Nasze Najlepsze Przepisy - DANIA NA GORĄCO
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2318
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Mielone, ale takie trochę wegetariańskie :D
Olu czy tę kapustę trzeba zmielić czy drobno pokroić ?OlaP pisze:A czy jedliście kiedyś mielone z białą kapustą? Nie w formie surówki, tylko wymieszanej razem z mięsem. Moja mama to robi i są PRZEPYSZNE. A ponieważ mielone mają tę przeogromną zaletę, że są łatwiutkie, serdecznie polecam na leniwe popołudnie.
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Gdzieś i kiedyś znalazłam przepisy na kluski śląskie, zwykłe pyzy i kopytka. Teraz nie mogę tego na forum znaleźć. POMOCY!!! Poproszę o przepisy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1005
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
47. Pyzy
Składniki:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki.
Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie.
Ze słoninki lub boczku usmażyć skwareczki , okrasić pyzy na talerzu
Składniki:
- - 1 i 1/2 kg ziemniaków,
- jajko,
- 1/3 szklanki mąki,
- 5 dag słoniny lub boczku,
- cebula,
- sól.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki.
Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie.
Ze słoninki lub boczku usmażyć skwareczki , okrasić pyzy na talerzu
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Dzięki serdeczne, jak ja szukałam, że nie znalazłam??? A u Dawida rzeczywiście aż pachniało kluchami z sosem grzybowym Dziękuję za przepis
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Dziewczyny! Ratujcie! Robię proszony obiad i musi być wykwintny
A ja tam raczej zwyczajnie gotuję - no chyba że znajdę jakiś ciekawy przepis.
Ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy ....
Zrobię zupkę pomidorową wg przepisu Nalewki ( Naleweczko - czy można do niej
dodać jakiś groszek ptysiowy lub grzaneczki malutkie? Zawsze wolę, jak mi coś pływa
w zupie... Hm... a może dodać do niej te kluseczki mięsne?).
Ale nie wiem, co z mięskiem - na wołowe trzeba uważać, bo może się żuć, kaczki nigdy
nie robiłam (ktoś mi kiedyś nagadał, że też trzeba uważać bo nie zawsze jest smaczna i nie zdecydowałam się nigdy spróbować),
wieprzowe jest takie zwyczajne ...
Może coś mi poradzicie? A jeszcze na dodatek wymyśliłam sobie, że w piekarniku będę piec
ćwiartki ziemniaków, więc odpada mięso z piekarnika...
A ja tam raczej zwyczajnie gotuję - no chyba że znajdę jakiś ciekawy przepis.
Ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy ....
Zrobię zupkę pomidorową wg przepisu Nalewki ( Naleweczko - czy można do niej
dodać jakiś groszek ptysiowy lub grzaneczki malutkie? Zawsze wolę, jak mi coś pływa
w zupie... Hm... a może dodać do niej te kluseczki mięsne?).
Ale nie wiem, co z mięskiem - na wołowe trzeba uważać, bo może się żuć, kaczki nigdy
nie robiłam (ktoś mi kiedyś nagadał, że też trzeba uważać bo nie zawsze jest smaczna i nie zdecydowałam się nigdy spróbować),
wieprzowe jest takie zwyczajne ...
Może coś mi poradzicie? A jeszcze na dodatek wymyśliłam sobie, że w piekarniku będę piec
ćwiartki ziemniaków, więc odpada mięso z piekarnika...
Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Wisienko, można, właściwie wszystko można, nawet kostki sera żółtego wsypać, żeby się trochę na talerzu rozgluciły, albo parmezanem posypać, będzie elegancko. Ale groszek ptysiowy albo grzaneczki czosnkowe własnoręcznie krojone w kosteczkę, polane oliwą z czosnkiem i opieczone w piekarniku na rumiano - to jest to
Eleganckie mięsko? I nie pieczone? I najchętniej zrobione wcześniej, żeby nie stać nad garami kiedy już goście weszli do domu? Może roladki z piersi kurczaka w jakimś gęstym sosie? W środku może być pół albo ćwierć banana, albo kawałek szynki i serka mozarella, albo siekane mięsko przyprawione mocno tymiankiem i z rodzynkami, albo czym tylko chcesz. Owiązujesz nitką (jeśli umiesz, to spinasz szpilkami do szaszłyczków, to takie naostrzone druciki dł. ok. 10 cm z pętelką na końcu) i panierujesz w jajku i bułce, albo mielonych migdałach, smażysz i układasz w naczyniu żaroodpornym, takim do postawienia na stole. Robisz sos, jaki chcesz, grzybowy, beszamel, cytrusowy, albo mieszany czyli beszamel ze startą skórką limonki
Wisienko, czy to imprezka w Twoim domu? Na ile osób? A co na deser? Dobrze by było zrobić ładnie, smacznie i się przy tym za bardzo nie narobić A więc przygotowanie stołu, obrus, zastawa, serwetki, kwiaty, świeczki i te rzeczy, no wiesz
Mam kilka przepisów "podchodzących" pod eleganckie, jeśli chcesz, napisz, to wkleję całe:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica faszerowana kurkami
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Eskalopki wieprzowe z szynką parmeńską i kremowym sosem z kurek
- Kotlety schabowe z jabłkami
- Schab z morelami
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Bez przepisu - zrobiłam kiedyś płat łososia, surowy, położony skórą do dołu, posypałam solą, potem suszonym koperkiem tak, żeby nie było widać ani milimetra mięska. Trzeba macerować z pół godziny, potem polać leciutko oliwą, nałożyć wiórki masła i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Wychodzi super, nakłada się łyżką
Eleganckie mięsko? I nie pieczone? I najchętniej zrobione wcześniej, żeby nie stać nad garami kiedy już goście weszli do domu? Może roladki z piersi kurczaka w jakimś gęstym sosie? W środku może być pół albo ćwierć banana, albo kawałek szynki i serka mozarella, albo siekane mięsko przyprawione mocno tymiankiem i z rodzynkami, albo czym tylko chcesz. Owiązujesz nitką (jeśli umiesz, to spinasz szpilkami do szaszłyczków, to takie naostrzone druciki dł. ok. 10 cm z pętelką na końcu) i panierujesz w jajku i bułce, albo mielonych migdałach, smażysz i układasz w naczyniu żaroodpornym, takim do postawienia na stole. Robisz sos, jaki chcesz, grzybowy, beszamel, cytrusowy, albo mieszany czyli beszamel ze startą skórką limonki
Wisienko, czy to imprezka w Twoim domu? Na ile osób? A co na deser? Dobrze by było zrobić ładnie, smacznie i się przy tym za bardzo nie narobić A więc przygotowanie stołu, obrus, zastawa, serwetki, kwiaty, świeczki i te rzeczy, no wiesz
Mam kilka przepisów "podchodzących" pod eleganckie, jeśli chcesz, napisz, to wkleję całe:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica faszerowana kurkami
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Eskalopki wieprzowe z szynką parmeńską i kremowym sosem z kurek
- Kotlety schabowe z jabłkami
- Schab z morelami
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Bez przepisu - zrobiłam kiedyś płat łososia, surowy, położony skórą do dołu, posypałam solą, potem suszonym koperkiem tak, żeby nie było widać ani milimetra mięska. Trzeba macerować z pół godziny, potem polać leciutko oliwą, nałożyć wiórki masła i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Wychodzi super, nakłada się łyżką
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Kochana jesteś Naleweczko! Dziękuję za szybką odpowiedź!
Mmmmmm... ale zapachniało!
Czyli będzie pomidorowa z grzaneczkami (chyba można je dzień wcześniej zrobić i dać np. do słoja?) i posypana leciutko parmezanem.
Potem roladki z piersi kurczaka z szynką i mozzarellą panierowane w migdałach (hm.. albo bez panierki, bo przecież wtedy nie można użyć ani nitki ani szpilek no i panierka może rozmięknąć jak będzie z sosem).
Ciekawy musi być ten beszamelowy ze skórką z limonki.
Do tego zapiekane ziemniaczki i sałata zielona z ogókiem i pomidorem w sosie vinegret.
A na deser zaplanowałam bananowe ciasto bawarskie (bez pieczenia, chyba proste - nigdy go jeszcze nie robiłam ).
