Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4299
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

42. Paprykowe szpady.

Składniki:
2 papryki (najlepiej 1 żółta i 1 czerwona)
1 nieduża cukinia
1 nieduży bakłażan
wykałaczki
Bakłażana należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż puści sok. Teraz czas na dokładnie osuszenie ręcznikiem papierowym. Paprykę umyć, wybrać nasiona i pokroić w słupki. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plasterki (najlepiej odbierakiem do warzyw, nie będą się wtedy łamać w czasie zawijania). Teraz możemy przystąpić do zawijania: bierzemy plaster bakłażana, układamy na nim 1 lub 2 plastry cukini. Kładziemy w poprzek 2 różnokolorowe słupki papryki. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Piec na grillu, najlepiej na tacce aluminiowej.

43. Pieczarki z grilla zw szpinakiem

Składniki:
  • - 15 dkg liści młodego szpinaku
    - 10 dkg pokrojonych na ćwiartki pomidorów koktajlowych
    - 5 dkg pokrojonego w słupki żółtego sera
    - 8 dużych pieczarek
Robimy:
W garnku, pod przykryciem udusić szpinak przez 2 minuty, odsączyć z resztek soku, posiekać nożem. Wymieszać z pomidorami i serem. Oczyścić pieczarki, wyciąć trzony. Wnętrze grzybów napełnić farszem, każdy zawinąć w oddzielny kawałek folii tworząc z niej luźny pakiet. Piec na gorącym grillu przez około 15 minut.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 865
Od: 23 kwie 2007, o 22:14
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Jesień ;)

Post »

Witam,

Jestem miłośniczką kuchni i czasami będe dzieliła się swoimi przepisami, o ile będzie jakieś zainteresowanie. Wątku raczej nie będę zakładała - gdyż to nie jest forum kulinarne, ale czasami gdzieś dokleję swój przepis.
Zaczęła się jesień - może nie kalendarzowa, ale na pewno astronomiczna - za oknem tylko deszcz, deszcz i .. już poranne mgły :( . Jesień to także sezon dyni, dlatego dziś przepis na zupkę z tego wartościowego warzywa. Słoneczny kolor i wyśmienity smak poprawi humor każdemu.

44. Jesienna zupa:

Składniki:
- dynia: obrana, bez gniazda nasiennego, pokrojona w dużą kostkę,
- marchew - połowa wagi dyni - obrana i pokrojona w dużą kostkę,
- seler korzeniowy - ilośc taka sama jak marchwii - obrany i pokrojony w kostkę.
- 1 duża lub 2 małe cebule posiekane.
- bulion warzywny do zalania
- sól i pieprz do smaku

Robimy:
1. Pokrojone warzywa wrzucic do garnka. Zalać bulionem, aby warzywa były przykryte. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień i gotować przez ok 40 minut - lub do czasu aż warzywa będą miękkie.
2. Po ugotowaniu - malakserem zmiksować warzywa, aż powstanie jednolita masa. jeżeli zupa jest zbyt gęsta - dodać więcej bulionu.
3. przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Obrazek

Nie podałam dokładnych danych wagowych, gdyż każdy może dopasować ilość do własnej rodziny. Podałam proporcje - których też nie trzeba zachować, gdyż niektórzy są zwolennikami np. selera - więc zawsze można go więcej dodać. :)
Zupa jest naprawdę niskokaloryczna i przepyszna. Polecam

Pozdrawiam słonecznie
Lucyna
Awatar użytkownika
OlaP
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 36
Od: 10 lis 2006, o 20:34
Lokalizacja: Ząbki

Mielone, ale takie trochę wegetariańskie :D

Post »

A czy jedliście kiedyś mielone z białą kapustą? Nie w formie surówki, tylko wymieszanej razem z mięsem. Moja mama to robi i są PRZEPYSZNE. A ponieważ mielone mają tę przeogromną zaletę, że są łatwiutkie, serdecznie polecam na leniwe popołudnie.

Na pół kilo mielonego mięsa trzeba wziąć ćwiartkę białej kapusty - surowej, dużej. Można użyć małej - w proporcji :) DO tego wszystkiego jak w normalnym przepise - jajko, całe, sól, pieprze i co tam kto jeszcze lubi. a zamiast bułki trzeba dodać szklankę kaszy manny - która wchłonie sok z kapusty.
Nie da się tego wysmażyć na patelni tak jak mielonych, bo kapusta szybko się węgli :] dlatego trzeba pożądnie obsmażyć je z obu stron na patelni, a potem włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem (można myśliwskim z torebki) i zapiekać w piekarniku. No przepychota.... mniam

--------------------------
OlaP - wróciłam
Małgoś
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 14
Od: 13 wrz 2006, o 11:31
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Kotleciki z kapustą robię podobnie jak OlaP z jedną róznicą.Podsmazone kotleciki układam w garnku lub brytfannie i zalewam je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym.aha...kotlety muszą byc baaaardzo ostro doprawione(np.przyprawą meksykańską)Pyszotka!
-----------------
Małgoś
Małgoś
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 14
Od: 13 wrz 2006, o 11:31
Lokalizacja: Szczecin

Post »

A to tez jest przepyszne..i można użyć jabłek ze swojej działki!

45. Zupa jabłkowa, czyli fałszywy żurek.

Składniki:
  • - 2 kg ziemniaków
    - 5 kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta)
    - 3 kostki rosołowe
    - słoik chrzanu
    - 70 dag kiełbasy
    - 2 cebule
    - majeranek (2 łyżki)
    - śmietana
Robimy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę w półplasterki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały połączyć z rozgotowanymi jabłkami. Dodać do garnka kiełbasę z cebulą. Doprawić chrzanem, majerankiem i śmietaną. Pyszna!
-----------------
Małgoś
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Posty: 63
Od: 17 lis 2007, o 22:02
Lokalizacja: Sosnowiec

Post »

46. Surówka z kapusty Pekińskiej

- kapusta Pekińska
- marchewka
- majonez

Kapustę drobno pokroić. Marchew zetrzeć najlepiej na tarce o małych oczkach. Wymieszać z majonezem. Dodać sól, pieprz do smaku.
Smacznego!!!
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2318
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Re: Mielone, ale takie trochę wegetariańskie :D

Post »

OlaP pisze:A czy jedliście kiedyś mielone z białą kapustą? Nie w formie surówki, tylko wymieszanej razem z mięsem. Moja mama to robi i są PRZEPYSZNE. A ponieważ mielone mają tę przeogromną zaletę, że są łatwiutkie, serdecznie polecam na leniwe popołudnie.
Olu czy tę kapustę trzeba zmielić czy drobno pokroić ?
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Posty: 160
Od: 11 maja 2007, o 13:16
Lokalizacja: Puszcza Białowieska

Post »

Ja wiem,że drobno pokroić.
Odpowiadam szybko (moze akurat goni@k robi kotlety :wink: ) przepraszam jeśli się wtrąciłam :D
Moja Mama robi takie kotlety i do nich właśnie kroi kapustę drobniutko.
Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Gdzieś i kiedyś znalazłam przepisy na kluski śląskie, zwykłe pyzy i kopytka. Teraz nie mogę tego na forum znaleźć. POMOCY!!! Poproszę o przepisy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1005
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: pdk

Post »

47. Pyzy

Składniki:
  • - 1 i 1/2 kg ziemniaków,
    - jajko,
    - 1/3 szklanki mąki,
    - 5 dag słoniny lub boczku,
    - cebula,
    - sól.
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki.

Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie.

Ze słoninki lub boczku usmażyć skwareczki , okrasić pyzy na talerzu :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Dzięki serdeczne, jak ja szukałam, że nie znalazłam??? A u Dawida rzeczywiście aż pachniało kluchami z sosem grzybowym :D Dziękuję za przepis :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4094
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Post »

Dziewczyny! Ratujcie! Robię proszony obiad i musi być wykwintny :?
A ja tam raczej zwyczajnie gotuję - no chyba że znajdę jakiś ciekawy przepis.
Ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy .... :(
Zrobię zupkę pomidorową wg przepisu Nalewki ( Naleweczko - czy można do niej
dodać jakiś groszek ptysiowy lub grzaneczki malutkie? Zawsze wolę, jak mi coś pływa
w zupie... :wink: Hm... a może dodać do niej te kluseczki mięsne?).
Ale nie wiem, co z mięskiem - na wołowe trzeba uważać, bo może się żuć, kaczki nigdy
nie robiłam (ktoś mi kiedyś nagadał, że też trzeba uważać bo nie zawsze jest smaczna i nie zdecydowałam się nigdy spróbować),
wieprzowe jest takie zwyczajne ...
Może coś mi poradzicie? A jeszcze na dodatek wymyśliłam sobie, że w piekarniku będę piec
ćwiartki ziemniaków, więc odpada mięso z piekarnika...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6530
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Wisienko, można, właściwie wszystko można, nawet kostki sera żółtego wsypać, żeby się trochę na talerzu rozgluciły, albo parmezanem posypać, będzie elegancko. Ale groszek ptysiowy albo grzaneczki czosnkowe własnoręcznie krojone w kosteczkę, polane oliwą z czosnkiem i opieczone w piekarniku na rumiano - to jest to :)

Eleganckie mięsko? I nie pieczone? I najchętniej zrobione wcześniej, żeby nie stać nad garami kiedy już goście weszli do domu? Może roladki z piersi kurczaka w jakimś gęstym sosie? W środku może być pół albo ćwierć banana, albo kawałek szynki i serka mozarella, albo siekane mięsko przyprawione mocno tymiankiem i z rodzynkami, albo czym tylko chcesz. Owiązujesz nitką (jeśli umiesz, to spinasz szpilkami do szaszłyczków, to takie naostrzone druciki dł. ok. 10 cm z pętelką na końcu) i panierujesz w jajku i bułce, albo mielonych migdałach, smażysz i układasz w naczyniu żaroodpornym, takim do postawienia na stole. Robisz sos, jaki chcesz, grzybowy, beszamel, cytrusowy, albo mieszany czyli beszamel ze startą skórką limonki :)

Wisienko, czy to imprezka w Twoim domu? Na ile osób? A co na deser? Dobrze by było zrobić ładnie, smacznie i się przy tym za bardzo nie narobić :lol: A więc przygotowanie stołu, obrus, zastawa, serwetki, kwiaty, świeczki i te rzeczy, no wiesz :wink:

Mam kilka przepisów "podchodzących" pod eleganckie, jeśli chcesz, napisz, to wkleję całe:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica faszerowana kurkami
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Eskalopki wieprzowe z szynką parmeńską i kremowym sosem z kurek
- Kotlety schabowe z jabłkami
- Schab z morelami
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Bez przepisu - zrobiłam kiedyś płat łososia, surowy, położony skórą do dołu, posypałam solą, potem suszonym koperkiem tak, żeby nie było widać ani milimetra mięska. Trzeba macerować z pół godziny, potem polać leciutko oliwą, nałożyć wiórki masła i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Wychodzi super, nakłada się łyżką :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”