Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Danusiu - przepis na farsz do ruskich poniżej - ale jak mają być na Wigilie, to bez tego boczku
Przepis na farsz do pierogów ruskich (pierogi z 0,5 kg mąki)?
? kg ziemniaków,
30 dkg mielonego twarogu,
2 średnie cebule,
5 dag tłuszczu-najlepiej boczku wędzonego (do podsmazenia cebulki)
Boczek wędzony, słoninka ? do stopienia i polania
sól, pieprz, papryka.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić. Dobrze jak ziemniaki są lekko ciepłe, bo wtedy uzyskamy gładką masę.
Pokrojoną na drobno cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z drobno pokrojonego boczku. (boczek można dodać do farszu, albo zostawić, dodatkowo do polania)
Zmielić ser.
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli nadzienie byłoby zbyt suche, dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Farsz powinien być ?wyrazisty?- nie może być mdły.
Pierogi podawać ze skwarkami z boczku lub słoniny, lub podsmażyć, ostudzić i polać gęstą kwaśną śmietaną
Mariolko, nie wiem czy o to Ci chodziło...
Farsz do pierogów z ziemniakami
1,2 kg ziemniaków
30 dkg boczku wedzonego
1 cebula
sól, pieprz
tłuszcz do obsmażenia (słonina)
ziemniaki zetrzeć na tarce ,tak jak na placki ziemniaczane.
dodać sól, pieprz
wędzonkę pokroić w drobną kostkę i zesmażyć.
pokrojoną na drobno cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z boczku..
dodać starte ziemniaki i obsmażać z każdej strony podkładając stopiony tłuszcz do momentu aż farsz nie będzie surowy.
doprawić na ostro solą i pieprzem i odrobiną papryki.
Wystudzonym farszem napełnić pierogi (powinnym być większe niż tradycyjne pierogi), ugotować.
Ugotowane pierogi można podawać polane tłuszczem ze skwarkami, albo po ostudzeniu, odsmażane na patelni.
Przepis na farsz do pierogów ruskich (pierogi z 0,5 kg mąki)?
? kg ziemniaków,
30 dkg mielonego twarogu,
2 średnie cebule,
5 dag tłuszczu-najlepiej boczku wędzonego (do podsmazenia cebulki)
Boczek wędzony, słoninka ? do stopienia i polania
sól, pieprz, papryka.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić. Dobrze jak ziemniaki są lekko ciepłe, bo wtedy uzyskamy gładką masę.
Pokrojoną na drobno cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z drobno pokrojonego boczku. (boczek można dodać do farszu, albo zostawić, dodatkowo do polania)
Zmielić ser.
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli nadzienie byłoby zbyt suche, dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Farsz powinien być ?wyrazisty?- nie może być mdły.
Pierogi podawać ze skwarkami z boczku lub słoniny, lub podsmażyć, ostudzić i polać gęstą kwaśną śmietaną
Mariolko, nie wiem czy o to Ci chodziło...
Farsz do pierogów z ziemniakami
1,2 kg ziemniaków
30 dkg boczku wedzonego
1 cebula
sól, pieprz
tłuszcz do obsmażenia (słonina)
ziemniaki zetrzeć na tarce ,tak jak na placki ziemniaczane.
dodać sól, pieprz
wędzonkę pokroić w drobną kostkę i zesmażyć.
pokrojoną na drobno cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z boczku..
dodać starte ziemniaki i obsmażać z każdej strony podkładając stopiony tłuszcz do momentu aż farsz nie będzie surowy.
doprawić na ostro solą i pieprzem i odrobiną papryki.
Wystudzonym farszem napełnić pierogi (powinnym być większe niż tradycyjne pierogi), ugotować.
Ugotowane pierogi można podawać polane tłuszczem ze skwarkami, albo po ostudzeniu, odsmażane na patelni.
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10362
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Hania, Ty mnie wykończysz... czy te oczy mogą kłamać, ależ skąd...
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10362
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
Rehabilitując się w wątku kuchennym, proszę Ewuniu,
oto przepis na kulebiak Generałowej Kickiej :P
oto przepis na kulebiak Generałowej Kickiej :P
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave Twoje ciasto mandarynkowe po prostu genialne, dziękuję za przepis, wczoraj upiekłam i z trudem udało mi się ukryć jeden kawałek do dzisiaj - i dzisiaj jest jeszcze lepsze, chyba powinno przeleżeć przez noc. Zapach cudowny w całym domu
ale...mi siadło jak wyjęłam z pieca, może wiesz dlaczego? dałam 20 dkg migdałów zamiast 25,
nie bardzo jestem specem od ciast, rzadko piekę słodkości, udaje mi się zawsze tylko sernik i drożdżówka...
może są jakieś tajemne sposoby żeby nie siadło, może znajdziesz chwilkę w tym gorącym okresie i podpowiesz
a i rolada szpinakowo-łososiowa niebo w gębie
ale...mi siadło jak wyjęłam z pieca, może wiesz dlaczego? dałam 20 dkg migdałów zamiast 25,
nie bardzo jestem specem od ciast, rzadko piekę słodkości, udaje mi się zawsze tylko sernik i drożdżówka...
może są jakieś tajemne sposoby żeby nie siadło, może znajdziesz chwilkę w tym gorącym okresie i podpowiesz
a i rolada szpinakowo-łososiowa niebo w gębie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1179
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Małe co nieco od Ave ...
Jesteś niesamowita
podziwiam!! jeszcze raz podziwiam.
siedzę i korzystam z przepisów na świąteczne dania
ale jesteś zdolna !
jak miałabym do wyboru gary czy łopata ,to oczywiście wybrałabym łopatę.
A Ty i gary i łopata i wszystko wychodzi cudnie.
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
podziwiam!! jeszcze raz podziwiam.
siedzę i korzystam z przepisów na świąteczne dania
ale jesteś zdolna !
jak miałabym do wyboru gary czy łopata ,to oczywiście wybrałabym łopatę.
A Ty i gary i łopata i wszystko wychodzi cudnie.
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Monka , miło mi bardzo, że w takim dobrodziejstwie przepisów Na naszym Forum wybrałaś ciasto mandarynkowe i że spełniło Twoje oczekiwania
Ciasta potrafią "usiąść" kiedy zbyt szybko stygną - warto dac im troche czasu na spokojne obniżenie temperatury - ja radze sobie w ten sposób, że przez pierwsze 15 minut nie otwieram piekarnika, a potem lekko uchylam...
To ciasto , nawet jak "przysiądzie" nie traci nic ze smaku
Kajpej - ja teraz częściej wybieram łopatę niż gary... to przez to Forum
Hanuś, za kulebiaczka
Ciasta potrafią "usiąść" kiedy zbyt szybko stygną - warto dac im troche czasu na spokojne obniżenie temperatury - ja radze sobie w ten sposób, że przez pierwsze 15 minut nie otwieram piekarnika, a potem lekko uchylam...
To ciasto , nawet jak "przysiądzie" nie traci nic ze smaku
Kajpej - ja teraz częściej wybieram łopatę niż gary... to przez to Forum
Hanuś, za kulebiaczka
-
- 500p
- Posty: 961
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki-Budy Barcząckie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ave wydaje mi się że tak to chyba będzie to czego szukam jak zrobie to potwierdzę
Re: Małe co nieco od Ave ...
Dzięki Ave, wiesz to była próba przedświąteczna..........bardzo udana, teraz będę ostrożniejsza z wyjmowaniem i chyba muszę podwoić składniki masz rację, że jak siadło to bez znaczenia, ale było go mniej
Nie widzę w Twoim spisie chleba, czyżbyś nie próbowała sama takiego pachnącego na zakwasie?
Nie widzę w Twoim spisie chleba, czyżbyś nie próbowała sama takiego pachnącego na zakwasie?
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Re: Małe co nieco od Ave ...
Chleba na zakwasie nie robiłam, jakoś nie miałam śmiałości ;) ale robiłam chleb z ziarnami, na drożdżach.
Teraz nie mam tyle czasu na pichcenie, co kiedyś... ogródek pochłonął mnie zupełnie
Teraz nie mam tyle czasu na pichcenie, co kiedyś... ogródek pochłonął mnie zupełnie
Re: Małe co nieco od Ave ...
zobaczymy jak Ci mąż zbuduje kuchnię letnią mnie tak mój urządził cobym połączyła przyjemne z pożytecznym
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Posty: 7484
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Małe co nieco od Ave ...
Ciasto jest bez jaj. Tylko mąka, twaróg, masło. Sadzę ,że jak każde kruche można zamrozić , ale...ja jeszcze tego nie robiłam . Moi domowi ciastko-pożeracze zawsze zżerają "na pniu" wszystko, nie ma czego zamrażaćmenia pisze:Ewelinko dziękuję
Tak ściślej to chodziło mi czy te gotowe ciasteczka można zamrozić ;) I to jest ciasto bez jaj?
Re: Małe co nieco od Ave ...
No to robimy o dobre,wiejskie jajeczka trudno ;).Ewelina pisze:Ciasto jest bez jaj. Tylko mąka, twaróg, masło. Sadzę ,że jak każde kruche można zamrozić , ale...ja jeszcze tego nie robiłam . Moi domowi ciastko-pożeracze zawsze zżerają "na pniu" wszystko, nie ma czego zamrażaćmenia pisze:Ewelinko dziękuję
Tak ściślej to chodziło mi czy te gotowe ciasteczka można zamrozić ;) I to jest ciasto bez jaj?
Dzięki Ewelinko