Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Posty: 1786
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Post »

Słodkości:) Dopiero okryłam ten wątek, biorę się za lekturę... ;:8 Znowu zrobię się przeraźliwie głodna a tu jeszcze 5 godzin w pracy....
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Na Świętego Marcina
każdy rogale wcina
.
...

Obrazek Obrazek

Dziś przepis na łatwe krucho - drożdżowe rogaliki z nadzieniem.
Nadzienie dowolne - ja robiłam z marmolada różaną. Trzeba tylko pamiętać,że jako nadzienie nie nadają się dżemy niskosłodzone , ponieważ się rozpływają i rogale są puste.

Szykujemy składniki - wszystkie o temp.pokojowej, bo drożdże nie lubią zimna.:

* 1 kg mąki
* 1 3/4 kostki margaryny
* 1 kostka drożdży ( 10 dkg)
* 4 jaja + 1 białko ( na wierzch rogali)
* 4 pełne łyżki cukru + ok. 5 łyżek do otaczania rogali ( jeśli robimy z nadzieniem makowym, do cukru można dodać troszkę maku)
* 5 łyżek gęstej śmietany
* 1 proszek do pieczenia
* 0,5 szkl. mleka (ciepłego)
* dowolne nadzienie : wysokosłodzony dżem, marmolada, masa makowa itp
Obrazek

1- robimy zaczyn : drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy mlekiem i rozcieramy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zaczyn ma podwoić swoją objętość.

Obrazek * Obrazek

2- w tym momencie szykujemy blachy wykładając papierem do pieczenia ( ja zawsze używam trzech blaszek) i włączamy piekarnik na 180 st C , najlepiej z termoobiegiem.

3 - mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia i margarynę (1 3/4 kostki ).Szybko , przecierając między palcami łączymy te składniki

Obrazek * Obrazek

4 - dodajemy teraz jaja wybite ze skorupek , zaczyn i śmietanę.Wyrabiamy dokładnie , aby ciasto się nie kleiło podsypujemy odrobiną mąki

Obrazek * Obrazek

5 - wyrobione ciasto formujemy w gruby wałek i dzielimy na 6-8 części.
6 - przygotowujemy 2 małe talerzyki - na jeden wbijamy białko, które bełtamy widelcem, na drugi wysypujemy kilka łyżek cukru , czy też cukrowych "koralików" do ozdabiania ciast ( rogaliki są wtedy kolorowe)

Obrazek * Obrazek

7 - każdą z 6-8 części rozkładamy na stolnicy, podsypując lekko mąką i wałkujemy na cienki , okrągły placek. Przecinamy go na krzyż a potem na "ósemki" . Na każdy z powstałych w ten sposób trójkątów, nakładamy troszkę marmolady i zawijamy - od szerszego końca, ku węższemu. Jeśli chcemy mniejsze rogaliki , tniemy placek na 3 części a potem każdą z trzech jeszcze na trzy. W ten sposób uzyskujemy nie 8 a 9 mniejszych rogalików

Obrazek * Obrazek

Obrazek * Obrazek

Obrazek* Obrazek

8 - każdy rogalik zanurzamy jedna stroną w roztrzepanym białku a następnie cukrze i układamy na wcześniej przygotowana blaszkę. Radzę nie przejmować się zbyt kształtem rogalików - w pieczeniu wszystko się wyrówna :)

Obrazek * Obrazek

9- pieczemy ok. 10 min. w temp. 180 st C .Każdy piekarnik piecze inaczej , jest więc to czas orientacyjny. Rogaliki mają być jasnobrązowe - upieczone, ale nie spalone

Obrazek * Obrazek

Smacznego !

Kto na Marcina rogali nie jada,
ten mało pije a i tak głupio gada
!
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5636
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Polu,
dzięki za przepis! też dopiero teraz weszłam do tego wątku, twoim tropem ;:138
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

W programie Kuchnia.tv zobaczyłam kilka dni temu przepis na bardzo proste ciasto francuskie.Dzisiaj zrobiłam i bardzo nam smakowało.
120 g serka śmietankowego
120 g mąki
120 g masła
Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę.Zrobić dołek i włożyć miękkie masło i serek.Wcześniej z serka odcedzić wodę.
Palcami wszystko wymieszać i zagnieść ciasto.Wstawić na 0,5 godziny do lodówki.Dosyć cienko rozwałkować i piec na słodko lub słono.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Mniam, mniam, ale smaczny przepisik i fotorelacja ;:138 ;:137
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Ponieważ zbliżają się Święta - czas pierniczków i pierników - podaję przepis na szalenie łatwy i zawsze udający się

........................................................... ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 piernik japoński ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 . .....................................................
.......................................................Obrazek .........................................................................

