Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Beatko, cieszę się że TU trafiłaś. Wspólnymi siłami stworzymy wątek ze zdrowymi przepisami, radami..
Od pewnego czasu oglądam wraz z rodziną program w TVN Style pt "Wiem co jem". Bardzo ciekawy , ale też przerażający. Jednym słowem do sklepów powinniśmy chodzić zaopatrzeni w lupę aby odczytać składy produktów. W większości napisane niezmiernie małą trzcionką. I nie bez powodu. Nie ma się po prostu czym pochwalić.
Właśnie najbardziej do serca wziął sobie te infotmacje mój syn (prawie 18-latek) i czyta zapamiętale wszystkie etykiety. Czasem mam z nim problem, bo nie chce czegoś tam zjeść, bo ma w składzie to czy tamto. Z jogurtami jest podobnie. Oprócz dodanych żeli, środków konsewujących, aromatów i barwników, znajdują się jakieś dziwne dodatki. Teraz nie mam problemu . Owoce już niedługo z ogrodu i jogurty będą owocowe :D

Nie tylko jogurty mają w składach masę dodatków. Współpracuję z firmą produkującą przyprawy. Aż się za głowę złapałam po odczytaniu pełnej oferty" dodatków funkcjonalnych" dla zakładów masarskich. Już mnie nie kuszą wędliny, pasztety i inne przetworzone produkty mięsne . Moi panowie już w 99% na diecie bezmięsnej z własnej woli. Ja się czasem łamię, ale też już mi coraz łatwiej przejść obok "pachnącej" szyneczki :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Olu ja jadam mięsko ale własnego wyrobu . Wolę upiec kawałek mięska niż mam jeść cos co w ciemności się świeci. Po przeprowadzce na wieś kupiłam kilka kurek zielononóżek, kozę a teraz mam zamiar jeszcze hodować króliki. Cała okolica miała zabawę jak uczyłam się doić kozę a do dzisiaj sąsiedzi opowiadają jak to mój M zabija kurę :;230 :;230 :;230 ale cóż wszystkiego w życiu trzeba się nauczyć. :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja polecam nie oglądać programu wiem co jem. Program sponsorowany. Postać kontrowersyjna po przegranych sprawach sądowych. Niczego nie zmieni poza wprowadzaniem ludzi w zamęt. W każdej roślinie i tak jest chemia (opryski i super nawozy), a żywność posiada atest, dopuszczenie do spożycia. Kiedyś jeden producent oleju pisał, że ten jego jest bez cholesterolu.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, ja jestem jednak za oglądaniem i wyciąganiem wniosków. Pewnie nie wszytko trzeba brać do siebie i się stosować, ale jest tam poruszanych wiele tematów, na które wcześniej nie zwracałam uwagi. Np. kupując masło zawsze sugerowałam się ilością procentową tłuszczu. Wybierałam to z 82%. Niby racja, ale nigdy już nie doczytywałam jaki to tłuszcz. I czasem okazuje się , że zmieszany z roślinnym. Taki mały psikus producenta, a jednak dla konsumenta to oszustwo. Ja nie kapryszę tak bardzo, bo i margarynę taką do smarowania czasem kupię. Moi panowie natomiast tylko prawdziwe masło.
Generalna zasada, to czytać etykiety ze składem i wszystko jasne. Potem wybrać sobie ulubionych producentów i oby nie zwariować :D

Olej bez cholesterolu czy inne takie kwiatki marketingowe traktuję z lekkim rozbawieniem. Śmiejmy się z tego i bądźmy świadomi co możemy wcinać bez obaw ;:132

