Postanowiłam troszeczkę przekazać informacji na temat przypraw, które także bywają zbawienne dla naszego organizmu. A tak przy okazji podzielić się moimi poczynaniami w kuchni. Z racji wykonywanego zawodu (między innymi sprzedaż ziół przypraw) mam szerszy dostęp do nich. Niestety notoryczny brak wolnego czasu jest wrogiem w przygotowywaniu zdrowych posiłków. Ponieważ staram się jedzenie przygotowywać codziennie świeże i bezpośrednio przed spożyciem, nie korzystając o ile to możliwe z przetworzonych półproduktów, moje codzienne propozycje nie będą raczej wykwintne. Postaram się nimi nie zanudzać, a raczej pokazać te na które poświęcę więcej czasu np. gotowane w wolne dni.
Jedną z zasad przy gotowaniu domowym jest używanie przypraw świeżych lub takich, które można zmielić lub rozdrobnić bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Preferuję przyprawy z których aromat wydobywa się w moich rękach.
Postaram się zamieszczać informacje o ziołach i przyprawach w porządku alfabetycznym.
ANYŻ (Pimpinella anisum)
Roślina jednoroczna dochodząca do wysokości 50cm. Zakwita w lipcu, kwiaty ma białe, drobne , zebrane w baldachy. W sierpniu zawiązują się owoce. Smak słodki, lekko szczypiący, wydzielają przyjemny zapach pochodzący od zawartych olejków lotnych. Roślina wymaga miejsca ciepłego, osłoniętego od wiatru, gleby żyznej. Zbioru dokonuje się rano, gdy rośliny pokryte są jeszcze rosą. Rozmnaża się w kwietniu z nasion. Dojrzałe owoce mają barwę ciemnoszarą. Surowiec przechowuje się w papierowych torbach.
Skład i działanie : owoce anyżu zawierają olejek lotny, którego głównym składnikiem jest anatol, działający wykrztuśnie, wiatropędnie i rozkurczająco.
Zastosowanie : stosowany jest jako łagodny lek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych (przewlekłe nieżyty oskrzeli i gardła, suchy kaszel i astma.) W zaburzeniach trawienia przy zaparciach objawiających się bólami brzucha i wzdęciach, szczególnie u dzieci jako środek wiatropędny. Jest także środkiem mlekopędnym ? pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek. Używany być może w bólach migrenowych.
Napar : łyżkę stołową dobrze wysuszonych sproszkowanych nasion zalać szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem ok. 15 min . Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki naparu. Przeciw kolkom u dzieci można przygotować napar z owoców w mleku, podając łyżeczkami kilka razy dziennie.
Świeże liście anyżu znajdują zastosowanie jako przyprawa do sałatek. Kwiaty wykorzystywane są do dekoracji potraw. Owoce anyżu są składnikami wielu przepisów kulinarnych i nadają się do wykorzystania jako przyprawa do zup, sosów oraz dań curry. Nasiona używane są do przygotowywania herbaty ziołowej oraz do sporządzania różnego rodzaju wódek ziołowych.
ANYŻ GWIAŹDZISTY
Przyjemnie pachnące owoce w kształcie gwiazdki używane do wypieków, dodatek do kompotów, herbat, sosów. W kuchni chińskiej stosowane do kaczki, wieprzowiny, potraw słodko-kwaśnych. W Indiach do potraw typu curry z mięsa i warzyw.

-- So 12 lis 2011 14:53 --
A teraz mój tegoroczny debiut z dynią. Dżem dyniowo pomarańczowy. Przepis znalazłam w sieci.:
Składniki :
1kg dyni
3 pomarańcze
2 laski wanilii
0,5 kg cukru
1 żelfix
ok. 3 łyżki soku z cytryny
można dodać cynamon w laskach oraz ziarenka kardamonu do smaku
Dynię obrać i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu). Najlepiej ostrym nożem albo specjalnym skrobakiem. Niestety nie mam takiego, więc dodatkowa robota ? pociąć ją na drobne paseczki.
Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4kg cukru, dodać laskę cynamonu i ziarenka kardamonu oraz wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Teraz dodać żelfix wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Teraz do czystych słoiczków. Zakręcić i postawić dnem do góry. W/g przepisu znalezionego przepisu nie pasteryzuje się dżemiku, ale dla bezpieczeństwa można to zrobić. Z tej porcji składników wyszły mi prawie cztery słoiczki. Jeden jest już w trakcie spożycia. Z bułeczkami maślanymi smakuje przepysznie. Skórka pomarańczowa daje taki świąteczny klimat. To chyba pozostało mi z czasów gdy cytrusy królowały właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Jeszcze jedna rada : aby łatwo było wybrać miąższ z pomarańczy, trzeba ją obrać ostrym nożem do golasa.

A teraz szałyki grillowane na kuchence gazowej. Do tego celu zakupiłam specjalną patelnię. Sprawdziła się w 100%.
Do przygotowania szaszłyków potrzebne będą :
Mięso z indyka,
Cebula, bakłażan, pieczarki, różnokolorowa papryka, inne warzywa w/g uznania,
Przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, mieszanka przyprawowa kebab-gyros
Sałatka:
Sałata lodowa,pomidory, cebula, ser feta, oliwki, papryka, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Mięso należy pokroić w małą kostkę, zasypać przyprawami dodając odrobinę oliwy z oliwek. Tak zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie nadziać szaszłyczki. Tak przygotowane porcje można zrobić z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Idealne na małe proszone obiadki.
Kulki ziemniaczane : ziemniaki obrać, ugotować. Po ugotowaniu przepuścić przez praskę lub ugnieść na gładką masę . Dodać jedno całe jajko, dwie łyżki mąki. Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Zwilżonymi dłońmi formować małe kulki. Odstawiać na opruszoną mąką deseczkę. Smażyć w głębokim tłuszczu lub w piekarniku. Ja to robię na funkcji crisp w kuchence mikrofalowej. Można sobie ułatwić sprawę kupując mrożonkę.