Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lip 2017, o 21:32 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7608
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Lucy dzięki :wit a czy mogę zamiast octu 10% dać jabłkowy? Czy będą równie dobre jak dam mniej %.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 19 lip 2017, o 22:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7189
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Nie mam pojęcia. Nie próbowałam. Może w smaku będą nie gorsze, ale nie wiem, jak wtedy z trwałością, bo się tych słoiczków nie zagotowuje.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 20 lip 2017, o 11:10 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7608
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Zrobię tak jak podałaś w przepisie bez kombinowania bo jeszcze przekombinuję ;:306

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
seba1999
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 5 sie 2017, o 22:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4120

 ---
Malinowa chmurka

Obrazek

Przepis zmodyfikowany przeze mnie na tyle, że trzeba upiec tylko bezę :wink: :wink: :wink:

Przepis na ciasto kruche, ja daję herbatniki .
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
-150 g mąki pszennej
-100 g masła

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę - standardową. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka
6-00 g malin - mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki - rozpuszczamy w 6 szklankach 200ml

Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto/herbatniki, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru - jak kto woli
Można dodać wanilii

Składniki muszą być schłodzone ! Wszystko łączymy i miksujemy .

Beza
-5 białek
-ok 250g cukru
-3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Możemy dodać migdały

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej mieszając. Pod koniec dodajemy skrobię.

Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.


Smacznego :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
GrazynaW
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 10 sie 2017, o 17:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5693
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Przecier pomidorowy.

2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
5 szt. suszonych śliwek
1 łyżka miodu
Pomidory myję, usuwam szypułki, wkładam do garnka i lekko zgniatam, żeby na dno garnka wyciekło trochę soku. Dodaję troszkę soli, łyżkę miodu i śliwki suszone.
Przez chwilę gotuję pomidory pod przykryciem. Od momentu zagotowania zdejmuję przykrywkę i dalej gotuję na małym ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Ok 1 godzinę.

Ugotowane pomidory miksuję blenderem. Trwa to chwilę. Miks przekładam na sito, a następnie przecieram. Dobrze ugotowane pomidory przecierają się z łatwością. Z dwóch kilogramów pomidorów zostaje 1 łyżka odpadów (skórki i pestki). Można użyć do przecierania maszynkę, ale mi najszybciej pomidory przeciera się przez sito. 2 kg ugotowanych pomidorów przecieram w niecałe 3 minuty.
Pasteryzuje 10 min.
Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw ziołowych. Lubię przecier słodko-kwaśny o wyraźnym smaku pomidorów. Przecier używam tak jak wszyscy do zup, sosów, pizzy, śledzi.

_________________
Pozdrawiam - Grażyna
---------------------
Południowy balkon


Góra   
  Zobacz profil      
 
jeszcze
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 sie 2017, o 18:07 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 979
Skąd: Legionowo

 1 szt.
Elizabetka napisał(a):
Lucy dzięki :wit a czy mogę zamiast octu 10% dać jabłkowy? Czy będą równie dobre jak dam mniej %.


Ja wszystkie przetwory robię na octach owocowych, w większości własnej produkcji. Nic się nie psuje i smakuje bardzo dobrze. Tylko trzeba pamiętać, że ocet jabłkowy ma ok. 6% i trzeba go dać trochę więcej niż spirytusowego.

_________________
Iza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 sie 2017, o 18:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7189
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Przy czym jabłkowy ma specyficzny smak i zapach. Ja nie przepadam. Lubię za to ten z białych winogron.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jeszcze
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 sie 2017, o 19:22 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 979
Skąd: Legionowo

 1 szt.
Ocet winny też świetny, tylko jak się robi sporo przetworów to dość drogo wychodzi.
Mnie jabłkowy bardzo smakuje, tak się przyzwyczaiłam, że jak ostatnio próbowałam ogórków na zwykłym occie, to w ogóle mi nie podchodziły. Ale wiadomo, co kto lubi. Na pewno smak jest łagodniejszy.

_________________
Iza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 12 sie 2017, o 20:48 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7608
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Zrobiłam te ogórki wg przepisu Lucy na occie 10% i właśnie się przegryzają. Jutro o godz. 10 mija 12 godzin i dam znać jak wyszły.
:wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam. Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
anida
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 16 sie 2017, o 11:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1
Podaję przepis na dietetyczną bułeczkę z mikrofali, nie jest taka super smaczna, ale na diecie bez węgli zastępuje zakazany chleb, można zjeść 1 dziennie.
3 łyżki otrębów (jakie kto lubi, mogą być pomieszane)
2łyżki jogurtu naturalnego,
1 jajko,
szczypta malutka proszku do pieczenia,
Przyprawy jakie kto lubi, bez soli
Wymieszać, przełożyć do szerokiego kubka,
Piec w mikrofali , 900w 3,5 minuty.

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Agnieszka1234
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 16 sie 2017, o 12:09 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 236
Skąd: lódzkie

 ---
Dzięki za przepis ;:167


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 16 sie 2017, o 20:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7189
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
GRUSZKI W OCCIE

Moja mama wyczytała to dawno-dawno temu w książce pt. Chemia w domu, czy jakoś tak. Robi się to u nas od lat 70-tych :wink:

Proporcja: wiadro gruszek/15 słoików (najlepsze są niecałe litrowe weki, ale litrowe twisty też ok)

Zagotować 5l wody.
Dodać przyprawy - 5g goździków i 10g cynamonu (w kawałkach).
Wystudzić.
Po wystudzeniu przecedzić (chociaż niekoniecznie, ja to nie zawsze robię i nie szkodziło do tej pory).
Podgrzać.
Dodać 2,5kg cukru i 2 i 1/4 butelki octu 10%.
Po wystudzeniu zalewać gruszki. Słoiki gotować 20 (max 30 minut)

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 16 sie 2017, o 20:06 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 996
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1
Dzięki. A to wiadro to ile może być kilo?

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
onectica
 Tytuł: Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
PostNapisane: 16 sie 2017, o 20:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7189
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
Nie mam pojęcia :shock: 10 litrów mniej więcej.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 132 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *