Witam wszystkie Odchudzaczki
Dieta Protal działa... jak najbardziej. Widziałam efekty na wielu ludziach, w różnym wieku od 17 do 60 lat. Moja przygoda z odchudzaniem trwa juz od wielu lat z różnym skutkiem niestety (
tutaj to opisałam ).
30 listopada 2009 zaczęłam dietę dr Dukana. W pierwszej fazie uderzeniowej (5 dni) zrzuciłam 3 kg, mój M 4 kg. Ale nie czułam się dobrze, objawy jakie są opisywane jako "normalne" na początku diety, niestety utrzymywały się cały czas, tzn.: ciągły niesmak w ustach, nieprzyjemny oddech, zaparcia, uczucie jakbym była napchana suchymi trocinami, ból głowy itp. Stosowałam się bardzo rygorystycznie do zasad. Objawy mijały tylko w czasie dni białka+warzywa, w czasie której także obserwowałam niewielkie spadki wagi. Tak więc doszłam do wniosku, że skoro efekty są też na tej fazie b+w, to ja przy niej zostanę na stałe, fazę białkową stosując od czasu do czasu, np. raz w tygodniu. I tak właśnie stosuję od jakiegoś czasu, chudnę nadal... Pozwalam sobie 2-3 razy w tygodniu na jakiś owoc - co w II fazie Protalu jest zabronione, a czego mi baaaardzo brakowało.
Odrzucilismy natomiast całkowicie: wszelkie potrawy mączne, kasze, ryż itd., warzywa zawierające skrobię, mięso wieprzowe (czasem bardzo chudy schab lub szynka), tłuszcz zwierzęcy, olej i oliwa ograniczone do minimum. Nie liczę kalorii, ale myślę, że wciągu dnia nie zjadam więcej niż 1000-1200 kalorii. Nie pisze tego wszystkiego, że Was zniechęcić do tej diety, bo wiem że przynosi efekty i nie wszyscy mieli takie jak ja problemy. Każdy musi sobie indywidualnie dobrać dietę i rozsądnie ją stosować.
Do dzisiaj zrzuciłam na stałe mam nadzieję 8 kg, jeszcze tylko 22 i będzie super
W moim kulinarnym wątku zamieszczam odchudzone przepisy, zapraszam... i jeśli macie ochotę to wrzucajcie tam tez własne pomysły
A tu jeszcze inne strony:
Przykładowe jadłospisy na różne fazy diety Protal
aha.. dieta cud: jesz co chcesz, ile chcesz i kiedy chcesz... i cud jest wtedy jak schudniesz
Mój suwak: