Pyszności Hanki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Halinko zrób tak jak Hania napisała. Ja rano zamieszłam i po pracy myślę.. podgrzeję i do słoiczków. Nastawiłam i przypaliłam garnek buuuuuuuu
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Iza przykro mi,że powidła Ci nie wyszły ale myślę,że na własne życzenie.To jest opinia Dorotki Danio wpisała w moim wątku ogrodowym-pozwoliłam sobie przenieść tutaj
PostWysłany: Sro 17 Wrz 2008 11:09 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Haniu! jesteś wielka! Powidła super, prawie nie ma przy nich pracy. Garnek bez namaczania poszedł do zmywarki. Gotowałam trochę dłużej, bo zrobiłam 1,5 porcji.
Pozdrawiam Dorota
_________________
Ogród za borem
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Dziś napiszę Wam łatwy przepis na brzoskwinie
czas duszenia - 15 min
czas gotowania - 10 min

Dżem brzoskwiniowy

3 kg brzoskwiń
0,5 kg cukier -jeśli ktoś lubi słodkie to wg gustu
sok z jednej cytryny
1 laska wanilii lub 2-3 cukry waniliowe
2 żelfixy

brzoskwinie obrać ze skórki /tak jak obieramy pomidory/ wypestkować,rozdrobnić ,włożyć do garnka podlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem 15 min od czasu do czasu mieszając.
Blenderem potraktować podduszone brzoskwinie aby powstała prawie jednolita masa.
Wsypać żelfix dokładnie wymieszać i zagotować.Jak się zagotuje dajemy cukier,sok z cytryny i pokrojoną drobno wanilię i jeszcze gotujemy to 10 min ciągle mieszając.Jeśli się zapieni zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
Gorący dżem wkładamy do słoików Obrazek
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Hanka 1 pisze:Iza przykro mi,że powidła Ci nie wyszły ale myślę,że na własne życzenie.To jest opinia Dorotki Danio wpisała w moim wątku ogrodowym-pozwoliłam sobie przenieść tutaj
PostWysłany: Sro 17 Wrz 2008 11:09 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Haniu! jesteś wielka! Powidła super, prawie nie ma przy nich pracy. Garnek bez namaczania poszedł do zmywarki. Gotowałam trochę dłużej, bo zrobiłam 1,5 porcji.
Pozdrawiam Dorota
_________________
Ogród za borem
Haniu!!!!!!!!!!! Ale się zdenerwowałam!!!!!!

Jak mi nie wyszły??????? Są przepyszne!!!!!!!!!

To jeszcze raz:

Napisałam wyraźnie Halince, zeby robiła wg Twojego przepisu, bo ja zrobiłam wczoraj tak jak pisałaś, tylko nie miałam sił na wsadzenie do słoików ... i zostawiłąm to na dziś... pomyslalam glupia... podgrzeje i wsadze do sloikow... tylko ze rano zamieszalam!!!!!!!!!!!!! pzryszlam z pracy, wlaczylam kuchenke i przypalilam !!!!! Bo zamieszalam - ale przeciez wyraznie to wczoraj i dzis napisalam!!!!!!!!!

Podsumowujac:

dziewczyny powidla sa przepyszne ale... robcie tak jak Hania napisala.. od razu do słoików i nie kombinujcie jak ja...
ale i tak pychota :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Iza to zrób jeszcze jedno podejście do śliwkowych a co myślisz o dżemie brzoskwiniowym
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Hanka 1 pisze:Iza to zrób jeszcze jedno podejście do śliwkowych a co myślisz o dżemie brzoskwiniowym
Haneczko oczywisćie że zrobię jesczze raz .. tym razm bez lenia (!!!!!!!!!) :)
Bo powidła są przepyszne!!!

Niestety brzoskwiń nei mam .. chyba, ze kupię.

Ja jestem o tyle w złej sytuacji, że nie lubię zadnych slodkości... robię je TYLKO dla dzieci :)
ale... lubię wyzwania :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8778
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post »

Iuś i Haniu będę pamiętać o tym,żeby nie mieszać.Przepis na dżem brzoskwiniowy super,tylko brzoskwiń nie mam,ale zawsze trochę można kupić. :roll: :lol:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Kochani, wczoraj na kursie zostałam poczęstowana chlebem...własnej roboty, pycha!!! ;:8

Chlebek został upieczony w tradycyjnym ,elektrycznym piekarniku.
Haniu, czy posiadasz przepisy na chleb?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8778
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post »

A może Haniu znasz przepis na marynowane pieczarki :?: Zięć ten z Krymu uwielbia je i chciał,aby córcia robiła je,wiec potrzebuję przepis. :D
Agnieszko, moja znajoma piecze różne bułki i chlebki,jadłam jej chleb,bardzo smaczny,zapytam o przepisy to napiszę.Hania być może też zna jakiś przepis.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Witam Wszystkich
Chlebek,bułki piekę od dawna w domu i tylko taki jemy,bo moja wątroba a teraz i moich domowników nie toleruje ulepszaczy dodawanych do pieczywa z piekarń.
Mam kilka wypróbowanych przepisów na chleb pszenny ,mieszany czy razowy.Wieczorem napiszę Wam super przepis na bułeczki retro i będę wstawiać przepisy na chlebki
Halinko pieczarki marynowane też Ci napiszę.
Teraz jestem w pracy
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Chleb domowy

1 kg mąki
5 dag drożdży
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
500-700 ml letniej wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki otrąb żytnich

Z drożdży przygotować rozczyn z odrobiną mąki i łyżeczką cukru pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Suche składniki dokładnie wymieszać wbić jaja /troszkę białka rozstawić/ rozczyn i wodę.Wyrabiać jak drożdżowe.Pozostawić do wyrośnięcia.Jak podwójnie zwiększy objętość przełożyć na blaszkę i znów trochę niech podrośnie.
Pieczemy w 180 około 30-40 min.Przed końcem pieczenia smarujemy białkiem wtedy skórka złapie kolor.
Nie kroimy gorącego.
Jeśli ktoś chce bez otrąb to tylko dajemy mniej wody. Obrazek
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Na specjalne życzenia Halinki

Pieczarki marynowane

3 kg malutkie pieczarki
0,50 kg cebula
0,5 szklanki octu

zalewa

5 szklanek wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
ziele,pieprz,gorczyca

pieczarki sparzyć /najlepiej robi się to w siatce z frytownicy/ zagotować wodę dodać 0,5 szklanki octu i w tej mieszance zaparzyć chwile pieczarki.Do wody daję ocet wtedy pieczarki nie zmieniają koloru,chociaż nigdy nie są takie bielutkie jak sklepowe
Zagotować wszystkie składniki na zalewę
Pieczarki układamy w słoiku dajemy krążek cebuli i zalewamy Do każdego słoika dajemy łyżeczkę oleju lub oliwy.Pasteryzować 5-7 min
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Bułeczki retro
30 g suchych drożdży lub 75 g żywych
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 szklanki maki pszennej
Drożdże rozpuścić z wodzie z cukrem odstawić na 10 min.Dodać pozostałe składniki i mięsić aż ciasto utworzy miękką i gładką kulę.Przykryć i odczekać aż urośnie /dwukrotnie zwiększy objętość/
Uformować bułeczki /kształt jak kto lubi/ ułożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 15 min /maja być lekko brązowe/

nie wstawiam zdjęcia,bo dziś piekłam chleb jak upiekę retro to wstawię fotkę
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”