Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, nie dawałam przepisu, łatwo znajdziesz w internecie. Trzeba dobrze przyprawić farsz. U mnie wszystkim smakowały soczewiaki, to potrawa z północno-wschodnich rejonów Polski.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Moja siostra robi z soczewicy zupę, na wodzie, bez mięsa czy wędliny, zupełnie jarską. Moczy nasionka, a potem gotuje z jarzynami. Wychodzi taka lżejsza wersja grochówki :)

A cieciorkę robiła w postaci orzeszków (Cieciorka a'la orzeszki), całkiem fajne to było do pogryzania w czasie imprezy, zamiast chipsów.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Naleweczko, ta cieciorka rewelacja!! ale pozostałe przepisy z tego blogu jeszcze lepsze ;:138 Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź ;:196
A w ogóle to idę u Ciebie szukać pomysłu na nalewkę do szybkiej konsumpcji, bo właśnie opróżniłam 2 5 litrowe gąsiorki i smutne czekają na następną porcję nalewkowania.
Wyszło mi 3 litry nalewki wieloowocowej : truskawka, malina, jeżyna, borówka amerykańska, kilka śliwek, oaz 2,5 litra czystej śliwkowej naleweczki, obie mocy ok. 50 procent :twisted: :twisted: i lekko wytrawne, mniam mniam... ale dopiero teraz muszą dojrzeć do konsumpcji, pewnie do Wielkanocy poczekają...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Kawówka, tylko kawówka!!! Na Święta zdązysz ;:136
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Dzisiaj kolejna wersja indyka. Jednak to mięsko najczęściej gości na naszym stole. Bardzo polecam!

Indyk w śmietanie
1 kg udźca z indyka (bez skóry)
2-3 cebule
20 dag pieczarek
250 ml (opakowanie) śmietany 12 lub 18%
sól, delikat czerwony, pieprz, czosnek granulowany

Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na takie gulaszowe kawałki. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w ćwiartki albo ósemki :lol: Wszystko włożyć do miski i przyprawić wg uznania, bardzo dobrze wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180 stopni.
Oczywiście taka śmietana jak podaję troszkę się "zważy", można dać kremówkę, ale wiecie... kalorie ;:224

Podawałam to z kaszą pęczak i ogórkiem konserwowym, bardzo mniam mniam... ;:136

Indyka było więcej, w związku z czym jest jeszcze pieczeń do chlebka:
1 kg udźca z indyka (najlepiej bez kości)
1 czerstwa bułka
2 jajka
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka, ulubione zioła.
Mięso zemleć razem z namoczona bułka, cebulą i czosnkiem, dodać jajka doprawić wg uznania.
Ja piekę tą porcję w 2 małych aluminiowych foremkach ok. 1 godzinę w temp. 180 st.

Pozdrawiam...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ooo, indyk! Właśnie wczoraj zrobiłam na obiad udka indycze nadziewane doprawianym mielonym mięskiem indyczym, związane i pieczone na rumiano. Czyli coś jakby pomiędzy indykiem z Twojego pierwszego i indykiem z drugiego przepisu :lol:

Okazuje się, że jedna taka nadziewana noga wystarcza na obiad dla dwóch głodnych osób, a jeszcze zostaje trochę do pokrojenia na zimno :shock: Tak więc dwa wcale nie takie duże udka indycze i garść czyli jakieś ćwierć kilo mielonego indyka, wystarczają dla czterech dorosłych osób na jeden obiad, albo dla dwóch - na dwa dni :tan

Tak, całkiem niedawno odkryłam, że indyk wcale nie jest suchy i wiórowaty, tylko trzeba go odpowiednio przyrządzić... Hm, może teraz będzie w śmietanie? Zapowiada się dobrze, mniam...

