
Przepis na farsz do pierogów ruskich (pierogi z 0,5 kg mąki)?
? kg ziemniaków,
30 dkg mielonego twarogu,
2 średnie cebule,
5 dag tłuszczu-najlepiej boczku wędzonego (do podsmazenia cebulki)
Boczek wędzony, słoninka ? do stopienia i polania
sól, pieprz, papryka.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić. Dobrze jak ziemniaki są lekko ciepłe, bo wtedy uzyskamy gładką masę.
Pokrojoną na drobno cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z drobno pokrojonego boczku. (boczek można dodać do farszu, albo zostawić, dodatkowo do polania)
Zmielić ser.
Wszystkie składniki wymieszać razem.
Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli nadzienie byłoby zbyt suche, dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Farsz powinien być ?wyrazisty?- nie może być mdły.
Pierogi podawać ze skwarkami z boczku lub słoniny, lub podsmażyć, ostudzić i polać gęstą kwaśną śmietaną
Mariolko, nie wiem czy o to Ci chodziło...
Farsz do pierogów z ziemniakami
1,2 kg ziemniaków
30 dkg boczku wedzonego
1 cebula
sól, pieprz
tłuszcz do obsmażenia (słonina)
ziemniaki zetrzeć na tarce ,tak jak na placki ziemniaczane.
dodać sól, pieprz
wędzonkę pokroić w drobną kostkę i zesmażyć.
pokrojoną na drobno cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z boczku..
dodać starte ziemniaki i obsmażać z każdej strony podkładając stopiony tłuszcz do momentu aż farsz nie będzie surowy.
doprawić na ostro solą i pieprzem i odrobiną papryki.
Wystudzonym farszem napełnić pierogi (powinnym być większe niż tradycyjne pierogi), ugotować.
Ugotowane pierogi można podawać polane tłuszczem ze skwarkami, albo po ostudzeniu, odsmażane na patelni.