Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Posty: 821
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

na pewno w przyszłości przepis wykorzystam! wydaję się bardzo smaczny :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ci co kochają jeść zaglądają.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

krzysztofkhn pisze:Ci co kochają jeść zaglądają.
Haha, ja zawsze :)
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Zupka z soczewicy pyszna i bardzo dobra na tę porę roku ;)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Cebulę dałam czerwoną i nadto dwa ząbki fioletowego górskiego czosnku-pyszna i pożywna zupa na te ostatnie chłody.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Jest mi bardzo, bardzo miło, że moje ( i nie tylko moje) przepisy znajdują u Was uznanie. ;:180 ;:180
Polecam się szanownym Forumowiczkom i Forumowiczom na przyszłość! ;:137
W tym tygodniu mamy zamiar z Małżem moim popełnić... kiełbasę, taka najprawdziwszą w świecie. Trzymajcie kciuki... jelita już kupione... Zdam dokładną relację. :wit
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Popartą fotografiami, rozumiem? :)
Pozdrawiam - BabajAGA
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7718
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

ANDZIA..... ;:63 ;:63 za wątek, dzisiaj go dojrzałam ...troszkę poczytałam....nie może on mi umknąć...
....oj będę się produkować przed rodziną ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

tralaluszy pisze:Popartą fotografiami, rozumiem? :)
Oczywiście, że dokumentacja zdjęciowa też będzie...
Faszerowane skrzydła z indyka
Niedawno chciałam sobie zaoszczędzić czasu i stwierdziłam, że upiekę na obiad skrzydła z indyka... no ale takie same... nudno będzie , więc stwierdziłam: nafaszeruję je czymś... i zajęło mi to chyba z półtorej godziny - tak w ramach oszczędzania czasu ;:224
Oczywiście skrzydła należy odfiletowywać.
Nadzienie do nich:
30-40 dag wątróbki (użyłam wieprzową, bo taką akurat miałam w zamrażarce)
15-20 dag pieczarek
1 średnia cebula
1 - 2 łyżki masła (koniecznie masła!)
2-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, przyprawa do indyka
Dwa odfiletowywane skrzydła natrzeć przyprawą do indyka, odstawić do lodówki.
Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle, lekko posolić, ostudzić. Cebulkę posiekać i także zeszklić na maśle, ostudzić. Wątróbkę zemleć, pieczarki i cebulkę także można przepuścić przez maszynkę. Do tego dodać bułkę tartą, doprawić solą (ostrożnie!) i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić.
Tym farszem nadziać skrzydła, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą lub masłem, przykryć folią lub pokrywą od naczynia i wstawić do nagrzanego (ok.170 st.) piekarnika, na minim. 1 godzinę (zależy od wielkości skrzydeł). Mozna w trakcie pieczenia polewać powstałym sosem.
Do takich skrzydeł można podać kaszę, ziemniaczki, frytki i jakąś zieleninkę. To jest porcja dla 4 osób, można też wykorzystać jako "wędlinkę" na zimno.
Uwaga, skrzydła przy odgrzewaniu mają tendencję do tego, że skóra robi się twardawa, ale i tak jest bardzo smaczne.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Posty: 821
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

bardzo ciekawy przepis :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Kiełbasa została popełniona!! ;:138 i to z sukcesem :heja jeszcze mi się czosnkiem odbija ;:224
A oto opis krok po kroku, wraz z dokumentacją zdjęciową.
Materiał:
łopatka oczyszczona z największego tłuszczu - 2,25 kg
udziec z indyka bez kości i skóry - 2,79 kg
skóry z indyka i tłuszcz z łopatki - 0,90 kg
Mięso pokrojone w kostkę grubości ok. 2cmx2cm i wymieszane dokładnie z peklosolą. Na każdy kilogram mięsa 20 gr peklosoli, a więc :
do łopatki 45,0 gram
do indyka 50,0 gram
do "tłustego" 14,0 gram
Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin. Raz przemieszać.
Następnie mięso mielimy. Indyk na największym sitku jak to tylko możliwe, łopatka na mniejszym, a tłuste na najdrobniejszym.
Foto po kolei, z sitkami na jakich mieliliśmy mięso.
Udziec z indyka: Obrazek
Łopatka:Obrazek
"Tłuste": Obrazek
Do zmielonego mięsa dodaliśmy taki zestaw przypraw:
6 gram świeżo i grubo zmielonego pieprzy,
3 gramy zmielonej kolendry,
4 zmielone ziarna jałowca,
2-3 główki czosnku, bardzo drobno posiekanego, nie rozgniecionego.
1 i 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody.
Całą masę należy super dokładnie wymieszać, wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Obrazek
W tak zwanym międzyczasie należy namoczyć jelita w zimnej wodzie (2-3 godzin).

A teraz następuje najtrudniejsza część zabawy. Naciąganie jelita i napełnianie go. Uffff.....
Zanim zaczniemy napełniać jelita, należy uruchomić maszynkę, żeby cały lejek był dokładnie napełniony mięsem. Nie da się napełniać w pojedynkę, musi być asystent ze sprawnymi rękami ;:108
Ja miałam dwóch asystentów, jednego u stóp...
Obrazek

Jelito trzeba na prawdę solidnie napełnić, pierwsza kiełbaska wyszła taka sobie, ale potem już załapaliśmy o co chodzi. Najlepiej napełniać odcinki jelita takie max 35-40 cm.
Obrazek

Jak na pierwszy raz wyszły nam troszkę nierówne kawałki, ale i tak jestem pełna podziwu dla nas ;:136

Obrazek

Taka kiełbaska powędrowała do tzw. osadzania, wisząc na kijku, na całą noc w chłodne miejsce.

A teraz wędzenie, w bardzo prowizorycznej, aczkolwiek skutecznej wędzarni:

Obrazek

Obrazek

Kiełbasa była wędzona 4 godziny, głównie w gorącym dymie, co powoduje, że kiełbasa wychodzi pieczona i w zasadzie nie trzeba jej zaparzać. Należy pamiętać, żeby kawałki kiełbasy absolutnie nie dotykały się w wędzarni. Po wędzeniu trzeba jej pozwolić, aby dokładnie ostygła i stężała. Jeść najlepiej następnego dnia, chociaż wiem, że to bardzo trudne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać w tle, przy okazji robienia kiełbasy, zrobiły się też szyneczki z udźca indyczego i wędzone kurczaki, ale o tym w następnym poście, bo ten się zrobił przydługi.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Mam mega ślinotok :wink:
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Posty: 396
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie, Zambrów

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wpisuję się, żeby wątek mi się nie zagubił, bo po Twoim opisie i fotorelacji Aniu coś czuję, że i ja na taki domowy wyrób kiełbaski się skuszę :D
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 959
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wpisuję sobie ten wątek,żebym miała go na oku często ,bo jak widzę to bardzo tutaj smacznie :wink:
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Posty: 821
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

kiełbaska wygląda bardzo smacznie :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”