Dyptam i ślady poparzenia
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dyptam i ślady poparzenia
Czy ktoś nie wie przypadkiem jak zlikwidować przebarwienia na skórze po oparzeniu dyptamem.
Początkiem czerwca po upalnym dniu - wieczorem robiłam coś na rabatce, gdzie rośnie dyptam - ale od wczesnopopołudniowych godzin był tam już cień.
Po powrocie do domu zauważyłam, że na przedramieniu mam czerwone plamy.
Skojarzyłam, że mnie poparzył dyptam.
Teraz po czasie te plamki są brązowe.
Tyle lat go mam u siebie w ogrodzie, tyle słyszałam o poparzeniach przez niego, ale nie zdawałam sobie sprawy, że może mnie tak załatwić.
Początkiem czerwca po upalnym dniu - wieczorem robiłam coś na rabatce, gdzie rośnie dyptam - ale od wczesnopopołudniowych godzin był tam już cień.
Po powrocie do domu zauważyłam, że na przedramieniu mam czerwone plamy.
Skojarzyłam, że mnie poparzył dyptam.
Teraz po czasie te plamki są brązowe.
Tyle lat go mam u siebie w ogrodzie, tyle słyszałam o poparzeniach przez niego, ale nie zdawałam sobie sprawy, że może mnie tak załatwić.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dyptam i ślady poparzenia
Tez mnie to interesuje bo mam plamy na nogach ( pęd się złamał ) i na ręce.
Z moich doświadczeń wynika jednak że za diabła nie schodzą te plamy.
Plamy zaczęły schodzić mi rok temu dopiero po 2 miesiącach.
Były całe lato !!!
Z moich doświadczeń wynika jednak że za diabła nie schodzą te plamy.
Plamy zaczęły schodzić mi rok temu dopiero po 2 miesiącach.
Były całe lato !!!
- reniazt
Mariolka - toś mnie pocieszyła - no to całe lato trzeba chodzić w bluzkach z rękawami - i to takimi conajmniej do łokcia.

Hallo dziewczyny, ja blizny po dyptamie smarowałam maścią FLEXIDERM (bez recepty), używałam też DEXAPOLCORT ( na receptę) oraz doustnie FLONIDAM. Minęło po trzech - czterech tygodniach. Flexiderm jest też rewelacyjny na wszelkie zmiany skórne po ugryzieniach przez komary, meszki i inne paskudztwa.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- reniazt
Aga - zaczęłaś to leczyć zaraz po oparzeniu?
Bo ja te ślady mam już ponad miesiąc - myślałam, że może same zejdą.
Bo ja te ślady mam już ponad miesiąc - myślałam, że może same zejdą.
Reniu, na drugi dzień. Skoro Ty masz to już od miesiąca, to raczej posmaruj Flexidermem. Ja najpierw pryskałam Dexapolcortem, a później, jak się zrobił strupek, to właśnie Flexiderm stosowałam.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- reniazt
Aguś - ja na szczęście nie miałam ran i nie robiły mi się strupki.
Mnie jak widać tylko te liście musnęły po ramieniu i najpierw były te miejsca zaczerwienione, a potem zrobiły się brązowawe plamy. Spróbuje może tym Flexidermem.
Mnie jak widać tylko te liście musnęły po ramieniu i najpierw były te miejsca zaczerwienione, a potem zrobiły się brązowawe plamy. Spróbuje może tym Flexidermem.
To wydaje mi się, że ja miałam gorzej. Najpierw bąble, takie jak przy oparzeniu np. wrzątkiem, potem jak popękały, to w ich miejsce porobiły się strupki, a potem brązowe plamy. Ale minęło i teraz do dyptamu zbliżam się ostrożnie ;)
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
U mnie również wystąpiły zmiany na skórze po dotknięciu dyptana .Dostałam najpierw czerwone plamy a następnie wielkie bąble całkowicie wyglądały jak oparzenie żelazkiem .Lekarz przepisał maśc Flexiderm i tabletki Encorton i polecił abym usunęła niestety dyptana z działki
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli obie z Renią mamy szczęście - tylko brązowe palmy.
Ale ja już postanowiłam - dyptam przesadzę w takie miejsce gdzie nie będę koło niego zbyt często przechodziła.
Moje plamy jak były tak są nadal.
Ale ja już postanowiłam - dyptam przesadzę w takie miejsce gdzie nie będę koło niego zbyt często przechodziła.
Moje plamy jak były tak są nadal.
- reniazt
Mariolka - ja to się martwiłam jednak na zapas.
Przystawiałam się do kupienia Flexidermu - a tu niespodzianka. Już na ręce u mnie nie ma najmniejszego śladu.
Martwiłam się, że pod wpływem słońca te plamy będą ciemniejsze - skutek jednak zupełnie odwrotny - wszystko zniknęło. Troche słońca i kąpiel w basenie - i po sprawie.
Jednak natura sama czasami daje radę.
Przystawiałam się do kupienia Flexidermu - a tu niespodzianka. Już na ręce u mnie nie ma najmniejszego śladu.
Martwiłam się, że pod wpływem słońca te plamy będą ciemniejsze - skutek jednak zupełnie odwrotny - wszystko zniknęło. Troche słońca i kąpiel w basenie - i po sprawie.
Jednak natura sama czasami daje radę.
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
reniazt Zobaczę jak u mnie będzie z plamami .Właśnie jutro jadę nad morze i mam oczywiście w planach opalanie ,zobaczymy czy zejdą ,chociaż lekarz mnie przeszczega że mogą byc jeszcze bardziej widoczne.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Wracam do wątku, aby przestrzec szczególnie w słoneczne dni przed dyptamem. Ostatnio poparzyłem się ta rośliną, a wystarczyło, że dotknąłem nasienników podczas plewienia . Teraz mam za swoje i mam czerwone plamy z bąblami. Masakra. Zapisałem sobie ten lek flexiderm i będzie kuracja 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
witam
Przyłączam się do grona poparzonych
i ostrzegam.
Mnie to spotkało przy plewieniu w upalny dzień klombu gdzie były posadzone dwa dyptamy już dość dużych rozmiarów, na domiar złego polazłem tam w samych spodenkach.
Efekt był taki, że ręce nogi trochę brzucha i pleców miałem w bąblach z surowicą w środku o grubości około 1 cm. Skojarzyłem dopiero po fakcie. Wiedziałem że takie efekty daje barszcz sosnowskiego, którego w okolicy też nie brakuje, ale o dyptamie wiedziałem to co ogólnie jest dostępne.
Skończyło się na wizycie na izbie przyjęć szpitala. Lekarka na ilość poparzeń od razu zaproponowała 7 dni szpitala. Ale ubłagałem pod hasłem zniesienia jaja, więc skończyło się na zastrzykach przez 7 dni i smarowidłach. Po 1 1/2 miesiąca się zagoiło.
Przyłączam się do grona poparzonych

Mnie to spotkało przy plewieniu w upalny dzień klombu gdzie były posadzone dwa dyptamy już dość dużych rozmiarów, na domiar złego polazłem tam w samych spodenkach.
Efekt był taki, że ręce nogi trochę brzucha i pleców miałem w bąblach z surowicą w środku o grubości około 1 cm. Skojarzyłem dopiero po fakcie. Wiedziałem że takie efekty daje barszcz sosnowskiego, którego w okolicy też nie brakuje, ale o dyptamie wiedziałem to co ogólnie jest dostępne.
Skończyło się na wizycie na izbie przyjęć szpitala. Lekarka na ilość poparzeń od razu zaproponowała 7 dni szpitala. Ale ubłagałem pod hasłem zniesienia jaja, więc skończyło się na zastrzykach przez 7 dni i smarowidłach. Po 1 1/2 miesiąca się zagoiło.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2016, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krzew Mojżesza, Dyptam jesionolistny, Dictamnus fraxinell
Również ostrzegam by uważać pracując przy dyptamie. Poparzenie przygasło po 2 miesięcznym leczeniu, a ciemne bliznowe plamy utrzymywały się ponad rok.
Miałem sporo chętnych na sadzonki dyptamu - ale tylko do momentu jak zobaczyli moje oparzenia. Przebarwienia na skórze nóg mam do tej pory (po 4 latach).

Miałem sporo chętnych na sadzonki dyptamu - ale tylko do momentu jak zobaczyli moje oparzenia. Przebarwienia na skórze nóg mam do tej pory (po 4 latach).