Diety

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Diety

Post »

Kamilko gratulacje dla Was obojga ;:138 Dla Ciebie, bo namówiłaś Piotra i zmobilizowałaś, i dla Niego bo się trzyma i są efekty.

U nas na razie cisza, co najwyżej po kilkanaście deko ... ale chyb za często się ważymy :;230
Na wadze ubytku nie widać, ale po ubraniach coraz bardziej widzę ubytki.
Nie trzymamy się diety Dukana, ale nie jemy żadnych tłuszczów zwierzęcych, mięso w zasadzie tylko drobiowe (głównie indyk), sporo śledzi, w miarę możliwości świeże ryby, warzywa w różnej postaci. Chleb piekę z otrębów na drożdżach, ale muszę podglądnąć przepisy Anaki, bo to prawdziwa Mistrzyni. Znalazłam w Biedronce ser żółty o zawartości tłuszczu w 100g 6,5 a białek 6,6, więc nawet Dukan czasem taki dopuszcza. Dzisiaj będę robić pieczeń do chleba z mielonego drobiowego mięska, spróbuję tez przerobić rybę po japońsku na wersję light.

Wszystkim dietującym życzę sukcesów i wytrwałości!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, dziękuję ;:196

Pieczeń z mięsa mielonego (rzymską) też robiłam i wyszła mi b. dobra. Nawet teściom smakowała.
A zrobiłam ją tak: 0.5 kg mięsa miel. z indyka, dwa jajka, łyżka otrębów ows.(dla gęstości), przyprawy (szczypta soli, czosnek, ostra papryka), pietruszka (dała niesamowity aromat, nie żałowałam jej :)). Piekłam w worku ok. 45min. (Piotrek pilnował). I wyszło naprawdę pyszne! Polecam :)

Teraz jak zrobię to z całego kilograma, bo szybko zniknęło :)

Aniu, nie martw się powolnym spadkiem wagi, tak jest nawet zdrowiej! Powoli dojdziecie do celu, czego Wam życzę :uszy
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anaka pisze: podczas diety być aktywną ruchowo - czyli fitness, spacery,itp. ;:224
Mam niejasne wrażenie, że w momencie, gdy gwałtownie się zabiera organizmowi to, do czego przywykł i rzuca mu tylko białka, ćwiczenia nie są dobrym pomysłem - organizm przez pierwsze dni jest osłabiony, znajoma na tejże diecie wspominała nawet, że czuła się wręcz słabo.

Ponadto jeśli chodzi o picie wody - zaskoczyła mnie, muszę przyznać informacja, że nie każdy może i powinien "pić ile wlezie", na przykład osoby ze słabym ciśnieniem, jak ja, nie powinny przekraczać owych 2l dziennie.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Zgredo,właśnie wtedy pobudzanie organizmu wysiłkiem daje najlepsze efekty,czyli duży spadek wagi ;:138
To nie tylko moja opinia,ale dietetyków i specjalistów fitness przede wszystkim. Ja w I i II fazie miałam najwięcej ochoty na wysiłek fizyczny - spacery,nordic walking,poranne ćwiczenia.Chociaż czułam się ogólnie osłabiona.

Z piciem napojów masz całkowitą rację,ale o tym Dukan już nie napisał :( Wniosek- każda dieta wymaga konsultacji specjalisty, bo każdy organizm reaguje inaczej ;:7
Zapraszam
Moje wątki
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

No to ja się pochwalę ;:138 ;:138 ;:138 17 dzień i dzisiaj po raz pierwszy wskazówka spadła poniżej 4 kilo :tan :tan :tan
a mianowicie 4,3 hip hip hurrrra i na dodatek wczoraj mnie nie bolała głowa :D
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko gratuluję! ;:138
Ale czy nie zbyt często boli Cie głowa przy diecie? Może trzeba ją troche zmodyfikowac?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Ja przy diecie Dukana miałam codziennie bóle głowy :? Musiałam ją sobie zmodyfikować.Chudnę wolniej ale chudnę :heja Zmniejszyłam ilość spożywanych kalorii i węglowodanów.Jak skuszę się na coś słodkiego to za karę zjem mniejszą porcję obiadu. :roll:żeby wyrównać ilość kalorii.Najgorsze są zakupy ,bo zanim coś kupię to czytam całą etykietkę ze składem i kaloriami. W sklepach spędzam teraz przez to dużo więcej czasu. ;:224
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p
Od: 7 maja 2009, o 20:38

Post »

