Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Posty: 241
Od: 28 kwie 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elizabetko ;:168 , doczekałam się wreszcie :tan Z imbirem nie mam za bardzo doświadczenia, może ktoś jednak zachwali :wit
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Kuleczko zapraszam Ciebie i wszystkich chętnych do wstawiania sprawdzonych śląskich przepisów i innych tyż. :wink: :lol:

Bardzo mi miło, że się ucieszyłaś. ;:168
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6331
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elżbietko zaglądam ale przepisów nikt nie wstawia, mimo iż mieszkam na Śląsku nie jestem Ślązaczką ale kuchnię bardzo lubie :heja ale śląską ;:7
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Posty: 219
Od: 12 maja 2010, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Zaznaczam wątek
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Chłodno się robi to coś by się zjadło.
Dziś robiłach galet z 2 ratek wieprzowych na warzywach: pietruszka, marchew, seler, natka pietruszki z zegrodki + mrożony lubczyk + przyprawy pieprz i listek laurowy.
Gotować trzeba z 3 godziny i ledwo co ma pykać. Potem skropić cytryną i można zawijać z chlebem żytnim.
Następnym razem spróbuja dać jedna ratka i jedno udko z kurczaka + warzywa. Nigdy tak nie robiłach ale z ratek trochę za mało jest mięsa.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10603
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

:wit Ha! nigdy tu nie byłam , zapisuję sobie i będę wpadać po ciekawe przepisy, choć gospodyni wątku tu nie zaglądała już długo.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Witaj Misiu. :D
Wybieram się do mojego wątku coby go uporządkować i napisać co nieco.
Zapraszam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedzinki. ;:196
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1353
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: KRAKOWSKIE

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elizabetko ;:168 superowy wątek , przeglądałam masz fajne przepisy, będę wpadać i korzystać z twoich smakowitości ;:36
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Witaj Cię serdecznie Wandziu . :wit
Zapraszam na sałatkę wiosenną. Twarożek, rzodkiewka (kupna) a listki czosnku niedźwiedziego i szczypiorek z zegrodki.

Życzę smacznego. ;:137
Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Mocno cytrynowa Baba Wielkanocna.
Na razie w piekarniku. :D

Obrazek

Składniki:
5 jaj, 20dkg masła, 22 dkg cukru, 17 dkg mąki pszennej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, otarta skórka z pół cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli


Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym (nad parą).Masło wstawić do rozpuszczenia na '3' (skala do 9)
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Do ubitych jaj dodać szczyptę soli.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesiane mąki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jaj.
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem po wysuszeniu zetrzeć na tarce i dodać do ciasta.
Na koniec dodać stopione masło i mieszać aż składniki całkowicie się połączą i ciasto uzyska gładką konsystencję.
Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach 10 minut a potem zmniejszyć do 160 do momentu aż zacznie odstawać od blachy (około 1 godziny). Na wyczucie swojego pieca.
Po upieczeniu polać obficie polewą zrobioną z soku z cytryny i cukru pudru.
Szybki i nieskomplikowany sposób na fajne ciasto. :wink:
Na święta dodaję masło ale tak na co dzień łączę masło z margaryną.

Smacznego ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Dostałam od kuzynki królika. Siedzi w zamrażalniku (zaraz będę go wyciagać).
Chciałabym go jutro moim głodomorom jakoś przyrządzić. Jest to pierwszy królik w rodzinie. :wink:

Mam zamiar go poporcjować, oprószyć jakimiś przyprawami ( ;:180 ) i przyrumienić na maśle.
A potem ułożyć w brytfance, dodać kapustę kiszoną i piec w piekarniku jakąś godzinkę....może wystarczy.

Chciałabym podać go z kluskami śląskimi albo z czornymi ( z dodatkiem surowych ziemniaków).

Wiem...nie taki królik straszny ale jakoś się go boję ;:306 ....Kochani ratujcie. ;:303 ;:180
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 33424
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bytom

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Elusia moja synowa moczy 2 dni w maślance królika, a potem normalnie na piecu go dusi .Oczywiście dużo czosnku ,sól papryka.Ja go tylko nasmaruję czosnkiem i solą i tak leży czasem 2 dni albo zaraz jak go kupię poćwiartkuję i zaraz go przyprawiam to wtedy bardziej przechodzi czosnkiem i solą .Jednak mój wnuk twierdzi ,że przed mrożeniem mięsa się nie przyprawia.No cóż kucharz trza mu wierzyć .Godzinka na piecu starczy ja do piekarnika nie wkładam, ale możesz go tak dusić.SMACZNEGO ;:196 Czemu kiszono kapusta nigdy nie słyszałam ,ale może być dobre czemu nie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

Jadźko dzięki za podzielenie się przepisem ;:196 . Na pewno kiedyś spróbuja bo my już po obiedzie. :lol: Tym bardziej z czosnkiem to na mus. :!:

Królik wyszedł bardzo dobrze. ;:173
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.

Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.

Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie ;:224

Tak się cieszę, że wszystkim smakowało. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”