Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Posty: 840
Od: 24 sty 2009, o 10:34
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

66. Kurczak po meksykańsku

Sos:
  • - 1/2 kostki masła
    - trzy ząbki posiekanego czosnku
    - jedna, spora cebula pokrojona w kosteczkę
    - mały słoiczek ,,keczupu włocławek,,
    - 1/4 szklanki rosołku z kostki
    - 1/4 szklanki cukru (ja daję do smaku, zależy jakie słodkie są powidła)
    - szklanki powideł śliwkowych (im ciemniejsze, tym lepsze)
    - sól do smaku
Robimy:
Na roztopione i rozgrzane mało wrzucamy cebulę, czosnek i chwileczkę podsmażamy. Kolejno dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.

Podwójną pierś z kurczaka kroimy w paski czy kostkę, obtaczamy w mące z dodatkiem soli i sporej ilości słodkiej papryki - obsmażyć na oliwie. Przełożyć do sosu i dusić razem około pół godziny.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Uwielbiam ten sos i żeby było go więcej robię tak:
  • - cała kostka masła
    - dwie cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - mały słoiczek keczupu
    - pół słoika powideł
    - pół szklanki rosołku
    - cukier, niecałe pół szklanki
    - sól do smaku
Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy kurczak "przejdzie," sosem
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Posty: 600
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Bawaria

Post »

Krysiu jeszcze raz dziekuje Ci za te przepisy.. zrobilam knysze wyszly- BOMBOWE! znaczy sie przepyszne!!
Awatar użytkownika
Administrator
---
Posty: 7567
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Wszystkie przepisy ponumerowałem :idea:
Uprzejmie proszę kontynuować styl nagłówków, numerację
bold
size=150


Dziękuję.
PS Post niniejszy zostanie skasowany po około 7 dniach.
Miłego dnia!
Admin.
Agnieszka W.
200p
200p
Posty: 340
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pomorze
Kontakt:

Re: Co dziś gotujecie na obiad?

Post »

Dla Marioli,

67. Karkówka.

Taka nawet ponad 3 kg.
Dwa , a nawet 3 dni wcześniej marynuję. Mam takie dość duże naczynia owalne ceramiczne, kładę na spód folię aluminiową wzdłuż i w poprzek. Chodzi o to żeby całe mięso mocno potem zapakować. Polewam olejem lub oliwą, nacieram solą ( wg uznania ), marynatą pikantną + marynatą staropolską. Dość dużo bo to duża porcja, nie żałuję oliwy, i tak zawijam mocno jak pakuneczek, szczelnie i do lodówki. Codziennie przekładam spód na wierzch. I uwaga piekę 3 godziny w tym ubranku 180-200 st. Potem 1 godzinkę przed przyjazdem rozpakowuję i podpiekam na skóreczkę. Nadmiar tłuszczu zlewam, kroję na plastry ( wg uznania cienkie, grube jak kto lubi). Niby nie trzeba tak długo piec ale to kawał mięsiwa. Podaję z fasolką szparagową ( Hort. Żółta ) lub surówka z sałaty. :tan Można z czerwonym winem wytrawnym marynować, ale ten zapach mnie jakoś odrzuca. Chociaż kolor mięska niczego sobie potem. :wit
Mariolas
500p
500p
Posty: 961
Od: 20 paź 2009, o 23:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki-Budy Barcząckie

Re: Co dziś gotujecie na obiad?

Post »

No nareszcie znalazłam :) wielka młłła ;:196 bużka za przepisa :)
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Posty: 491
Od: 27 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Witajcie
Naczytałam się przepisów i teraz burczy mi w brzuchu - będę próbowała tych specjałów ;:196
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4094
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Re:

Post »

Nalewka pisze: Mam kilka przepisów "podchodzących" pod eleganckie, jeśli chcesz, napisz, to wkleję całe:

- Polędwica faszerowana kurkami

Bez przepisu - zrobiłam kiedyś płat łososia, surowy, położony skórą do dołu,
posypałam solą, potem suszonym koperkiem tak, żeby nie było widać ani milimetra mięska.
Trzeba macerować z pół godziny, potem polać leciutko oliwą, nałożyć wiórki masła i upiec
w dobrze nagrzanym piekarniku. Wychodzi super, nakłada się łyżką :)
Nalewko - a czy możesz jeszcze wkleić przepis na tę polędwicę?
Jak znam życie pewnie kiedyś mi się przyda. :D

I powiedz mi jeszcze, jak długo tego łososia trzeba piec?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10364
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

68. Szpinak w cieście francuskim

Obrazek

Produkty:
  • - pół opakowania ciasta francuskiego z Bied-rony
    - pół /całe opakowanie fety
    - 1-3 solidne ząbki czosnku
    - 1 jajo
    - 1/2 łyżeczki masła
    - opakowanie mrożonego szpinaku
    - ok.10 dkg szynki, polędwicy, łopatki etc. w plasterkach
    - ok.10 dkg wyrazistego żółtego sera w plasterkach
    - pieprz
Rozmrażamy w mikrofali szpinak.
Odcedzamy na sitku. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by odparował. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Zmniejszamy temperaturę patelni.
Ciut masła, feta ( słona, więc ostrożnie), pieprz, jajo i mieszamy delikatnie kilka minut, aż jajo się zetnie.
Ciasto rozkładamy na blasze, albo wkładamy do foremki.
Na środku układamy połowę :wędliny, żółtego sera, połowę szpinaku.
Powtarzamy warstwy.
Zamykamy boki ciasta, sklejając boki na górze.

