Witam, w tym roku trochę się zabawiłem w robienie sosów i ketchupów z dodatkiem chili.
Podaję więc przepis na jeden z nich. Ketchup z cukini na ostro.
-1,5 kg cukinii
-0,5 kg cebuli
- 7 ząbków czosnku
- 0,5 kg cukru
- około 300 g papryki chili (stosowałem różne odmiany)
- 2 papryki słodkie
- pomidory, dawałem raczej na oko, może 0,5 kg, głównie koktajlowe
- 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl. octu 10%. Ja dodaję zazwyczaj kwasek cytrynowy, około 1/2 małej łyżeczki
- przyprawy: pieprz czarny ziarnisty, tymianek, majeranek, pietruszka - wedle uznania, goździki około 7, szczypta gałki muszkatołowej
- sól 2 łyżki
1. Cukinię i cebulę posoliłem garścią soli i zostawiłem na 3 godziny i odcedzałem sok jaki wyciągnęła z cukinii sól.
2. Następnie blendowalem wszystkie składniki w blenderze: cukinię, pomidory, paprykę ostrą i słodką, pietruszkę, i zioła.
3. Wrzucałem to wszystko do garnka, nie dodawałem wody i gotowałem 10 minut po czym dodałem cukier i resztę składników oprócz kwasku.
4. ogólnie sos gotowałem, nie przykryty i cały czas mieszając jakąś godzinę, żeby nabrał fajnej konsystencji, a 10 minut przed zabraniem z ognia dodawałem kwasku cytrynowego.
Składniki można pokroić i tak gotować i dopiero potem zblendować. Ja robię zawsze na odwrót, dzięki czemu myślę, że skracam trochę cały proces, a gotując taki sos nie muszę dodawać wody, w rezultacie również mąki do późniejszego zagęszczenie sosu. Poza tym składniki wcześniej się wymieszają, a ja cały czas mogę próbować sos i dodawać w razie potrzeby jakiegoś z nich.
Tak przygotowany sos przelewam do słoiczków po przecierze i pasteryzuje 15 minut.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej