Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

witaj Olu poświątecznie:)
Rybke zrobię jednak ...nie wiem kiedy,ale teraz sie nie wyrobiłam-nie tylko zresztą z rybką;)
Jedzenia było niby mniej niz zwykle bo i nas mniej i bez gości,a i taj jedlismy bez końca.
Gości mam za to od dzisiaj do Nowego Roku więc gotowanie jeszcze trwa:)
Bardzo smaczne okazały sie reniferki z mufinek i tzw domek,pstrąg w sosie winogronowo-migdałowym ,paszteciki z ciasta francuskiego z farszem z łososia (miał byc do "rybki"),choineczka zachwycała:)
wszystko Dzięki forum ;:4
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witaj Asiu,
No i największe gotowanie mamy za sobą. Nastepne święta przechodzą już spokojniej. Wiecej ruchu ... teraz to tylko pozostaje fotel. Pogoda wcale nie zachęca do spacerów. Niby zimy nie ma, ale jakoś tak nie świątecznie było na zewnątrz. Rekompensowałam przystrojeniem domu. W tym roku weszłam w te święta na wysokich obrotach i ku mojemu zdumieniu nie wykonałam tego wszystkiego co zaplanowałam. Mimo przedświątecznego wolnego weekendu, czas uciekał w przyspieszonym tempie. Właściwie nie powinnam narzekać na nie w pełni wykonany plan w przygotowaniu potraw, bo więcej i tak byśmy nie przejedli.

Na noworoczną kolację planuję sushi. Zapowiadają się znajomi, którzy za nim przepadają. Do sushi postanowiłam sama zamarynować imbir. Znalazłam przepis. Oto on: MARYNOWANY IMBIRSpory korzeń świeżego imbiru obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do naczynia i przemieszać z 1 łyżeczką soli. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. W między czasie zrobić zalewę. Do małego garnka wsypać 100g cukru oraz wlać 150ml octu ryżowego. Całosć zagotować doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawić z ognia i przestudzić. Potem dolać 30ml wyciśniętego soku z buraków. Zamieszać i zalać plasterki imbiru ułożone w słoiczkach. Zalewa powinna całkowicie pokryć imbir. Wstawić do lodówki na minimum dwa dni. Po tym czasie imbir jest zamarynowany.
Ponieważ syn nie jada imbiru konserwowanego chemikaliami, ten powinien zaspokoić jego oczekiwania. Przy sushi imbir jest obowiązkowy ponieważ oczyszcza kubeczki smakowe pomiędzy kolejnymi kęsami różnosmakowych przekąsek.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak widać zrobiłam dwa słoiczki. Jeden z buraczkiem a drugi bez.

W poszukiwaniu nowych smaków jarskich trafiłam na przepis na doskonały posiłek. Nie musi to być śniadanie, bo jak dla mnie za duże, ale takie obiadokolacyjne danko w sam raz.

OMLET Z PIECZARKAMI
Ugotować kilka obranych ziemniaków w całości. Cebulę z czosnkiem i pieczarkami (dodałam jeszcze paprykę oraz seler naciowy) poszatkować na piórka. Na początek wrzucić na rozgrzaną patelnię cebulkę z czosnkiem a potem resztę warzyw. Doprawić do smaku i dusić do miękkości.
Na niewielką patelnię nalać odrobinę oliwy z oliwek i położyć pokrojone ziemniaki (ugotowane). Następnie rozbełtać dwa jajka doprawione solą i zalać ziemniaki. Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem i startym parmezanem. Usmażyć pod przykryciem. Przełożyć na talerz. Na połowę omletu nałożyć farsz z pieczarek i drugą częścią omletu przykryć. Gotowe.
My zjedliśmy to danie ze smakiem. Nie zabrało dużo czasu a dzisiaj wszyscy jedliśmy na raty i taki model szybkiego przygotowania był ok.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

ciekawie brzmi:)
nawiązujac do imbiru zachęcam do herbatki:
pokroic w mniejsze cząstki 1/3 pomarańczy,posiekać plaster świeżego imbiru i dodać torebke herbaty-zalać wrzątkiem-pyszotka,ew posłodzic miodem

syn robi sobie czasami omlet wg przepisu kolegi:)
(jak sie narazi mamie;)
8jaj,pól szkl.bułki tartej,8łyżek mleka,sól,pieprz-syty ,smaczny

sushi ;:333 lubię,a pod choinke dostałam kmpl talerzyków do sushi :heja
do kmpl mam też czajniczek i czarki,a od syna dostałam kmpl talerzy i miseczke obiadowe ;:215
będę jeść pałeczkami :D
jakie sushi planujesz?(u mnie jest jako 1-wszy przepis;)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Asiu, herbatkę z imbirem i cytryną pijemy jak najbardziej. Parzę w dzbanku. Wrzucam kilka plasterków świeżego imbiru a potem zakrapiam cytryną. Miodu nie dodaję, bo herbatę na słodko piję tylko ja. Już w filiżance dosładzam cukrem

Ależ kolega syna ma apetyt ;:oj omlet z 8 jaj ;:oj

U mnie sushi już weszło do tradycji kolacji sylwestrowej. Generalnie robią sushi moi panowie. Ja się nie wtrącam, bo by wszystko zostało na mojej głowie, a tak niech mają swój udział w kolacji. Przeważnie jest kilka rodzajów. Podstawa to zaprawiony ryż, sos sojowy do maczania i wasabi oraz imbir marynowany. Do środka : avocado, ogórek, krewetka, łosoś wędzony, jakaś papryczka, oliwka. Lepiej zrobić więcej , ale węższych roladek aby na raz do buzi można było włożyć. Sushi oczywiście jemy pałeczkami i z takim większym kawałkiem bywa kłopotliwie ?
A czarki z czajniczkiem Asiu masz takie na zieloną herbatkę czy na sake ? :;230

Na jutro zaplanowałam też jajka faszerowane z kawiorem (też tradycyjnie), śledzie w korzennej zaprawie i drugie śledzie z cebulką i mango. Zostały mi jeszcze ciasta francuskie i z nich coś będę kombinowała na przekąskę.
Dzisiaj zrobiłam ciasto pod nazwą : GAŁĄŹ BOŻEGO NARODZENIA
Składniki:
Ciasto: 4 jajka, 6łyżek cukru pudru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, ? łyżeczki proszku do pieczenia, sól.
Na krem: 20dkg białej czekolady (dałam mieszaną) 3 łyżki kakao, 12dkg cukru pudru, 25dag masła, 4 zółtka, 4 łyżki rumu, garść suszonej żurawiny. Ja dałam jeszcze bitą śmietanę a żurawinę moczyłam przez kilka godzin w nalewce aby naciągnęła mocy.
1.Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dosypywać cukier puder. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać.
2.Obydwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodać do przygotowanej masy. Dodać szczyptę soli. Całość delikatnie wymieszać.
3.Blachę przykryć pergaminem. Rozsmarować i wyrównać wierzch. Piec 10 min (piekłam 20)w 200*, Jeszcze gorące wyłożyćna posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Zawinąć.Ostudzić.
4.Czekoladę posiekać i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować, małymi porcjami dodawać ubite na puch żółtka z cukrem. Na końcu porcjami dodawać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz rum, wymieszać. 2/3 kremu rozsmarować na zimnym i rozwiniętym biszkopcie, posypać żurawiną i zawinąć.
5. Do reszty kremu dodać kakao, wymieszać. Posmarować wierzch rolady. Zrobić widelcem wzór przypominający korę drzewa.
Obrazek

Przy śledziach korzennych poszłam na całego. Podam przepis jak ich pokosztuję, bo nie wiem jak wyszły. Dałam do nich różnistych przypraw i skórkę z pomarańczy oraz sok z niej samej. Jak beęzie jadalne, to się pochwalę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witaj Olu :wit
Twój wątek śledzę z prawdziwym zainteresowaniem od początku jego powstania :D Bardzo podobają mi się Twoje pyszne i zdrowe przepisy :D Do ujawnienia się zmobilizowały mnie Twoje posty o sushi, moja córa i eM je uwielbiają, ale nigdy w domku nie robiliśmy..... nawet nie wiem dlaczego :roll: :lol: Po lekturze Twojego wątku nabrałam wielkiej ochoty, żeby spróbować, na sylwestra i Nowy Rok mam już zaplanowane inne jedzonka, ale zaraz po nowym roku wybiorę się na zakupy pod kątem sushi i spróbuję.... dziękuję za motywację ;:196
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witaj Agness serdecznie :wit
Sushi wcale nie jest takie trudne do wykonania. Na 2 stronie tego wątku są moje zeszłoroczne roladki. A czy ja propaguję zdrową kuchnię ... hę ... pewnie bym chciałam ale jestem zbyt wielkim łasuchem. Z racji kontaktu z wytwórcami dodatków do żywności, przestałam używać gotowych mieszanek przyprawowych (sklepowych). Lepiej kupić pojedyncze przyprawy i zmielić lub zetrzeć w moździerzu. Sama też sprzedaję takie, które w składzie nie posiadają antyzbrylaczy,konserwantów czy polepszaczy smaków. Co prawda mają krótszy nieraz termin przydatności, ale wiem co jem :D Mięsa nie kupuję, bo moi panowie z przyczyn czysto humanitarnych nie popierają mordowania zwierząt. Jeszcze w menu zostały ryby. Mam nadzieję, że nie znikną za jakiś czas.

