Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Super ;:215 ;:215 ;:215 Już sobie zanotowałam obydwa przepisy.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Justynko bardzo się cieszę ;:196

NALEWKA Z PIGWOWCA przepis z netu

* 2kg owoców
* 1kg cukru
* 0,5 l wódki 40%
* 0,75 l spirytusu 80%

Owoce pokroić w ćwiartki lub drobniej, wydrążyć pestki. Ułożyć w słoju. Zalać alkoholem. Nakryć luźno zakrętką, odstawić na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając.
Nalew zlać. Owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Często wstrząsać.
Kiedy cukier całkiem się rozpuści. a owoce puszczą sok zlać go do i połączyć z nalewem alkoholowym. Przelać do butelki.
Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy, a nawet dłużej. Przed spożyciem przefiltrować.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

Pozostałe owoce zasypać cukrem, dodać 0,5 szkl wody, kilka goździków i gotując na małym ogniu zeszklić. Następnego dnia znów gotować kilka minut i 3 dnia znów kilka minut. Przełoży do wyparzonych słoiczków i do góry dnem.
Powstaje pyszna konfiturka - do deserów, ciast, lodów.....

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale pyszności ;:oj dlaczego "wszystkie nalewki"mieszkaja tak daleko ode mnie? ;:145
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

A ja się zastanawiałam co zrobić z mojego pigowca? Oj będziemy mieli się czym delektować w zimowe wieczory :;230
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Znalazłam przepis na roladę serowo mięsną o którą pytała Sylwia-Promyk.

Rolada mięsno-serowa
5 jaj
35dag sera żółtego -utrzeć na tartce jarzynowej
1 szklanka majonezu
sól , pieprz do smaku
Jeżeli masa będzie bardzo tłusta , bo tłusty ser, można dodać łyżkę mąki pszennej i wtedy szczyptę proszku do pieczenia
Produkty wymieszać mikserem wyłożyć na dwie blaszki /23x38cm/ wyłożone papierem do pieczenia.Piec 15-20 min w 200*C w nagrzanym wcześniej piekarniku.Placki powinny być lekko zarumienione. Po przestudzeniu wyjąć na ściereczkę.

Farsz
50dag mięsa mielonego
1 jajko
cebulka przysmażona
Jak chude mięso to tylko troszkę bułki tartej a jak tłuściejsze to dwie czubate łyżki
pieprz, sól.
Mięso wyrobić jak na kotlety mielone/można dodać pieczarki podduszone, paprykę/
Farsz wyłożyć na placki, zwinąć jak roladę i zawinąć w folię aluminiową jak cukierek.Piec 40min. Wyjąć z folii po wystygnięciu.
Podawać z sosem chrzanowym, tatarskim.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Jolu dziękuję, będę próbować zrobić w weekend tylko może zamiast mielonego dam pierś z kurczaka, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, najpierw dam M spróbować... on wszystko żerny:;230 :;230 :;230 a ja z tych delikatnych......
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Sylwio może być mielone drobiowe a może być mieszane.Ja jadłam z mielonym wieprzowym i było bardzo dobre.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ręce Cię nie bolą od pokrojenia tylu pigwowców ?
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Skąd wziąć owoce pigwy albo pigwowca?
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

Witam Aguś, w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam tą roladę serową, już nie czekałam weekendu bo zawsze mi coś wypada i nie mam czasu jej zrobić więc uczyniłam to wczoraj. I po konsumpcji i na ciepło i na zimno stwierdzam że jest w miarę dobra. Ja zrobiłam z piersią z kurczaka i pieczarkami. Bardzo ładnie wygląda i myślę że jako jedna z wielu przystawek była by w sam raz. A tak jako samodzielne danie, mąż pałaszował na kolacje, jest troszkę nudne.... za dużo zjeść nie można, rolada szpinakowo - łososiowa jednak wygrywa, bo jest żywsza..... Ale i tak pewnie zagości częściej na moim stole przy okazji jakiś imprez bo i łatwo i szybko się ją robi.....
A tak jak pisała Jola chyba jednak trzeba dodać do masy trochę mąki bo po upieczeniu gdzieś się ten tłuszczyk ciągle sączy.... no ja nie dodałam bo nie potrafiłam stwierdzić czy masa jest za tłusta, ale będę pamiętać na przyszłość....
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Ja z kolei nalewkę z owoców pigwowca robię trochę inaczej i też jest pychotkowa ;:113

Owoce wydrążam, drobno kroję (jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze) i zasypuję cukrem.
Zostawiam tak przez tydzień, dosypując cukru, jak poprzedni się rozpuści. Tak dużo sypię cukru, aż kolejna "dosypka" nie rozpuści się całkowicie tylko opadnie na dno.
Wtedy zlewam syrop (nie bardzo dokładnie), a owoce zalewam mieszanką wódki i spirytusu (1:1).
Syrop pozostawiam na zimę do herbaty.
Natomiast owoce w alkoholu stoją około miesiąc. Po tym czasie odsączam. Nalew rozlewam do butelek do leżakowania minimum pół roku. Im dłużej nalewka stoi tym jest ciemniejsza i bardziej esencjonalna.

Jeszcze mi się nie zdarzyło, bym musiała do nalewu dolać syropu. Nalewka wychodzi dość gęsta i słodka (nawet czasami trzeba dodać trochę spirytusu lub wódki, bo za słodka). A korzyść, bo jeszcze jest syrop do herbaty.

Nie miałam tylko nigdy pomysłu na owoce po odlaniu nalewu, bo owoce są dość twarde.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

"jak mam bardzo dużo, to korzystam z tarki w mikserze"
Że też nigdy na to nie wpadłam. Pigwowce są twarde i mam zawsze umęczone ręce przy robieniu nalewki lub dżemu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Asiu, Sylwio, Jolu, Aniu, Aniu-kulko, Ewuniu dziękuję że zaglądacie ;:196 Wątek poszedł w stan uśpienia na czas ogrodowy, ale teraz kończy sie sezon i będzie więcej czasu na wstawianie przepisów i pogaduchy o gotowaniu.... Już w kolejce czeka przepis na pyszną zupkę porowo-serową z maleńkimi pulpecikami.... pycha.... zdjęcia zrobione, tylko trochę czasu i napiszę :D
Pigwóweczka i dereniówka jutro będą już zlewane i zasypywane cukrem. Ja na nalewkę kroję w cząstki a na dżemy, po usunięciu nasion kręcę przez maszynkę do mięsa. Wygodnie i szybko :D
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03

Post »

AGNESS pyszotki, na razie pobieżnie zerknęłam, ale nadrobię ;:152 . Zapisuję i będę śledzić dalsze prace, bo nauki nigdy za wiele ...
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Mam pigwę, czas na nalewkę.... ;:138 ;:138 ;:138