Pyszności Hanki
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Iza przykro mi,że powidła Ci nie wyszły ale myślę,że na własne życzenie.To jest opinia Dorotki Danio wpisała w moim wątku ogrodowym-pozwoliłam sobie przenieść tutaj
PostWysłany: Sro 17 Wrz 2008 11:09 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Haniu! jesteś wielka! Powidła super, prawie nie ma przy nich pracy. Garnek bez namaczania poszedł do zmywarki. Gotowałam trochę dłużej, bo zrobiłam 1,5 porcji.
Pozdrawiam Dorota
_________________
Ogród za borem
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Dziś napiszę Wam łatwy przepis na brzoskwinie
czas duszenia - 15 min
czas gotowania - 10 min
Dżem brzoskwiniowy
3 kg brzoskwiń
0,5 kg cukier -jeśli ktoś lubi słodkie to wg gustu
sok z jednej cytryny
1 laska wanilii lub 2-3 cukry waniliowe
2 żelfixy
brzoskwinie obrać ze skórki /tak jak obieramy pomidory/ wypestkować,rozdrobnić ,włożyć do garnka podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem 15 min od czasu do czasu mieszając.
Blenderem potraktować podduszone brzoskwinie aby powstała prawie jednolita masa.
Wsypać żelfix dokładnie wymieszać i zagotować.Jak się zagotuje dajemy cukier,sok z cytryny i pokrojoną drobno wanilię i jeszcze gotujemy to 10 min ciągle mieszając.Jeśli się zapieni zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
Gorący dżem wkładamy do słoików
czas duszenia - 15 min
czas gotowania - 10 min
Dżem brzoskwiniowy
3 kg brzoskwiń
0,5 kg cukier -jeśli ktoś lubi słodkie to wg gustu
sok z jednej cytryny
1 laska wanilii lub 2-3 cukry waniliowe
2 żelfixy
brzoskwinie obrać ze skórki /tak jak obieramy pomidory/ wypestkować,rozdrobnić ,włożyć do garnka podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem 15 min od czasu do czasu mieszając.
Blenderem potraktować podduszone brzoskwinie aby powstała prawie jednolita masa.
Wsypać żelfix dokładnie wymieszać i zagotować.Jak się zagotuje dajemy cukier,sok z cytryny i pokrojoną drobno wanilię i jeszcze gotujemy to 10 min ciągle mieszając.Jeśli się zapieni zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
Gorący dżem wkładamy do słoików
Haniu!!!!!!!!!!! Ale się zdenerwowałam!!!!!!Hanka 1 pisze:Iza przykro mi,że powidła Ci nie wyszły ale myślę,że na własne życzenie.To jest opinia Dorotki Danio wpisała w moim wątku ogrodowym-pozwoliłam sobie przenieść tutaj
PostWysłany: Sro 17 Wrz 2008 11:09 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Haniu! jesteś wielka! Powidła super, prawie nie ma przy nich pracy. Garnek bez namaczania poszedł do zmywarki. Gotowałam trochę dłużej, bo zrobiłam 1,5 porcji.
Pozdrawiam Dorota
_________________
Ogród za borem
Jak mi nie wyszły??????? Są przepyszne!!!!!!!!!
To jeszcze raz:
Napisałam wyraźnie Halince, zeby robiła wg Twojego przepisu, bo ja zrobiłam wczoraj tak jak pisałaś, tylko nie miałam sił na wsadzenie do słoików ... i zostawiłąm to na dziś... pomyslalam glupia... podgrzeje i wsadze do sloikow... tylko ze rano zamieszalam!!!!!!!!!!!!! pzryszlam z pracy, wlaczylam kuchenke i przypalilam !!!!! Bo zamieszalam - ale przeciez wyraznie to wczoraj i dzis napisalam!!!!!!!!!
Podsumowujac:
dziewczyny powidla sa przepyszne ale... robcie tak jak Hania napisala.. od razu do słoików i nie kombinujcie jak ja...
ale i tak pychota
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Haneczko oczywisćie że zrobię jesczze raz .. tym razm bez lenia (!!!!!!!!!)Hanka 1 pisze:Iza to zrób jeszcze jedno podejście do śliwkowych a co myślisz o dżemie brzoskwiniowym
Bo powidła są przepyszne!!!
Niestety brzoskwiń nei mam .. chyba, ze kupię.
Ja jestem o tyle w złej sytuacji, że nie lubię zadnych slodkości... robię je TYLKO dla dzieci
ale... lubię wyzwania
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Kochani, wczoraj na kursie zostałam poczęstowana chlebem...własnej roboty, pycha!!! ;:8
Chlebek został upieczony w tradycyjnym ,elektrycznym piekarniku.
Haniu, czy posiadasz przepisy na chleb?
Chlebek został upieczony w tradycyjnym ,elektrycznym piekarniku.
Haniu, czy posiadasz przepisy na chleb?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich
Chlebek,bułki piekę od dawna w domu i tylko taki jemy,bo moja wątroba a teraz i moich domowników nie toleruje ulepszaczy dodawanych do pieczywa z piekarń.
Mam kilka wypróbowanych przepisów na chleb pszenny ,mieszany czy razowy.Wieczorem napiszę Wam super przepis na bułeczki retro i będę wstawiać przepisy na chlebki
Halinko pieczarki marynowane też Ci napiszę.
Teraz jestem w pracy
Chlebek,bułki piekę od dawna w domu i tylko taki jemy,bo moja wątroba a teraz i moich domowników nie toleruje ulepszaczy dodawanych do pieczywa z piekarń.
Mam kilka wypróbowanych przepisów na chleb pszenny ,mieszany czy razowy.Wieczorem napiszę Wam super przepis na bułeczki retro i będę wstawiać przepisy na chlebki
Halinko pieczarki marynowane też Ci napiszę.
Teraz jestem w pracy
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Chleb domowy
1 kg mąki
5 dag drożdży
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
500-700 ml letniej wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki otrąb żytnich
Z drożdży przygotować rozczyn z odrobiną mąki i łyżeczką cukru pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Suche składniki dokładnie wymieszać wbić jaja /troszkę białka rozstawić/ rozczyn i wodę.Wyrabiać jak drożdżowe.Pozostawić do wyrośnięcia.Jak podwójnie zwiększy objętość przełożyć na blaszkę i znów trochę niech podrośnie.
Pieczemy w 180 około 30-40 min.Przed końcem pieczenia smarujemy białkiem wtedy skórka złapie kolor.
Nie kroimy gorącego.
Jeśli ktoś chce bez otrąb to tylko dajemy mniej wody.
1 kg mąki
5 dag drożdży
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
500-700 ml letniej wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki otrąb żytnich
Z drożdży przygotować rozczyn z odrobiną mąki i łyżeczką cukru pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Suche składniki dokładnie wymieszać wbić jaja /troszkę białka rozstawić/ rozczyn i wodę.Wyrabiać jak drożdżowe.Pozostawić do wyrośnięcia.Jak podwójnie zwiększy objętość przełożyć na blaszkę i znów trochę niech podrośnie.
Pieczemy w 180 około 30-40 min.Przed końcem pieczenia smarujemy białkiem wtedy skórka złapie kolor.
Nie kroimy gorącego.
Jeśli ktoś chce bez otrąb to tylko dajemy mniej wody.
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Na specjalne życzenia Halinki
Pieczarki marynowane
3 kg malutkie pieczarki
0,50 kg cebula
0,5 szklanki octu
zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
ziele,pieprz,gorczyca
pieczarki sparzyć /najlepiej robi się to w siatce z frytownicy/ zagotować wodę dodać 0,5 szklanki octu i w tej mieszance zaparzyć chwile pieczarki.Do wody daję ocet wtedy pieczarki nie zmieniają koloru,chociaż nigdy nie są takie bielutkie jak sklepowe
Zagotować wszystkie składniki na zalewę
Pieczarki układamy w słoiku dajemy krążek cebuli i zalewamy Do każdego słoika dajemy łyżeczkę oleju lub oliwy.Pasteryzować 5-7 min
Pieczarki marynowane
3 kg malutkie pieczarki
0,50 kg cebula
0,5 szklanki octu
zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
ziele,pieprz,gorczyca
pieczarki sparzyć /najlepiej robi się to w siatce z frytownicy/ zagotować wodę dodać 0,5 szklanki octu i w tej mieszance zaparzyć chwile pieczarki.Do wody daję ocet wtedy pieczarki nie zmieniają koloru,chociaż nigdy nie są takie bielutkie jak sklepowe
Zagotować wszystkie składniki na zalewę
Pieczarki układamy w słoiku dajemy krążek cebuli i zalewamy Do każdego słoika dajemy łyżeczkę oleju lub oliwy.Pasteryzować 5-7 min
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Bułeczki retro
30 g suchych drożdży lub 75 g żywych
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 szklanki maki pszennej
Drożdże rozpuścić z wodzie z cukrem odstawić na 10 min.Dodać pozostałe składniki i mięsić aż ciasto utworzy miękką i gładką kulę.Przykryć i odczekać aż urośnie /dwukrotnie zwiększy objętość/
Uformować bułeczki /kształt jak kto lubi/ ułożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 15 min /maja być lekko brązowe/
nie wstawiam zdjęcia,bo dziś piekłam chleb jak upiekę retro to wstawię fotkę
30 g suchych drożdży lub 75 g żywych
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 szklanki maki pszennej
Drożdże rozpuścić z wodzie z cukrem odstawić na 10 min.Dodać pozostałe składniki i mięsić aż ciasto utworzy miękką i gładką kulę.Przykryć i odczekać aż urośnie /dwukrotnie zwiększy objętość/
Uformować bułeczki /kształt jak kto lubi/ ułożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 15 min /maja być lekko brązowe/
nie wstawiam zdjęcia,bo dziś piekłam chleb jak upiekę retro to wstawię fotkę