A do sushi na sylwestrową kolację bardzo zachęcam, bo to jest takie danie które można przygotować kilka godzin wcześniej. Ładnie się prezentują na półmiskach, dobrze smakują (przeważnie ) , zawsze zaskakują gości. Muszę sobie zafundować do ich serwowania specjalną platformę w kształcie łodzi lub mostku. Przypominam sobie o nim tuż przed sylwestrem i jest już za późno na zakupy w necie.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

No, na chwilkę usiadłam odpocząć... ufff. Moi panowie teraz dzielnie zawijają sushi. Ja się zmyłam.

Śledzie w korzeniach nie wypadły tak źle, ale smak mają wyrazisty. Następnym razem zmniejszę dawkę przypraw korzennych takich jak gałka muszkatałka, cynamon, goździki, kardamon. Do pół szklanki oliwy dodałam te przyprawy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wyciśnięty z niej sok, odrobinę cukru, łyżkę musztardy francuskiej. W tej zaprawie poleżało w lodówce 1 dobę. Teraz tak wygląda :
Obrazek

Drugi śledż z tartym manGo, cebulką pokrojoną w piórka i żurawiną na wpół suszoną.Doprawione oliwą z oliwek i odrobiną curry oraz szczyptą cukru. Po leżakowaniu wygląda tak :
Obrazek
No to jeszczee jajka faszerowane łososiem : Ugotować jajka na twardo. Przekroić na pół. Żółtka zmiksować z łyżeczką masła i wędzonym łososiem. Popieprzyć i posolić do smaku. Powstałą masą napełnić połówki jajek i udekorować
W środek dałam papryczki nadziewane fetą.
Obrazek

Zrobiłam też jajka pod sosem, ala w majonezie : Ogórek kiszony z cebulką posiekać w blenderze. Porem dodać majonez z odrobiną mleka. Doprawić curry, solą , pieprzem, dodać groszek konserwowy i kukurydzę z puszki w niewielkich ilościach. Zalać połówki jajek.
Obrazek

Idę dalej pichcić, boa zaraz siadamy do stołu.


Jeszcze raz życzę WAM udanej zabawy sylwestrowej oraz SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. BAWCIE SIĘ SMACZNIE :wit
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5310
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ;:196 Olu ale wykwintne serwujesz dania............ śledzę z przyjemnością Twoje piękne potrawy, śledzie z mango .........spróbuję ;:138
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Romciu, dziękuję pięknie za życzenia i dla Ciebie także moc wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku ;:cm

Oj tam, oj tam z tym dekorowanie . Jak jest okazja, to się stram. Na co dzień mniej czasu.
Zainspirowana przepisem Asi, zrobiłam dzisiaj :
RYBĘ Z BROKUŁAMI POD BESZAMWLEM
Najpierw ugotowałam zawartość dwóch torebek ryżu basmati z szafranem. Można też dla koloru zamiast szafranu dać kurkumę, ale smak i zapach już nie będzie szafranowy :wink: po ugotowaniu i odsączeniu dodałam niewielki kawałeczek czerwonej papryki pokrojonej w drobniutką kosteczkę (tak dla kontrastu bardziej niż smaku). Wyłożyłam do żaroodpornego naczynia jako warstwę spodnią. Nastepną warstwą była ryba (w moim wypadku sola). Ryba usmażona. Posypana przyprawą do ryb - pieprzem cytrynowym i obtoczona w mące. Nastepnie poszły obgotowane różyczki brokułów. Na koniec polałam sosem beszamelowym i posypałam tartym serem. I do piekarnika na 25min w temp.180st. Po upieczeniu posypałam pokrojoną natką pietruszki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Do tego w między czasie zrobiłam sałatkę
:
miks sałat plus roszponka, kiełki brokułowe, oliwki i suszone pomidory. A wszystko doprawione solą i pieprzem a skropione olejem z orzechów włoskich.
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Posty: 1248
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Olu po pierwsze dziękuję za odwiedziny w moim wątku, po drugie ;:oj Jakie ty smakowite robisz rzeczy :!: Nie zwiedziłam wszystkiego ale muszę coś przekąsić bo mi jęzor do... ucieka ;:60
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 988
Od: 6 lut 2009, o 12:44
Lokalizacja: Białogard

