Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Facet
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Faktycznie bardzo ciekawy przepis na placuszki z cukinii,
chyba upiekę, bo przyniosłam dziś z działki
a pomysły obiadowe mi się skończyły
chyba upiekę, bo przyniosłam dziś z działki
a pomysły obiadowe mi się skończyły
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1572
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Jak cukinia, to może coś konkretniejszego z tego warzywa, czyli dwa przepisy z cukinii:
74. Cukinia zapiekana z drobiowym mięsem mielonym
Składniki:
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy małą łyżeczką część z nasionkami tak, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ siekamy drobno i przekładamy do miski. Do mięsa mielonego wbijamy całe jajko, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, doprawiamy ziołami do grilla, curry oraz pieprzem. Wyrabiamy mięso na gładką masę i wkładamy do wcześniej przygotowanych łódeczek z cukinii.
Pół kostki bulionowej rozpuszczamy w połowie kubka wrzącej wody. Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Na dno naczynia lub blachy do zapiekania wlewamy oliwę. Na to wykładamy przygotowany sos i na nim układamy cukinie.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę mniej więcej 1 cm x 1 cm lub w słupki coś jak na frytki. Rozrzucamy je pomiędzy cukiniami.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 45 min ? 1 godz.
Przed końcem pieczenia na mięsie układamy ser żółty i posypujemy suszoną bazylią.
75. Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego pod beszamelem
Składniki:
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm (bez obierania). W sporym naczyniu do zapiekania lub w średniej blasze, na polanym oliwą dnie, układamy warstwę plastrów cukinii. W szklance gorącej wody rozpuszczamy 1/2 kostki bulionu grzybowego dodajemy koncentrat, mieszamy z mięsem i chwilę dusimy, dodajemy bazylię, poszatkowany czosnek i przyprawy. Jeśli sos robimy ze świeżych pomidorów, to po sparzeniu obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i dusimy z 1/2 kostki bulionu grzybowego rozpuszczonego w szkl wody. Po 15 min duszenia mieszamy z mięsem i jeszcze chwile dusimy, pod koniec duszenia dodajemy bazylię, czosnek i przyprawy. Sos powinien być gęstawy. Wykładamy na warstwę cukinii, na wierzch układamy plastry mozzarelli. Wszystko polewamy beszamelem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.
76. Beszamel (który zawsze się udaje)
Składniki:
Masło z mąką smażymy 2-3 minuty na jasnozłoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy przez 15-30 minut na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany, sos ma być puszysty i delikatny.
74. Cukinia zapiekana z drobiowym mięsem mielonym
Składniki:
- - 2 średnie cukinie
- 250 g mięsa mielonego (indyk)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół kostki bulionu drobiowego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 plastry sera żółtego
- przyprawa ziołowa np. grillowa
- curry
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- bazylia suszona
Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy małą łyżeczką część z nasionkami tak, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ siekamy drobno i przekładamy do miski. Do mięsa mielonego wbijamy całe jajko, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, doprawiamy ziołami do grilla, curry oraz pieprzem. Wyrabiamy mięso na gładką masę i wkładamy do wcześniej przygotowanych łódeczek z cukinii.
Pół kostki bulionowej rozpuszczamy w połowie kubka wrzącej wody. Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Na dno naczynia lub blachy do zapiekania wlewamy oliwę. Na to wykładamy przygotowany sos i na nim układamy cukinie.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę mniej więcej 1 cm x 1 cm lub w słupki coś jak na frytki. Rozrzucamy je pomiędzy cukiniami.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 45 min ? 1 godz.
Przed końcem pieczenia na mięsie układamy ser żółty i posypujemy suszoną bazylią.
75. Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego pod beszamelem
Składniki:
- - 2 średnie cukinie lub bakłażany
- 50 dkg mięsa mielonego (jakie kto lubi, ja używam indyczego jest bardziej delikatne)
- 1 kg świeżych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
- mozzarella
- beszamel
- 3 łyżki oliwy
- 1 szkl gorącej wody
- 1/2 kostki bulionu grzybowego
- 2 - 3 łyżki poszatkowanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm (bez obierania). W sporym naczyniu do zapiekania lub w średniej blasze, na polanym oliwą dnie, układamy warstwę plastrów cukinii. W szklance gorącej wody rozpuszczamy 1/2 kostki bulionu grzybowego dodajemy koncentrat, mieszamy z mięsem i chwilę dusimy, dodajemy bazylię, poszatkowany czosnek i przyprawy. Jeśli sos robimy ze świeżych pomidorów, to po sparzeniu obieramy je ze skórki, kroimy na kawałki i dusimy z 1/2 kostki bulionu grzybowego rozpuszczonego w szkl wody. Po 15 min duszenia mieszamy z mięsem i jeszcze chwile dusimy, pod koniec duszenia dodajemy bazylię, czosnek i przyprawy. Sos powinien być gęstawy. Wykładamy na warstwę cukinii, na wierzch układamy plastry mozzarelli. Wszystko polewamy beszamelem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.
76. Beszamel (który zawsze się udaje)
Składniki:
- - 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szkl mleka
- gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
- Vegeta
Masło z mąką smażymy 2-3 minuty na jasnozłoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy przez 15-30 minut na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany, sos ma być puszysty i delikatny.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
77.Kaczka pieczona z jabłkami.
Kaczkę opłukać, natrzeć solą, majerankiem. Jabłka pokroić na ćwiartki wybierając gniazda nasienne. Włożyć do kaczki, zaszyć.
Włożyć do brytfanny na gorący tłuszcz. Piec w gorącym piekarniku około dwóch godzin, polewając sosem i skrapiając wodą. Smacznego
Kaczkę opłukać, natrzeć solą, majerankiem. Jabłka pokroić na ćwiartki wybierając gniazda nasienne. Włożyć do kaczki, zaszyć.
Włożyć do brytfanny na gorący tłuszcz. Piec w gorącym piekarniku około dwóch godzin, polewając sosem i skrapiając wodą. Smacznego
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1572
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Wczoraj ok 22.00 dowiedziałem się od żony, że dzisiaj na obiad wpadnie do nas szwagrostwo (2 osoby), i że ona nie ma nic w lodówce. Dzisiaj Święto Niepodległości, sklepy pozamykane, żona była na skraju paniki, nic tylko się obwiesić.
Zrobiłem remanent w zamrażarce i znalazłem 12 szt. skrzydełek z kurczaka i dwie pojedyncze piersi również z kurczaka. No to jesteśmy uratowani.
Oto co zrobiłem, jak się te znaleziska rozmroziły przez noc.
78. Skrzydełka miodowe - pikantne
Składniki:
Skrzydełka czyścimy, odcinamy lotki (końcową część), wykładamy do głębokiej miski, posypujemy przyprawami i mieszamy. W małej miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, miód i oliwę. Wlewamy sos do skrzydełek i ponownie dobrze mieszamy. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki i co jakiś czas wszystko mieszamy. Najlepiej wstawić po wymieszaniu na całą noc do lodówki. W tym przypadku nie miałem tyle czasu więc stały w niej ok 3 godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st., (bez termoobiegu) wkładamy skrzydełka i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Należy je raz obrócić by ładnie "opaliły się na miodowo z obu stron" Polecam wyłożyć blachę folią aluminiową, ponieważ miód powoduje przywieranie mięsa do blachy jak sos odparuje, można temu zapobiec dolewając trochę (2 - 3 łyżki) przegotowanej gorącej wody.
Podawać je można też do piwa np. z grzankami ziołowymi. Palce lizać, dosłownie, bo tę potrawę wcinamy paluchami.
Kotleciki z piersi kurczaka
Składniki:
Filety, 1/2 papryki i cebulę kroimy w kostkę, (filety w jak najmniejszą, najwygodniej jak są lekko zamrożone). Wykładamy do miski, doprawiamy przyprawami, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie kładziemy wyrobioną masę łyżką, podobnie jak placki ziemniaczane.
Smażymy na zloty kolor.
Ekonomiczna i wypróbowana szybka potrawa.
Podałem to wszystko z ryżem i grecką sałatką z serem feta. Czerwone wytrawne wino, bardzo mi do tych potrawy smakowało.
Zrobiłem remanent w zamrażarce i znalazłem 12 szt. skrzydełek z kurczaka i dwie pojedyncze piersi również z kurczaka. No to jesteśmy uratowani.
Oto co zrobiłem, jak się te znaleziska rozmroziły przez noc.
78. Skrzydełka miodowe - pikantne
Składniki:
- - 12 skrzydełek
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- sól, pieprz przyprawa Gyros lub przyprawa do kurczaka
- 1-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Skrzydełka czyścimy, odcinamy lotki (końcową część), wykładamy do głębokiej miski, posypujemy przyprawami i mieszamy. W małej miseczce mieszamy ketchup, sos sojowy, miód i oliwę. Wlewamy sos do skrzydełek i ponownie dobrze mieszamy. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki i co jakiś czas wszystko mieszamy. Najlepiej wstawić po wymieszaniu na całą noc do lodówki. W tym przypadku nie miałem tyle czasu więc stały w niej ok 3 godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st., (bez termoobiegu) wkładamy skrzydełka i pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Należy je raz obrócić by ładnie "opaliły się na miodowo z obu stron" Polecam wyłożyć blachę folią aluminiową, ponieważ miód powoduje przywieranie mięsa do blachy jak sos odparuje, można temu zapobiec dolewając trochę (2 - 3 łyżki) przegotowanej gorącej wody.
Podawać je można też do piwa np. z grzankami ziołowymi. Palce lizać, dosłownie, bo tę potrawę wcinamy paluchami.
Kotleciki z piersi kurczaka
Składniki:
- - 1/2 kg filetów z kurczaka (dla niewtajemniczonych piersi)
- 2 cebule
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 cale jajka
- 1 łyżka maggi w płynie
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 strąka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Filety, 1/2 papryki i cebulę kroimy w kostkę, (filety w jak najmniejszą, najwygodniej jak są lekko zamrożone). Wykładamy do miski, doprawiamy przyprawami, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie kładziemy wyrobioną masę łyżką, podobnie jak placki ziemniaczane.
Smażymy na zloty kolor.
Ekonomiczna i wypróbowana szybka potrawa.
Podałem to wszystko z ryżem i grecką sałatką z serem feta. Czerwone wytrawne wino, bardzo mi do tych potrawy smakowało.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Takie rzeczy opisywać mi przed śniadaniem Co za sadyzm!!!
Te skrzydełka to rozumiem, że mają po obcięciu kształt jakby litery V, tak? Obcinasz ten najcieńszy koniec, a zostawiasz dwa grubsze?
Moja siostra robi podobne przegryzki ze skrzydełek, tylko za każdym razem doprawia w sposób dowolny, raz bardziej pikantnie, a innym razem łagodnie, czasem z miodem, kiedy indziej z miodem i musztardą, a czasem moczone w marynacie z białego wina z przyprawami i bez miodu. Czasem są tylko marynowane czas jakiś, a czasem dodatkowo posypane na wierzchu bułką tartą. Można jeść na gorąco, ale równie dobre są na zimno.
Te skrzydełka to rozumiem, że mają po obcięciu kształt jakby litery V, tak? Obcinasz ten najcieńszy koniec, a zostawiasz dwa grubsze?
Moja siostra robi podobne przegryzki ze skrzydełek, tylko za każdym razem doprawia w sposób dowolny, raz bardziej pikantnie, a innym razem łagodnie, czasem z miodem, kiedy indziej z miodem i musztardą, a czasem moczone w marynacie z białego wina z przyprawami i bez miodu. Czasem są tylko marynowane czas jakiś, a czasem dodatkowo posypane na wierzchu bułką tartą. Można jeść na gorąco, ale równie dobre są na zimno.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1572
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Tak mają kształt litery V, odcinamy na ostatnim stawie.
No to jeszcze się trochę drobiowo - przekąskowo poznęcam.
79. Chrupiące skrzydełka
Składniki (proporcje zależą od ilości chętnych na nasze danie!)
Sos:
Mięso:
W litrze wody gotujemy dwie kostki rosołowe. Do gotującej wody wkładamy umyte i oczyszczone skrzydełka, gotujemy 10 min., następnie dokładnie odsączamy z wody, po odsączeniu skrzydełka rozkładamy luźno na tacy do wyschnięcia. (Uwaga! Nie wycieramy wcześniej mięsa, kiedy samo wyschnie zostanie na nim naturalna warstwa tłuszczu, do której idealnie przywiera panierka).
Panierka:
W dużej misce mieszamy mąkę, rozdrobnione (wystarczy pokruszyć w ręku) płatki kukurydziane oraz wszystkie przyprawy, dodajemy jajko, majonez, troszkę mleka - panierka musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Finał:
Zimne skrzydełka wkładamy do miski z panierką, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z bardzo gorącym tłuszczem i smażymy tak długo aż uzyskają złoty kolor (metoda jak w przypadku przygotowywania frytek). Bardzo praktyczna jest w tym przypadku frytkownica.
Sos:
Jogurt mieszamy dokładnie (można zmiksować) z pomidorami z puszki. Dodajemy ostrą musztardę, 2-3 łyżki sosu sojowego i zioła do smaku. Sos można ozdobić listkami świeżej bazylii.
80. Ziołowo-czosnkowe pałki z kurczaka pieczone w folii.
Składniki:
Przyprawy mieszamy z oliwą a następnie razem z kurczakiem, cebulą i czosnkiem wrzucamy do woreczka lub związanego wcześniej rękawa. Mocno wstrząsamy, aby wymieszać wszystkie składniki. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po marynowaniu wkładamy do piekarnika i pieczemy w worku 60 min w temperaturze 180 st C. Później rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze około 30 minut aż skórka zbrązowieje.
81. Udka kurczaka w miodzie.
Składniki:
Robimy:
Udka myjemy i osuszamy.
Robimy marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Nacieramy udka i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Cytryny szorujemy i obieramy tak, aby nie pozostały na obierkach białe fragmenty spodniej części spod skórek. Do żaroodpornego naczynia wciskamy sok z dwóch obranych wcześniej cytryn i wrzucamy skórki. Mięso polewamy miodem wymieszanym z oliwą.
Pieczemy w 180°C ok. 1 godz. 20 min, polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.
No to jeszcze się trochę drobiowo - przekąskowo poznęcam.
79. Chrupiące skrzydełka
Składniki (proporcje zależą od ilości chętnych na nasze danie!)
- - skrzydełka kurczka
- olej
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- majonez
- trochę mleka
- płatki kukurydziane
- kostka rosołowa (dowolny aromat)
- sól, pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir, czosnek, jednym słowem co kto i ile lubi
Sos:
- - duży jogurt naturalny
- pomidory z puszki
- sos sojowy
- ostra musztarda (idealna jest musztarda De Dijon)
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Mięso:
W litrze wody gotujemy dwie kostki rosołowe. Do gotującej wody wkładamy umyte i oczyszczone skrzydełka, gotujemy 10 min., następnie dokładnie odsączamy z wody, po odsączeniu skrzydełka rozkładamy luźno na tacy do wyschnięcia. (Uwaga! Nie wycieramy wcześniej mięsa, kiedy samo wyschnie zostanie na nim naturalna warstwa tłuszczu, do której idealnie przywiera panierka).
Panierka:
W dużej misce mieszamy mąkę, rozdrobnione (wystarczy pokruszyć w ręku) płatki kukurydziane oraz wszystkie przyprawy, dodajemy jajko, majonez, troszkę mleka - panierka musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Finał:
Zimne skrzydełka wkładamy do miski z panierką, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z bardzo gorącym tłuszczem i smażymy tak długo aż uzyskają złoty kolor (metoda jak w przypadku przygotowywania frytek). Bardzo praktyczna jest w tym przypadku frytkownica.
Sos:
Jogurt mieszamy dokładnie (można zmiksować) z pomidorami z puszki. Dodajemy ostrą musztardę, 2-3 łyżki sosu sojowego i zioła do smaku. Sos można ozdobić listkami świeżej bazylii.
80. Ziołowo-czosnkowe pałki z kurczaka pieczone w folii.
Składniki:
- - 8-10 pałek z kurczaka
- 1 cebula
- 8 ząbków poszatkowanego czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub przyprawy Gyros
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- oliwa
- worek lub rękaw do pieczenia
Przyprawy mieszamy z oliwą a następnie razem z kurczakiem, cebulą i czosnkiem wrzucamy do woreczka lub związanego wcześniej rękawa. Mocno wstrząsamy, aby wymieszać wszystkie składniki. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po marynowaniu wkładamy do piekarnika i pieczemy w worku 60 min w temperaturze 180 st C. Później rozrywamy woreczek i pieczemy jeszcze około 30 minut aż skórka zbrązowieje.
