Rozczochrany ogródek Stokrotki
Re: Rozczochrany ogródek Stokrotki
o matko skąd ten śnieg wzięlaś????? to chyba nie tegoroczny co?
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj, nie tegoroczny - to sprzed dwóch lat, Anusia dopiero co zaczęła chodzić
Gorzatko, stokrotki kwitną nawet na śniegu
Elsi, u nas sanki raczej odpadają, bo w tych naszych polach ciężko je pociagnąć.
Znowu dożyliśmy kolejnej soboty
Poniżej zagadka. Pytanie za dwieście złotych (starych) - znajdź na zdjęciu małego pieska

Obok - ostatni liściasty wojownik - berberys Thunberga "Erecta". Bardzo go polubiłam - w lecie jest po prostu zielony, za to jesienią, jak widać, przybiera barwy ogniste, i w dodatku długo je utrzymuje. Prawdziwy skarb
Honoru zimozielonych bronią pragnia i runianka

A to moja nowa mahonia

Gorzatko, stokrotki kwitną nawet na śniegu

Elsi, u nas sanki raczej odpadają, bo w tych naszych polach ciężko je pociagnąć.
Znowu dożyliśmy kolejnej soboty

Poniżej zagadka. Pytanie za dwieście złotych (starych) - znajdź na zdjęciu małego pieska

Obok - ostatni liściasty wojownik - berberys Thunberga "Erecta". Bardzo go polubiłam - w lecie jest po prostu zielony, za to jesienią, jak widać, przybiera barwy ogniste, i w dodatku długo je utrzymuje. Prawdziwy skarb

Honoru zimozielonych bronią pragnia i runianka

A to moja nowa mahonia

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
100krotko, pies materia organiczna, ale żeby zaraz na kompost?
Berberysik rzeczywiście o każdej porze "soczysty"
No dobra, zanęciłaś... idę zajrzeć do ogródka

Berberysik rzeczywiście o każdej porze "soczysty"

No dobra, zanęciłaś... idę zajrzeć do ogródka

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Dobrze, że mówicie o śniegu, bo przez przekorę była dziś bardzo ładna pogoda, ogródek zaliczony.
Swojej runiance też zrobiłam fotkę. Powiedz, czy pragnia faktycznie szybko się rozrasta, bo polecana na zadarnianie.
Ze względu na psa podwyższyłam kompostownik - moja bestia to śmieciarz, niestety
.

Swojej runiance też zrobiłam fotkę. Powiedz, czy pragnia faktycznie szybko się rozrasta, bo polecana na zadarnianie.
Ze względu na psa podwyższyłam kompostownik - moja bestia to śmieciarz, niestety

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
100krociu,
Oj takiej nam zimy potrzeba!!! Przyjdź zimo, przyjdź!
Przypomniałaś mi o moich berberysach! Ciekaw jestem jak wyglądają...
Oj takiej nam zimy potrzeba!!! Przyjdź zimo, przyjdź!
Przypomniałaś mi o moich berberysach! Ciekaw jestem jak wyglądają...

- 100krotka
Gorzatka - piesek sie poszedł pokompostować. Nie wiem, czego ona tam szukała, ale mało nie padlam ze śmiechu, jak zobaczyłam, jak z kompostownika wystaje ta mała psia doopka 
Elsi - pragnia naprawdę szybko się rozrasta, właśnie w tym celu ja kupiłam, bo nie chce mi sięplewić pod krzakami...nie przemyślałam tylko tematu nawożenia, kompostem moze być cieżko...
Andrzejku - berberysy są wspaniałe, mają tyle różnych form i kolorów, nawet do małego ogródka każdy cos znajdzie! Ja jeszcze chciałąbym dorzucić do kolekcji Admiration (ale jak zobaczyłam, ze po sezonie jest przeceniony z 22 zł na 22 złote, to sie wkurzyłam ) i Atropurpurea Nana.

Elsi - pragnia naprawdę szybko się rozrasta, właśnie w tym celu ja kupiłam, bo nie chce mi sięplewić pod krzakami...nie przemyślałam tylko tematu nawożenia, kompostem moze być cieżko...
Andrzejku - berberysy są wspaniałe, mają tyle różnych form i kolorów, nawet do małego ogródka każdy cos znajdzie! Ja jeszcze chciałąbym dorzucić do kolekcji Admiration (ale jak zobaczyłam, ze po sezonie jest przeceniony z 22 zł na 22 złote, to sie wkurzyłam ) i Atropurpurea Nana.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja kupilam dwa krzaczki Atropurpurea Nana, i wygladaja super. Co prawda sa z nasion, jak poinformowal mnie sprzedawca, wiec beda rosnac troche silniej, do 60 cm, ale to mi nie przeszkadza, bo będę ciac (cena byla b. dobra -chyba 4,5 za sadzonke w doniczce, wiec dlugo sie nie zastanawialam 
Admiration super, ale u nas nie widzialam. Podoba mi sie jeszcze ten, ze wzgledu na plamki na lisciach:
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-19 ... rnik-.html

Admiration super, ale u nas nie widzialam. Podoba mi sie jeszcze ten, ze wzgledu na plamki na lisciach:
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-19 ... rnik-.html
ale miałyśmy wczoraj ładną pogodę ... prawda?
Popracowałaś trochę?
Ja nareszcie jestem z siebie zadowolona.. tzn. ze swojej pracy...
Runianka fajna. Też ją lubię... moja mało się rozrosła ... ale też moja wina bo ją w trawnik wsadziłam i podczas koszenia.... sama wiesz... zawsze ją zaczepiłam...aż w końcu wykopałam i posadziłam na rabacie... tam nie jeżdżę kosiarką
Popracowałaś trochę?
Ja nareszcie jestem z siebie zadowolona.. tzn. ze swojej pracy...
Runianka fajna. Też ją lubię... moja mało się rozrosła ... ale też moja wina bo ją w trawnik wsadziłam i podczas koszenia.... sama wiesz... zawsze ją zaczepiłam...aż w końcu wykopałam i posadziłam na rabacie... tam nie jeżdżę kosiarką

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- 100krotka
Oj tak, popracowałam, nad sałatką i roladą, bo gości mieliśmy 
Nie no, nie było tak źle, troche poprzesadzałam, między innymi tego berberyska na zdjęciu, i byliny - szałwie i brązową rudbekię, mam nadzieję, że im nie dogodziłam ;-) aha, i przesunęłam granice rabatki o kolejne 50 cm (zuch dziewczyna
)
Izuś, mnie fact doradzał w sprawie runianki, że ona lubi mieć duuuużo próchnicy. To w końcu leśna roślina. dlatego kompostem ją trza, i wiosną można sypnąć przekompostowanej kory (nie jest tak łatwo trafić, ja kupuje w RCMB, chociaż w Twoich stronach też pewnie mają)
Domi - fajny ten Kórnik
a jaka fajna stronka...muszę sobie po niej połazić
Z takich "siemieniatych" , jak to mówia u nas, berberysów jest jeszcze przepiękna odmiana Harlequin, ona bardziej w purpurę uderza. Jest ładna, ale i duża, i chciałabym i bojęsie...no wiem, że je można strzyc, ale niektóre roslinki najlepiej wyglądają niekształtowane (taki miłorząb...marzę o nim, ale jest za duży, pewnie sobie kupię "Marikena" ale to przecież nie to samo...)

Nie no, nie było tak źle, troche poprzesadzałam, między innymi tego berberyska na zdjęciu, i byliny - szałwie i brązową rudbekię, mam nadzieję, że im nie dogodziłam ;-) aha, i przesunęłam granice rabatki o kolejne 50 cm (zuch dziewczyna

Izuś, mnie fact doradzał w sprawie runianki, że ona lubi mieć duuuużo próchnicy. To w końcu leśna roślina. dlatego kompostem ją trza, i wiosną można sypnąć przekompostowanej kory (nie jest tak łatwo trafić, ja kupuje w RCMB, chociaż w Twoich stronach też pewnie mają)
Domi - fajny ten Kórnik

Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Ile to już razy przesuwałaś granicę rabatki o ....cm?
Został Ci jeszcze trawnik do przesuwania?

Został Ci jeszcze trawnik do przesuwania?

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Milorzab i mnie sie marzy - ale ja mam juz duzo drzew na dzialce
Samych owocowych jest... moment - wyjrze i policze
13 (nie licze moreli, ktora planuje wykopac), a jeszcze 2 w donicach czekaja i nie wiem, gdzie je wcisnac 

- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
No ładnie, ja tu leżę odłogiem jak ten ugór, a tu tak ciepło się zrobiło i słońce wyszło , zupełnie odwrotnie - a prosiłem o śniegi piękne...
Berberysów to nie trzeba chyba okrywać? Bo mam chyba wszystkie co wymieniałyście... i szkoda by było...

Berberysów to nie trzeba chyba okrywać? Bo mam chyba wszystkie co wymieniałyście... i szkoda by było...
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Goście za grosz wyczucia nie mają
Żeby odwiedzać ludzi w sobotę z ładną pogodą... 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Zobacz Stokrotko, tę "inną" mahonię (San Sun - chyba nie pokręciłam nazwy) ma Twój "krajan" - Tomek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882,
piękna jest - nieprawdaż???
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882,
piękna jest - nieprawdaż???

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- 100krotka
Dzień dobry 
Oliwko - to zależy od standardów ;-) Według wielu osób, ja mam naprawdę dużo trawnika, ale muszę go zostawić dla biegających stworzeń dwu - i czworo - nożnych. No ale za to mam jeszcze dość sporo miejsca w rezerwie - jak zrobimy kostkę, to będzie można obsadzać.
Dominiko - no właśnie to jest tak, jak ktoś lubi drzewa. A ja jeszcze do tego takie rozłożyste krzaczory...efekt jest taki, że efektu nie ma ;-) na razie, ale za parę lat będzie busz...
Andrzej, nie słyszałam, żeby ktos okrywał berberysy. To typowe rośliny zieleni miejskiej, wytrzymują mrozy, chyba tylko odmiany zimozielone, berberys Julianny, to może być (i raczej na pewno jest) wrażliwe na zimę...
Bishop - wyczucie to ma mój mąż
nie dość że na sobotę gości zaprosił, to jeszcze do południa płytki w piwnicy układał i gipsował ściany. Każdy chyba potrafi sobie wyobrazić, ile po tym sprzątania...
Elsi - dzięki! Zajrzę zaraz do krajana Tomka

Oliwko - to zależy od standardów ;-) Według wielu osób, ja mam naprawdę dużo trawnika, ale muszę go zostawić dla biegających stworzeń dwu - i czworo - nożnych. No ale za to mam jeszcze dość sporo miejsca w rezerwie - jak zrobimy kostkę, to będzie można obsadzać.
Dominiko - no właśnie to jest tak, jak ktoś lubi drzewa. A ja jeszcze do tego takie rozłożyste krzaczory...efekt jest taki, że efektu nie ma ;-) na razie, ale za parę lat będzie busz...
Andrzej, nie słyszałam, żeby ktos okrywał berberysy. To typowe rośliny zieleni miejskiej, wytrzymują mrozy, chyba tylko odmiany zimozielone, berberys Julianny, to może być (i raczej na pewno jest) wrażliwe na zimę...
Bishop - wyczucie to ma mój mąż

Elsi - dzięki! Zajrzę zaraz do krajana Tomka

Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka