Andzina kuchnia :)
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu, nie dawałam przepisu, łatwo znajdziesz w internecie. Trzeba dobrze przyprawić farsz. U mnie wszystkim smakowały soczewiaki, to potrawa z północno-wschodnich rejonów Polski.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Andzina kuchnia :)
Moja siostra robi z soczewicy zupę, na wodzie, bez mięsa czy wędliny, zupełnie jarską. Moczy nasionka, a potem gotuje z jarzynami. Wychodzi taka lżejsza wersja grochówki 
A cieciorkę robiła w postaci orzeszków (Cieciorka a'la orzeszki), całkiem fajne to było do pogryzania w czasie imprezy, zamiast chipsów.

A cieciorkę robiła w postaci orzeszków (Cieciorka a'la orzeszki), całkiem fajne to było do pogryzania w czasie imprezy, zamiast chipsów.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Naleweczko, ta cieciorka rewelacja!! ale pozostałe przepisy z tego blogu jeszcze lepsze
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź
A w ogóle to idę u Ciebie szukać pomysłu na nalewkę do szybkiej konsumpcji, bo właśnie opróżniłam 2 5 litrowe gąsiorki i smutne czekają na następną porcję nalewkowania.
Wyszło mi 3 litry nalewki wieloowocowej : truskawka, malina, jeżyna, borówka amerykańska, kilka śliwek, oaz 2,5 litra czystej śliwkowej naleweczki, obie mocy ok. 50 procent
i lekko wytrawne, mniam mniam... ale dopiero teraz muszą dojrzeć do konsumpcji, pewnie do Wielkanocy poczekają...


A w ogóle to idę u Ciebie szukać pomysłu na nalewkę do szybkiej konsumpcji, bo właśnie opróżniłam 2 5 litrowe gąsiorki i smutne czekają na następną porcję nalewkowania.
Wyszło mi 3 litry nalewki wieloowocowej : truskawka, malina, jeżyna, borówka amerykańska, kilka śliwek, oaz 2,5 litra czystej śliwkowej naleweczki, obie mocy ok. 50 procent


Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Andzina kuchnia :)
Kawówka, tylko kawówka!!! Na Święta zdązysz 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Dzisiaj kolejna wersja indyka. Jednak to mięsko najczęściej gości na naszym stole. Bardzo polecam!
Indyk w śmietanie
1 kg udźca z indyka (bez skóry)
2-3 cebule
20 dag pieczarek
250 ml (opakowanie) śmietany 12 lub 18%
sól, delikat czerwony, pieprz, czosnek granulowany
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na takie gulaszowe kawałki. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w ćwiartki albo ósemki
Wszystko włożyć do miski i przyprawić wg uznania, bardzo dobrze wymieszać, dodać śmietanę i jeszcze wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180 stopni.
Oczywiście taka śmietana jak podaję troszkę się "zważy", można dać kremówkę, ale wiecie... kalorie
Podawałam to z kaszą pęczak i ogórkiem konserwowym, bardzo mniam mniam...
Indyka było więcej, w związku z czym jest jeszcze pieczeń do chlebka:
1 kg udźca z indyka (najlepiej bez kości)
1 czerstwa bułka
2 jajka
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka, ulubione zioła.
Mięso zemleć razem z namoczona bułka, cebulą i czosnkiem, dodać jajka doprawić wg uznania.
Ja piekę tą porcję w 2 małych aluminiowych foremkach ok. 1 godzinę w temp. 180 st.
Pozdrawiam...
Indyk w śmietanie
1 kg udźca z indyka (bez skóry)
2-3 cebule
20 dag pieczarek
250 ml (opakowanie) śmietany 12 lub 18%
sól, delikat czerwony, pieprz, czosnek granulowany
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na takie gulaszowe kawałki. Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w ćwiartki albo ósemki

Oczywiście taka śmietana jak podaję troszkę się "zważy", można dać kremówkę, ale wiecie... kalorie

Podawałam to z kaszą pęczak i ogórkiem konserwowym, bardzo mniam mniam...

Indyka było więcej, w związku z czym jest jeszcze pieczeń do chlebka:
1 kg udźca z indyka (najlepiej bez kości)
1 czerstwa bułka
2 jajka
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka, ulubione zioła.
Mięso zemleć razem z namoczona bułka, cebulą i czosnkiem, dodać jajka doprawić wg uznania.
Ja piekę tą porcję w 2 małych aluminiowych foremkach ok. 1 godzinę w temp. 180 st.
Pozdrawiam...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Andzina kuchnia :)
Ooo, indyk! Właśnie wczoraj zrobiłam na obiad udka indycze nadziewane doprawianym mielonym mięskiem indyczym, związane i pieczone na rumiano. Czyli coś jakby pomiędzy indykiem z Twojego pierwszego i indykiem z drugiego przepisu
Okazuje się, że jedna taka nadziewana noga wystarcza na obiad dla dwóch głodnych osób, a jeszcze zostaje trochę do pokrojenia na zimno
Tak więc dwa wcale nie takie duże udka indycze i garść czyli jakieś ćwierć kilo mielonego indyka, wystarczają dla czterech dorosłych osób na jeden obiad, albo dla dwóch - na dwa dni
Tak, całkiem niedawno odkryłam, że indyk wcale nie jest suchy i wiórowaty, tylko trzeba go odpowiednio przyrządzić... Hm, może teraz będzie w śmietanie? Zapowiada się dobrze, mniam...
P.S.
Co to jest "delikat czerwony"?

Okazuje się, że jedna taka nadziewana noga wystarcza na obiad dla dwóch głodnych osób, a jeszcze zostaje trochę do pokrojenia na zimno


Tak, całkiem niedawno odkryłam, że indyk wcale nie jest suchy i wiórowaty, tylko trzeba go odpowiednio przyrządzić... Hm, może teraz będzie w śmietanie? Zapowiada się dobrze, mniam...
P.S.
Co to jest "delikat czerwony"?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Nalewko cieszę się bardzo, że tu zaglądasz (to po pierwsze
)...
Delikat czerwony to przyprawa "Delikat do mięs" a jest po prostu w czerwonym opakowaniu i z dużą ilością jakiegoś czerwonego (papryka?) czegoś
Napisz proszę jak robisz te nadziewane udka indycze, bo mnie bardzo przepis zainteresował.
aha! Przy okazji ostatniego wędzenia pstrągów i kurczaków, zapeklowałam i uwędziliśmy także udziec z indyka jak szynkę,wyszło wprost genialnie
Peklowałam mięso wg przepisu na wędzonego kurczaka, wcisnęliśmy to w tą siateczkę na szynki, ale można też związać odpowiednio, zaparzyłam przed wędzeniem 30 minut, a po wędzeniu jeszcze 40 minut. Mięsko rewelacyjne, soczyste, lepsze od klasycznej szynki. Ma 2 wady: rozpada się przy krojeniu jednak, bo to takie mięsko, i baaardzo szybko się kończy

Delikat czerwony to przyprawa "Delikat do mięs" a jest po prostu w czerwonym opakowaniu i z dużą ilością jakiegoś czerwonego (papryka?) czegoś

Napisz proszę jak robisz te nadziewane udka indycze, bo mnie bardzo przepis zainteresował.
aha! Przy okazji ostatniego wędzenia pstrągów i kurczaków, zapeklowałam i uwędziliśmy także udziec z indyka jak szynkę,wyszło wprost genialnie

Peklowałam mięso wg przepisu na wędzonego kurczaka, wcisnęliśmy to w tą siateczkę na szynki, ale można też związać odpowiednio, zaparzyłam przed wędzeniem 30 minut, a po wędzeniu jeszcze 40 minut. Mięsko rewelacyjne, soczyste, lepsze od klasycznej szynki. Ma 2 wady: rozpada się przy krojeniu jednak, bo to takie mięsko, i baaardzo szybko się kończy

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Andzina kuchnia :)
Wczoraj było Święto Dziękczynienia także u nas? Bo te indyki, to chyba nie przypadek
Aniu, masz wędzarnię? Napisz coś więcej.

Aniu, masz wędzarnię? Napisz coś więcej.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu, ja bardzo często robię coś z udźca indyczego, bo to na prawdę bardzo smaczne mięso a ma głównie tę zaletę, że jest chude i właściwie nie ma cholesterolu. Nawet na grillu zamiast karczku robiła, zupa gulaszowa też już byłą, w różnych sosach itd...
Poza tym... ja tam mam codziennie święto dziękczynienia... jestem w miarę zdrową, otaczają mnie dobrzy ludzie, mam wymarzony domek, wiele wspaniałych forumków w zasięgu netu... jest za co dziękować
A o wędzeniu pisałam już w tym wątku, TUTAJ, to chyba nie będę powielać tego... zapraszam
Poza tym... ja tam mam codziennie święto dziękczynienia... jestem w miarę zdrową, otaczają mnie dobrzy ludzie, mam wymarzony domek, wiele wspaniałych forumków w zasięgu netu... jest za co dziękować

A o wędzeniu pisałam już w tym wątku, TUTAJ, to chyba nie będę powielać tego... zapraszam

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu, zobaczyłam, zazdroszczę. Wędzonki domowe muszą być pyszne. U mnie ta metoda bez szans, ze względu na sąsiadów. Do indyka nie jestem przekonana, zawsze wychodzi jakiś suchy -ale to na pewno kwestia przyrządzenia.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu to namów sąsiadów na wspólne wędzenie
Namawiam Cię do wypróbowania tego udźca z indyka, nigdy nie jest suchy. Można by go porównać do delikatnej wołowiny... spróbuj... Sucha jest pierś, ale to i kurza taka jest.
Pozdrawiam!

Namawiam Cię do wypróbowania tego udźca z indyka, nigdy nie jest suchy. Można by go porównać do delikatnej wołowiny... spróbuj... Sucha jest pierś, ale to i kurza taka jest.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Andzina kuchnia :)
He, he, wspólne? Dym to ich największy wróg, bo przeszkadza działać klimatyzacji.
A udziec spróbuję na pewno, bo ostatnio mam dietę wybitnie mięsną i mi się pomysły kończą. Pieczeń też, jakieś urozmaicenie by było
A udziec spróbuję na pewno, bo ostatnio mam dietę wybitnie mięsną i mi się pomysły kończą. Pieczeń też, jakieś urozmaicenie by było

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)

Święta, święta... goście, goście...

Trzeba znowu rodzinkę zaskoczyć

Trzy nowe sałatki, w tym jedna wymyślona przez mnie na potrzeby śniadaniowo-pracowe i od przepisu na nią zacznę:
Moja sałatka :P
Porcja dla 3-4 osób
5 jajek na twardo
15 dag chudej szynki
1 słoik selera
Sos:
1 mała cebula
1 średni ogórek kiszony
kilka marynowanych grzybów (mogą być pieczarki)
2 łyżki majonezu
pieprz, szczypta soli
Składniki sosu bardzo drobno posiekać i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
Jajka pokroić w grubszą kostkę, szynkę w słupki, seler odsączyć z zalewy i wszystko dokładnie połączyć z sosem. GOTOWE!
Poniżej zamieszczony przepis został przetestowany przez moja siostrę, jadłam to - pycha-pych!
Składniki układać w poniższej kolejności
Sałatka z selerem, anansem i nie tylko
1 słoiczek selera
3 pory ? pokroić, sparzyć i podzielić na 2 części
1 puszka ananasa (może być ten krojony)
2 jabłka ? pokrojone w kostkę
3 jajka na twardo ? pokrojone w dużą kostkę
druga część sparzonego pora
500 ml majonezu kieleckiego
250 g sera żółtego startego (może być mniej)
uprażony słonecznik
A ta ma takie dziwne połączenie składników, że muszę ją wypróbować:
Brukselkowa
50 dag brukselki ? pokroić bardzo drobno
1 szklanka rodzynek
? szklanki białego wytrawnego wina
Rodzynki zalać winem i odstawić.
Sos:
1 szklanka jogurtu lub śmietany 12%
1 cebula bardzo drobno posiekana
Sok z cytryny
Cukier
Biały pieprz
Wszystkie składniki sosu połączyć i wymieszać z brukselka i rodzynkami.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu, ja nie tak dawno odkryłam selera ze słoika, wygodna i smaczna forma. Chętnie spróbuję takich sałatek
Brukselka z rodzynkami, to jadalne? Jak zrobisz, podziel się opinią.

Brukselka z rodzynkami, to jadalne? Jak zrobisz, podziel się opinią.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Andzina kuchnia :)
Robiłam sałatkę z brukselki ugotowanej, posypanej miękkimi rodzynkami i siekanymi migdałami, z oliwą. Było ładnie i smacznie 
(Brukselkę kroiłam tylko na ćwiartki, a nie drobno, rodzynek zaś w niczym nie moczyłam, a tylko wybrałam świeże i miękkie.)

(Brukselkę kroiłam tylko na ćwiartki, a nie drobno, rodzynek zaś w niczym nie moczyłam, a tylko wybrałam świeże i miękkie.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."