Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
102. Skrócony przepis na kobitkę w bikini.
Galaretkę rozpuścic wg przepisu.
Dwie butelki po mineralce uciąć, zakręcić zakrętkami i wlać przestudzona galaretkę - to będa piersi. Drugą galaretkę rozpuścić na talerzu, będzie do przełożenia biszkopta.
Krem budyniowy : 1/2 litra mleka,2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej - ugotowac budyń. Jak przestygnie dodać 200g margaryny i utrzeć.
Upiec biszkopt. Każda z nas na pewno ma jakis swój wypróbowany. Jeśli nie mogę podać swój.
Nastepnie przekrawam biszkopt, smaruję cienko dżemem ( z czarnej porzeczki, taki akurat mam na stanie), dalej smaruję kremem budyniowym albo jakimś innym (połową - druga część na wierzch). Na to posiekaną galaretkę, ja jeszcze dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki. Przykrywam drugą częścią biszkoptu. aha, jeszcze lekko nasączyłam połówki biszkopta. Dalej wycinam nożem talię - zaraz zjadam tą wyciętą część
Ostrożnie wyjmuję galaretkę z butelek, ustawiam na korpusie. Dla pewności, żeby nie zjechały wpinam ze 2 wykałaczki.
Dalej smaruję całość resztą kremu.
Kubek śmietany 30-36% 400ml ubijam, dodaję 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietanfixy. Robię kleksiki na biustonosz i stringi.
Prawda że proste
Galaretkę rozpuścic wg przepisu.
Dwie butelki po mineralce uciąć, zakręcić zakrętkami i wlać przestudzona galaretkę - to będa piersi. Drugą galaretkę rozpuścić na talerzu, będzie do przełożenia biszkopta.
Krem budyniowy : 1/2 litra mleka,2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej - ugotowac budyń. Jak przestygnie dodać 200g margaryny i utrzeć.
Upiec biszkopt. Każda z nas na pewno ma jakis swój wypróbowany. Jeśli nie mogę podać swój.
Nastepnie przekrawam biszkopt, smaruję cienko dżemem ( z czarnej porzeczki, taki akurat mam na stanie), dalej smaruję kremem budyniowym albo jakimś innym (połową - druga część na wierzch). Na to posiekaną galaretkę, ja jeszcze dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki. Przykrywam drugą częścią biszkoptu. aha, jeszcze lekko nasączyłam połówki biszkopta. Dalej wycinam nożem talię - zaraz zjadam tą wyciętą część
Ostrożnie wyjmuję galaretkę z butelek, ustawiam na korpusie. Dla pewności, żeby nie zjechały wpinam ze 2 wykałaczki.
Dalej smaruję całość resztą kremu.
Kubek śmietany 30-36% 400ml ubijam, dodaję 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietanfixy. Robię kleksiki na biustonosz i stringi.
Prawda że proste
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Drożdżowe ciacho z dyni
104. Drożdżowe ciasto z dyni
1kg mąki tortowej
25 dag cukru
25 dag masła roślinnego
5 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
15 dag rodzynek
1kg dyni
zapach migdałowy
Dynie obrac, pokroic w kostkę - uprużyc na papkę.
Drożdże rozpuścić w mleku, 1 łyżce cukru i mąki, pozostawic do wyrośnięcia.
Mąkę połączyć z cukrem, rozpuszczonym tłuszczem dodac drożdże, dynie, zapach i rodzynki dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: 10 dag masła, 2 łyżki cukru, 2łyżki mąki i cukier waniliowy
Wyłożyć ciasto do dużej blachy, posypać kruszonką, dostawić do wyrośnięcia
Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni
Uwaga! w przepisie nie było jajka więc to nie jest zapomnienie
Mnie i mojej rodzince bardzo smakuje jest puszyste mniam !!! polecam !!! SMACZNEGO !!!
1kg mąki tortowej
25 dag cukru
25 dag masła roślinnego
5 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
15 dag rodzynek
1kg dyni
zapach migdałowy
Dynie obrac, pokroic w kostkę - uprużyc na papkę.
Drożdże rozpuścić w mleku, 1 łyżce cukru i mąki, pozostawic do wyrośnięcia.
Mąkę połączyć z cukrem, rozpuszczonym tłuszczem dodac drożdże, dynie, zapach i rodzynki dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka: 10 dag masła, 2 łyżki cukru, 2łyżki mąki i cukier waniliowy
Wyłożyć ciasto do dużej blachy, posypać kruszonką, dostawić do wyrośnięcia
Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni
Uwaga! w przepisie nie było jajka więc to nie jest zapomnienie
Mnie i mojej rodzince bardzo smakuje jest puszyste mniam !!! polecam !!! SMACZNEGO !!!
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Z przepisu wynika,że masa budyniowa jest biała, a kobitka jest opalona na brązbunia pisze:Skrócony przepis na kobitkę w bikini.
Galaretkę rozpuścic wg przepisu.
Dwie butelki po mineralce uciąć, zakręcić zakrętkami i wlać przestudzona galaretkę - to będa piersi. Drugą galaretkę rozpuścić na talerzu, będzie do przełożenia biszkopta.
Krem budyniowy : 1/2 litra mleka,2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej - ugotowac budyń. Jak przestygnie dodać 200g margaryny i utrzeć.
Upiec biszkopt. Każda z nas na pewno ma jakis swój wypróbowany. Jeśli nie mogę podać swój.
Nastepnie przekrawam biszkopt, smaruję cienko dżemem ( z czarnej porzeczki, taki akurat mam na stanie), dalej smaruję kremem budyniowym albo jakimś innym (połową - druga część na wierzch). Na to posiekaną galaretkę, ja jeszcze dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki. Przykrywam drugą częścią biszkoptu. aha, jeszcze lekko nasączyłam połówki biszkopta. Dalej wycinam nożem talię - zaraz zjadam tą wyciętą część
Ostrożnie wyjmuję galaretkę z butelek, ustawiam na korpusie. Dla pewności, żeby nie zjechały wpinam ze 2 wykałaczki.
Dalej smaruję całość resztą kremu.
Kubek śmietany 30-36% 400ml ubijam, dodaję 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietanfixy. Robię kleksiki na biustonosz i stringi.
Prawda że proste
Ile kakao dodajesz do masy budyniowej i czym nasączasz biszkopt?
I, jeśli można, poproszę także o przepis na Twój biszkopt.
Wygląda niebywale atrakcyjnie, aż szkoda jeść
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
Buniu, zlituj się i napisz przepis na biszkopt. Chcę zrobić we czwartek kobitkę w bikini, poszukuję przepisu na biszkopt tak duży, aby upiec w duzej blasze i by można go było przekroić. Czekam do środy, później to chyba zrezygnuję na rzecz innego ciacha, a nie chciałabym.
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Och Siedmiokrotko Kochana, dopiero teraz tu zajrzałam. Miałam małe zawirowania w domu i z braku czasu tylko pobieżnie przeglądałam po kilka postów. Teraz nadrabiam zaległości.
Wybacz moja droga, już Ci zapodaję przepis.
105. Biszkopt, który dostałam od szwagierki kilka lat temu.
4 jajka całe ubijamy z 1 szklanką cukru do białości. Ja robię to ok.+- 7-10minut. Dodajemy
1 szklankę mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, dalej ubijamy. Na koniec dolewamy 1 łyżkę octu. Pieczemy na złoty kolor.
W moim piekarniku wypróbowałam 15min. 160st. a potem 15min. 180 st. Ale to chyba zależy jaki kto ma piekarnik.
Biszkopt nasączam czym mam, tzn. woda z sokiem z cytryny i cukrem, jak wykorzystuję np. brzoskwinie z puszki to pozostały sok przeznaczm do nasączenia biszkoptu. Ponieważ jedzą go dorośli dodaję jeszcze spirytus albo wódkę.
Krem budniowy, którym przekładam biszkopt jest jasny. A do posmarowania kobitki dodaję kakao - zawsze na oko . No nie wiem - łyżkę albo 2 łyżki kakao. Nieraz wychodzi mulatka a nieraz czarna afrykanka
Jeszcze raz przepraszam, że dopiero teraz piszę. Siedmiokrotko, może jeszcze zdążysz upiec?
Wybacz moja droga, już Ci zapodaję przepis.
105. Biszkopt, który dostałam od szwagierki kilka lat temu.
4 jajka całe ubijamy z 1 szklanką cukru do białości. Ja robię to ok.+- 7-10minut. Dodajemy
1 szklankę mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, dalej ubijamy. Na koniec dolewamy 1 łyżkę octu. Pieczemy na złoty kolor.
W moim piekarniku wypróbowałam 15min. 160st. a potem 15min. 180 st. Ale to chyba zależy jaki kto ma piekarnik.
Biszkopt nasączam czym mam, tzn. woda z sokiem z cytryny i cukrem, jak wykorzystuję np. brzoskwinie z puszki to pozostały sok przeznaczm do nasączenia biszkoptu. Ponieważ jedzą go dorośli dodaję jeszcze spirytus albo wódkę.
Krem budniowy, którym przekładam biszkopt jest jasny. A do posmarowania kobitki dodaję kakao - zawsze na oko . No nie wiem - łyżkę albo 2 łyżki kakao. Nieraz wychodzi mulatka a nieraz czarna afrykanka
Jeszcze raz przepraszam, że dopiero teraz piszę. Siedmiokrotko, może jeszcze zdążysz upiec?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
107. Biedronka
Ciasto jasne
Składniki:
3 szlanki mąki ,
1 masło ,
1 szklanka cukru .
Wykonanie:
Na stolnicę wysypac mąkę dodać masło i posiekać nożem . Następnie dodac cukier i wyrobić ciasto .
Zagniecione wstawić do lodówki naokoło godzinę .
Ciasto ciemne
Skladniki :
6 jaj ,
1/2 szklanki cukru ,
3 łyżki kakao ,
3 łyżki mąki ,
4 łyżki śmietany ( dałam 18 % ) ,
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody ,
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka . Dodać mąkę wymieszaną z kakaem delikatnie rozmieszac. Następnie po 1 łyżce śmietanę dodajemy lekko mieszając . Na końcu dodajemy sodę .
Ciasto ciemne wylewamy na formę do pieczenia ( wysmarowaną i wysypaną bułką tartą ).
Na nie ścieramy ciato jasne ( na tarce )ścieramy stopniowo , delikatnie mieszając by nie zrobił się jeden wielki biały kluch.
Pieczemy w 180stopniach około 50 minut . Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów .
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić.
Masa budyniowa
Skladniki:
2 szklanki mleka ,
Budyń śmietankowy ,
masło ,
Wykonanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Ostudzony dodawac do utartego masła.
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
Około 2 paczki biszkoptów okrągłych.
Przełożenie ciasta:
Połowa ciasta - połowa masy - biszkopyt (maczane w galaretce )- galaretka - gdy dobrze już sie zsiądzie to -reszta masy i połowa ciasta -polewa
Smacznego
Ja dodatkowo nasączam ciasto , jest wilgniejsze i smaczniejsz
Ciasto jasne
Składniki:
3 szlanki mąki ,
1 masło ,
1 szklanka cukru .
Wykonanie:
Na stolnicę wysypac mąkę dodać masło i posiekać nożem . Następnie dodac cukier i wyrobić ciasto .
Zagniecione wstawić do lodówki naokoło godzinę .
Ciasto ciemne
Skladniki :
6 jaj ,
1/2 szklanki cukru ,
3 łyżki kakao ,
3 łyżki mąki ,
4 łyżki śmietany ( dałam 18 % ) ,
1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody ,
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka . Dodać mąkę wymieszaną z kakaem delikatnie rozmieszac. Następnie po 1 łyżce śmietanę dodajemy lekko mieszając . Na końcu dodajemy sodę .
Ciasto ciemne wylewamy na formę do pieczenia ( wysmarowaną i wysypaną bułką tartą ).
Na nie ścieramy ciato jasne ( na tarce )ścieramy stopniowo , delikatnie mieszając by nie zrobił się jeden wielki biały kluch.
Pieczemy w 180stopniach około 50 minut . Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów .
Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić.
Masa budyniowa
Skladniki:
2 szklanki mleka ,
Budyń śmietankowy ,
masło ,
Wykonanie:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu . Ostudzony dodawac do utartego masła.
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
Około 2 paczki biszkoptów okrągłych.
Przełożenie ciasta:
Połowa ciasta - połowa masy - biszkopyt (maczane w galaretce )- galaretka - gdy dobrze już sie zsiądzie to -reszta masy i połowa ciasta -polewa
Smacznego
Ja dodatkowo nasączam ciasto , jest wilgniejsze i smaczniejsz
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Ale ja nie miałam na myśli alkoholu, tylko syrop truskawkowy, bo skoro galaretka jest o smaku truskawkowym to co innego może do tego pasować ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Foteczka już jest A nasączam herbatą gorzką i to dość mocno
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Barbarko super, że przypomniałaś Biedronkę dzięki temu wyszperałam przepis i też upiekę, oo a dawno jej nie piekłam. Twoja fotka spowodowała, że nie mogę sobie odmówić :P narobiłaś apetytu hehehe
Moja jest bardzo podobna, tylko ciasto ciemne jest bez mąki i ma mniej jajek - 3 szt. a więcej śmietany bo 1 szkl. reszta to samo
Tak więc Kochane Koleżanki do dzieła - do Biedronki!!! (tylko nie do sklepu Biedronki ) a do piekarników :P
Moja jest bardzo podobna, tylko ciasto ciemne jest bez mąki i ma mniej jajek - 3 szt. a więcej śmietany bo 1 szkl. reszta to samo
Tak więc Kochane Koleżanki do dzieła - do Biedronki!!! (tylko nie do sklepu Biedronki ) a do piekarników :P