81. Udka kurczaka w miodzie.
Składniki:
- - 6 sztuk udek kurczaka
- 2 cytryny,
- 4 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy
- - 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Robimy:
Udka myjemy i osuszamy.
Robimy marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Nacieramy udka i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Cytryny szorujemy i obieramy tak, aby nie pozostały na obierkach białe fragmenty spodniej części spod skórek. Do żaroodpornego naczynia wciskamy sok z dwóch obranych wcześniej cytryn i wrzucamy skórki. Mięso polewamy miodem wymieszanym z oliwą.
Pieczemy w 180°C ok. 1 godz. 20 min, polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 200p
- Posty: 208
- Od: 5 wrz 2008, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ruda Śląska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Ale super, że są nowe przepisy. Od jutra będę próbować przepisy, te których jeszcze nie zaserwowałam mojej rodzince.
82.Przepis na mięso nie tylko od święta.
Już jesień, więc okazji do wypróbowania przepisu będzie coraz więcej.
Zaletą tego przepisu jest łatwe przygotowanie i nie zabiera dużo czasu, tak więc należy zakupić kawałek schabu i boczek wędzony ( może być taki dość tłusty),oregano ,pieprz ,zioła prowansalskie, sól i czosnek(może być sól czosnkowa).
Schab bez kości rozkrajamy ostrym nożem na jeden plaster ok. 1cm krojąc ostrożnie wzdłuż, by nie narobić dziur. Rozcięty i rozwinięty plaster mięsa lekko roztłuc młotkiem do mięsa, następnie posypać obficie oregano i delikatnie pieprzem. Na tak przygotowany schab układamy plasterki wędzonego boczku jeden przy drugim, tak aby przykryć całą powierzchnię mięsa. Teraz pozostało tylko zwinąć w rulon , natrzeć dookoła solą z czosnkiem i delikatnie posypać ziołami prowansalskimi.
Przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Podajemy po upieczeniu w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 - 60 minut.
Dla lubiących eksperymenty w kuchni proponuję ten przepis z dodatkiem odrobiny sera pleśniowego (układamy go na boczku)lub z ostrym żółtym serem lub z dodatkiem suszonych grzybów(pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów). Smacznego!
Przepis na zapiekany makaron z mięsem Najlepiej kupić makaron muszelki Lubella, lub któryś z włoskich makaronów - nie kupujcie tych tanich bo to Dżuma. Gotujemy makaron według przepisu,około 6o dkg mięsa mielonego podsmażamy na oleju, dajemy cebule pokrojona w kostkę, czosnek 1-2 ząbki ,przyprawiamy pieprzem , vegetą ,ziarenkami smaku(ja tylko tych przypraw używam) odrobina majeranku ,lub ziół prowansalskich - no czego kto używa ,jak mięso jest gotowe mieszamy wszystko z odcedzonym makaronem kosztujemy doprawiamy jeszcze do smaku czym kto chce. Wkładamy wszystko do naczynia żaroodpornego lub innego którego używacie do zapiekania w piekarniku, posypujemy wszystko dużą ilością sera do krajania potartego na grubej tarce, ozdabiamy ketchupem najlepiej, można posypać zieloną cebulką lub odrobiną zielonej posiekanej pietruszki. Wkładamy do piekarnika, jak ser się stopi wyciągamy i zaczynamy degustację. SMACZNEGO. PYCHA. POLECAM
83. Przepis na mięsko z szpinakiem.
500 gr.piersi kurczaka-pokroić w cieńkie kawałki, przesmażyć na patelni, na oleju z przyprawami. Przełożyć do większego garnka, dodać 2 cebule - mogą być też czerwone cebule, jak kto chce. Podsmażyć z tym mięsem. Dodać 2 paczki sosów (z knorra-macie je w sklepach) do gulaszu i pieczarkowy (możecie do woli zmieniać te sosy jakie lubicie), później dodać 300gr.szpinaku-mrożonego (ten szpinak ma się powoli w tym mięsie rozmrażać) i wszystko razem wymieszać.Wiem ze dużo dzieci a zresztą i dorosłych nie lubi szpinaku, ale pod tą postacią smakuje bardzo dobrze.
