Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Wykonanie babki jest bardzo łatwe, a efekt naprawdę niezły. Natomiast rolada szpinakowa to fantastyczna przekąska dla osób, które są na diecie. A więc i smacznie i zdrowo.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewo muszę Ci podziękować za przepis z rybami w occie - pycha ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Dzięki, w każde święta rybka gości na naszym stole.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewunia :wit
Rybka z Twojego przepisu królowała u mnie w piątek ;:108 pycha ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Salteado de gambas , czyli krewetki w czosnku po hiszpańsku.

Przepis przywiozła córcia z Hiszpanii i polecam go serdecznie.

Krewetki należy opłukać i mocno skropić cytryną.
Czosnek ( 4 ząbki )należy podsmażyć na małej ilości oliwy. Dodać krewetki, krótką chwilkę podsmażyć ( mięsko musi być białe a nie przezroczyste). Nastepnie wkroić pokrojoną w kosteczkę ostrą papryczkę. Na koniec dodać dość dużo drobno pokrojeonej zielonej pietruszki. Danie należy lekko posolić, ale już nie pieprzyć.

Danie robi się krótko!

Makaron ( ja miałam ciemny dzięki tuszu kałamrnicy) wymieszać z krewetkami. Wyłożyć na talerz, na wierzch dodać pozostałe owoce.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 741
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Piękny talerz ;)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewunia moja córeczka dziękuję Ci za ;:215 przepis ;:180
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Posty: 305
Od: 12 cze 2016, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Cudny wątek! Ciekawe przepisy :) Ogrom świetnych receptur.

Cieszę się, że tu trafiłam, Ewo.

Torcik owocowy - wygląda apetycznie ;:215
Uwielbiam serniki - u Ciebie znalazłam Sernik królewski z bezą. Wypróbuję, przygotuję! :) Jeszcze TAKIEGO rodzince ani przyjaciołom nie serwowałam.

Rogale marcińskie - mniam.

Uwielbiam owoce morza - a u Ciebie znalazłam Krewetki w czosnkowym masełku :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Dziękuję za miłe słowa i w zamian zapraszam do tortu, który pierwszy raz robiłam kilka dni temu na urodziny mojej córeczki. Ponieważ blacha jest duża, proporcje zwiększyłam do 1,5. Poniższy przepis jest na tortownicę 20 cm.

Tort malinowy na ciemnym cieście murzynkowo czekoladowym

Składniki na czekoladowe ciasto:
? 4 jajka
? 200 ml mleka
? 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
? 1,5 szklanki cukru
? 1 łyżeczka cukru waniliowego
? 200 g mąki pszennej
? 80 g kakao
? pół łyżeczki sody oczyszczonej
? 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, wanilię - wymieszać do połączenia.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180?C przez około 60 minut ( patyczek powinien być suchy ).
Jeśli ciasto urośnie z wybrzuszeniem, można je skroić i wykorzystać do obsypania brzegów .
Ciasto przekroić na 3 części. Ja przekroiłam na 2 i spód był zdecydowanie zbyt gruby!

Frużelina malinowa:
? 500 g malin, świeżych lub mrożonych
? 3 łyżeczki żelatyny w proszku
? 3/4 szklanki cukru
? 1 łyżka soku z cytryny
? 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sito, jeśli nie chce się mieć pestek. Mnie one nie przeszkadzają.
Żelatynę w proszku zalać wodą do jej przykrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub dolać troszkę gorącej wody .
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem malinowy:
? 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
? frużelina malinowa (całość), schłodzona
Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę.

Polewa malinowa:
? 120 g dżemu malinowego bezpestkowego
? 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny .
Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Polewa tęgnie się dość szybko.

Wykonanie
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami. Po pewnym czasie na górę wylać tężejącą polewę malinową. Udekorować dodatkowymi świeżymi malinami lub wg upodobania.
Tort powinien być postawiony do lodówki, by stężał.

Ja zrezygnowałam z ozdobienia boków, a na wierzchu włożyłam jadalne perełki. Masy można zrobic nawet więcej, wtedy jest jeszcze pyszniejsze, a ja bardzo lubię masę!

Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Posty: 546
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: między Wschową a Głogowem

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewo i jak tu się odchudzać, takie pyszności serwujesz. Będę musiała zrobić na urodziny syna. Nie mam malin mrożonych za to mam truskawki.Pochwalę się jaki wyjdzie. ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Mam nadzieję, że będzie smakował. Daj znać.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kuj. - Pom.

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Nawet nie wiedziałam, że u Ciebie oprócz róż takie pyszności, mniam. A pyry z gzikiem czasem też robisz? :wink:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Pyry z gzikiem obowiązkowo są w środę popielcową i wielki piątek. Niestety trudno wtedy zachować umiar! Cała rodzinka uwielbia to danie. Jestem ciekawa, czy nie-poznaniacy wiedzą o czym mówimy? W naszym rejonie każdy to danie doskonale zna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”