,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2645
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Oj taki z wątróbką - muszę wypróbować
Do tego z mojego przepisu nie żałuję gałki muszkatołowej - ma wtedy taki pasztetowy smak
Do tego z mojego przepisu nie żałuję gałki muszkatołowej - ma wtedy taki pasztetowy smak
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2645
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ela a dlaczego ten olej taki ważny żeby był rzepakowy??
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Też mnie to ciekawi , dlaczego akurat rzepakowy olej nie inny .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Cukiniowe przepisy na pewno wykorzystam, ale u mnie wszystko w tyle z tego zimna i nie wiem kiedy ja się w końcu doczekam cukinii i kabaczka, a tak bym zjadła takie placuszki mniam mniam, jak to powiedział Piotruś z kogla mogla "pyszota"
No ale do rzeczy wstawiam obiecany prosty przepis na serniczek, lekki jak chmurka, dlatego tak też go nazwałam.
Sernik puszysta chmurka z jagodami lub malinami
Składniki:
6 jaj
1 kg sera na sernik (czyli jedno wiadro znaczy się wiaderko)
1 budyń smietankowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru
opakowanie biszkoptów
cukier waniliowy
szczypta soli
jagody, borówki lub maliny ja użyłam jagódek leśnych
Przygotowanie:
Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, wykładam całą blaszkę biszkoptami, i ranty blaszki też.
Masa:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym miksuję na pulchną masę, następnie dodaję ser oraz opakowanie budyniu, wszystko dokładnie miksuję kilka minut 2-4 min. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną masę (musi być naprawę sztywna, tak aby można było odwrócić miskę do góry nogami no i powoli łączę masę serową z białkami w trzech porcjach, mieszam delikatnie aby masa zachowała puszystość i lekkość, to najważniejsze w tym serniku, tak więc bardzo delikatnie obracając łyżką mieszam masę serową z pianą. Masę wylewam na blaszkę z biszkoptami, na wierzch posypuję owocami, ok 2 szklanek jagód lub mniej jak kto woli, piekę w temp 160 stopni na termoobiegu, ok 40 min. Sernik jest lekki, w miarę dietetyczny bo bez dodatku tłuszczu. Jagody czy maliny dają kwasowości. Idealny serniczek na lato, ja go trzymam w lodówce, smakuję jak sernikowe lody.
No ale do rzeczy wstawiam obiecany prosty przepis na serniczek, lekki jak chmurka, dlatego tak też go nazwałam.
Sernik puszysta chmurka z jagodami lub malinami
Składniki:
6 jaj
1 kg sera na sernik (czyli jedno wiadro znaczy się wiaderko)
1 budyń smietankowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru
opakowanie biszkoptów
cukier waniliowy
szczypta soli
jagody, borówki lub maliny ja użyłam jagódek leśnych
Przygotowanie:
Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, wykładam całą blaszkę biszkoptami, i ranty blaszki też.
Masa:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym miksuję na pulchną masę, następnie dodaję ser oraz opakowanie budyniu, wszystko dokładnie miksuję kilka minut 2-4 min. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną masę (musi być naprawę sztywna, tak aby można było odwrócić miskę do góry nogami no i powoli łączę masę serową z białkami w trzech porcjach, mieszam delikatnie aby masa zachowała puszystość i lekkość, to najważniejsze w tym serniku, tak więc bardzo delikatnie obracając łyżką mieszam masę serową z pianą. Masę wylewam na blaszkę z biszkoptami, na wierzch posypuję owocami, ok 2 szklanek jagód lub mniej jak kto woli, piekę w temp 160 stopni na termoobiegu, ok 40 min. Sernik jest lekki, w miarę dietetyczny bo bez dodatku tłuszczu. Jagody czy maliny dają kwasowości. Idealny serniczek na lato, ja go trzymam w lodówce, smakuję jak sernikowe lody.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2882
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Hmmm.. akurat mam w lodówce wiadro sera i 12 jaj...
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ale pysznie wygląda i pewnie w smaku też taki jest .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ciasto z płatków owsianych to pamiętne ciacho z mojego dzieciństwa, pamiętam babcia je często piekła bo ja nie chciałam jesc owsianki, a takiej postaci pochłaniałam
Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem
Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc
Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz
Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem
Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc
Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
A jakiej wielkości blaszka na te proporcje?
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5858
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
A jak ma się zdrowie do tego:rzepak jest pryskany randapem (albo czymś tańszym ) ,żeby równomiernie strączki obsychały.....Warzywkowo pisze:1. zdrowy, wartościami równy z oliwami - a jak porówna się ceny jednego i drugiego to wiadomo
2. bezsmakowy
3. i najważniejsze .... nie bardzo wiem jak napisać po prostu .... ale olej rzepakowy ma wysoki tzw. punkt dymienia, można go podgrzać do wysokiej temperatury bez ryzyka rozpadu na szkodliwe związki. O jedno- lub wielo- nienasyconych nie będę zanudzać
Zatem:
po pierwsze, słonecznikowy do sałatek, never do smażenia
po drugie - jak do smażenia to tylko rzepak, który do sałatek też jest cacy
Zeby nie było ,używam olej rzepakowy ,placki ziemniaczane na innym oleju nie mają smaku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5858
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Mam fajny przepis na cukinię z pieczarkami i boczkiem
Cukinie tniemi obieraczką na cienutkie paseczki .
Cebulkę i boczek oraz pieczarki podsmażam na patelni a potem do tego wrzucam tak pokrojona cukinie.
Ocywiście doprawić w/g samku sól ,pieprz ,jakieś ziółko
Można podawać z makaronem, albo z chlebkiem, albo z ryżem jak kto lubi.
Jeżeli nie musimy jeść lekiich rzaczy to do tego można dodać ze trzy łyśki smietany i wychodzi fajny sosik
Asia
Cukinie tniemi obieraczką na cienutkie paseczki .
Cebulkę i boczek oraz pieczarki podsmażam na patelni a potem do tego wrzucam tak pokrojona cukinie.
Ocywiście doprawić w/g samku sól ,pieprz ,jakieś ziółko
Można podawać z makaronem, albo z chlebkiem, albo z ryżem jak kto lubi.
Jeżeli nie musimy jeść lekiich rzaczy to do tego można dodać ze trzy łyśki smietany i wychodzi fajny sosik
Asia
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ale czy to reguła z tym rundapem.
Mam rodzinę, która uprawia dużo rzepaku i rundapem nie pryskają, mogę ręczyć bo bym wiedziała.
Mam rodzinę, która uprawia dużo rzepaku i rundapem nie pryskają, mogę ręczyć bo bym wiedziała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5858
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ela czytałam trochę o tym w necie i to jest sposób na rownomierne suszenie się roślin. Nie wiem ,czy to jest reguła i czy wszyscy rolnicy to stosują. Jest takie forum rolnicze i tam też dyskutują na ten temat.
Kiedyś się pytałam rolnika, czy to jest prawda z tym randapem(pracuę w gmine ,która jest wybitnie rolnicza)odpowiedział mi,że tak ,ale nie randapem, tylko jakimś innym tańszym świństwem, ob randap jest drogi
Asia
Kiedyś się pytałam rolnika, czy to jest prawda z tym randapem(pracuę w gmine ,która jest wybitnie rolnicza)odpowiedział mi,że tak ,ale nie randapem, tylko jakimś innym tańszym świństwem, ob randap jest drogi
Asia