- Adenium z wysiewu z 30.03.2010 roku w dzień jeszcze "urzędują" na obudowanym balkonie, "łapią" ostatnie jesienne promienie słoneczne, przy temperaturze 13 - 17 st C. Stoją na "sucho" - podłoże w 100% przeschnięte. Nie mam aktualnie fotek całych roślin rosnących w normalnym podłożu. Wstawiam fotki dwóch roślin, którym wiosną będę chciał "zaplatać" korzenie:Chciałabym zapytać jak Twoje Adenium przystosowują się do obecnych warunków?

Adenium z wysiewu w 2012 r. uprawiane w hydroponice, mam nadzieję że już całkowicie zlikwidowałem przędziorki i ich różne formy rozwoju. Rośliny pomaleńku odbudowują swój normalny wygląd.
- ta roślina mimo długiego żerowania na niej przędziorków, wytworzyła najładniejszy kaudex:

- natomiast ta roślina na "pierwszy plan" postawiła rozwój korzeni, które w przyszłości będzie można "zaplatać w warkoczyki":

- rośliny wytwarzają ładne, "normalnej" wielkości zielone liście:

- podsumowując ten sezon uprawy roślin w hydroponice, mimo bardzo długiego okresu w którym rośliny nie rosły - traciły młode liście, ze względu żerowania na nich przędziorków, muszę uznać w jakimś stopniu za udany, chociaż nie tak jakbym tego oczekiwał. Teraz najważniejsze dla mnie, przezimować w jak najlepszej kondycji rośliny do następnego sezonu. Jeszcze nie postanowiłem, jak będę z nimi postępował w przyszłym sezonie, tz. czy będą nadal uprawiał je w hydroponice czy przesadzę do "normalnego" podłożą. Zapewne kilka roślin, "na próbę" nadal będę uprawiał tą metodą, tylko muszę dostosować inne pojemniki. Te robione z butelek, są zbyt niewygodne, niestabilne oraz część wewnętrzna "stożkowa" w pewnym stopniu ogranicza swobodny rozwój - rozrost korzeni - wszystkie kierowane są w kierunku "szyjki" i tam "ubijane".
- żeby nie było, że wszystkie rośliny ładnie "odżywają" po opryskach chemią, mam i takie roślinki:

- to Adenium na ostatniej fotce nie było przycinane. O dalszym postępowaniu z sadzonką, będę decydował w zależności jak będzie się "zachowywać", z nadejściem wiosny, raczej nie będę przycinał, pozostawię roślinie "wybór decyzji", jak chce formować kaudex i koronę.

- decydując się na uprawę Adenium w hydroponice chciałem zobaczyć, jak rośliny reagują na taką metodę uprawy, szczególnie interesuje mnie rozrost kaudexu. Niestety, przez zbyt długi czas w którym rośliny były atakowane przez te pajęczaki, nie mogę wyciągnąć pewnych wniosków. Wydaje się, że jeżeli dopasujemy - dopracujemy sposób nawadniania roślin, tz. częstotliwość, ilość dostarczanej wody, częstotliwość "dokarmiania", będzie możliwe, że uda się wyhodować tą metodą bardzo ciekawie ukształtowane rośliny, zarówno "korony" jak i górne części korzeni przy kaudexie.
Następne rośliny pokażę w następnych wpisach, coby nie "rozciągać" zbytnio pojedynczej wypowiedzi.