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

A ja o tym przeczytałam przed śniadaniem :wit i jestem na rozdrożu co ugotować bo wszystko pachnie i smakuje znakomicie,ale chyba zrobię krokiety z suszonych grzybów i kapusty duszonych na bulionie z własnych warzyw.
wątek zaznaczam
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

_oleander_, zapiekanka wygląda przepysznie, pozwoliłam sobie skopiować przepisik :D
Uwielbiam brokuły, kiełki też, więc sałatkę też podpatruję :D Kiełki dodaję prawie do każdej sałatki i do kanapek.
Drugie nasze ulubione kiełki to rzodkiewka... MNIAM! Nawet Konrad zajada :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

mam kiełkownicę,ale w szafie :oops: kiełki jakoś mi nie podeszły-może rzodkiewkę spróbuję-kupuję zwykłe nasionka w ogrodniczym? ;:196 :wit

-- 18 sty 2013, o 14:21 --

[quote="AAleksandra"]Dorotko, dziękuję za piękne "kulinarne" życzenia ;:168 Ja jeszcze tutaj mam nadzieję zaglądać do samej Wigilii i wrzucać bardziej czy mniej udane potrawy.
Wreszcie skończyłam na dzisiaj. Mogę się odrobinę pobyczyć.
Obrazek

moge prosić przepisik?
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

_oleander_-pijąc zielona herbkę z onego czajniczka i czarek doszłam do wniosku,że chyba jest do sake :;230
naczynka są jednak słodkie więc ja adoptuję :;230
jak chcesz wyślę Ci zdjęcia na email:)

przepraszam,że dopiero odpisuję,ale pogubiłam sie gdzie pisałam i trochę za dużo wątków mam do ogarnięcia.To nawet takie przykre,że nie ma możliwości utrzymaniu kontaktu ze wszystkimi-za mało czasu...a ludki takie fajne :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witajcie dziewczyny :wit

Miło, że zajrzałaś Emko. Ja jestem często w Twoim wątku cichaczem. Zaglądam i podziwiam. Na wpisy nie zawsze mam czas.

I Ciebie Smirko miło mi powitać. Mam nadzieję, że będziesz często zaglądała i podzielisz się także swoimi pomysłami. Własne warzywa to jest to. Ja kupuję w sklepie i nie wiem dlaczego, ale one szybko się psują nawet przechowywane w lodówce No cóż , produkcja przemysłowa. Na własne duże uprawy nie mam już sił i czasu latem. Moi panowie do ogrodu mają dwie lewe ręce :twisted:

Dorotko, ja lubię zapiekanki pod wszelką postacią. I te z ryżem i z makaronem. A teraz Asia podpowiedziała z całymi płatami ryby :D
Z kiełkami mi jakoś nie specjalnie po drodze, choć wiem że to bomba witaminowa. Nie wszystkie kiełki mi smakowo podchodzą. Spróbuję jeszcze rzodkiewkowe skoro Konradek je lubi ;:224

Asiu, to jesteśmy już dwie do posmakowania kiełków rzodkiewki :D
Przepis na orzeszki mam na kartce. Muszę przepisać wieczorem. Powinnam sobie zrobić wersję elektroniczną osobistej książki kucharskiej, bo te karteczki lubia ginąć. Ciasto zwykłe kruche. Natomiast do pieczenia potrzebna jest tzw patelnia do orzeszków. Można kupić na placu lub na all. Drogie jest to pieroństwo. Całkiem nie wiem skąd ta cena. Zwykły odlew aluminiowy made in nasi wschodni sąsiedzi. Z jej zakupem na all miałam przeboje, ale to już inna historia. W rezultacie mam zamiast orzeszków, grzybki. Te orzeszki to forma pożyczona od koleżanki. Grzybki to już nie to :roll: . Czyli przepis na masę wstawię wieczorem.

Nieprawdaż, że zestaw pasuje do sake w sam raz ;:224 Pewnie, że chcę zobaczyć zestaw, ale z zawartością :;230

Asiu, ja też się gubię w tylu ciekawych wątkach. Zwiedzam ogrody i inne wielce interesujące miejsca na forum . Czasu nie mam na wpisy, ale podczytuję w przerywnikach pomiędzy wystawianiem dokumentów a odbieraniem telefonów. Czasem się wtrącę, ale ciągle dla mnie doba jest za krótka.

Wieczorkiem powrócę ..
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”