Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Posty: 857
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Zapraszam do dyskusji !
;:36
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata62
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 28
Od: 14 lis 2005, o 09:42
Lokalizacja: Podkarpacie

Post »

1. Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami.

no dobra podyskutujmy :wink:
ale tak na głodno :cry: no to polecę z moim daniem szybko i jak dla mnie pycha :lol:
gotuję 2 woreczki ryżu
w międzyczasie smażę 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki i posypane solą pieprzem itp.
na drugiej patelni smażę zestaw mrożonek o nazwie " warzywa na patelnię"
gotowe układam w szklanym przeźroczystym półmisku
w kolejności
ryż
mięso
jarzyny

polecam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6950
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: centrum

Kapusta z grzybami

Post »

2. Kapusta kiszona z grzybami i przyprawami.
Składniki:
  • - 1 kg kapusty kiszonej,
    - cebula,
    - 10 suszonych grzybów,
    - 5 suszonych śliwek,
    - małe jabłko winne,
    - sól, pieprz,
    - 2 liście laurowe, szczypta kminku, imbiru, tymianku, 3 ziarenka ziela angielskiego,
    - 3 ząbki czosnku,
    - łyżka oleju.
Przygotowanie:
1. Grzyby moczyć godzinę, umyć, ugotować. Pociąć w paski.
2. Kapuste gotować z mała ilością wody.
3. Pokrojoną w kostki cebulę usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i przyprawy.
4. Do prawie miękkiej kapusty dodać cebulę z przyprawami, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz grzyby.
6. Gotować razem 15 minut.
Smacznego
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 311
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: SKIERNIEWICE

Post »

3. NALEŚNIKI Z JABŁKIEM I KURCZAKIEM
Składniki:
  • - 20 dag mąki
    - 2 jajka
    - 250 ml mleka
    - 4 jabłka
    - 1 por
    - 1 chili
    - 2 filety z piersi kurczaka
    - oliwa
    - sok z cytryny
    - tymianek
    - zielona pietruszka
    - sól, pieprz
    - 5 dag żółtego startego sera
Sposób przyrządzania:
Jajka wymieszać w mlekiem, szklanką wody, mąką i szczyptą soli. Odstawić na 30 min. Filety z kurczaka zawinąć w folię aluminiową, piec 20 min. w temp. 200 st. C. Por pokroić na plasterki, jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Chili oczyścić, posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić plasterki pora. Dodać jabłka i chili, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Smażyć 5 min. Dodać pokrojone w kostkę upieczone mięso, straty ser i łyżkę natki. Ciasto naleśnikowe zamieszać, rozgrzaną patelnię posmarować oliwą i usmażyć naleśniki. Obłożyć farszem, zawinąć i zapiec w piekarniku.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 8491
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

4. Puszyste placuszki z jabłkami
Polecam wykorzystanie jabłek do przygotowania pysznych, puszystych placuszków.
Zmiksować duży kefir, 2 surowe całe jaja, 3-4 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, i kilka dużych łyżek mąki, aby uzyskać półpłynne ciasto.Do tego wszatkować duże jabłko (lub 2 małe) i piec na rozgrzanym tłuszczu. Podawać wg gustu: z powidłami ,śmietaną,cukrem waniliowym itp...Smacznego!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Amlos pisze:Polecam wykorzystanie jabłek do przygotowania pysznych, puszystych placuszków.
Są wspaniałe a spróbuj też placuszki ale na drożdżach są naprawdę super.

Pa pozdrawiam,
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Słodki deserek.

5.Banany w cieście naleśnikowym

Kilka bananów obrać ze skórki,przekroić wzdłuż i jeszcze na połowe .
Maczać całe kawałki w cieście naleśnikowym i smażyć w głebokim tłuszczu.
Wyłożyć na ręczniki papierowe, a potem posypać cukrem pudrem z cynamonem, lub cukrem z wanilią.
Ciasto naleśnikowe nie może być zbyt gęste .

Tym sposobem można zrobić jabłuszka.
Dzieci i mężczyżni uwielbiają takie słodkości. :D
Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Czy lubicie warzywa z woka ( nie wiem czy dobrze napisałam,ale wszyscy wiecie że to taka głęboka patelnia) :D

6.Warzywa z woka

Wszystkie warzywa jakie mamy w zasięgu ręki
  • - cukinia
    - cebula
    - papryka ,może być kolorowa,ładnie wygląda
    - brokuł
    - kalafior
    - marchewka
    - czosnek
Kroimy na niezbyt malutkie kawałeczki,wrzucamy do woka na rozgrzany tłuszcz.
Solimy,pieprzymy do smaku dodajemy ziół ile dusza zapragnie, i troszkę spryskujemy wodą.( nie podlewamy)
Cały czas podgarniamy żeby się nie przypaliły.Warzywa muszą być jeszcze troszkę chrupiące,bo taka ciapka mi nie smakuje.
Takie warzywka można połączyć z np.podsmażonymi krewetkami,albo mięskiem z kurczaka,albo kiełbaską z grilla.Sposobów jest moc.