Jest nieco inny, niż klasyczne pierniki , ale pyszny, wilgotny i bardzo lubiany u nas w rodzinie.

Przepis podaję wcześniej, aby chętni mogli przed Świętami wypróbować i ocenić, czy mamy takie same gusta.

Najpierw szykujemy składniki na ciasto :

* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka cynamonu
* 1 łyżka przyprawy do piernika
* 3 łyżki maku
* 1 łyżka kakao

* 4 jaja
* 1 szklanka cukru
* 1 i 1/3 szklanki oleju
* 4 łyżki roztopionego i przestudzonego miodu / niekoniecznie /

plus niezbędne
dodatki decydujące o smaku :


* 4 kwaśne jabłka np.renety , pokrojone w kostkę /obowiązkowo /
* 0,5 op. fig pokrojonych , ale nie za bardzo drobno
* 6 sztuk śliwek suszonych, raczej nie wędzonych
* po garstce , rozdrobnione :orzechy włoskie,laskowe, rodzynki, kandyzowane skórki, wiśnie, migdały - co kto lubi. My lubimy wszystko, więc ja dodaję wszystkiego po troszku...Jeśli nie lubicie np fig, czy śliwek suszonych, to oczywiście nie trzeba dodawać


Przystępujemy do pracy :

1 - bakalie, śliwki suszone, figi rozdrabniamy na kawałeczki nie większe niż 0,5 cm ( możemy to robić wcześniej, oglądąjąc ulubiony serial :lol: )

Obrazek * Obrazek

2 - jabłka kroimy w kostkę, ale nie za drobno, tak..1 x 1 cm

3 - siedem pierwszych składników /od mąki do kakao/ mieszamy na sucho w misce

Obrazek

4 - w tym momencie WŁĄCZAMY PIEKARNIK NA 180 ST C ( najlepiej z termoobiegiem) i wykładamy papierem blachę. Można też np. jeśli blaszka nie jest prostokątna , posmarować margaryną i wysypać bułką tartą

5 - w dużej misce ubijamy jaja i dodajemy cukier

Obrazek

6 - kiedy cukier się rozpuści , nadal ubijając dodajemy na przemian mąkę z dodatkami i olej oraz miód.

Obrazek

7 - po dokładnym zmiksowaniu składników dodajemy jabłka i bakalie / najlepiej wymieszać łyżką, ponieważ masa jest bardzo gęsta/

Obrazek * Obrazek

8 - ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180oC. W piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia może być krótszy o ok.5 min., możecie tez trochę zmniejszyć temperaturę do 160-170 st C .Ciasto po upieczeniu ma być błyszczące i odstawać od blachy.

* * * * Obrazek * * * Obrazek * * *

9 - po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika, aby stygło w temperaturze pokojowej

Na zdjęciu widać,że córka podzieliła ciasto na 2 nieduże blachy, ponieważ smakołyków robimy sporo na Święta a miło jest wręczyć przyjaciołom blaszkę , własnoręcznie upieczonego ciasta ;:167

Obrazek

10 - pierniczek polewamy polewą lub smarujemy lukrem i dekorujemy wg własnego gustu...

Obrazek Obrazek

Ciasto można oblać polewą z dodatkiem olejku arakowego , lub aromatycznym lukrem rumowym.

polewa aromatyczna

- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 1/2 aromatu najlepiej rumowy lub arakowy
... wszystkie składniki zagotować 3 min.a kiedy cukier się rozpuści i polewa będzie lśniąca zestawiamy z ognia; ciasto polewamy nieco przestygłą polewą...



biały lukier aromatyczny


- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- kilka kropelek aromatu najlepiej rumowego, lub arakowego
...białko ubijamy mikserem, kiedy jest dość sztywne dosypujemy partiami cukier a na końcu aromat; lukier wymaga przeschnięcia w suchym miejscu...

