Sos:
- - 1/2 kostki masła
- trzy ząbki posiekanego czosnku
- jedna, spora cebula pokrojona w kosteczkę
- mały słoiczek ,,keczupu włocławek,,
- 1/4 szklanki rosołku z kostki
- 1/4 szklanki cukru (ja daję do smaku, zależy jakie słodkie są powidła)
- szklanki powideł śliwkowych (im ciemniejsze, tym lepsze)
- sól do smaku
Na roztopione i rozgrzane mało wrzucamy cebulę, czosnek i chwileczkę podsmażamy. Kolejno dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.
Podwójną pierś z kurczaka kroimy w paski czy kostkę, obtaczamy w mące z dodatkiem soli i sporej ilości słodkiej papryki - obsmażyć na oliwie. Przełożyć do sosu i dusić razem około pół godziny.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Uwielbiam ten sos i żeby było go więcej robię tak:
- - cała kostka masła
- dwie cebule
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek keczupu
- pół słoika powideł
- pół szklanki rosołku
- cukier, niecałe pół szklanki
- sól do smaku