Witam i dziękuje za pozytywne przyjecie mojego pomysłu.
Mi się też podoba

, ale moja opinia nie jest obiektywna. Tym bardziej się cieszę, że innym też się podoba.
Klocek jest już prawnie chroniony jako wzór przemysłowy. Tym bardziej, że na realizację tego pomysłu poniosłem już niemałe wydatki, o swojej pracy nie wspomnę. Nie da się tego zrobić w plastikowych foremkach

.
Co do ceny.
Bardzo bardzo wstępna wycena to około 1 zł za klocek dwu segmentowy. 1m2 to 90 takich klocków co daje nam 90zł/m2. Z 48 klocków możemy zbudować okrągłą donice/gazon o średnicy 60cm i wysokości 32cm.
Co do "rozsadzania" przez mróz.
Pierwsze konstrukcje wytrzymałe już dwa sezony i nadal stoją. Żaden klocek się nie rozpadł. Murek oporowy przedstawiony na zdjęciu ma 1,5 roku i się trzyma chociaż był zbudowany z klocków nie pierwszej jakości - pierwsze próby nie zawsze wychodziły

.
Co do podłoża.
Jam mam w okolicy tylko piach więc warunki sprzyjające. Zbudowałem kolumną z klocków o wysokości 2 m na "gołej" ziemi i 8 miesięcy stoi, może minimalnie tylko się przekrzywiła. Zresztą może w przyszłości będą specjalne klocki "fundamentowe" z szerszą stopą. Temat jest bardzo rozwojowy.
Przewiduję też aby klocki w następnym etapie miały otwór fi10mm. Będzie wtedy można pionowym prętem "skręcić" klocki i w ten sposób wzmocnić konstrukcje.
Można dołożyć do tego systemu elementy drewniane i na przykład zbudować prostą ławkę. Nogi czyli pionowe elementy z betonowego klocka poziome szczebelki drewniane i skręcone prętem - to wszystko połączone z murkiem czy jakąś donicą. Ale to może przyszłość.
Termin "klocek ogrodowy" też jest nowy i chyba pasuje do systemu?
Zresztą można spokojnie go "wygoglować" i widać że "trafia" celnie.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam