PIERNICZKI BAKALIOWE ELIZY / in. PIERNICZKI NORYMBERSKIE
Smaczne, mięciutkie od razu po upieczeniu gotowe do jedzenia i bardzo bakaliowe. Polane są lukrem lub czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
* 170g cukru (lub miodu)
* 3 jajka
* 100g masła
* 300g mąki pszennej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżeczki przyprawy korzennej
* 2 łyżki kakao
* 150g zmielonych orzechów
* 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
* 50g rodzynek
* 250ml mleka (temperatura pokojowa)
* czekolada lub kuwertura (gorzka lub mleczna)
* cukier puder
Przygotowanie:
1. Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami . Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.
3.. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
5. Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
6. Gorące pierniczki posmarować zaraz po upieczeniu lukrem (cukier puder rozetrzeć razem z rumem na gładką masę) lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub kuwerturą.
7. Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.
Smacznego