P.S.
Co to jest "delikat czerwony"?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Nalewko cieszę się bardzo, że tu zaglądasz (to po pierwsze :lol: )...
Delikat czerwony to przyprawa "Delikat do mięs" a jest po prostu w czerwonym opakowaniu i z dużą ilością jakiegoś czerwonego (papryka?) czegoś :;230
Napisz proszę jak robisz te nadziewane udka indycze, bo mnie bardzo przepis zainteresował.
aha! Przy okazji ostatniego wędzenia pstrągów i kurczaków, zapeklowałam i uwędziliśmy także udziec z indyka jak szynkę,wyszło wprost genialnie :!:
Peklowałam mięso wg przepisu na wędzonego kurczaka, wcisnęliśmy to w tą siateczkę na szynki, ale można też związać odpowiednio, zaparzyłam przed wędzeniem 30 minut, a po wędzeniu jeszcze 40 minut. Mięsko rewelacyjne, soczyste, lepsze od klasycznej szynki. Ma 2 wady: rozpada się przy krojeniu jednak, bo to takie mięsko, i baaardzo szybko się kończy ;:224
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wczoraj było Święto Dziękczynienia także u nas? Bo te indyki, to chyba nie przypadek :wink:
Aniu, masz wędzarnię? Napisz coś więcej.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, ja bardzo często robię coś z udźca indyczego, bo to na prawdę bardzo smaczne mięso a ma głównie tę zaletę, że jest chude i właściwie nie ma cholesterolu. Nawet na grillu zamiast karczku robiła, zupa gulaszowa też już byłą, w różnych sosach itd...
Poza tym... ja tam mam codziennie święto dziękczynienia... jestem w miarę zdrową, otaczają mnie dobrzy ludzie, mam wymarzony domek, wiele wspaniałych forumków w zasięgu netu... jest za co dziękować ;:196
A o wędzeniu pisałam już w tym wątku, TUTAJ, to chyba nie będę powielać tego... zapraszam :D
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, zobaczyłam, zazdroszczę. Wędzonki domowe muszą być pyszne. U mnie ta metoda bez szans, ze względu na sąsiadów. Do indyka nie jestem przekonana, zawsze wychodzi jakiś suchy -ale to na pewno kwestia przyrządzenia.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu to namów sąsiadów na wspólne wędzenie ;:108
Namawiam Cię do wypróbowania tego udźca z indyka, nigdy nie jest suchy. Można by go porównać do delikatnej wołowiny... spróbuj... Sucha jest pierś, ale to i kurza taka jest.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

He, he, wspólne? Dym to ich największy wróg, bo przeszkadza działać klimatyzacji.
A udziec spróbuję na pewno, bo ostatnio mam dietę wybitnie mięsną i mi się pomysły kończą. Pieczeń też, jakieś urozmaicenie by było :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Obrazek
Święta, święta... goście, goście... ;:138
Trzeba znowu rodzinkę zaskoczyć :heja
Trzy nowe sałatki, w tym jedna wymyślona przez mnie na potrzeby śniadaniowo-pracowe i od przepisu na nią zacznę:

Moja sałatka :P
Porcja dla 3-4 osób
5 jajek na twardo
15 dag chudej szynki
1 słoik selera
Sos:
1 mała cebula
1 średni ogórek kiszony
kilka marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
2 łyżki majonezu
pieprz, szczypta soli
Składniki sosu bardzo drobno posiekać i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
Jajka pokroić w grubszą kostkę, szynkę w słupki, seler odsączyć z zalewy i wszystko dokładnie połączyć z sosem. GOTOWE!

Poniżej zamieszczony przepis został przetestowany przez moja siostrę, jadłam to - pycha-pych!

Składniki układać w poniższej kolejności
Sałatka z selerem, anansem i nie tylko
1 słoiczek selera
3 pory ? pokroić, sparzyć i podzielić na 2 części
1 puszka ananasa (może być ten krojony)
2 jabłka ? pokrojone w kostkę
3 jajka na twardo ? pokrojone w dużą kostkę
druga część sparzonego pora
500 ml majonezu kieleckiego
250 g sera żółtego startego (może być mniej)
uprażony słonecznik

A ta ma takie dziwne połączenie składników, że muszę ją wypróbować:
Brukselkowa

50 dag brukselki ? pokroić bardzo drobno
1 szklanka rodzynek
? szklanki białego wytrawnego wina
Rodzynki zalać winem i odstawić.
Sos:
1 szklanka jogurtu lub śmietany 12%
1 cebula bardzo drobno posiekana
Sok z cytryny
Cukier
Biały pieprz
Wszystkie składniki sosu połączyć i wymieszać z brukselka i rodzynkami.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, ja nie tak dawno odkryłam selera ze słoika, wygodna i smaczna forma. Chętnie spróbuję takich sałatek :D
Brukselka z rodzynkami, to jadalne? Jak zrobisz, podziel się opinią.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Robiłam sałatkę z brukselki ugotowanej, posypanej miękkimi rodzynkami i siekanymi migdałami, z oliwą. Było ładnie i smacznie :)

(Brukselkę kroiłam tylko na ćwiartki, a nie drobno, rodzynek zaś w niczym nie moczyłam, a tylko wybrałam świeże i miękkie.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”