To jest tylko fragment oferty dla przemysłu mięsnego. Potem idzie cała gama aromatów, barwników do wędlin, pasztetów. Z każdego mięsa można zrobić przy ich pomocy dowolną kiełbasę :D
Maltodekstryna
Glukoza krystaliczna
Emulgator (dawkowanie 3-5 g/kg)
Barwnik do wędzonek wyrobów blokowych
Barwnik do wyrobów homogenizowanych
Askorbinian sodu
Izoaskorbinian sodu
Glutaminian sodu
Żelatyna spożywcza 180 BLOOM
Mąka ziemniaczana
Błonnik PSZENNY WF 200
Skrobia modyfikowana żelująca na zimno
Mix do wędlin surowych
Mix do wędlin
Barwnik Annato - barwnik do jelit
Karmel - barwnik płynny
Karmel - barwnik (proszek)
Pasztet combi - preparat do pasztetu
Pasztet mix - preparat do pasztetu
Brifizol - Mieszanka fosforanowa
Karagen - do solanki zalewowej
Fresh XXX ? preparat wydłużający trwałość
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Jestem bardzo świadoma tych dodatków, ponieważ z przemysłem tym razem piekarniczo-cukierniczym jest związaną moja rodzina. Też kupuje chleb na zakwasie, ale często piekarnia nie dopilnuje procesu technologicznego i wychodzi im glina po której boli żołądek. Inni sypią proszki i uchwala się puszystością chemiczna. Ale nie damy rady pominąć tego wszystkiego. sama sieję zieleninki na działce, a na moim biurku leży pismo (decyzja środowiskowa) o zakazie produkcji do 60 metrów od drogi DK1. Ten metraż w tym roku przybliży się do mojego ogrodu. Śląska żywność cała jest skażona , ale nie ma żywności nie zdrowej. Dopuszczona = zdrowa. Niektórzy zastanawiają jak my tu możemy mieszkać. Możemy ale chorujemy, a jaki mamy wybór. Ja się tu przeprowadziłam za mieszkaniem i tak zostało.
Ale pochwalam Twój wątek. Z jednym masłem jest tak sprytnie, że na opakowaniu nie ma słowa masło tylko śmietankowe. Kiedyś kwaśne mleko wyprodukowane z mleka od krówki było pyszne, ale jakoś dostęp do takiego mleka zmalał. Znam przypadki, że ktoś chciał donosić pod drzwi jak za dawnych lat, ale sanepid nie wydał zezwolenia. Ja choruję na słodką chorobę, wiec dla mnie żywność ma inne przeliczniki. Czasem ugotuję pyszne szyneczki, ale to i tak wysoki ma IG, chlebek każdy dla mnie ma węglowodany czyli cukier. Muszę więc minimalizować.
Wszystka żywność zapaczkowania jest posypana chemią. Niby higienicznie ale coś za coś. Mleko ma pół roku gwarancji nie znam takiej krowy.
Wiec żyjmy jak najmniej problemowo, żeby nie zwariować.
Niedawno w powietrzu mieliśmy 1400 razy przekroczony pył zawieszony. Więc małe ma znaczenia masło czy margaryna.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Krystyna
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Właśnie przywieźli jogurtownicę . Jutro z rana nastawiam zobaczymy co z tego będzie. ;:224 ;:224 ;:224
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Witaj AAleksandra, całkiem fajne niektóre :wink: przepisy. Piszesz, że myślicie o rzuceniu mięsa. Pochwalam. Ja z mężem już to zrobiliśmy. Teraz jest dobry czas na odtrucie organizmu z toksyn :uszy
Kasia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie serdecznie,

Krysiu, nie zazdroszczę powietrza i gleby w waszym regionie. Od dawna się o tym mówi i pisze. Niestety z żywnością też nie jest najlepiej. Doganiamy ?zachód? niestety z tej niezbyt chlubnej strony. Marzy mi się powrót do nieskażonej żywności, do sprzedających babuszek swe towary na ryneczkach. Niestety wszystko się tępi .Hipermarkety niszczą rozwój małej przedsiębiorczości. Och , już nie będę narzekać, tylko będę sadziła własne warzywka (tyle mogę zrobić), będę dalej piekła chlebek i postaram się kupować lokalne wyroby oraz produkty.

Beatko, mam nadzieję że produkcja jogurtu się powiodła. U mnie starszym jogurtowym został M

Kasiu, dziękuję. Z braku czasu moje posiłki są niezbyt wykwintne, ale i taka prosta kuchnia (codzienna) mam nadzieję kogoś zainspiruje do zaczerpnięcia pomysłu. My też już nie jemy mięsa. Nawet drób został wyeliminowany. Ostatnio nawet kicia nie za bardzo gustuje w piersi kurczaka. To jest dziwne, ale podejrzewam, że być może kurczaki były faszerowane jakimś świństwem. Kot ma lepsze rozeznanie. Tylko co ja jej dam do jedzenia. Puszek i saszetek nie lubi. Ryba została i sucha karma.
My jeszcze z menu ryb się nie wyrzekliśmy, bo choć coraz trudniej zdobyć świeżą i dobrą rybę, to nadal próbujemy.

A teraz wcześniej wspomniany przepis na placki ziemniaczane z kaszą gryczaną. Zdecydowanie lepiej nam smakują niż te wyłącznie ziemniaczane.

Produkty raczej ?na oko?. Placki chyba każdy już smażył.
Obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kopiastą łyżkę mąki, jedno jajko oraz ugotowaną (jeden woreczek) kaszę gryczaną. Poszatkować pęczek natki pietruszki i zmieszać z z masą . Posolić, popieprzyć i dodać szczyptę cukru. Smażyć jak zwykłe placki. Podawać z sosem na bazie jogurtu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Super smaczne,już takie robiłam.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieprawdaż Grażyko :D Zupełnie inaczej smakują niż tradycyjne. W sezonie można także do ziemniaków dodać strarta cukinie. Wtedy są delikatniehsze w smaku.

