Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12106
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
84. Zapiekanka Ziemniaczana (przepis autorski)
Składniki:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 laski kiełbasy (śląskiej lub zwyczajnej),
- 2 duże cebule,
- 2 owoce (mogą to być ? do wyboru ? pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany lub ewentualnie ananas z puszki ? wtedy jedna puszka wystarczy),
- ser żółty.
- oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w plastry (oczywiście jeśli z owoców wybraliśmy pomarańcze lub mandarynki, nie kroimy ich w plastry, lecz rozdzielamy na cząstki). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, owoce, przyprawy, ser (i powtarzamy taki układ jeszcze raz). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy jedną godzinę. Palce lizać!
Pozdrawiam!
LOKI
Składniki:
- 3 duże ziemniaki,
- 2 laski kiełbasy (śląskiej lub zwyczajnej),
- 2 duże cebule,
- 2 owoce (mogą to być ? do wyboru ? pomarańcze, mandarynki, kiwi, banany lub ewentualnie ananas z puszki ? wtedy jedna puszka wystarczy),
- ser żółty.
- oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w plastry (oczywiście jeśli z owoców wybraliśmy pomarańcze lub mandarynki, nie kroimy ich w plastry, lecz rozdzielamy na cząstki). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, owoce, przyprawy, ser (i powtarzamy taki układ jeszcze raz). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy jedną godzinę. Palce lizać!
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Do surówki z selera można dodać także ananas, to niweluje trochę jego smak, który nie wszystkim się podoba.
Taka surówka jest jeszcze lepsza.
Ananas może być zarówno z puszki jak i świeży.
Taka surówka jest jeszcze lepsza.
Ananas może być zarówno z puszki jak i świeży.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12106
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
@ Powojnik ? Zrobiłem na święta kaczkę wedle Twojego przepisu ? i była wyśmienita.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Zaraz zabieram się za surówkę z selera, taka z ananasem to nawet szanowny małżonek zje.
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5860
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska Gorlice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
co prawda nie na gorąco, ale w temacie surówka z selera
85. Surówka z selera (autorski)
85. Surówka z selera (autorski)
- - seler starty na małych oczkach
- jabłko
- posiekane orzechy
- rodzynki
- sok cytryny (troszkę)
- zalane jogurtem morelowym
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5867
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
86.Szybki obiad z sezonowych warzyw.
Wróciłam z działki ,przyniosłam z niej fasolkę szparagową (płaską),cukinie,dwa pomidory,szczypiorek ,natkę pietruszki,koperek,cebulę,bazylię.
Ugotowałam ryż (na 4 osoby 1,5 szklanki ryżu ),oraz fasolkę ,tak na pół twardo.(dwie garści)
Małą cukinie (ok 30 dkg) pokroiłam w paski i zalałam wrzątkiem
Na oliwie podsmażyłam razem z cebulą, boczek,mięso z kurczaka(resztki to co mialam w lodówce,naprawdę nie wiele).
dodałam trochę kurkumy,pieprzu, soli (lub vegety),ostrej papryki.
Odcedziłam cukinie,pokroiłam fasolkę w 2-3 cm kawałki,pokroiłam pomidorki i dodałam na patelnie. Dorzuciłam 2 ząbki czosnku, smażyłam jeszcze ok 5 minut.
Na sam koniec wrzuciłam ryż,wymieszałam dokładnie, posypałam ziołami,znowu wymieszałam i uzyskałam przepyszny obiad
w stylu hiszpańskiej paelli
Ważne ,żeby cukinia i fasola nie były rozgotowane. Muszą chrupać podczas jedzenia
Asia
Wróciłam z działki ,przyniosłam z niej fasolkę szparagową (płaską),cukinie,dwa pomidory,szczypiorek ,natkę pietruszki,koperek,cebulę,bazylię.
Ugotowałam ryż (na 4 osoby 1,5 szklanki ryżu ),oraz fasolkę ,tak na pół twardo.(dwie garści)
Małą cukinie (ok 30 dkg) pokroiłam w paski i zalałam wrzątkiem
Na oliwie podsmażyłam razem z cebulą, boczek,mięso z kurczaka(resztki to co mialam w lodówce,naprawdę nie wiele).
dodałam trochę kurkumy,pieprzu, soli (lub vegety),ostrej papryki.
Odcedziłam cukinie,pokroiłam fasolkę w 2-3 cm kawałki,pokroiłam pomidorki i dodałam na patelnie. Dorzuciłam 2 ząbki czosnku, smażyłam jeszcze ok 5 minut.
Na sam koniec wrzuciłam ryż,wymieszałam dokładnie, posypałam ziołami,znowu wymieszałam i uzyskałam przepyszny obiad
w stylu hiszpańskiej paelli
Ważne ,żeby cukinia i fasola nie były rozgotowane. Muszą chrupać podczas jedzenia
Asia
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Super przepisy, kilka sobie już odpisałam
Czy ktoś może ma dobry sprawdzony przepis na gulasz węgierski ?
A to przepis który, dostałam od szefa kuchni ze szpitala w którym kiedyś pracowałam:
87. Pierogi słupskie.
Ciasto jak na kluski śląskie, przygotować nadzienie ;
do wyboru według smaku
Cepeliny pieczemy, zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy gorące z sosem grzybowym i surówką.
88. Zapiekana z kaszy (mazurska, perłowa, krakowska co kto lubi)
Składniki:
Kaszę zalewam wodą ( około 2cm nad poziom kaszy ) doprawiam curry i ziołowymi ziarenkami smaku ( może być vegeta , kucharek). Gotuję do momentu kiedy , poziom wody zaczyna się zbliżać do poziomu kaszy. Wkładam kaszę do gorącego piekarnika i tam sobie dochodzi.
W tym czasie smażę wędlinę na patelni ( dodaję trochę smalcu, może być oliwa ) na koniec dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę do momentu aż się zeszkli ( nie spalić ). Jajka wymieszać z szklanką mleka.
Wyciągam kaszę z piekarnika , dodaję do niej wędlinę z cebulką , połowę jajek z mlekiem, połowę startego sera , połowę ilości zielonego koperku- dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie wysmarowane i wysypane bułką tartą , napełniam masą, wyrównuję, na wierzch , posypuję resztą sera, zielonym koperkiem i zalewam pozostałym mlekiem z jajkami.
Wkładam do piekarnika i piekę ( pod przykryciem ) około 45 minut ( z termoobiegiem )
Podaję z sosem grzybowym i surówką z kapusty pekińskiej.
Kapusta, pomidory, ogórki, oliwki , sos ? z łyżki majonezu z oliwą z oliwek, dwa ząbki czosnku ( drobno posiekane ) doprawiony pieprzem i solą .
Czasami do surówki dodaję surowy brokuł i kalafior ale, wtedy musi dłużej postać aby trochę zmiękły.
Proporcje są dla 4 osób jako jednodaniowy obiad lub gorąca kolacja .
Czy ktoś może ma dobry sprawdzony przepis na gulasz węgierski ?
A to przepis który, dostałam od szefa kuchni ze szpitala w którym kiedyś pracowałam:
87. Pierogi słupskie.
Ciasto jak na kluski śląskie, przygotować nadzienie ;
do wyboru według smaku
- - mięso z grzybami
- mięso z kapustą
- grzyby z kapustą
Cepeliny pieczemy, zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. Podajemy gorące z sosem grzybowym i surówką.
88. Zapiekana z kaszy (mazurska, perłowa, krakowska co kto lubi)
Składniki:
- - 2 szklanki kaszy ( mazurska , perłowa , krakowska co kto lubi)
- 5 cebul,
- 1 szklanka mleka
- 6-8 jajek ( ja daję 8)
- 30-50 dkg sera żółtego ( potartego)
- koper zielony ( ja daję dużo bo lubimy, można zastąpić pietruszka jak ktoś nie lubi
koperku)
- 30 dkg boczku wędzonego , 30 dkg wędliny ( pokrojone w kostkę )
Kaszę zalewam wodą ( około 2cm nad poziom kaszy ) doprawiam curry i ziołowymi ziarenkami smaku ( może być vegeta , kucharek). Gotuję do momentu kiedy , poziom wody zaczyna się zbliżać do poziomu kaszy. Wkładam kaszę do gorącego piekarnika i tam sobie dochodzi.
W tym czasie smażę wędlinę na patelni ( dodaję trochę smalcu, może być oliwa ) na koniec dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę do momentu aż się zeszkli ( nie spalić ). Jajka wymieszać z szklanką mleka.
Wyciągam kaszę z piekarnika , dodaję do niej wędlinę z cebulką , połowę jajek z mlekiem, połowę startego sera , połowę ilości zielonego koperku- dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie wysmarowane i wysypane bułką tartą , napełniam masą, wyrównuję, na wierzch , posypuję resztą sera, zielonym koperkiem i zalewam pozostałym mlekiem z jajkami.
Wkładam do piekarnika i piekę ( pod przykryciem ) około 45 minut ( z termoobiegiem )
Podaję z sosem grzybowym i surówką z kapusty pekińskiej.
Kapusta, pomidory, ogórki, oliwki , sos ? z łyżki majonezu z oliwą z oliwek, dwa ząbki czosnku ( drobno posiekane ) doprawiony pieprzem i solą .
Czasami do surówki dodaję surowy brokuł i kalafior ale, wtedy musi dłużej postać aby trochę zmiękły.
Proporcje są dla 4 osób jako jednodaniowy obiad lub gorąca kolacja .
Pozdrawiam! Róża
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
89. Kotleciki z piersi kurczaka
Składniki:
Pierś gotujemy ok 20min na wywarze z włoszczyzny, wyjmujemy i studzimy w ciasno zawiniętym woreczku foliowym, aby pierś się skleiła i nie rozpadała przy krojeniu.
Zimną pierś kroimy rozdzielając na dwie połowy. Następnie w poprzeczne ok 7-8mm kotleciki.
Składniki na ciasto:
Mieszamy wszystkie składniki wałkiem lub trzepaczką do jajek.
Na średnio rozgrzanym oleju smażymy pierś zanurzoną w cieście.
Ogień nie może być ostry, szybko się rumienią.
Obsmażamy kotleciki z obydwu stron na lekki brąz.
Podaję z rewelacyjnym, uniwersalnym (do tostów, kanapek, pasztecików, ziemniaków, zapiekanek, mięs, kotletów, pizzy itd) sosem czosnkowym
Sos:
Składniki:
Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na min pół godz do lodówki, przed podaniem przechowujemy w lodówce. Do polania ziemniaków mozna lekko rozrzedzić mlekiem, jogurtem lub wodą.
90. Pieróg z grzybami i kapustą
Składniki:
Farsz:
Szklimy cebulę, przysmażamy drobno pokrojone pieczarki lub grzyby,
Białą kapusty szatkujemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku.
Kapustę kiszoną gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości (może być sama biała kapusta), odcedzić.
Wszystko razem łączymy i przesmażamy do odparowania, można zmielić, ale nie trzeba, doprawiamy sola, pieprzem.Gdy przestygnie dodajemy łyżkę bułki tartej.
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, dolewamy szklankę ciepłej wody, mąkę. Ciasto ma być gęstę, dodajemy ok 1/3 szkl oleju lub roztopionej margaryny, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy na kulę, dosypujemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk ale tworzyło kulę.
Ciasto kładziemy na stół lub stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy na dość cienki prostokątny placek, szerokości długiej blaszki keksowej posypujemy warstwą bułki tartej (oprócz ok 4cm brzegów, które lekko zwilżamy roztrzepanym jajkiem).
Na ciasto posypane bułką, nakładamy przestudzony farsz, zwijamy delikatnie, ale dość ciasno w rulon, zawijając brzegi, delikatnie przekładamy do blaszki wysmarowanej porządnie masełkiem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Odstawiamy do przestudzenia i delikatnie odwracając blaszkę wykładamy na stolnicę, deskę, itp, kroimy w grubsze plastry.
MNIAM MNIAM
Pyszny polany sosem czosnkowym:)
Składniki:
- - podwójna pierś z kurczaka
- wywar z włoszczyzny
Pierś gotujemy ok 20min na wywarze z włoszczyzny, wyjmujemy i studzimy w ciasno zawiniętym woreczku foliowym, aby pierś się skleiła i nie rozpadała przy krojeniu.
Zimną pierś kroimy rozdzielając na dwie połowy. Następnie w poprzeczne ok 7-8mm kotleciki.
Składniki na ciasto:
- - szklankę mleka,
- szklankę mąki,
- łyżeczkę sody,
- Vegetę i pieprz,
- 1jajko
Mieszamy wszystkie składniki wałkiem lub trzepaczką do jajek.
Na średnio rozgrzanym oleju smażymy pierś zanurzoną w cieście.
Ogień nie może być ostry, szybko się rumienią.
Obsmażamy kotleciki z obydwu stron na lekki brąz.
