaną "norą" pod gankiem, z przeznaczeniem na ziemniaki i przetwory, dalie zimowały tam razem z mieczykami z dobrym skutkiem, więc i kannom powinno się podobać.
Kłącza były dorodne i rozrośnięte, zwłaszcza mała, żółta kanna zaszalała, miałam problem z wyjęciem całej bryły korzeniowej z ziemi, a nie chciałam jej uszkodzić. Teraz trzymam je w domu,jak znajdę stosowne pudełko, wyścielę je ścinkami papieru z niszczarki i wrzucę do piwnicy, niech siedzą do wiosny. Piwnica jest właściwie wybetonowaną "norą" pod gankiem, z przeznaczeniem na ziemniaki i przetwory, dalie zimowały tam razem z mieczykami z dobrym skutkiem, więc i kannom powinno się podobać.
- drozd
Adrian. Bardzo dobrze,że teraz przekopiesz dolomit. Będzie miał czas przez zimę przemieścić się w głębsze warstwy ziemi. Wiosną obornik granulowany bez obawy możesz zastosować. Poczytaj tutaj:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=8307
Mario.
To warszawskie prawie skute lodem -5 to dużo jak na te porę roku. Dobrze,że uciekłaś z kannami,bo przy takiej temperaturze kiełki które były na wierzchu by zmarzły. Sprawdzaj w zimie stan kłączy by nie wyschły.
Mario.
To warszawskie prawie skute lodem -5 to dużo jak na te porę roku. Dobrze,że uciekłaś z kannami,bo przy takiej temperaturze kiełki które były na wierzchu by zmarzły. Sprawdzaj w zimie stan kłączy by nie wyschły.
-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Andres czy mógłbyś podzielić się informacja,gdzie można kupić bananowce takie do ogrodu?Nigdy nie słyszalam o takowych.Mam jednego ,ale też w doniczce tak jak drozd.Czy ten też nadaje się do ogrodu?
Janusz paczka doszła dzisiaj, dziękuje za śliczne kłącza kann i gratiski.
Kłącza kann są bardzo ładne nie w porównaniu z tymi co zamawiałam na wiosnę przez internet.

Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje wykopałem niecałe 2 tygodnie temu.Kłącza pięknie urosły. Wiosną sadziłem maluszki, a teraz są takie ładne 
Muszę je zasypać ziemią.
Ta wysiana z nasion wiosną ma piękne kłącze.
Januszu, jeśli miałbyś jakieś nasiona to chętnie przyjmę, bo mam zamiar znowu wysiać wiosną.

Muszę je zasypać ziemią.
Ta wysiana z nasion wiosną ma piękne kłącze.
Januszu, jeśli miałbyś jakieś nasiona to chętnie przyjmę, bo mam zamiar znowu wysiać wiosną.
- drozd
Aniu.
Sadzonki starałem się wysłać ładne, bo się bałem,że mnie gdzieś w Zamościu dorwiesz i mogę "nagrabić"
- Oczywiście żartowałem. Niech Ci ładnie rosną i rozmnażają się ( coś mi tak wyszło niby księdzu)
Dawidzie. A z nasion nie zakwitły? Moje wszystkie zakwitły i karpy porosły takie same jak z sadzonek.
Nasionka jakieś się znajdą
Sadzonki starałem się wysłać ładne, bo się bałem,że mnie gdzieś w Zamościu dorwiesz i mogę "nagrabić"

