Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4325
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
pisaliśmy o jednym czasie ten sam przepis ...
ale cóż - czas przetworów nastał
ale cóż - czas przetworów nastał
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję Any-masz może przepis na całe ,zwykłe korniszonki?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
kochani-proszę o przepis na sprawdzone ,całe ,mało octowe korniszonki-mam kolejną partię ogórasków do zrobienia...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu ja robie ogórki z tego przepisu
OGÓRKI KORNISZONE
1 L wody
1/2 szzkl octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
Dać przyprawy do każdego słoika-ziele ang,koper,chrzan, czosnek,pieprzz,marchewka,listek laurowy.
Zalać zzimną zalewą.Od momentu zagotowania gotować 3-5 minut.
Moja koleżanka robi mało kwasne,łagodne i ma taka zalewe;
11 szklanek wody
1 szklanka octu
5 czubatych łyżek cukru
8 łyżeczek soli
A może
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)
Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut.
Moim domownikom te lepiej smakuja od musztardowych.
Ja robie ogórki z curry,ale selera nigdy nie wkładałam.Asiu ile trzeba na słoik włożyc tych listków?Bo zebym za dużo nie dała?
OGÓRKI KORNISZONE
1 L wody
1/2 szzkl octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
Dać przyprawy do każdego słoika-ziele ang,koper,chrzan, czosnek,pieprzz,marchewka,listek laurowy.
Zalać zzimną zalewą.Od momentu zagotowania gotować 3-5 minut.
Moja koleżanka robi mało kwasne,łagodne i ma taka zalewe;
11 szklanek wody
1 szklanka octu
5 czubatych łyżek cukru
8 łyżeczek soli
A może
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)
Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut.
Moim domownikom te lepiej smakuja od musztardowych.
Ja robie ogórki z curry,ale selera nigdy nie wkładałam.Asiu ile trzeba na słoik włożyc tych listków?Bo zebym za dużo nie dała?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję Moniko
Nie wiem ile listków bo nie robiłam sama,ale dałabym tak "symbolicznie"
Nie wiem ile listków bo nie robiłam sama,ale dałabym tak "symbolicznie"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jak chcesz to jeszcze Ci spisze zalewe z przyprawy do ogórków konserwowych?Bo ja daje własnie te przyprawy.
Ach te Twoje chlebusie apetycznie wyglądaja.Może i ja bym taki upiekła?Tylko który to przepis na nie?
Własnie wyjęłam sernik z piecyka.
I zaraz jade na jezyny.Zrobiłam już kompoty,po prostu pyszny.I dzemy z 2 kg.
Zebym to ja potrafiła wino robić,to by sie A jezyn w tym roku pełno.
Ach te Twoje chlebusie apetycznie wyglądaja.Może i ja bym taki upiekła?Tylko który to przepis na nie?
Własnie wyjęłam sernik z piecyka.
I zaraz jade na jezyny.Zrobiłam już kompoty,po prostu pyszny.I dzemy z 2 kg.
Zebym to ja potrafiła wino robić,to by sie A jezyn w tym roku pełno.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Poproszę
Na winko dziewczyny mają przepisy i na nalewki-moze któraś napisze.
Chlebuś jest i w 1 i 2 cz.wątku,ale musisz mieć zakwas-swój lub od kogoś(np z piekarni)
Jeżynki powiadasz obrodziły?Warto się rozejrzeć
Na winko dziewczyny mają przepisy i na nalewki-moze któraś napisze.
Chlebuś jest i w 1 i 2 cz.wątku,ale musisz mieć zakwas-swój lub od kogoś(np z piekarni)
Jeżynki powiadasz obrodziły?Warto się rozejrzeć
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu,czyli musze zrobić zakwas.......
Tu znajdziesz duuuuuużo do popijania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=48141
Tu znajdziesz duuuuuużo do popijania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=48141
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zakwas jest łatwy do zrobienia tylko cierpliwie trzeba odczekać kilka dni,aż urośnie:)
"Popitek" nie oglądam bo nie robię i robić nie będę
"Popitek" nie oglądam bo nie robię i robić nie będę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
To jak popitek robic nie będziesz to ,prosze przepis na syrop wiśniowy.
Pyszny,piekny kolor i smak.Dużo mu dają liście z wiśni.
Potrzeba do niego sporo cukru ale jest bardzo wydajny.
Moje dzieci biorą picie do szkoły z niego ,woda + sok.Nawet dosładzać nie trzeba.
On jest w smaku jak te syropy w szklanych butelkach do rozcieńczenia z wodą typu herbapol,łowicz itp
słoik po koncentracie starcza na dzbanek wody.
SYROP WIŚNIOWY
400 szt wiśni- ok 2.5 kg
200 szt liści z wiśni
9 szkl wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
3 kg cukru
Liście,wiśnie i wode zagotować.Odcedzić.
