Sanseweria (Sansevieria), problemy w uprawie
Chciałam dziś przesadzić kwiatka do innej doniczki i zauważyłam brzydkie plamy na łodydze - i w tym miejscu jest jakby troszkę miękka skóra - oraz kilka wysięków takich jakby żywicznych. Co to może być? Wody leję rzadko i mało (jak jest już naprawdę dość sucho) a może za dużo słońca? Postawiłam ostatnio kwiatka na południowym parapecie Czy to jest do odratowania czy lepiej odciąć zdrowy kawałek i ukorzenić od nowa? Pomóżcie proszę....
Gosia
Gosia
Mam problem z moimi sanseweriami, a konkretnie z Sansevieria trifasciata "Hahnii" (tak została rozpoznana na tym forum). Proszę zerknąć na poniższe zdjęcia co w ostatnich 10 miesiącach się z nimi stało. Szable zamiast rosnąć w górę, to jakoś dziwnie się zwijają i tracą intensywny zielony kolor na rzecz wyblakłego zielonego.
I teraz o ile te dwie pierwsze stoją na kwietniu parę metrów od okna, bez bezpośredniego "dostępu" do słońca, o tyle ta trzecia stoi na parapecie, bezpośrednio na słońcu, więc to chyba nie jest powodem? Ta trzecia w dodatku baaaaardzo się rozrosła i ją rozsadziłem na kilka doniczek. Oto dwie z nich.
Jak widać te młode jeszcze są proste i mają fajne kolory, a te stare robią się po prostu brzydkie... Czyżbym za dużo je podlewał? Albo je źle podlewam? Nie leję je bezpośrednio do ziemi, tylko z góry na szable, a woda sie spływa na dół.
I teraz o ile te dwie pierwsze stoją na kwietniu parę metrów od okna, bez bezpośredniego "dostępu" do słońca, o tyle ta trzecia stoi na parapecie, bezpośrednio na słońcu, więc to chyba nie jest powodem? Ta trzecia w dodatku baaaaardzo się rozrosła i ją rozsadziłem na kilka doniczek. Oto dwie z nich.
Jak widać te młode jeszcze są proste i mają fajne kolory, a te stare robią się po prostu brzydkie... Czyżbym za dużo je podlewał? Albo je źle podlewam? Nie leję je bezpośrednio do ziemi, tylko z góry na szable, a woda sie spływa na dół.
Re: Sanseweria, liście się zawijają
Moim zdaniem te dwie na początku mają po prostu za mało światła Trzecia dla mnie wygląda na "głodną" . Aha i pierwszy raz słyszę o podlewaniu do kielicha ja wszystkie swoje podlewam do doniczki tak raz na dwa tygodnie.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sanseweria, liście się zawijają
Mam problem z moimi sanseweriami, a konkretnie z Sansevieria trifasciata "Hahnii" (tak została rozpoznana na tym forum). Proszę zerknąć na poniższe zdjęcia co w ostatnich 10 miesiącach się z nimi stało. Szable zamiast rosnąć w górę, to jakoś dziwnie się zwijają i tracą intensywny zielony kolor na rzecz wyblakłego zielonego.
Tej odmiany sanseweria nigdy nie będzie rosła w górę, tylko listki będą zawijały się jak różyczki. One juz osiągnęły swoją dorosłą wielkość.
Czyżbyś lał wodę do środka tych różyczek? Owszem, są takie rośliny, które lubią mieć wodę w swoim kieliszku, ale nie te.
Tej odmiany sanseweria nigdy nie będzie rosła w górę, tylko listki będą zawijały się jak różyczki. One juz osiągnęły swoją dorosłą wielkość.
Czyżbyś lał wodę do środka tych różyczek? Owszem, są takie rośliny, które lubią mieć wodę w swoim kieliszku, ale nie te.
Waleria
Sanseviery nie rozmnazaja sie - dlaczego??
Witam, mam w domu cztery sanseviery które już rok mają bo były rozmnożone w październiku tamtego roku i od tej pory tylko wzdłuż rosną i nowe liście puściły w minionym sezonie ale nie puszczają nowych odrostów czy ktoś wie jaka może być przyczyna? Dodam iż stoją cały czas na parapetach okien południowo zachodnich więc na niedobór światła nie narzekają a wręcz przeciwnie no i podlewanie też jest odpowiednie do pory roku dostosowane zawsze. Mimo iż pięknie liście puszczały przez sezon wegetacyjny to jednak po tym roku czasu nie puściła żadna z nich żadnego odrostu. Co jest nie tak z nimi?
Sanseviera kupiona w Leroy Merlin w marcu to puściła już dwa odrosty w kwietniu i pięknie rosła aż do późnej jesieni a te same warunki miała.
Nie rozumiem więc co jest przyczyną i czy jeszcze da radę aby się rozmnożyły??
Sanseviera kupiona w Leroy Merlin w marcu to puściła już dwa odrosty w kwietniu i pięknie rosła aż do późnej jesieni a te same warunki miała.
Nie rozumiem więc co jest przyczyną i czy jeszcze da radę aby się rozmnożyły??