Smacznego
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Admin_(do2007r.)
---
Posty: 857
Od: 19 maja 2005, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post »

Krysiu napisz nam gdzie i za ile kupiłaś woka i czy jesteś z niego zadowolona, może innej firmy polecasz ?
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

http://www.swiatkuchni.com/go/_category ... e44b43ebf3

Tutaj możesz sobie zobaczyć kilka garnków.Ale ja swój kupiłam kilka lat temu i bardzo jestem z niego zadowolona.Kupiłam kiedy zobaczyłam reklamę w telewizji.To była firma MANGO z Gdyni ,oni zajmowali się sprzedażą wysyłkową,nie jestem pewna czy jeszcze to robią ,ale mogę podać ci numer telefonu.Nie wiem czy mogę to zrobić tutaj ,więc napiszę na priw.
Po przetestowaniu garnków,z teflonem i bez, dla mnie zdecydowanie bez telonu.To dotyczy woka.
A inne np.gęsiarki aluminiowe z teflonem są rewelacyjne,wiem co mowię ,mam je.Wspaniałe są sokowniki.Tutaj też je można obejżeć. ;:109
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Jeszcze jeden przepis na potrawę z warzywami. Bardzo ją lubię.

7. Kluski z warzywami ] (potrawa inspirowana kuchnią włoską)

Składniki:
  • - makaron lub grube kluski (jakie lubimy)
    - 1 cebulka
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 4-5 pomidorki koktajlowe, mogą być duże,w tym wypadku 1-2
    - 2-3 pieczarki
    - 4-5 różyczek brokuła
    - 10-15 dkg.kiełbasy (może być szynka lub mięso z kurczaka, jeśli ktoś lubi mogą być krewetki)
    - świeża bazylia
    - 1/3 szklanki oliwy
    - sól,pieprz
    - łyżka masła
    - ser żółty twardy
.
Sposób przygotowania:
Kluski gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy.
Nie należy ich zbyt rozgotować.
W czasie gdy gotują się kluski,przygotowujemy warzywa.
Cebulę i czosnek siekamy na drobniutko.
Pomidorki kroimy na pół.
Pieczarki w plasterki.
Różyczki brokuła na dwie lub cztery części wzdłuż.
Kiełbasę lub mięsko kroimy w grubą kostkę ok. 1,5x1,5cm.

Do rondla wlewamy oliwę, na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięsko, lekko podsmażamy,dodajemy cebulę i czosnek, następnie brokuł,pieczarki i na koniec pomidorki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie ale nie mogą się rozłazić. Dlatego trzeba je co chwilę delikatnie mieszać.
Posypujemy obficie bazylią,przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia.

Kluski odcedzamy.Do gorących dodajemy łyżkę masła,mieszamy aż się rozpuści.Włosi zamiast masła używają oliwy,by na końcu polać nią całość potrawy.Można ułożyć na talerzu porcję klusek,a na niej ułożyć warzywa.
Można też kluski włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać.Porcję na talerzu posypać tartym serem.

Do tego można podać lampkę wytrawnego wina.
Smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Obiecałam jeszcze jedną kaczkę.Proszę bardzo.

8. Kaczka nadziewana

Kaczkę wyluzować/pozbawić ją kości/Trzeba to zrobić delikatnie żeby nie uszkodzić skórki/
Nasolić,naczosnkować /zamiast tego ,można zrobić marynatę z przegotowanej wystudzonej wody z solą /ma być dość słona./
Kaczkę włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 2-3 dni.

Farsz.

Do farszu można zastosować każde mięso + podroby. Ja miałam drugą, mniejszą kaczuszkę.
Grzyby?namoczyć i zagotować.
Mięso kroimy na niezbyt małe kawałki ,dodajemy kawałek ładnego surowego boczku lub słoniny.
Cebulę,sól,pieprz i grzyby wraz z wywarem. Dusimy wszystko pod przykryciem aż będzie miękkie.
Wszystko mielimy przez maszynkę dwa razy,dodajemy dwa jajka,sól pieprz /nie żałować pieprzu/.
Tym farszem wypełniamy kaczkę.Musi być nałożone dość lużno bo może pęknąć podczas pieczenia
Potem zaszywamy wszystkie otwory w kaczce.Dla pewności owijam jeszcze białą,mocną,dość grubą nitką.Posypuję majerankiem,pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st. na 2-3 godziny.
Często polewać sosem który się wytworzy podczas pieczenia.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 8491
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cały czas śledzę Krysiu Twoje, jedyne w swoim rodzaju, przepisy. :shock:
"Pastwisz" się aktualnie nad kaczkami i dlatego chciałam Cię zapytać, czy znasz (a może gotujesz?) zupę z kaczki, o nazwie CZERNINA ? Albo po staropolsku - CZARNA POLEWKA ? Wiem, że jest to danie kontrowersyjne, ale bardzo przeze mnie lubiane.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”