Kuchnia śląsko Halżbiytki
- kuleczka
- 200p
- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elizabetko , doczekałam się wreszcie Z imbirem nie mam za bardzo doświadczenia, może ktoś jednak zachwali
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Kuleczko zapraszam Ciebie i wszystkich chętnych do wstawiania sprawdzonych śląskich przepisów i innych tyż.
Bardzo mi miło, że się ucieszyłaś.
Bardzo mi miło, że się ucieszyłaś.
- mar33
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6331
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżbietko zaglądam ale przepisów nikt nie wstawia, mimo iż mieszkam na Śląsku nie jestem Ślązaczką ale kuchnię bardzo lubie ale śląską
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Chłodno się robi to coś by się zjadło.
Dziś robiłach galet z 2 ratek wieprzowych na warzywach: pietruszka, marchew, seler, natka pietruszki z zegrodki + mrożony lubczyk + przyprawy pieprz i listek laurowy.
Gotować trzeba z 3 godziny i ledwo co ma pykać. Potem skropić cytryną i można zawijać z chlebem żytnim.
Następnym razem spróbuja dać jedna ratka i jedno udko z kurczaka + warzywa. Nigdy tak nie robiłach ale z ratek trochę za mało jest mięsa.
Dziś robiłach galet z 2 ratek wieprzowych na warzywach: pietruszka, marchew, seler, natka pietruszki z zegrodki + mrożony lubczyk + przyprawy pieprz i listek laurowy.
Gotować trzeba z 3 godziny i ledwo co ma pykać. Potem skropić cytryną i można zawijać z chlebem żytnim.
Następnym razem spróbuja dać jedna ratka i jedno udko z kurczaka + warzywa. Nigdy tak nie robiłach ale z ratek trochę za mało jest mięsa.
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10603
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ha! nigdy tu nie byłam , zapisuję sobie i będę wpadać po ciekawe przepisy, choć gospodyni wątku tu nie zaglądała już długo.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Witaj Misiu.
Wybieram się do mojego wątku coby go uporządkować i napisać co nieco.
Zapraszam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedzinki.
Wybieram się do mojego wątku coby go uporządkować i napisać co nieco.
Zapraszam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedzinki.
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1353
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: KRAKOWSKIE
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elizabetko superowy wątek , przeglądałam masz fajne przepisy, będę wpadać i korzystać z twoich smakowitości
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Mocno cytrynowa Baba Wielkanocna.
Na razie w piekarniku.
Składniki:
5 jaj, 20dkg masła, 22 dkg cukru, 17 dkg mąki pszennej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, otarta skórka z pół cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym (nad parą).Masło wstawić do rozpuszczenia na '3' (skala do 9)
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Do ubitych jaj dodać szczyptę soli.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesiane mąki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jaj.
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem po wysuszeniu zetrzeć na tarce i dodać do ciasta.
Na koniec dodać stopione masło i mieszać aż składniki całkowicie się połączą i ciasto uzyska gładką konsystencję.
Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach 10 minut a potem zmniejszyć do 160 do momentu aż zacznie odstawać od blachy (około 1 godziny). Na wyczucie swojego pieca.
Po upieczeniu polać obficie polewą zrobioną z soku z cytryny i cukru pudru.
Szybki i nieskomplikowany sposób na fajne ciasto.
Na święta dodaję masło ale tak na co dzień łączę masło z margaryną.
Smacznego
Na razie w piekarniku.
Składniki:
5 jaj, 20dkg masła, 22 dkg cukru, 17 dkg mąki pszennej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, otarta skórka z pół cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym (nad parą).Masło wstawić do rozpuszczenia na '3' (skala do 9)
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Do ubitych jaj dodać szczyptę soli.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesiane mąki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jaj.
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem po wysuszeniu zetrzeć na tarce i dodać do ciasta.
Na koniec dodać stopione masło i mieszać aż składniki całkowicie się połączą i ciasto uzyska gładką konsystencję.
Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach 10 minut a potem zmniejszyć do 160 do momentu aż zacznie odstawać od blachy (około 1 godziny). Na wyczucie swojego pieca.
Po upieczeniu polać obficie polewą zrobioną z soku z cytryny i cukru pudru.
Szybki i nieskomplikowany sposób na fajne ciasto.
Na święta dodaję masło ale tak na co dzień łączę masło z margaryną.
Smacznego
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Dostałam od kuzynki królika. Siedzi w zamrażalniku (zaraz będę go wyciagać).
Chciałabym go jutro moim głodomorom jakoś przyrządzić. Jest to pierwszy królik w rodzinie.
Mam zamiar go poporcjować, oprószyć jakimiś przyprawami ( ) i przyrumienić na maśle.
A potem ułożyć w brytfance, dodać kapustę kiszoną i piec w piekarniku jakąś godzinkę....może wystarczy.
Chciałabym podać go z kluskami śląskimi albo z czornymi ( z dodatkiem surowych ziemniaków).
Wiem...nie taki królik straszny ale jakoś się go boję ....Kochani ratujcie.
Chciałabym go jutro moim głodomorom jakoś przyrządzić. Jest to pierwszy królik w rodzinie.
Mam zamiar go poporcjować, oprószyć jakimiś przyprawami ( ) i przyrumienić na maśle.
A potem ułożyć w brytfance, dodać kapustę kiszoną i piec w piekarniku jakąś godzinkę....może wystarczy.
Chciałabym podać go z kluskami śląskimi albo z czornymi ( z dodatkiem surowych ziemniaków).
Wiem...nie taki królik straszny ale jakoś się go boję ....Kochani ratujcie.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elusia moja synowa moczy 2 dni w maślance królika, a potem normalnie na piecu go dusi .Oczywiście dużo czosnku ,sól papryka.Ja go tylko nasmaruję czosnkiem i solą i tak leży czasem 2 dni albo zaraz jak go kupię poćwiartkuję i zaraz go przyprawiam to wtedy bardziej przechodzi czosnkiem i solą .Jednak mój wnuk twierdzi ,że przed mrożeniem mięsa się nie przyprawia.No cóż kucharz trza mu wierzyć .Godzinka na piecu starczy ja do piekarnika nie wkładam, ale możesz go tak dusić.SMACZNEGO Czemu kiszono kapusta nigdy nie słyszałam ,ale może być dobre czemu nie
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Jadźko dzięki za podzielenie się przepisem . Na pewno kiedyś spróbuja bo my już po obiedzie. Tym bardziej z czosnkiem to na mus.
Królik wyszedł bardzo dobrze.
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.
Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.
Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie
Tak się cieszę, że wszystkim smakowało.
Królik wyszedł bardzo dobrze.
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.
Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.
Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie
Tak się cieszę, że wszystkim smakowało.