Ja mam tez bole glowy od wczoraj, ale mam nadzieje,ze mi przejdzie.Dzisiaj mialam prawie kilo wiecej rano, ale to przez to, ze jestem na P+W, w zeszlym tygodniu tez mialam wzrost wagi.
Mozesz mi dokladniej napisac jak zmodyfikowalas te diete?
Ja w sklepach tez ogladam tylko etykietki, to rzeczywiscie pochlania troche czasu :wink:
Aneta
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Marzenko, jesteś kolejną znaną mi osobą,która ma w dłuższym przedziale czasu bóle głowy. :( dobrze,ze przestałaś ściśle przestrzegać dukanowej diety, bo potem dochodzą inne przykre dolegliwości, o których tu już wspominałam.
Ja mam teraz tzw.,zajady', które są efektem niedoboru różnych składników i jednostronnego odzywiania.Robiłam sobie nawet badania.Muszę teraz łykać dużo żelaza i innych witamin.
Dlatego jak czytam euforyczne peany na temat początków tej diety, to mi się przypomina, kiedy ja zaczynałam - tez cieszyłam się ze spadku wagi.Teraz już mniej jestem z tych efektów zadowolona :twisted:
Zapraszam
Moje wątki
marzenaF
1000p
1000p

Post »

Dukan napisał,że można jeść witaminy w tabletkach,oby nie przesadzić.Ja nie jem ,ale jem za to magnez +wit.B6,dzisiaj również mnie nie bolała głowa,przez pierwszy tydzien nie jadłam otrębów i zaczynałam się niepokoić :cry: Natomiast teraz juz jest rewelacja dzień zaczynam 3 łyżkami otrąb z jogurtem 0% mały kubek i no problem :wink: Czyli tak jak przed dietą.Będę się jednak obserwować bacznie jak mówią strzeżonego........
Awatar użytkownika
marlenka78
500p
500p
Od: 7 maja 2009, o 20:38

Post »

Ja magnez tez biore,tyle ze rozpuszczam w wodzie,oprocz tego inne witaminy do tego.Moze mi te bole glowy przejda,moze to pogoda,nie wiem odczekam, zobacze.Mnie najbardziej brakuje owocow,bo przed dieta jadlam duzo i trudno je calkiem wyeliminowac.Mam zaniedlugo termin do lekarza to sie poradze co i jak.
Aneta
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, że piszecie o tych witaminach! Muszę Piotrkowi jakieś kupić. Na razie mówi, że czuje się rewelacyjnie (12 dzień), dietę trzyma restrykcyjnie, choć namawiam go na małe odstępstwa.
Mówi, że marzą mu się ziemniaki z sosem na obiad. Jedynie w pon. zjadł kawałek tortu, pierw był zachwycony, że taki pyszny, a później go zemdliło (tort wcale nie był za słodki!).
Trochę mnie martwi ten brak witamin, choć jego wcześniejszy sposób odżywiania też był raczej ubogi w warzywa (mnóstwo ziemniaków i smażone mięsa).
Jutro planuję zrobić dla niego sernik, a na niedzielę sałatkę warzywną z protomajonezem i rybę po grecku.

Pozdrawiam cieplutko!
Pozdrawiam! Kamila
marzenaF
1000p
1000p

Post »

marlenka78 pisze:Ja magnez też biore,tyle ze rozpuszczam w wodzie,oprocz tego inne witaminy do tego.Moze mi te bole glowy przejda,moze to pogoda,nie wiem odczekam, zobacze.Mnie najbardziej brakuje owocow,bo przed dieta jadlam duzo i trudno je calkiem wyeliminowac.Mam zaniedlugo termin do lekarza to sie poradze co i jak.
Ja czasami robię odstępstwo :oops: co któryś dzień te otręby jem z jogurtem z netto 0,1% i on jest z kawalkami owoców/taka mała namiastka owoców/
marzenaF
1000p
1000p

Post »

Baryczka pisze:Dobrze, że piszecie o tych witaminach! Muszę Piotrkowi jakieś kupić. Na razie mówi, że czuje się rewelacyjnie (12 dzień), dietę trzyma restrykcyjnie, choć namawiam go na małe odstępstwa.
Mówi, że marzą mu się ziemniaki z sosem na obiad. Jedynie w pon. zjadł kawałek tortu, pierw był zachwycony, że taki pyszny, a później go zemdliło (tort wcale nie był za słodki!).
Trochę mnie martwi ten brak witamin, choć jego wcześniejszy sposób odżywiania też był raczej ubogi w warzywa (mnóstwo ziemniaków i smażone mięsa).
Jutro planuję zrobić dla niego sernik, a na niedzielę sałatkę warzywną z protomajonezem i rybę po grecku.

Pozdrawiam cieplutko!
A propos majonezu,chciałabym się dowiedzieć skąd bierzecie ten olej parafinowy bo mnie się marzy sałata z vinegretem :oops:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, ja kupiłam w aptece jako parafinę ciekłą. Pierw pani spytała czy to do kąpieli, a gdy zaprzeczyłam to cichutko dodała:"na przeczyszczenie?". Krótko opowiedziałam jej o Dukanie, ale nie znała tej diety :)
Pamiętaj, że oleju używa się mało, ma właśnie właściwości przeczyszczające, bo żołądek go nie trawi.
W pon. robiłam sałatę lodową z winegretem i sos smakował jak zwykły robiony z oleju. Polecam!
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”