Ja właśnie na taką się zamierzam

Kopanie turem jest wykonalne, ale ma spore minusy ( manewrowanie, duża łyżka przy kamienistym podłożu przekreśla pracę). Co do koparki podsiębiernej, zawieszanej z tyłu... no cóż, na alegro jest kilka, większość to chińczyki. ceny od 9 do 18 tysięcy. Jednak dobranie odpowiedniego zestawu : traktor, koparka, środek transportu, graniczy z cudem. Traktor musi być dość silny by dźwignąć koparkę. Silny traktor (tona) + koparka (600 kg) i mamy spory ładunek do przewożenia

Są niby lżejsze; około 380 kg, ale nie wiem jak z ich jakością/ mocą. kolejna sprawa to napęd; jedne są napędzane bezpośrednio z hydrauliki traktora, inne mają swoją pompę, zakładaną na wałek traktora. Ja z zamontowanym turem nie bardzo bym chciał podłączyć kolejną maszynę pod hydraulikę. Co do wydajności; dobre pytanie. Wpisz na youtube kubota backhoe . polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=cdmP1TSL85o
Na pewno traktor poniżej 20hp odpada pod standardową koparkę. Zawieszenie nie udźwignie takiego ciężaru, a jeśli udźwignie, to praca będzie bardzo powolna ze względu na małą wydajność pompy.( kubota na tym zdjęciu ma pewnie 17 hp, więc raczej za mało). Ale jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że 25 konny traktor ma powiedzmy 20 koni na wom i taka będzie moc koparki, to już całkiem sporo. Wystarczy porównać z mocami, jakimi dysponują "typowe" minikoparki.