Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska..

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Mam pytanko a czy ten ryż się nie rozsypie przy formowaniu...niczym się tego nie skleja?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Reniu, ryż się nie rozsypie. Formując krokiety, ugniatamy ręką i całość ładnie się skleja. Obtaczanie w mące, jajku i bułce zapobiega przed rozsypywaniem się podczas smażenia.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska..

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dziękuję Jacku..kiedyś wypróbuję.. ;:333
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Wypróbuj Reniu, bo to łatwe do zrobienia i smaczne danie. Ostatnio restauracje starają się mieć w menu dania dla dzieci. Jak mantra powtarzają się racuchy z jabłkami, a takie krokieciki mogłyby zasmakować dzieciom i zastąpić oklepane racuchy. Tak myślę ;:224
A propos mantry - dziś danie z kuchni indyjskiej. Nie ma wyszukanej, egzotycznej nazwy, a mimo to jakby z głębi Indii :wink:

WARZYWA MOKRE (po indyjsku)

składniki:
4 ziemniaki
1-2 marchewki
1-2 buraki
20-30 dag kapusty białej
2-3 pomidory
1 szklanka fasolki szparagowej
1 mały kubek jogurtu nat.
2 łyżki oleju lub masła klarowanego (indyjskie ghee)
1 łyżka czarnej gorczycy
1 łyżka kminku indyjskiego (kumin rzymski)
1 łyżeczka anyżu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki
0,5 łyżeczki kozieradki
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól
natka do posypania

wykonanie:
- warzywa oczyścić, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki, marchew, buraki, kapusta)
- zagotować w garnku wodę i wrzucić buraki,
- po 10 minutach wrzucić marchew i kapustę
- po następnych 10 minutach - ziemniaki, liście laurowe, kurkumę, cukier i sól
- jeszcze po 10 min. - pokrojoną fasolkę i pomidory
- w rondelku rozgrzać tłuszcz i zrobić masalę wrzucając przyprawy w następującej kolejności:
-- gorczyca czarna
-- jak zacznie strzelać - kminek indyjski i anyż
-- jak i te zaczną strzelać - kozieradkę, imbir, paprykę
- zdjąć z ognia i wymieszać masalę, by przyprawy "otwarły się" ale nie przypaliły
- połączyć je z zupą i zagotować
- po ugotowaniu - połączyć z połową jogurtu
- drugą połowę jogurtu kłaść łyżką na wyporcjowaną zupę
- posypać natką

rada:
- warzywa można modyfikować zależnie od pory roku (np. zamiast kapusty - w sezonie kalafior, zamiast fasolki - groszek konserwowy, w sezonie może być cukinia zamiast buraków)
- jeśli nie ma czarnej gorczycy - ewentualnie biała ale o połowę mniej
- jeśli nie ma kminku indyjskiego - więcej anyżu i 0,5 łyżeczki zwykłego kminku

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5294
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska..

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Masz rację Jacku ze te krokiety dla dzieci mogą być dobrym urozmaiceniem..i nie tylko dla dzieci ;:333 Kolejny ciekawy przepis podajesz...godny uwagi;)Widać po skłądnikach zę nie tylko smaczny ale i zdrowy ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Reniu jasne, że nie tylko dla dzieci! Ja uwielbiam te krokieciki :heja
A warzywa mokre po indyjsku to wspaniały bukiet przypraw i rzeczywiście jest zdrowa i niskokaloryczna. Tak jak w wielu potrawach indyjskich zamiast śmietany jest jogurt.
To dziś kolejna zdrowa zupa - tym razem o zupełnie innym zestawie przypraw 8-)

ZUPA MARCHWIOWA

składniki:
3 marchewki
kawałek selera
1 cebula
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka szałwii
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masłą
3 łyżki śmietany
sól

wykonanie:
- warzywa oczyścić i pokroić w kostkę
- w garnku zagotować wodę i wrzucić warzywa
- po 10 minutach dodać przyprawy
- ugotowane zmiksować do połowy
- dodać masło i zagotować
- na talerzu polać śmietaną


Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witam świątecznie! Choć dzisiejsza zupa nie kojarzy się ze świętami ale w dzieciństwie poznałem piosenkę, gdzie było: "skojarzenia to przekleństwo" i tę myśl w życiu dorosłym mocno rozwinąłem ;:306 Zatem dziś odświeżam, bo już kiedyś była zupę, którą zaliczyłbym do zup słowiańskich czy ludowych:

ZUPA KMINKOWA

składniki:
3 torebki kminku zwyczajnego
1 szklanka mleka
1 litr bulionu
mały kubek śmietany
2 żółtka
biały pieprz
na kluski:
15 dag kaszy manny
1 jajko
1 łyżka masła
przyprawa do zup
sól

wykonanie:
- kminek gotować w szklance bulionu i szklance mleka przez ok.0,5 h na wolnym ogniu
- następnie odłożyć łyżkę a resztę zmielić blenderem i dodać pozostały bulion
- z kaszy, jajka i białek, masła, odrobiny soli i przyprawy do zup zrobić ciasto i odstawić na 20 minut
- na gotującą się zupę kłaść małe kluseczki
- śmietanę połączyć z żółtkami, zahartować zupą i następnie połączyć z resztą
- doprawić pieprzem, solą i przyprawą do zup
- posypać na talerzu pozostawionym kminkiem

Obrazek
grass231
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 32
Od: 8 lip 2014, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Muszę zrobić to proso z kremem śliwkowym, bo brzmi całkiem nieźle :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Grass! Szukam przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej i ten przepis jest naprawdę udany więc polecam! A jeszcze, jak się zaczną świeże śliwki, to już w ogóle - poezja! 8-)

Dawno nic nie wstawiałem tutaj ale za to zadebiutowałem swoimi przepisami w prasie, z czego się bardzo cieszę :tan
A przepis, jaki się spodobał redaktorom to:
ZUPA Z KIWI ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

składniki:
5 kiwi
1 litr wody
30 dag cukru
ok.10 dag świeżej mięty
1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
cytryna

wykonanie:
- miętę umyć i oskubać listki
- zagotować wodę z cukrem i dodać miętę i pieprz
- gotować 10 minut
- lekko zblendować
- kiwi obrać, przekroić na ćwiartki i cienko posiekać
- wrzucić do zupy
- schłodzić
- na talerzu zupę udekorować plasterkiem cytryny i świeżą miętą

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9813
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

A próbowałeś z limonką? Ale limonka to bardziej do kolendry...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Miłko, z limonką zamiast kiwi to nie bardzo mi pasuje. Kiwi ma lepszy miąższ i wyważoną kwasowość i słodkość.
Mam też przepis na zupę cytrynową (można by zrobić wersję limonkową) ale jest zupełnie inny i jeszcze go nie wypróbowałem.
smolka
1000p
1000p
Posty: 1902
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku Twoje przepisy są niesamowite! Muszę spróbować zupy z kiwi - brzmi ciekawie :roll:

Uwielbiam zupę marchwiową - niebo w gębie! ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Smolko, dziękuję 8-) Ratujesz honor tych, co tylko czytają :wink: A mi się nie chce pisać, jak nikt się nie odzywa :roll:
Też uwielbiam zupę marchwiową i w ogóle wszystko, co nietradycyjne w kuchni :twisted:
Więc dziś zabieram moich czytelników do Turcji i do tradycyjnych potraw kuchni wiejskiej tego kraju :wink:

ZUPA PASTERSKA

składniki:
1,5 l bulionu
100 g ryżu
200 g jogurtu naturalnego
2 gałązki mięty
1 łyżeczka mąki
2 łyzki oliwy
sól, pieprz, ostra papryka

wykonanie:
- do gotującego się bulionu wsypać ryż
- gotować 20 minut
- zaprawić zupę mąką wymieszaną z jogurtem oraz oliwą
- podgotować, aż ryż całkiem zmięknie i przyprawić
- przed podaniem posypać drobno posiekaną miętą i papryką
- (podobno z Turcji jedzą ją z sezamowymi obwarzankami ale ja nie próbowałem)
Prawda że proste? :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”