zalewa się zimną wodą ze studni....tato tak robi od lat i są jego ogórki naj,naj
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
U nas się nie pasteryzuje kiszonek....nigdy
zalewa się zimną wodą ze studni....tato tak robi od lat i są jego ogórki naj,naj
-
lidek
- 10p - Początkujący

- Od: 6 maja 2010, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja od trzech lat na zimę robię mieloną jarzynkę do słoików. Jarzyny mieli się w maszynce i zasala i do słoików. Używam jej praktycznie do wszystkiego. Do gotowania zup, sosów, gulaszów itd.
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?
-
11krzych
Jak coś się gotuje, to mięknie i się marszczy. Być może trzeba bardzo ściśle przestrzegać temperatur i czasów pasteryzacji. Może jakiś technolog żywności się odezwie.
Spróbuj zrobić bez pasteryzacji. Ogórki kiszone, ogórki w occie i kapustę kiszoną robię od lat bez pasteryzacji. Nawet słoików nie sparzam, tylko dokładnie myję w zmywarce (65 st.). Woda do zalewy - kranówa nieprzegotowana.
Daję Ci dwa lata gwarancji, przy przechowywaniu w piwnicy w bloku (bo dłużej nigdy nie trzymałem).
Spróbuj zrobić bez pasteryzacji. Ogórki kiszone, ogórki w occie i kapustę kiszoną robię od lat bez pasteryzacji. Nawet słoików nie sparzam, tylko dokładnie myję w zmywarce (65 st.). Woda do zalewy - kranówa nieprzegotowana.
Daję Ci dwa lata gwarancji, przy przechowywaniu w piwnicy w bloku (bo dłużej nigdy nie trzymałem).
- Plumi

- Od: 20 cze 2011, o 14:53
U nas"od wieków"do kiszenia ogórków dawało się zimną wodę ze studni i były pycha,ale po powodzi woda się trochę zmieniła i używam kranówki,niestety muszę ją przegotowywać,bo na surowej wychodzą jakieś dziwne.
Nigdy nie pasteryzowałam kiszeniaków tylko te z musztardą.
Nigdy nie pasteryzowałam kiszeniaków tylko te z musztardą.
Kwiaty to resztki Raju.
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aguskac pisze:Właśnie mam pytanie... Moje korniszony po pasteryzacji są pomarszczone i nie są jędrne. Jaki jest tego powód. Już w ubiegłym roku takie mi się zrobiły.... Kiedyś zawsze wszystko było ok...grazynarosa22 pisze:zalewę zrobić....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
Czy trzeba skrócić czas pasteryzacji? zawsze czekałam aż się zagotują i wyłączałam. może nie trzeba czekać do zagotowania?
Moja 90letnia Babcia nauczyła mnie, że korniszony zanim będę gotować to zostawić niezakręcone słoiczki do następnego dnia. Oczywiście przykryć np. lnianą ściereczką, aby coś lotnego nie wpadło
Gotuję 5-7 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem przykryć.
Stosując się do rady nigdy nie miałam pomarszczonych korniszonów
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Ja ogórki konserwowe nie pasteryzuje. Po włożeniu ogorasów i wszystkich niezbędnych składników do słoików, zalewam na 5 - 10 min. wrzątkiem. Po tym czasie, przytrzymując pokrzywką słoik wylewam wode, zalewam gorącą zalewą, zakręcam, przewracam ...i gitara. nigdy nie są pomarszczone 
-
Materka
- 50p

- Od: 18 sty 2011, o 22:38
Ogórki korniszony pasteryzuję dokładnie 5 min., pilnuję, aby nie było dłużej (słoik 0,9 l).
-
dalekiport

- Od: 14 gru 2010, o 12:42
- Kontakt:
Proszę o sprawdzony sposób na ogórki konserwowe,chodzi o dokładną ilość wody,octu i pozostałych przypraw ,mogą by też wariacje na 'temat', ale przez was już wypróbowane
....
-
ursa
- 200p

- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Lidek , zainteresowł mnie przepis na mieloną jarzynkę. Proszę , podaj więcej szczegółw, ile soli, jakie warzywa.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
-
lidek
- 10p - Początkujący

- Od: 6 maja 2010, o 13:37
podaję 137. Przepis na jarzynkę
1 kg marchwi
1 kg pietruszki
1 kg kalafiorów
1/2 kg kapusty włoskiej
1/2kg pomidorów
1/2 kg selerów
1/2 kg porów
1/2 kg cebuli
garść natki pietruszki i selera
Całość zmielić dodać 1kg soli, włożyć do słoików, zawiązać pergaminem lub folią i zakręcić (najlepiej plastikowymi nakrętkami).
Ja dodaję jeszcze koperek. Dość dużo bo bardzo lubię.
A część robię z lubczykiem i kalarepą ale bez pomidorów i kalafiora taka wersja do rosołu.
W zasadzie można dodawać co kto lubi. Tylko z umiarem aby nie zdominowało smaku. W tym roku zrobię jeszcze część z ziołami. Zobaczymy.
W tamtym roku zrobiłam trochę tak na spróbowanie z czosnkiem - tak do mięs, gulaszu itp. I warto. Bo u mnie jakoś zawsze brakuje czosnku w domu
1 kg marchwi
1 kg pietruszki
1 kg kalafiorów
1/2 kg kapusty włoskiej
1/2kg pomidorów
1/2 kg selerów
1/2 kg porów
1/2 kg cebuli
garść natki pietruszki i selera
Całość zmielić dodać 1kg soli, włożyć do słoików, zawiązać pergaminem lub folią i zakręcić (najlepiej plastikowymi nakrętkami).
Ja dodaję jeszcze koperek. Dość dużo bo bardzo lubię.
A część robię z lubczykiem i kalarepą ale bez pomidorów i kalafiora taka wersja do rosołu.
W zasadzie można dodawać co kto lubi. Tylko z umiarem aby nie zdominowało smaku. W tym roku zrobię jeszcze część z ziołami. Zobaczymy.
W tamtym roku zrobiłam trochę tak na spróbowanie z czosnkiem - tak do mięs, gulaszu itp. I warto. Bo u mnie jakoś zawsze brakuje czosnku w domu
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wczoraj zrobiłam powidła śliwkowe z tego przepisu bez mieszania i wyszły po prostu przepyszne :P
Szczerze polecam, roboty mało a garnek czyściutki.
-
ursa
- 200p

- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Ja według przepisu na powidła śliwkowe, robię też jabłka. Super, mało cukru, szybko się smażą, no i się nie psują.
-----------------------------------
Pozdrawiam Ulka.
-----------------------------------
Pozdrawiam Ulka.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Rodusik pisze:ja ostatni raz robię już nalewkę z mięty ( jeszcze jest ładna i zielona)
Ciekawe ... a czy mogę prosić o przepis ?
Chętnie też bym zrobiła
A te powidła to jak się robi??Comcia pisze:Wczoraj zrobiłam powidła śliwkowe z tego przepisu bez mieszania i wyszły po prostu przepyszne :P