Smacznego :tan

Zdjęcia mają " znak wodny" , ponieważ pochodzą z pewnego forum, gdzie moja córka zamieściła ten przepis. Zapewniam, iż są w 100 % jej autorstwa.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4312
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj. opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Przepis bardzo interesujacy, już go zapisałam sobie. Może spróbuje go upiec? Pa. ;:196 :wit ;:19
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Polecam Stasieńko, bo nie jest strasznie drogi ( można zaoszczędzić kasę na roślinki :lol: ), szybko się robi i zawsze wychodzi. :tan
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Piekę bardzo podobny piernik ;:138

Szybki soczysty i smaczny.

Ja nawet dziś upiekłam, bo robiłam też chleb żytni, więc za jednym prądem :tan

Dodałam do dzisiejszego wypieku rodzynki, orzechy i pokrojone gruszki ze słoika (mojej produkcjii z dużą dawką goździków).

Jutro wkleje zdjęcie zdjęcie.

Dobranoc !!!!
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4312
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj. opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Ale najpierw muszę kupić te róże, cyckowe (silikonowe) :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
x_P-42

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Anpio7 pisze:Piekę bardzo podobny piernik ;:138

Szybki soczysty i smaczny.


Jutro wkleje zdjęcie zdjęcie.
Czekam niecierpliwie. :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4312
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj. opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Czekamy, czekamy..... ;:137
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Piernik

2 szkl. mąki
125g margarny
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru ( Ja dałam ostatnio 20 słodzików)
2 jajka
1,5 łyżki sody
4 łyżki kakao Deco Moreno ( bo jest b. ciemne)
przyprawa do piernika
bakalie
( ja dałam orzechy, rodzynki, żurawine i gruszki drobno pokrojone)

Wszystko razem miksujemy i wykładamy na blache posmarowaną tłuszczem i posypane bułką tartą.
Piec w 190'C przez ok. 45 min.

Wielkość blachy:

teraz upiekłam z przepisowej ilości blaszke keksówke dł. 25 cm. do większej tortownicy polecam 1,5 porcji z przepisu.
Czasem pieke niskie ciasto i po upieczeniu, oraz ostygnięciu przekrajam na pół i przekładam powidłami śliwkowymi.
Bakalie można dodać różne różniste, a jeśli chce się, aby ciasto było bardziej wilgotne to można dodać kilka łyżek dżemu, powidła lub starte jabłko.

Ostatnio kupiłam w "Biedronce" przyprawe do piernika i na opakowaniu jest bardzo podobny przepis do mojego.

Widziałam też reklame w gazecie, mieszanki ciasta piernikowego firmy Deko Moreno, podejżewam, że może być dobre

Wypróbowanym sposobem przeze mnie jest:
upieczenie ciasta, a potem go zamrozić,
można je zawsze wykorzystać wyjmując dzień przed poczęstunkiem, wystarczy polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Przyznam, że mroże nawet ciasta z owocami, choć teraz stanowczo mniej pieke.
Na bazie tego ciasta pieke też, ciasto z owocami tyle, że bez kakao i przyprawy piernikowej

DZIĘKUJE i polecam !!! ;:138

SMACZNEGO ;:4
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Polecam też coś fajnego na święta i nie tylko.

"KATARZYNKA"

Ja robie z połowy tej porcji i sporo wychodzi.

Składniki:
dziesięć jajek
dwie szklanki cukru
trzy szklanki mąki
pół szklanki suchego maku
dwie łyżki kakao
dwie kostki margaryny
cztery płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne powidła
duża paczka biszkoptów

Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku.
Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodać do utartej masy.
Surowe ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a trzecią zostawić białą.
W natłuszczonej blaszce ułożyć ciasto białe i posmarować je powidłami.
Następnie ułożyć pół paczki biszkoptów i przykryć je ciastem z makiem.
Ciasto to również posmarować powidłami i wyłożyć na nie resztę biszkoptów.
Na wierzch położyć ciasto kakaowe.
Piec godzinę, a po upieczenie dowolnie udekorować.
Zamiast powideł można dać lekko przesmażone jabłka(bez cukru)wtedy nie jest tak mocno słodkie i jest smaczniejsze.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Witam, bardzo ciekawe przepisy.
Tak apetyczne, ze idę coś przekąsić :;230

pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”