Jeszcze podrzucę pomysł na KOTLETY RYBNE

Filet z ryby zmielić z cebulką w maszynce. Ja mielę w blenderze. Dodałam natkę pietruszki. Do powstałej masy dodajemy jajko, sól, pieprz. Dodaję specjalną mieszankę do ryb, w której zawarty jest imbir i mięta. Nastepnie dosypujemy trochę startej bułki. Tarta sucha bułka doskonale pochłania wodę zawartą w rybach (szczególnie rozmrażanych). Masa wtedy nie jest lejąca doskonale daje się formować w kotleciki. Obtoczyć tartą bułką i na gorący olej. Smażyć do zrumienienia po obu stronach. Następnie dolać na patelnię trochę wody aby sporządzić sos. Pokroić cebulę w wiórka i 2 ząbki czosnku. Dodać łychę koncentratu pomidorowego oraz innych przypraw do smaku. Rybę wolę robić na łagodnie. Z przyprawami nie szaleję. Poddusić na małym ogniu aż zrobi się sosik a cebula zmięknie. Można także dodać słodką paprykę pokrpjoną w paseczki.
Tak wygląda masa (farsz) na kotlety. Już usmażonych nie cyknęłam, bo moi panowie czekali na papu i wisieli mi nad garnkami.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Aleksandro, pragnę złożyć Ci życzenia
zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,
przeżytych w spokoju i zadumie,
obfitości na Świątecznym stole,
smacznego jajka oraz wiosennego nastroju
w rodzinnym gronie. ;:196
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie,
Choć czas goni przed jutrzejszym świętem. Roboty wciąż huk do przerobienia, wstawię dzisiejszy pomysł na przystawke z sera białego.

Rolada z białego sera z orzechami włoskimi i daktylami (coś dla łasuchów):
Zmielić biały ser w maszynce do mięsa wraz z garścią (dużą) orzechów i dakltyli
Obrazek

Następnie wymieszałam dokładnie i rozsmarowałam na folii spożywczej cienką warstwą. Następnie posypałam zmielonymi orzechami włoskimi ; Obrazek

I przy pomocy maty bambusowej (do sushi) zwinęłam roladkę. Z wierzchu także posypałam zmielonymi orzechami :
Obrazek

A druga roladka specjalnie dla połykaczy ognia :D , czyli z chili. Ser zmielony z papryczkami chili. Dodałam soli i odrobinę pieprzu. Rozsmarowałam i posypałam słodką papryką :
Obrazek
Zwinięta i udekorowana papryczkami oraz zielonym pieprzem (ze słoiczka):
Obrazek

A bez sałatki warzywnej u mnie nie byłoby świątecznego śniadania. Tak też ją popełniłam. Oczywiście każdy zna swe smaki i nie podaję przepisu tylko fotkę :
Obrazek

A teraz Ewo oraz wszyscy moi mili odwiedzający , składam Wam najserdeczniejsze Życzenia ,
Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkiej Nocy. Dużo radości i pogody ducha na co dzień.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Mniam ;:oj

Olu kiedyś ,gdzieś wyczytałm u Ciebie ,że zajmujesz się ziołami :?:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Oj jak dobrze ,że tu trafiłam :wink:
Moja ,,jogurtownica,,też już nastawiona;czyli podgrzane mleczko ,wlany jogurt i garnek na ciepłym grzejniku :wink: Najtańsza jogurtownica na świecie.Garnek na grzejniku trzymam w zależności co chcę ,czy jogurt,czy maślankę czy twaróg.Najszybciej oczywiście jogurt i serek jogurtowy ,a 2 dni potrzeba,aby naturalnie utworzył się twaróg.Do twarogu lubię dodać 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany.Jest smaczniejszy.Wszystko jedno jakie mleko nastawiam.Zawsze wychodzi :wink:
Wzięłam się na sposób aby lekko sobie zaoszczędzić i kupuję mleko,które jest przecenione ,a jeszcze ma gwarancję przydatności do spożycia.W jogurtach to zupełnie nie przeszkadza,bo i tak się je zakwasza.Wczoraj kupiłam mleko ŁOWICZ za 80gr z 5cio dniową gwarancją.Jutro będzie tani obiadek;ziemniaki, jajko,szpinak i jogurt domowy :wink:
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zajrzałam tu i będę zaglądała ;:138 :heja
a mam się odchudzać :oops: :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”