Do soku dodać cukier i gotować 15 minut od zagotowania.Mieszając od czasu do czasu.
Dodać kwasek i gotować 5 minut.
Gorące nalewać do słoików.Odwrócic do góry dnem.
Smacznego.
PS. Syrop nie przypomina w smaku kompotu wiśniowego.
Pyszny,piekny kolor i smak.Dużo mu dają liście z wiśni.
Potrzeba do niego sporo cukru ale jest bardzo wydajny.
Moje dzieci biorą picie do szkoły z niego ,woda + sok.Nawet dosładzać nie trzeba.
On jest w smaku jak te syropy w szklanych butelkach do rozcieńczenia z wodą typu herbapol,łowicz itp
słoik po koncentracie starcza na dzbanek wody.
SYROP WIŚNIOWY
400 szt wiśni- ok 2.5 kg
200 szt liści z wiśni
9 szkl wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
3 kg cukru
Liście,wiśnie i wode zagotować.Odcedzić.
Do soku dodać cukier i gotować 15 minut od zagotowania.Mieszając od czasu do czasu.
Dodać kwasek i gotować 5 minut.
Gorące nalewać do słoików.Odwrócic do góry dnem.
Smacznego.
PS. Syrop nie przypomina w smaku kompotu wiśniowego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Na opakowaniu przyprawy do ogórków konserwowych jest taki przepis
2 szkl octu
2 L wody
2,5-3 łyżki cukru
2,5-3 łyżki soli
Wszystkie składniki zagotować.
Do każdego słoja dać łyżke przyprawy.
Ogórki ułożyć w słoju i zalać gorąca zalewą.
Po zalaniu słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez 3-5 minut od momentu zagotowania.
A ja ciągle nie wiem czy ogórki powinno sie zalewać gorącą zalewą octową czy zimną?Ciągle mi sie to myli .
2 szkl octu
2 L wody
2,5-3 łyżki cukru
2,5-3 łyżki soli
Wszystkie składniki zagotować.
Do każdego słoja dać łyżke przyprawy.
Ogórki ułożyć w słoju i zalać gorąca zalewą.
Po zalaniu słoiki pasteryzować na wolnym ogniu przez 3-5 minut od momentu zagotowania.
A ja ciągle nie wiem czy ogórki powinno sie zalewać gorącą zalewą octową czy zimną?Ciągle mi sie to myli .
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję:)
Sama napisałaś,że gorącą
Sama napisałaś,że gorącą
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wiem.Ale na jednych przepisach jest zimną zalewą a na drugich gorącą.
Moja sąsiadka np gotuje zalewe,potem studzi,i zalewa nią ogórki.A ja ide na łatwizne,po co gotować i studzić,przecież w słoiku i tak sie zagotuje,po prostu leje troche wody i dodaje wszystkie składniki zalewy żeby sie dobrze rozpuściły.A potem dolewam wody i nie musze studzić.
A że śliwki przed nami to mam przepis na nutelle węgierkową.W tym roku śliwek będzie pełno,bo aż sie gałęzie uginaja,to pewnie i tanie.To zrobie z ok 3-4 porcji.Potem ta nutelle dodaje do rogalików.Jest fajna w nich taka kwaskowa.Nieraz goscie sie pytaja gdzie taka nutelle kupuje......
NUTELLA Z WĘGIEREK
2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 op cukru waniliowego
20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynke lub mielimy w mikserze.
Wkładamy do garnka,dodajemy cukier i mieszajac smażymy 2 godziny na małym ogniu.
Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i cukier waniliowy.Mieszamy i smażymy jeszcze 15-20 minut.Gorące powidła wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Słoików z nutella nie pasteryzujemy.
Moja sąsiadka np gotuje zalewe,potem studzi,i zalewa nią ogórki.A ja ide na łatwizne,po co gotować i studzić,przecież w słoiku i tak sie zagotuje,po prostu leje troche wody i dodaje wszystkie składniki zalewy żeby sie dobrze rozpuściły.A potem dolewam wody i nie musze studzić.
A że śliwki przed nami to mam przepis na nutelle węgierkową.W tym roku śliwek będzie pełno,bo aż sie gałęzie uginaja,to pewnie i tanie.To zrobie z ok 3-4 porcji.Potem ta nutelle dodaje do rogalików.Jest fajna w nich taka kwaskowa.Nieraz goscie sie pytaja gdzie taka nutelle kupuje......
NUTELLA Z WĘGIEREK
2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 op cukru waniliowego
20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynke lub mielimy w mikserze.
Wkładamy do garnka,dodajemy cukier i mieszajac smażymy 2 godziny na małym ogniu.
Pod koniec smażenia do powideł dodajemy kakao i cukier waniliowy.Mieszamy i smażymy jeszcze 15-20 minut.Gorące powidła wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.Słoików z nutella nie pasteryzujemy.