Podaję z rewelacyjnym, uniwersalnym (do tostów, kanapek, pasztecików, ziemniaków, zapiekanek, mięs, kotletów, pizzy itd) sosem czosnkowym
Sos:
Składniki:
- - średni słoiczek majonezu,
- łyżeczka ostrej musztardy (Sarepska, Rosyjska Kamisa),
- 4-5 dużych ząbków
- sporo pieprzu.
Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na min pół godz do lodówki, przed podaniem przechowujemy w lodówce. Do polania ziemniaków mozna lekko rozrzedzić mlekiem, jogurtem lub wodą.
90. Pieróg z grzybami i kapustą
Składniki:
- -1/2 kg białej kapusty
- 30dkg kiszonej kapusty
- 2 cebule drobno posiekane
- 30dkg pieczarek lub leśnych grzybów
- 1/3 szkl oleju
- 3dkg drożdzy
- 1 szkl. ciepłej wody.
- 1 jajko
- bułka tarta
Farsz:
Szklimy cebulę, przysmażamy drobno pokrojone pieczarki lub grzyby,
Białą kapusty szatkujemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku.
Kapustę kiszoną gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości (może być sama biała kapusta), odcedzić.
Wszystko razem łączymy i przesmażamy do odparowania, można zmielić, ale nie trzeba, doprawiamy sola, pieprzem.Gdy przestygnie dodajemy łyżkę bułki tartej.
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, dolewamy szklankę ciepłej wody, mąkę. Ciasto ma być gęstę, dodajemy ok 1/3 szkl oleju lub roztopionej margaryny, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy na kulę, dosypujemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk ale tworzyło kulę.
Ciasto kładziemy na stół lub stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy na dość cienki prostokątny placek, szerokości długiej blaszki keksowej posypujemy warstwą bułki tartej (oprócz ok 4cm brzegów, które lekko zwilżamy roztrzepanym jajkiem).
Na ciasto posypane bułką, nakładamy przestudzony farsz, zwijamy delikatnie, ale dość ciasno w rulon, zawijając brzegi, delikatnie przekładamy do blaszki wysmarowanej porządnie masełkiem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Odstawiamy do przestudzenia i delikatnie odwracając blaszkę wykładamy na stolnicę, deskę, itp, kroimy w grubsze plastry.
MNIAM MNIAM
Pyszny polany sosem czosnkowym:)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
Przepisy, że palce lizać już jestem głodna
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
A ja tam zamiast sosu zrobiłabym barszczyk w kubku a pieróg na zimno.
Tez byłoby super.
Och trzymajcie mnie .......bo zamiast spać zabiorę się do pichcenia.......mniammmmmm.
Tez byłoby super.
Och trzymajcie mnie .......bo zamiast spać zabiorę się do pichcenia.......mniammmmmm.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Malgos
- 50p
- Posty: 55
- Od: 8 sie 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
91. Ziemniaczane różyczki
zamiast tradycyjnych ziemniaków na obiad
ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (od razy większą ilość bo znikają z talerzy)
utłuc na pure
dodać posiekany koperek, trochę pieprzu, mleko, odrobinę masła
jak ktoś lubi to inne zioła
urządzeniem do dekorowania tortów wyciskać różyczki na posmarowaną oliwą blachę lub na pergamin
piec w b. gorącym piekarniku (250 stopni)
aż ...będą upieczone na rumiano i złoto
trzeba uważać, żeby nie przypalić
zamiast tradycyjnych ziemniaków na obiad
ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (od razy większą ilość bo znikają z talerzy)
utłuc na pure
dodać posiekany koperek, trochę pieprzu, mleko, odrobinę masła
jak ktoś lubi to inne zioła
urządzeniem do dekorowania tortów wyciskać różyczki na posmarowaną oliwą blachę lub na pergamin
piec w b. gorącym piekarniku (250 stopni)
aż ...będą upieczone na rumiano i złoto
trzeba uważać, żeby nie przypalić
Malgos
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
A ja wypróbowałam dziś przepis nr 55 "Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną", dodałam jeszcze żółtego sera salami. Właśnie zajadam Pychota!!!
Dzięki autorowi (autorce).
Dzięki autorowi (autorce).
-
- 100p
- Posty: 178
- Od: 13 sie 2012, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląsk tarnowskie góry
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
ja również kilka przepisów odpisałam