Imprezka w domu, kameralna (6 osób), świeczki kupione, o serwetkach zapomniałam , kwiatki kupię w sobotę, żeby nie zwiędły.
Oczywiście - menu może ulec modyfikacjom
Może faktycznie znajdziesz jeszcze coś ciekawego Naleweczko? A może Ula? Albo jeszcze ktoś?
Łosoś smacznie się zapowiada (i mało z nim roboty!), ale mój mąż nie przepada za rybą
Ale proszę o przepisy na:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
- Kotlety schabowe z jabłkami
Z góry baardzo dziękuję!
Mmmmmm... ale zapachniało!
Czyli będzie pomidorowa z grzaneczkami (chyba można je dzień wcześniej zrobić i dać np. do słoja?) i posypana leciutko parmezanem.
Potem roladki z piersi kurczaka z szynką i mozzarellą panierowane w migdałach (hm.. albo bez panierki, bo przecież wtedy nie można użyć ani nitki ani szpilek no i panierka może rozmięknąć jak będzie z sosem).
Ciekawy musi być ten beszamelowy ze skórką z limonki.
Do tego zapiekane ziemniaczki i sałata zielona z ogókiem i pomidorem w sosie vinegret.
A na deser zaplanowałam bananowe ciasto bawarskie (bez pieczenia, chyba proste - nigdy go jeszcze nie robiłam ).
Imprezka w domu, kameralna (6 osób), świeczki kupione, o serwetkach zapomniałam , kwiatki kupię w sobotę, żeby nie zwiędły.
Oczywiście - menu może ulec modyfikacjom
Może faktycznie znajdziesz jeszcze coś ciekawego Naleweczko? A może Ula? Albo jeszcze ktoś?
Łosoś smacznie się zapowiada (i mało z nim roboty!), ale mój mąż nie przepada za rybą
Ale proszę o przepisy na:
- Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
- Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie
- Sznycle cielęce w orzechowej panierce
- Kotlety schabowe z jabłkami
Z góry baardzo dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
48. Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami.
Składniki:
*Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku zimną wodą i odstawić na 4godz. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i obsmażyć na rozgrzanym oleju.. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Posolić, dodać ziarna pieprzu i dusić na małym ogniu dotąd, aż polędwiczki będą miękkie. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą.
Podawać z ryżem na sypko.
49. Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie.
Składniki:
"Mięso obsypujemy ziołami, solą i czarnym pieprzem. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy nieobrany czosnek. Kiedy olej się mocno rozgrzeje, wkładamy mięso i obsmażamy przez 2-3 minuty, obracając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i smażymy 7 minut. Dodajemy kostkę rosołową, wlewamy wino, zwiększamy ogień tak, by wino bulgotało i parowało. Kiedy wino w 2/3 odparuje, przykrywamy garnek. W tym momencie możemy zrobić przerwę (ale nie musimy). Przed podaniem przykrytą polędwicę podgrzewamy na małym ogniu 5-10 minut. Polędwica, pomimo duszenia, będzie ślicznie zrumieniona od zewnątrz i miękka i różowa w środku. Odgrzaną kroimy w plastry grubości 1/2 cm, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy oddzielnie w sosjerce. Jeżeli lubimy sos z zielonym pieprzem, pieprz wrzucamy do garnka w momencie, gdy wlewamy wino. Śmietanę mieszamy w kubeczku, a potem mieszamy z sosem w garnku, po wyjęciu gotowego mięsa.
Do polędwicy podajemy upieczone na maśle w piekarniku (ok. 1 godz.) ziemniaki."
50. Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Składniki:
"Skropić sznycle sokiem z cytryny, posypać pieprzem cayenne lub słodką papryką. Orzechy sparzyć, obrać ze skórek i drobniutko posiekać. Każdy sznycel umoczyć w rozbełtanym z wodą i solą jajku, obtoczyć w panierce z orzechów i lekko przygnieść ręką. Smażyć na oleju i maśle (pół na pół), po 4 min z każdej strony. Tak samo można usmażyć sznycelki z indyka lub kurczaka.
51. Kotlety schabowe z jabłkami
Składniki:
Podawać z delikatnym sosem z białego wina."
52. Sos z białego wina.
Składniki:
53. Schab z morelami
Składniki:
- - 1kg polędwiczek wieprzowych;
- 5dag suszonych borowików;
- 1 cebula (10dag);
- 1/2 szkl.kremówki;
- 4 łyżki oleju;
- 8-10 ziaren pieprzu;
- sól
*Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać w garnku zimną wodą i odstawić na 4godz. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i obsmażyć na rozgrzanym oleju.. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę oraz grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Posolić, dodać ziarna pieprzu i dusić na małym ogniu dotąd, aż polędwiczki będą miękkie. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą.
Podawać z ryżem na sypko.
49. Polędwica po florencku duszona w czerwonym winie.
Składniki:
- - 1 kg pięknej polędwicy w kawałku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 kostki rosołowej,
- 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżka zielonego pieprzu,
- szałwia, rozmaryn,
"Mięso obsypujemy ziołami, solą i czarnym pieprzem. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy nieobrany czosnek. Kiedy olej się mocno rozgrzeje, wkładamy mięso i obsmażamy przez 2-3 minuty, obracając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i smażymy 7 minut. Dodajemy kostkę rosołową, wlewamy wino, zwiększamy ogień tak, by wino bulgotało i parowało. Kiedy wino w 2/3 odparuje, przykrywamy garnek. W tym momencie możemy zrobić przerwę (ale nie musimy). Przed podaniem przykrytą polędwicę podgrzewamy na małym ogniu 5-10 minut. Polędwica, pomimo duszenia, będzie ślicznie zrumieniona od zewnątrz i miękka i różowa w środku. Odgrzaną kroimy w plastry grubości 1/2 cm, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy oddzielnie w sosjerce. Jeżeli lubimy sos z zielonym pieprzem, pieprz wrzucamy do garnka w momencie, gdy wlewamy wino. Śmietanę mieszamy w kubeczku, a potem mieszamy z sosem w garnku, po wyjęciu gotowego mięsa.
Do polędwicy podajemy upieczone na maśle w piekarniku (ok. 1 godz.) ziemniaki."
50. Sznycle cielęce w orzechowej panierce
Składniki:
- - 4 sznycle cielęce
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz cayenne lub słodka papryka
- olej i masło do smażenia
"Skropić sznycle sokiem z cytryny, posypać pieprzem cayenne lub słodką papryką. Orzechy sparzyć, obrać ze skórek i drobniutko posiekać. Każdy sznycel umoczyć w rozbełtanym z wodą i solą jajku, obtoczyć w panierce z orzechów i lekko przygnieść ręką. Smażyć na oleju i maśle (pół na pół), po 4 min z każdej strony. Tak samo można usmażyć sznycelki z indyka lub kurczaka.
51. Kotlety schabowe z jabłkami
Składniki:
- - 4 kotlety schabowe,
- 2 łyzki oleju,
- 2 jabłka,
- sok z 1 cytryny,
- 4 połówki orzechów włoskich,
- 4 grube plastry ementalera,
- sól, pieprz, mąka
Podawać z delikatnym sosem z białego wina."
52. Sos z białego wina.
Składniki:
- - 2 szalotki,
- 1 łyżka masła,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyzki tłustej śmietany
53. Schab z morelami
- - 1-1.2 kg schabu środkowego bez kości,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oliwy,
- 20 dag suszonych moreli (lub śliwek bez pestek),
- 2 łyżki tymianku
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
No i masz babo placek! A raczej mięso ... I co tu teraz wybrać?
Dzięki Naleweczko za przepisy!
Na pewno wszystkie je wypróbuje (aczkolwiek oczywiście nie wszystkie teraz )
Póki co, wypróbowywuję przepis na roladki (bez panierki) i córa już wsadza nosek w garnek,
bo ładnie jej pachnie, hihihi....
Dzięki Naleweczko za przepisy!
Na pewno wszystkie je wypróbuje (aczkolwiek oczywiście nie wszystkie teraz )
Póki co, wypróbowywuję przepis na roladki (bez panierki) i córa już wsadza nosek w garnek,
bo ładnie jej pachnie, hihihi....
Pozdrawiam serdecznie