W mikrofali ( 180C + nawiew,ok.40 min.), pieróg wyrósł do wielkości małego bochenka chleba :shock:
Krzyś, zjadł sam - całe :shock: .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6532
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

69. Polędwica faszerowana kurkami

Składniki:
60 dag polędwicy wołowej,
25 dag kurek,
3 łyżeczki zielonego pieprzu,
3 łyżki masła,
1/2 łyżki margaryny,
małe opak. śmietany 12-proc
.
[color=#900Robimy:[/color]
Polędwicę mniej więcej równej szerokości posypujemy z obu stron zielonym pieprzem (przyciskamy go do mięsa), przekrawamy wzdłuż na pół, ale tak, by z jednej strony została nierozcięta.
Grzyby przed przyrządzeniem starannie myjemy, odcinamy końce, osuszamy. Na 2 łyżkach masła smażymy na patelni.
Polędwicę rozkładamy na płasko. Układamy na niej część kurek - tyle, żeby po złożeniu nie wychodziły z boku. Ostrożnie składamy i ciasno obwiązujemy bawełnianą nitką.
Na patelni rozgrzewamy masło z margaryną i na mocnym ogniu obsmażamy mięso z obu stron po 4 - 5 minut. Jeśli lubimy polędwicę mocniej wysmażoną, kontynuujemy smażenie jeszcze 2 - 3 minuty. Jeśli jeszcze bardziej wysmażoną - usuwamy nadmiar tłuszczu z patelni, przykrywamy i dusimy 2 - 3 minuty. Mięso przekładamy na półmisek. Solimy i pieprzymy.
Z patelni usuwamy tłuszcz (jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy), wrzucamy pozostałe kurki, dolewamy śmietanę i na małym ogniu mieszamy krótką chwilę. Sosem polewamy mięso na półmisku. Podajemy ze smażonymi kartoflami.

Przepis nie jest mój, osobiście go nie wypróbowałam, robił to jakiś czas temu Sz.M. a ja nie pamiętam jak wyszło :oops:

Łososia piecze się niedługo, ale czasu nie umiem podać, robię takie rzeczy "na oko", jak zmienia kolor na jasny i matowy i zaczyna się na brzegach leciutko rumienić, to ma dosyć :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jola_rud
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 39
Od: 16 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

70. Zupa na niespodziewaną wizytę.
Robi się ją szybciutko, gorąco polecam:
  • - 2 duże serki topione
    - 2 kostki rosołowe
    -2 l. wody
Robimy.
Gotujemy składniki do rozpuszczenia sera, trochę soli do smaku, trochę śmietany. Można podawać z groszkiem ptysiowym. Albo z ryżem, lub z makaronem.

W zależności czym się dysponuje w danej chwili zaskoczenia przez niespodziewanych gości.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4094
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Strefa 6a

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Dzięki pięknie Nalewko za przepis. Pewnie kiedyś go wykorzystam. :D

A łososia piecze się około 20 min. Tak pisało w internecie i tyle trzymałam
go w piekarniku. :wink: Smakował pysznie. Goście chwalili.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka W.
200p
200p
Posty: 340
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

Tak łososia to bym sobie pojadła.
Ostatnio jadłam łososia jako przystawkę w plastrach wędzonego.

Wyglądało to tak: w naleśniku zawinięty łosoś wędzony z twarożkiem. Na zimno podany. Polany taki ala pomidorowym sosikiem z pokrojonym ogórkiem na tarce z grubymi oczkami.

Powiem - było dobre...
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Posty: 255
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO

Post »

71. Placki z cukinii.

Składniki:
  • -60 dag cukinii
    -20 dag ziemniaków
    -jedna cebula
    -dwa małe jajka
    -3/4 szklanki mąki (może trochę mniej)
    -trochę soli
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zrobić z ziemniakami. Wymieszać, posolić, odstawić :tan Po 5-10 minutach wycisnąć sok i dodać cebulę, startą na małych oczkach. Następnie dodać mąkę, jajka, wymieszać i smażyć na oleju. Posypać cukrem.
Smacznego :)

Obrazek
Z tych składników wychodzi około10 placków :)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”