Wiem to po moich dzieciach. Do tego przepisu dodać na samym końcu dwie łyżki śmietany słodkiej. Podawać z makaronem albo ryżem i oczywiście sałatkę.
Przepis szybki-smacznego!
Ponieważ w kuchni najczęściej improwizuję (nie trzymam się kurczowo tego co napisane) moje przepisy mogą być mało dokładne w proporcjach.
Powiedzcie kto lubi seler ? Przypuszczam ,że raczej nie cieszy się powodzeniem na stołach. Aby to negatywne nastawienie zmienić, proponuję surówkę z tego uroczego korzenia. Surówka z selera jest prosta i szybka w przyrządzeniu .
Składniki: seler średniej wielkości, sok z połowy cytryny, śmietana(polecam słodką, świeżą, 30%),płaska łyżka majonezu, cukier(według uznania).
Seler umyć , obrać i potrzeć na drobnej tarce skrapianej obficie sokiem z cytryny,aby seler nie z czerniał .Dodać cukier ,śmietanę i majonez - dokładnie wymieszać i już surówka gotowa (powinna być śnieżnobiała).
Najlepiej przygotować ją na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Doskonale smakuje również z dodatkiem rodzynek. SMACZNEGO !!!
Każdy, kto odważy się zaryzykować, niech opisze swe wrażenia smakowe.
82.Przepis na mięso nie tylko od święta.
Już jesień, więc okazji do wypróbowania przepisu będzie coraz więcej.
Zaletą tego przepisu jest łatwe przygotowanie i nie zabiera dużo czasu, tak więc należy zakupić kawałek schabu i boczek wędzony ( może być taki dość tłusty),oregano ,pieprz ,zioła prowansalskie, sól i czosnek(może być sól czosnkowa).
Schab bez kości rozkrajamy ostrym nożem na jeden plaster ok. 1cm krojąc ostrożnie wzdłuż, by nie narobić dziur. Rozcięty i rozwinięty plaster mięsa lekko roztłuc młotkiem do mięsa, następnie posypać obficie oregano i delikatnie pieprzem. Na tak przygotowany schab układamy plasterki wędzonego boczku jeden przy drugim, tak aby przykryć całą powierzchnię mięsa. Teraz pozostało tylko zwinąć w rulon , natrzeć dookoła solą z czosnkiem i delikatnie posypać ziołami prowansalskimi.
Przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Podajemy po upieczeniu w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 - 60 minut.
Dla lubiących eksperymenty w kuchni proponuję ten przepis z dodatkiem odrobiny sera pleśniowego (układamy go na boczku)lub z ostrym żółtym serem lub z dodatkiem suszonych grzybów(pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów). Smacznego!
Przepis na zapiekany makaron z mięsem Najlepiej kupić makaron muszelki Lubella, lub któryś z włoskich makaronów - nie kupujcie tych tanich bo to Dżuma. Gotujemy makaron według przepisu,około 6o dkg mięsa mielonego podsmażamy na oleju, dajemy cebule pokrojona w kostkę, czosnek 1-2 ząbki ,przyprawiamy pieprzem , vegetą ,ziarenkami smaku(ja tylko tych przypraw używam) odrobina majeranku ,lub ziół prowansalskich - no czego kto używa ,jak mięso jest gotowe mieszamy wszystko z odcedzonym makaronem kosztujemy doprawiamy jeszcze do smaku czym kto chce. Wkładamy wszystko do naczynia żaroodpornego lub innego którego używacie do zapiekania w piekarniku, posypujemy wszystko dużą ilością sera do krajania potartego na grubej tarce, ozdabiamy ketchupem najlepiej, można posypać zieloną cebulką lub odrobiną zielonej posiekanej pietruszki. Wkładamy do piekarnika, jak ser się stopi wyciągamy i zaczynamy degustację. SMACZNEGO. PYCHA. POLECAM