Dawidzie. A z nasion nie zakwitły? Moje wszystkie zakwitły i karpy porosły takie same jak z sadzonek.
Nasionka jakieś się znajdą
Januszu ułożyłem je w skrzynce, powiedz mi czy jeżeli jak napisałeś wybiją mi w zbyt ciepłej piwnicy w liście i zetnę te pędy to wypuszczą z pączków uśpionych nowe? gdzie te pączki się znajdują na kłączu wiesz może?? Bardzo mnie to ciekawi
http://img181.imageshack.us/img181/9761/klaczacanny.jpg

http://img181.imageshack.us/img181/9761/klaczacanny.jpg
- drozd
Najpierw pokażę zdjęcie,później wyjaśnię.
http://i52.tinypic.com/20za07o.jpg
Każde bardziej wykształcone kłącze posiada bardziej lub mniej uśpione oczko (pokazuję na zdjęciu)
Z chwilą gdy główne kłącze wyrasta z ziemi to uśpione budzi się by za pewien czas wyrosnąć obok głównego jednocześnie mając w sobie też takie uśpione oczko( czasami dwa), które albo zdąży w czasie wegetacji wyrosnąć ponad ziemię albo będzie sadzonką na przyszły sezon.
Wyścieliłeś skrzynkę papierem. Lepsza jest folia, gdyż jak będziesz wyjmował wiosną ze skrzynki wystarczy uchwycić za folię i ładnie ze skrzynki wyjmiesz. Papier nie wytrzyma ciężaru.
http://i52.tinypic.com/20za07o.jpg
Każde bardziej wykształcone kłącze posiada bardziej lub mniej uśpione oczko (pokazuję na zdjęciu)
Z chwilą gdy główne kłącze wyrasta z ziemi to uśpione budzi się by za pewien czas wyrosnąć obok głównego jednocześnie mając w sobie też takie uśpione oczko( czasami dwa), które albo zdąży w czasie wegetacji wyrosnąć ponad ziemię albo będzie sadzonką na przyszły sezon.
Wyścieliłeś skrzynkę papierem. Lepsza jest folia, gdyż jak będziesz wyjmował wiosną ze skrzynki wystarczy uchwycić za folię i ładnie ze skrzynki wyjmiesz. Papier nie wytrzyma ciężaru.
Te bananowce to Musa basjoo.obserwator pisze:Andres czy mógłbyś podzielić się informacja,gdzie można kupić bananowce takie do ogrodu?Nigdy nie słyszalam o takowych.Mam jednego ,ale też w doniczce tak jak drozd.Czy ten też nadaje się do ogrodu?
Mam też młode Musa sikkimensis, bardzo podobne, ale o różnicy przekonam się za rok.
Kupowałem je w 2008 r. w sklepie wysyłkowym w Belgii.
Obecnie można je kupić również w Polsce
(stały np. w Leroy Merlin i mało kto to kupił - a szkoda).
Poszukaj w Internecie.
Banan domowy (musa accuminata, często odmiana dwarf cavendish) nie nadaje się do uprawy na zewnątrz, gdyż nie toleruje mrozu.
Kłącza musa basjoo zakopane w ziemi i okryte wytrzymują ok. - 18°C i więcej.
Pień ok. - 8°C.
Aby otrzymać wysokie bananowce trzeba je okrywać (u nas może to być trudne do wykonania) lub wykopywać.
Gdy zabraknie mi miejsca w piwnicy (głównie na wysokość) będę okrywał pnie, wykopując kilka mniejszych egzemplarzy.
Na razie udało mi się wszystko wytargać z ziemi.
Mam nadzieję, że to małe odejście od tematu Wam nie przeszkadza ;)
-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Andres,dziękuję za wyczerpującą informację.Wczoraj już przeglądałam oferty w internecie.Ale raczej poczekam do wiosny.Bananowce zainteresowały mnie, przy okazji szukania informacji o sagowcach.Tak właśnie trafiłam do Twojego ogrodu
Pozdrawiam

Januszu dzięki za wyjaśnienie
w marcu i tak chcę je przenieść do doniczek 

- drozd
Adrian nie ma za co dziękować,po to tu jestem,by coś podpowiadać. Do marca postaraj się o większe doniczki, bo przez zimę sadzonki mogą się trochę powiększyć.
Wiam jestem tu nowa i początkująca w ogrodzie te kanny są przecudne ja mam tylko jeden gatunek canny
może ktoś z Państwa ma nadmiar nasion lub kłączy i chciałby obdarować mnie oczywiście koszty pokryję.Pozdrawiam-Krystyna