
Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki wielkie za przepisy. Ja lubię piernik z bakaliami, bez krojenia i powideł. Jest taki prawdziwy i świąteczny. Całuski 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki Polu za adresik
dziś za póżno od jutra zaczynam studiować ten wątek idę już
Boję się że jak zacznę czytać ,to jeszcze zgłodnieję





- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jabłka w tym roku obrodziły polecam troszkę inne:
ROGALIKI Z JABŁKAMI
1 kg mąki
2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
25 l gęstej śmietany
7 dag drożdży ( lub 2 torebki instant dr Oetkera)
5 jajek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Drożdże rozkruszyć i wymieszać ze śmietaną dodając 1 łyżkę cukru-wlać do mąki( nie muszą wyrastać). Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Szklanką wykrawać krązki, na każdy włożyć pół plastra jabłka i złożyć w pół. Każdy rogalik zamoczyć w rozmąconym białku i posypać cukrem. Piec na złoty kolor.
PS wychodzi bardzo dużo.
Fotek nie mam, a teraz właśnie wyjęłam z piekarnika popularnego pleśniaka z powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi gorące( tak jak ja)to zapraszam, szklanka mleka też się znajdzie


ROGALIKI Z JABŁKAMI
1 kg mąki
2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
25 l gęstej śmietany
7 dag drożdży ( lub 2 torebki instant dr Oetkera)
5 jajek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z margaryną, cukrem i żółtkami. Drożdże rozkruszyć i wymieszać ze śmietaną dodając 1 łyżkę cukru-wlać do mąki( nie muszą wyrastać). Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Szklanką wykrawać krązki, na każdy włożyć pół plastra jabłka i złożyć w pół. Każdy rogalik zamoczyć w rozmąconym białku i posypać cukrem. Piec na złoty kolor.
PS wychodzi bardzo dużo.
Fotek nie mam, a teraz właśnie wyjęłam z piekarnika popularnego pleśniaka z powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi gorące( tak jak ja)to zapraszam, szklanka mleka też się znajdzie



Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mniam
Apetyczny pleśniak.
Poprosze o przepisik
, bo powidełka mam własnej produkcji (obrodziły śliwki, niestety jabłek nie miałam)
Rogaliki też fajne
, a w jakiej temp. i ile czasu je piec ??
Pozdrawiam "andrzejkowo"

Apetyczny pleśniak.
Poprosze o przepisik

Rogaliki też fajne


Pozdrawiam "andrzejkowo"

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Rogaliki i pleśniaka piekę w temp. około 180 stopniu, mój piekarnik nie ma termostatu.A rogaliki piekę na oko, jak się zazłocą
PLEŚNIAK, (na taką dużą blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika robię 1 i1/2 porcji)
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżki kakao
Mąkę, cukier, proszek, tłuszcz i żółtka zagnieść. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Część żółtą i czarną włożyć do lodówki. Blaszkę wyłożoną folią albo nasmarowaną tłuszczem wykleić jasną, pozostałą częścią, posmarować powidłami. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami część brązową. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając 1 szklankę cukru. Na pianę zetrzeć jasną część. Piec około 30 minut w temp. około 180 stopni.
Zazwyczaj zostawiam tę jasną część troszkę mniejszą, wtedy na wierzchu ładnie wyłazi piana z pod kruszonki.



PLEŚNIAK, (na taką dużą blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika robię 1 i1/2 porcji)
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
4 jajka
2 łyżki kakao
Mąkę, cukier, proszek, tłuszcz i żółtka zagnieść. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Część żółtą i czarną włożyć do lodówki. Blaszkę wyłożoną folią albo nasmarowaną tłuszczem wykleić jasną, pozostałą częścią, posmarować powidłami. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami część brązową. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając 1 szklankę cukru. Na pianę zetrzeć jasną część. Piec około 30 minut w temp. około 180 stopni.
Zazwyczaj zostawiam tę jasną część troszkę mniejszą, wtedy na wierzchu ładnie wyłazi piana z pod kruszonki.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dziękuje
Zapisałam sobie może odważe się zrobić, bo jakoś nie mam szczęścia do kruchych ciast.


Zapisałam sobie może odważe się zrobić, bo jakoś nie mam szczęścia do kruchych ciast.

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Aniu, ono się zawsze udaje, nawet jak ciasto nie jest zagniecione dokładnie 

- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Święte słowa Beatki, kruche ciasto zawsze musi się udać, chyba, że się troszkę przypali. 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witam
Przepisy kuszące.
W piątek piekłam chlebuś z otrębami , bardzo smaczny i jeszcze skusiło mnie na rogaliki z proszkiem do pieczenia i drożdżami nadziewane powidłami ze śliwek węgierek- bardzo dobre. polecam. Ja zrobiłam z połowy porcji i tak wyszlo 30 sztuk/
Macie racje, że kruche zawsze wychodzi.
Do pleśniaka , do białek w czasie ubijania dodaję kisiel w proszku, jest super smaczne.
Przepisy kuszące.
W piątek piekłam chlebuś z otrębami , bardzo smaczny i jeszcze skusiło mnie na rogaliki z proszkiem do pieczenia i drożdżami nadziewane powidłami ze śliwek węgierek- bardzo dobre. polecam. Ja zrobiłam z połowy porcji i tak wyszlo 30 sztuk/
Macie racje, że kruche zawsze wychodzi.
Do pleśniaka , do białek w czasie ubijania dodaję kisiel w proszku, jest super smaczne.
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
ogis1, ja tez dodaje kisiel, najlepiej mi smakuje z cytrynowym.



Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Kisiel za miast cukru, czy cukier też ?ogis1 pisze:Witam
Przepisy kuszące.
W piątek piekłam chlebuś z otrębami , bardzo smaczny i jeszcze skusiło mnie na rogaliki z proszkiem do pieczenia i drożdżami nadziewane powidłami ze śliwek węgierek- bardzo dobre. polecam. Ja zrobiłam z połowy porcji i tak wyszlo 30 sztuk/
Macie racje, że kruche zawsze wychodzi.
Do pleśniaka , do białek w czasie ubijania dodaję kisiel w proszku, jest super smaczne.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
I cukier i kisiel w proszku dodaję podczas ubijania białek
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki, jak będę piekła to spróbuję z kisielem, tylko w zeszycie z przepisami muszę zrobić notkę, bo pewnie zapomnę.ogis1 pisze:I cukier i kisiel w proszku dodaję podczas ubijania białek
A kto piekł ciasto Shreka?
Ewo podaj przepis na te rogaliki.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
W piątek lub sobotę akurat będę robić Shreka na urodziny wnuczka. Mogę zamieścić fotorelację.Beatrice pisze: A kto piekł ciasto Shreka?
