Wziąłem się za zakładanie żywopłotu wzdłuż działki, tak aby odgrodzić sie od wzroku sąsiada. Wybór padł na buk, świtnie wygląda, rośnie dość szybko, a przede wszystkim osłania przed wzrokiem sąsiada latem i zimą

Jako że doświadczenia z żywopłotami nie mam, potrzebuję kilku rad, których nie udało mi się znaleźć na forum (przyznaję, że przeglądalem je dość pobieżnie).
Potrzebuję porady czy sadzenie żywopłotu z buka na agrotkaninie jest dobrym pomysłem, chodzi mi o ochronę młodych roślin przed zachwaszczeniem.
Przydałoby się też parę słów o nawożeniu ziemi przed sadzeniem, czytałem na forum o oborniku, jaki będzie najbardziej wartościowy? Gleba jest piaszczysta.
Nawadnianie - czy linia kroplująca sprawdzi się w tym przypadku? Planuję zakup taśmy kroplującej z kroplownikami co 10cm. Rośliny mają być sadzone w dwóch rzędach i tutaj zastanawiam się czy jedna linia kroplująca pomiędzy rzędami wystarczy, czy lepiej będzie puścić dwie linie, do każdego rzędu osobną?
I ostatnia sprawa, o której informacji jest dość sporo na forum, odnośnie zagęszczenia i odstępów pomiędzy roślinami, czy 8 roślin na metr dwurzędowego żywopłotu będzie wystarczającą ilością? Wzdłuż działki biegnie żelbetonowy płot sąsiada, jaka odległość roślin od płotu zachować, aby w przyszłości zbytnio nie napierał na płot?