83. Przepis na mięsko z szpinakiem.
500 gr.piersi kurczaka-pokroić w cieńkie kawałki, przesmażyć na patelni, na oleju z przyprawami. Przełożyć do większego garnka, dodać 2 cebule - mogą być też czerwone cebule, jak kto chce. Podsmażyć z tym mięsem. Dodać 2 paczki sosów (z knorra-macie je w sklepach) do gulaszu i pieczarkowy (możecie do woli zmieniać te sosy jakie lubicie), później dodać 300gr.szpinaku-mrożonego (ten szpinak ma się powoli w tym mięsie rozmrażać) i wszystko razem wymieszać.Wiem ze dużo dzieci a zresztą i dorosłych nie lubi szpinaku, ale pod tą postacią smakuje bardzo dobrze.
Wiem to po moich dzieciach. Do tego przepisu dodać na samym końcu dwie łyżki śmietany słodkiej. Podawać z makaronem albo ryżem i oczywiście sałatkę.
Przepis szybki-smacznego!
Ponieważ w kuchni najczęściej improwizuję (nie trzymam się kurczowo tego co napisane) moje przepisy mogą być mało dokładne w proporcjach.
Powiedzcie kto lubi seler ? Przypuszczam ,że raczej nie cieszy się powodzeniem na stołach. Aby to negatywne nastawienie zmienić, proponuję surówkę z tego uroczego korzenia. Surówka z selera jest prosta i szybka w przyrządzeniu .
Składniki: seler średniej wielkości, sok z połowy cytryny, śmietana(polecam słodką, świeżą, 30%),płaska łyżka majonezu, cukier(według uznania).
Seler umyć , obrać i potrzeć na drobnej tarce skrapianej obficie sokiem z cytryny,aby seler nie z czerniał .Dodać cukier ,śmietanę i majonez - dokładnie wymieszać i już surówka gotowa (powinna być śnieżnobiała).
Najlepiej przygotować ją na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Doskonale smakuje również z dodatkiem rodzynek. SMACZNEGO !!!
Każdy, kto odważy się zaryzykować, niech opisze swe wrażenia smakowe.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2972
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Od lat jem surówkę z selera (drobna tarka) z jabłkiem (grubsza tarka) skropionych sokiem z cytryny (jak nie ma, to z kwaskiem cytrynowym). Do tego odrobina cukru i śmietana .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12091
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
84. Zapiekanka Ziemniaczana (przepis autorski)
Składniki:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 laski kiełbasy (śląskiej lub zwyczajnej),
- 2 duże cebule,
- 2 owoce (mogą to być ? do wyboru ? pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany lub ewentualnie ananas z puszki ? wtedy jedna puszka wystarczy),
- ser żółty.
- oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w plastry (oczywiście jeśli z owoców wybraliśmy pomarańcze lub mandarynki, nie kroimy ich w plastry, lecz rozdzielamy na cząstki). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, owoce, przyprawy, ser (i powtarzamy taki układ jeszcze raz). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy jedną godzinę. Palce lizać!
Pozdrawiam!
LOKI
Składniki:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 laski kiełbasy (śląskiej lub zwyczajnej),
- 2 duże cebule,
- 2 owoce (mogą to być ? do wyboru ? pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany lub ewentualnie ananas z puszki ? wtedy jedna puszka wystarczy),
- ser żółty.
- oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w plastry (oczywiście jeśli z owoców wybraliśmy pomarańcze lub mandarynki, nie kroimy ich w plastry, lecz rozdzielamy na cząstki). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, owoce, przyprawy, ser (i powtarzamy taki układ jeszcze raz). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy jedną godzinę. Palce lizać!
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Do surówki z selera można dodać także ananas, to niweluje trochę jego smak, który nie wszystkim się podoba.
Taka surówka jest jeszcze lepsza.
Ananas może być zarówno z puszki jak i świeży.
Taka surówka jest jeszcze lepsza.
Ananas może być zarówno z puszki jak i świeży.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12091
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
@ Powojnik ? Zrobiłem na święta kaczkę wedle Twojego przepisu ? i była wyśmienita.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Zaraz zabieram się za surówkę z selera, taka z ananasem to nawet szanowny małżonek zje.